Delikatnie podważcie skórkę z kurczaka i włóżcie tam 1 składnik. Tak od lat robią szefowie kuchni
Getty/iStock
Newsy

Delikatnie podważcie skórkę z kurczaka i włóżcie tam 1 składnik. Tak od lat robią szefowie kuchni

Zastanawiacie się co zrobić, by pieczony kurczak miał chrupiącą skórkę i wyszedł pełen smaku? Mamy na to prosty sposób. Nie musicie nawet używać specjalnych składników - wystarczy to, czego zwykle używacie do kurczaka.

Macie ochotę na pachnącego, lekko przypieczonego kurczaka prosto z piekarnika? Będzie jeszcze lepszy, gdy zastosujecie pewien mało znany trik. Nie chodzi tutaj o wykorzystywanie nietypowych składników czy technik przygotowania. Wystarczy mała zmiana podczas przygotowań, by zrobić smaczny i aromatyczny obiad. 

Genialny trik na aromatycznego kurczaka

Tym, co nadaje mięsu smak są oczywiście przyprawy. Wśród nich nie może zabraknąć świeżego czosnku. Kiedy będziecie robić kurczaka w piekarniku, nie przeciskajcie czosnku przez praskę ani nie wrzucajcie go po prostu do naczynia żaroodpornego. Zamiast tego, włóżcie po 1-2 ząbki pod skórkę jeszcze surowego kurczaka. Do tego jeszcze kawałek masła i gotowe.

Teraz wystarczy włożyć naczynie z mięsem do piekarnika i poczekać. Po upieczeniu kurczak będzie soczysty za sprawą masła oraz niezwykle aromatyczny dzięki włożeniu czosnku pod skórkę. Zróbcie to danie z poniższego przepisu. 

Zobacz także
Soczysta pierś z kurczaka, odchodzące od kości udka. Zalejcie je tą mieszanką, a potem upieczcie

Soczysta pierś z kurczaka, odchodzące od kości udka. Zalejcie je tą mieszanką, a potem upieczcie

Przepis na udka z kurczaka duszone pod obierkami cebuli. Wyjdą wam idealnie, jeśli zrobicie 1 rzecz

Przepis na udka z kurczaka duszone pod obierkami cebuli. Wyjdą wam idealnie, jeśli zrobicie 1 rzecz

Przepis na pyszne udka z kurczaka z czosnkiem

Składniki:

  • 6 udek z kurczaka

  • 12 ząbków czosnku

  • 3 cebule czerwone

  • 3 łyżki masła

  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej

  • tymianek

  • rozmaryn

  • sok z cytryny

  • oliwa

  • sól

  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Zacznijcie od obrania cebuli oraz czosnku. Cebulę należy pokroić w piórka, natomiast ząbki czosnku pozostają w całości. Jeżeli są duże, można każdy przekroić na pół. 

  2. Na dnie naczynia żaroodpornego ułóżcie pokrojoną cebulę i posypcie ziołami. Mogą być suszone, ale warto użyć świeżych, jeżeli macie taką możliwość.

  3. Oczyśćcie udka z kurczaka z zanieczyszczeń, a następnie umyjcie i osuszcie papierowym ręcznikiem. 

  4. Połóżcie udka w naczyniu żaroodpornym na warstwie z cebuli i przypraw. Pod skórkę w każdym udku włóżcie po 2 ząbki czosnku oraz kawałeczek zimnego masła.

  5. Z wierzchu posypcie mięso solą, pieprzem i polejcie niewielką ilością oliwy.

  6. Włóżcie naczynie do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczcie przez 1,5 godziny w termoobiegu. Pod koniec, na ostatnie 10 minut możecie zmienić tryb na góra-dół, by mięso się mocniej przypiekło z wierzchu.

  7. Następnie wyjmijcie naczynie na blat. Udka ułóżcie w półmisku albo przełóżcie na talerze, a sos z pieczenia wlejcie do rondelka. Dodajcie do niego sok z połowy cytryny oraz łyżkę mąki ziemniaczanej rozrobionej z wodą. Doprawcie solą, pieprzem i zagotujcie, co jakiś czas mieszając.

  8. Tak przygotowanym sosem polejcie udka z kurczaka. Podawajcie z ziemniakami lub ryżem i surówką. Smacznego!

Kotlety mielone

Kurczak pieczony z masełkiem czosnkowym. Przepis na smaczny obiad
Di bloguje/Gotujmy.pl
Newsy
Kurczak pieczony z masełkiem czosnkowym. Przepis na smaczny obiad
Pomysł na szybki obiad dla całej rodziny? Pieczone udka z kurczaka! Dodajcie do nich masło czosnkowe, a ich smak powali was na łopatki.

