
Macie ochotę na pachnącego, lekko przypieczonego kurczaka prosto z piekarnika? Będzie jeszcze lepszy, gdy zastosujecie pewien mało znany trik. Nie chodzi tutaj o wykorzystywanie nietypowych składników czy technik przygotowania. Wystarczy mała zmiana podczas przygotowań, by zrobić smaczny i aromatyczny obiad.
Genialny trik na aromatycznego kurczaka
Tym, co nadaje mięsu smak są oczywiście przyprawy. Wśród nich nie może zabraknąć świeżego czosnku. Kiedy będziecie robić kurczaka w piekarniku, nie przeciskajcie czosnku przez praskę ani nie wrzucajcie go po prostu do naczynia żaroodpornego. Zamiast tego, włóżcie po 1-2 ząbki pod skórkę jeszcze surowego kurczaka. Do tego jeszcze kawałek masła i gotowe.
Teraz wystarczy włożyć naczynie z mięsem do piekarnika i poczekać. Po upieczeniu kurczak będzie soczysty za sprawą masła oraz niezwykle aromatyczny dzięki włożeniu czosnku pod skórkę. Zróbcie to danie z poniższego przepisu.
Przepis na pyszne udka z kurczaka z czosnkiem
Składniki:
-
6 udek z kurczaka
-
12 ząbków czosnku
-
3 cebule czerwone
-
3 łyżki masła
-
1 łyżka skrobi ziemniaczanej
-
tymianek
-
rozmaryn
-
sok z cytryny
-
oliwa
-
sól
-
pieprz
Przygotowanie:
-
Zacznijcie od obrania cebuli oraz czosnku. Cebulę należy pokroić w piórka, natomiast ząbki czosnku pozostają w całości. Jeżeli są duże, można każdy przekroić na pół.
-
Na dnie naczynia żaroodpornego ułóżcie pokrojoną cebulę i posypcie ziołami. Mogą być suszone, ale warto użyć świeżych, jeżeli macie taką możliwość.
-
Oczyśćcie udka z kurczaka z zanieczyszczeń, a następnie umyjcie i osuszcie papierowym ręcznikiem.
-
Połóżcie udka w naczyniu żaroodpornym na warstwie z cebuli i przypraw. Pod skórkę w każdym udku włóżcie po 2 ząbki czosnku oraz kawałeczek zimnego masła.
-
Z wierzchu posypcie mięso solą, pieprzem i polejcie niewielką ilością oliwy.
-
Włóżcie naczynie do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczcie przez 1,5 godziny w termoobiegu. Pod koniec, na ostatnie 10 minut możecie zmienić tryb na góra-dół, by mięso się mocniej przypiekło z wierzchu.
-
Następnie wyjmijcie naczynie na blat. Udka ułóżcie w półmisku albo przełóżcie na talerze, a sos z pieczenia wlejcie do rondelka. Dodajcie do niego sok z połowy cytryny oraz łyżkę mąki ziemniaczanej rozrobionej z wodą. Doprawcie solą, pieprzem i zagotujcie, co jakiś czas mieszając.
-
Tak przygotowanym sosem polejcie udka z kurczaka. Podawajcie z ziemniakami lub ryżem i surówką. Smacznego!