Mleko prosto od krówki, świeże jaja z kurnika, robione własnoręcznie masło czy ser, to już przeszłość. W dzisiejszych czasach wartościowe, pozbawione chemii, konserwantów i sztucznych barwników produkty, to rzadkość. Szkoda, bo to właśnie ich większość rodziców pragnie dla swoich dzieci. Niestety, sprawa dotyczy również owoców i warzyw, które milusińscy tak chętnie pałaszują.

Rakotwórcze produkty spożywcze

Naukowcy postanowili wymienić najbardziej rakotwórcze produkty dostępne na rynku. Nie uwierzycie, wśród nich znalazły się nie tylko produkty GMO, ale również warzywa i owoce, które od lat uchodzą za najzdrowsze pożywienie w diecie dzieci i dorosłych.

Brudne warzywa i owoce zwiększają ryzyko białaczki

Jeśli wasze dzieci uwielbiają jeść owoce i warzywa prosto z krzaczka, koniecznie wyeliminujcie te nawyki. Eksperci udowodnili, że niemyte warzywa i owoce są zanieczyszczone pestycydami, a te z kolei wywołują wiele nowotworów – raka prostaty, jąder, trzustki, płuc oraz skóry, chłoniaka czy przewlekłą białaczkę limfatyczną. Na te dwa ostatnie najbardziej narażone są właśnie dzieci.

Produkty GMO powodują raka

GMO to grupa produktów spożywczych modyfikowanych genetycznie. Co to oznacza w praktyce? Do pomidorów, ogórków, a nawet mięsa, wstrzykiwane są obce łańcuchy DNA. W ten sposób farmerzy chcą z nich wydobyć „wszystko co najlepsze” – przepiękny kolor, trwałość i odporność na szkodniki czy wirusy. Niestety, badania dowodzą, że spożywanie tego typu produktów, zwiększa ryzyko zachorowania na raka, a także negatywnie wpływa na wątrobę oraz nerki.

Zobacz także:

Spożywanie białego cukru szkodzi organizmowi

Cukier to tak zwana „biała śmierć”. Jego nadmierne spożywanie przez dzieci oraz dorosłych, nie tylko osłabia układ odpornościowy, ale również zaburza równowagę mineralną organizmu, powoduje nadpobudliwość, zmęczenie, depresję oraz artretyzm. Przez niego niesamowicie szybko przybieracie na wadze. Na tym jednak nie koniec.

Cukier dostarcza waszemu organizmowi szkodliwych drożdży jelitowych, toksycznych bakterii i grzybów. Przy osłabionym układzie odpornościowym, mogą one zwiększać ryzyko zachorowania na raka, dla którego cukier jest najlepszą pożywką.

Napoje gazowane też są rakotwórcze

Kolorowe i słodkie napoje gazowane to kolejne produkty, po które z pewnością często sięgają wasze dzieci. Niewielu jednak zdaje sobie sprawę jak bardzo szkodliwe może okazać się ich regularne spożywanie. 

W tego typu „płynach” znajduje się mnóstwo białego cukru, środków chemicznych oraz fosforanów, które prowadzą do ogromnego wzrostu masy ciała. Okazuje się, że napoje gazowane zawierają również sztuczne aromaty, barwniki i słodziki, których składniki są substancjami skrajnie rakotwórczymi.