Pieczony kurczak z dodatkiem masła czosnkowego to świetna propozycja na rodzinny obiad. Przygotowanie mięsa jest bardzo proste – wystarczy natrzeć kurczaka przyprawami i wstawić do piekarnika. Obiad praktycznie sam się robi! Idealnie przypieczony kurczak powinien odchodzić od kości i mieć przypieczoną skórkę. Dodatek masła czosnkowego domowej roboty sprawia, że danie jest bardzo aromatyczne i smakuje doskonale. Wypróbujcie prosty przepis, który wymyśliła jedna z użytkowniczek portalu Gotujmy.pl. Przepis na kurczaka pieczonego z masłem czosnkowym Do przygotowania aromatycznego kurczaka z piekarnika będziecie potrzebowali składników z poniższej listy: Składniki: Kilogram udek z kurczaka (ćwiartek) 50 g masła 1 mały ząbek czosnku Przyprawa do kurczaka z czosnkiem (lub zwykła przyprawa do mięs albo kurczaka) 1 łyżka suszonej natki pietruszki Olej Przygotowanie: Najpierw przygotujcie masło czosnkowe. Wyciągnijcie wcześniej masło z lodówki i odstawcie na blat, by nieco zmiękło. W przepisie podana jest ilość masła potrzebna tylko do upieczenia kurczaka, ale możecie oczywiście odpowiednio zwiększyć proporcje, jeśli chcecie zrobić więcej masła czosnkowego. Obierzcie ząbek czosnku i przeciśnijcie przez praskę. Dodajcie do masła, posypcie szczyptą soli i wymieszajcie łyżką. Połóżcie masło na papierze do pieczenia lub folii, zwińcie w kształt walca i odstawcie do lodówki, by stwardniało. Udka z kurczaka umyjcie i osuszcie papierowymi ręcznikami. Natrzyjcie mięso przyprawą do kurczaka z obu stron. Przełóżcie udka do żaroodpornego naczynia i polejcie je oliwą. Masło wyjmijcie z lodówki i zetrzyjcie na tarce na małych oczkach. Powstałymi wiórkami posypcie mięso. Dodajcie też posiekaną natkę pietruszki. Tak przygotowanego kurczaka wstawcie do...

Udka z kurczaka
gotujmy.pl/Beatris
Newsy
Wspaniałe w smaku udka z kurczaka z cebulą i marchewką. Podczas jedzenia będziecie w raju
Doskonała propozycja na obiad. Mięso z kurczaka z marchewką i cebulą to mieszanka wyjątkowego smaku!

Konsumujemy ponad 26 kilogramów mięsa drobiowego w roku. Jak pokazują dane, uwielbiamy jeść delikatne i chude mięso kurczaka. Nic dziwnego. Jest lekkostrawne i bardzo zdrowe. Do tego nie zawiera dużo tłuszczu. Oprócz dużej zawartości białka znajdziemy w nim m.in. dużo żelaza oraz witaminy z grupy B oraz A, C i D.  Proste obiady są najlepsze Przyrządzenie obiadu z mięsa kurczaka jest dziecinnie proste. Można je zrobić na wiele sposobów. Przepisów jest co niemiara, wystarczy trochę wyobraźni i chęci. Z której części kurczaka mięso jest najbardziej smaczne, miękkie i soczyste? Oczywiście, że udka, dlatego ten przepis z udkami w roli głównej przypadnie do gustu każdemu! Doskonałe udka z kurczaka z chrupiącą skórką Proste i nieskomplikowane obiady są najlepsze. Mięso z kurczaka doskonale łączy się z różnego rodzaju warzywami i przyprawami. Soczyste udka z kurczaka z chrupiącą skórką oraz marchewką i cebulą z aromatem czosnku, zrobią się same. Przygotowanie zajmie chwilę. 90 minut pieczenia upłynie w mgnieniu oka i smaczny obiadek gotowy! Składniki: 4 marchewki 2 cebule 3 ząbki czosnku 1 cebula szalotka 4 udka z kurczaka  Przyprawa do kurczaka Vegeta  Zioła prowansalskie Słodka, mielona papryka sól ziołowa olej Sposób przygotowania: Obierzcie marchewki, umyjcie je a następnie pokrójcie.  Cebule obierzcie z łupin stosując ten genialny trik i pokrójcie ją w ćwiartki.  Obrany czosnek przekrójcie na pół. W talarki pokrójcie szalotkę.  W miseczce wymieszajcie olej z przyprawami.  Udka z kurczaka dokładnie umyjcie, i po osuszeniu nałóżcie na nie pędzelkiem lub łyżką wcześniej przygotowaną marynatę.  Mięso w marynacie...

W Lidlu udka z kurczaka za pół ceny. Tak tanio nigdzie ich nie kupicie
AdobeStock
Newsy
W Lidlu udka z kurczaka za pół ceny. Tak tanio nigdzie ich nie kupicie
Taniej już nie będzie – Lidl sprzedaje udka z kurczaka za pół darmo. Sprawdźcie szczegóły.

