Macie ochotę na pachnącego, lekko przypieczonego kurczaka prosto z piekarnika? Będzie jeszcze lepszy, gdy zastosujecie pewien mało znany trik. Nie chodzi tutaj o wykorzystywanie nietypowych składników czy technik przygotowania. Wystarczy mała zmiana podczas przygotowań, by zrobić smaczny i aromatyczny obiad. 

Genialny trik na aromatycznego kurczaka

Tym, co nadaje mięsu smak są oczywiście przyprawy. Wśród nich nie może zabraknąć świeżego czosnku. Kiedy będziecie robić kurczaka w piekarniku, nie przeciskajcie czosnku przez praskę ani nie wrzucajcie go po prostu do naczynia żaroodpornego. Zamiast tego, włóżcie po 1-2 ząbki pod skórkę jeszcze surowego kurczaka. Do tego jeszcze kawałek masła i gotowe.

Teraz wystarczy włożyć naczynie z mięsem do piekarnika i poczekać. Po upieczeniu kurczak będzie soczysty za sprawą masła oraz niezwykle aromatyczny dzięki włożeniu czosnku pod skórkę. Zróbcie to danie z poniższego przepisu. 

Zobacz także:

Przepis na pyszne udka z kurczaka z czosnkiem

Składniki:

  • 6 udek z kurczaka

  • 12 ząbków czosnku

  • 3 cebule czerwone

  • 3 łyżki masła

  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej

  • tymianek

  • rozmaryn

  • sok z cytryny

  • oliwa

  • sól

  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Zacznijcie od obrania cebuli oraz czosnku. Cebulę należy pokroić w piórka, natomiast ząbki czosnku pozostają w całości. Jeżeli są duże, można każdy przekroić na pół. 

  2. Na dnie naczynia żaroodpornego ułóżcie pokrojoną cebulę i posypcie ziołami. Mogą być suszone, ale warto użyć świeżych, jeżeli macie taką możliwość.

  3. Oczyśćcie udka z kurczaka z zanieczyszczeń, a następnie umyjcie i osuszcie papierowym ręcznikiem. 

  4. Połóżcie udka w naczyniu żaroodpornym na warstwie z cebuli i przypraw. Pod skórkę w każdym udku włóżcie po 2 ząbki czosnku oraz kawałeczek zimnego masła.

  5. Z wierzchu posypcie mięso solą, pieprzem i polejcie niewielką ilością oliwy.

  6. Włóżcie naczynie do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczcie przez 1,5 godziny w termoobiegu. Pod koniec, na ostatnie 10 minut możecie zmienić tryb na góra-dół, by mięso się mocniej przypiekło z wierzchu.

  7. Następnie wyjmijcie naczynie na blat. Udka ułóżcie w półmisku albo przełóżcie na talerze, a sos z pieczenia wlejcie do rondelka. Dodajcie do niego sok z połowy cytryny oraz łyżkę mąki ziemniaczanej rozrobionej z wodą. Doprawcie solą, pieprzem i zagotujcie, co jakiś czas mieszając.

  8. Tak przygotowanym sosem polejcie udka z kurczaka. Podawajcie z ziemniakami lub ryżem i surówką. Smacznego!