Lidl znów kusi promocjami. Teraz kupicie tam udka z kurczaka w bardzo atrakcyjnej cenie – sprawdźcie! Promocje w Lidlu Od 6 do 8 maja w Lidlu będzie można kupić poniższe produkty przecenione nawet o 60%! Pomidory truskawkowe: 5,99 zł/kg Olej rzepakowy VitaD’Or: 3,29 zł za sztukę przy zakupie 3 sztuk Polskie udka z kurczaka Rzeźnik: 4,49 zł/kg Brokuł: 3,49 zł/szt. Przepis na pieczone udka z kurczaka Udka z kurczaka oraz pomidory przydadzą się wam do zrobienia pysznych, pieczonych udek z warzywami. Do ich przygotowania potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 6 udek z kurczaka 1 kilogram ziemniaków Świeże oregano Pomidorki koktajlowe Płaska łyżka soli Do marynaty: 4 ząbki czosnku Łyżeczka papryki wędzonej Pół łyżeczki słodkiej papryki Ćwierć łyżeczki soli 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki ketchupu 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka miodu 1 łyżeczka musztardy Szczypta pieprzu Przygotowanie: Umyjcie mięso i osuszcie za pomocą papierowych ręczników. Do miski wsypcie wszystkie przyprawy do marynaty, dodajcie przeciśnięte przez praskę i obrane ząbki czosnku, olej, ketchup, miód i musztardę oraz sos sojowy. Wymieszajcie. Włóżcie udka z kurczaka do rękawa do pieczenia i wlejcie marynatę (odłóżcie około 3 łyżki). Natrzyjcie mięso marynatą i zawiążcie rękaw. Odłóżcie na kilka godzin lub na całą noc do lodówki. Umieśćcie rękaw do pieczenia w naczyniu żaroodpornym i wstawcie do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczcie przez 70 minut w trybie góra-dół. Podczas gdy kurczak będzie się piekł, obierzcie ziemniaki i pokrójcie w ćwiartki. Włóżcie do garnka, zalejcie wodą i gotujcie przez około 20 minut. Odcedźcie....

skrzydelka w marynacie
Gotujmy.pl/paulina57
Newsy
Doskonała marynata do skrzydełek tylko z 4 składników. Lepszej nie próbowaliście
Skrzydełka z kurczaka to doskonała propozycja na obiad bądź przekąskę podczas imprezy. Mięso przygotowane w tej pysznej marynacie sprawi, że obok tego dania nikt nie przejdzie obojętnie. Koniecznie wypróbujcie ten przepis!

Mięso z kurczaka jest idealną opcją na obiad, ale nie tylko. Skrzydełka świetnie się sprawdzą podczas imprezy w formie przekąski. Kluczową kwestią w ich przygotowaniu jest marynata. To ona nadaje mięsu cały aromat, esencję oraz smak. Dzięki tej z poniższego przepisu, z zaledwie czterech składników, tym skrzydełkom nikt się nie oprze.  Jaka marynata do skrzydełek z kurczaka? O tym, że dobrze przygotowana marynata do mięsa gra pierwsze skrzypce wiadomo nie od dziś. Dzięki odpowiedniej kompozycji składników marynata może idealnie podkręcić aromat całego dania. W tej naszej jest kilka kluczowych dodatków, które podkreślają przyrządzane skrzydełka. Wśród nich należy wyróżnić przede wszystkim miód. To on nadaje mięsu pewną słodycz, a pieczonej skórce idealnie złoty kolor. Sos sojowy uwydatnia smak całego dania, zaś cytryna dodaje nowe, kwaśne nuty smakowe. Połączenie tych wszystkich składników sprawia, że przygotowane skrzydełka są delikatne i odpowiednio aromatyczne.  Przepis na skrzydełka w marynacie Składniki: 8 sztuk skrzydełek z kurczaka 1 cytryna 2 łyżki miodu 50 g masła ⅓ szklanki sosu sojowego sól pieprz tymianek Przygotowanie: Skrzydełka dokładnie umyjcie i osuszcie ręcznikiem papierowym. Następnie natrzyjcie je solą, pieprzem oraz tymiankiem. Cytrynę sparzcie wrzątkiem. Skórkę zetrzyjcie na tarce, a sos wyciśnijcie. W rondelku rozpuście masło z miodem. Mieszajcie aż do idealnego połączenia się składników. Wówczas dodajcie sos sojowy, sok oraz skórkę z cytryny. Całość dobrze wymieszajcie. Przyprawione skrzydełka przełóżcie do większego naczynia żaroodpornego, a następnie zalejcie je wcześniej przygotowaną marynatą. Zróbcie to tak, aby były dokładnie w niej obtoczone. Tak przygotowane mięso odstawcie do zamarynowania do lodówki na minimum...