Dajecie dzieciom takie owoce i warzywa? Absolutnie tego nie róbcie. Zwiększają ryzyko białaczki i chłoniaka
Pixabay
Newsy

Dajecie dzieciom takie owoce i warzywa? Absolutnie tego nie róbcie. Zwiększają ryzyko białaczki i chłoniaka

Na świecie nie ma nic cenniejszego od zdrowia waszych pociech. To właśnie spożywane jedzenie ma na nie największy wpływ. Koniecznie zwróćcie więc uwagę na to, czym karmicie swoje dzieci.
Weronika Kępa
marzec 26, 2021

Mleko prosto od krówki, świeże jaja z kurnika, robione własnoręcznie masło czy ser, to już przeszłość. W dzisiejszych czasach wartościowe, pozbawione chemii, konserwantów i sztucznych barwników produkty, to rzadkość. Szkoda, bo to właśnie ich większość rodziców pragnie dla swoich dzieci. Niestety, sprawa dotyczy również owoców i warzyw, które milusińscy tak chętnie pałaszują.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Rakotwórcze produkty spożywcze

Naukowcy postanowili wymienić najbardziej rakotwórcze produkty dostępne na rynku. Nie uwierzycie, wśród nich znalazły się nie tylko produkty GMO, ale również warzywa i owoce, które od lat uchodzą za najzdrowsze pożywienie w diecie dzieci i dorosłych.

Zobacz także

Brudne warzywa i owoce zwiększają ryzyko białaczki

Jeśli wasze dzieci uwielbiają jeść owoce i warzywa prosto z krzaczka, koniecznie wyeliminujcie te nawyki. Eksperci udowodnili, że niemyte warzywa i owoce są zanieczyszczone pestycydami, a te z kolei wywołują wiele nowotworów – raka prostaty, jąder, trzustki, płuc oraz skóry, chłoniaka czy przewlekłą białaczkę limfatyczną. Na te dwa ostatnie najbardziej narażone są właśnie dzieci.

Produkty GMO powodują raka

GMO to grupa produktów spożywczych modyfikowanych genetycznie. Co to oznacza w praktyce? Do pomidorów, ogórków, a nawet mięsa, wstrzykiwane są obce łańcuchy DNA. W ten sposób farmerzy chcą z nich wydobyć „wszystko co najlepsze” – przepiękny kolor, trwałość i odporność na szkodniki czy wirusy. Niestety, badania dowodzą, że spożywanie tego typu produktów, zwiększa ryzyko zachorowania na raka, a także negatywnie wpływa na wątrobę oraz nerki.

Spożywanie białego cukru szkodzi organizmowi

Cukier to tak zwana „biała śmierć”. Jego nadmierne spożywanie przez dzieci oraz dorosłych, nie tylko osłabia układ odpornościowy, ale również zaburza równowagę mineralną organizmu, powoduje nadpobudliwość, zmęczenie, depresję oraz artretyzm. Przez niego niesamowicie szybko przybieracie na wadze. Na tym jednak nie koniec.

Cukier dostarcza waszemu organizmowi szkodliwych drożdży jelitowych, toksycznych bakterii i grzybów. Przy osłabionym układzie odpornościowym, mogą one zwiększać ryzyko zachorowania na raka, dla którego cukier jest najlepszą pożywką.

Napoje gazowane też są rakotwórcze

Kolorowe i słodkie napoje gazowane to kolejne produkty, po które z pewnością często sięgają wasze dzieci. Niewielu jednak zdaje sobie sprawę jak bardzo szkodliwe może okazać się ich regularne spożywanie. 

W tego typu „płynach” znajduje się mnóstwo białego cukru, środków chemicznych oraz fosforanów, które prowadzą do ogromnego wzrostu masy ciała. Okazuje się, że napoje gazowane zawierają również sztuczne aromaty, barwniki i słodziki, których składniki są substancjami skrajnie rakotwórczymi. 

Komentarze
nutella składniki
Adobe Stock
Newsy Jak tak naprawdę powstaje Nutella? Przeczytaj, zanim kupisz ją swoim dzieciom
Chociaż wymieniane w reklamach składniki Nutelli powszechnie uchodzą za zdrowe, jej producenci wciąż zapominają przestrzegać przed ogromnymi ilościami zawartego w produkcie cukru. Z czego tak naprawdę robi się ten pyszny krem czekoladowy na kanapki? Sami się przekonajcie.
Weronika Kępa
grudzień 16, 2020

Nutella to uwielbiany nie tylko przez dzieci, ale również dorosłych aksamitny, czekoladowy krem. Jego producenci dumnie wymieniają składniki, z których jest wykonywany. W końcu kakao, orzechy oraz mleko to produkty pełne witamin i innych cennych wartości odżywczych. Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że prawda jest nieco inna. Orzechy, mleko i kakao to źródło cennych wartości odżywczych Regularne spożywanie orzechów laskowych chroni przed nadciśnieniem, miażdżycą oraz zakrzepami, ale również wspomaga pracę waszego mózgu i łagodzi stres. Z kolei włączenie do diety kakao poprawia pamięć i wydłuża życie. W tym zestawieniu nie gorzej wypada mleko, które między innymi zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory oraz otyłość . Dlaczego więc Nutella jedzona w dużych ilościach jest szkodliwa? Cukier i olej palmowy w składzie Nutelli Okazuje się, że w składzie tego przepysznego kremu czekoladowego przeważa cukier. Każde 2 łyżki stołowe produktu (38 gramów) zawierają aż 21 gramów cukru! Spożywanie go w dużych ilościach może bardzo szkodzić waszemu zdrowiu.  Ten biały, niepozorny produkt między innymi mocno zakwasza organizm, zaburza proces trawienia i wypróżniania, niszczy zęby, wywołuje nadpobudliwość, ale przede wszystkim mocno uzależnia. W Nutelli znajduje się również bardzo dużo oleju palmowego. To właśnie z niego, a nie z orzechów, bierze się lepka i plastyczna konsystencja. Ten produkt, podobnie jak cukier, bardzo szkodzi waszemu zdrowiu. Częste spożywanie może prowadzić do rozwoju miażdżycy, ale również zaburzeń metabolizmu, które są  główną przyczyną problemów z nadwagą i otyłością , szczególnie wśród dzieci. Ograniczcie spożywanie Nutelli na rzecz domowego kremu To oczywiście nie...

Przeczytaj
produkty które źle wpływają na jelita
Adobe Stock
Newsy Te pokarmy niszczą wasze jelita. Na pewno większość macie w swojej kuchni
Właściwie funkcjonujące jelita to podstawa zdrowego organizmu i dobrego samopoczucia, eksperci nie mają co do tego wątpliwości. Niestety, w codziennej diecie większości Polaków nie brakuje produktów, które szczególnie szkodzą temu fragmentowi przewodu pokarmowego. Lepiej ich unikajcie!
Weronika Kępa
grudzień 23, 2020

Jelito cienkie Jelito cienkie to najdłuższy odcinek przewodu pokarmowego. W organizmie dorosłego człowieka może osiągać nawet 6 metrów! To bardzo ważny element waszego organizmu. To właśnie dzięki niemu cenne składniki odżywcze ze spożywanych pokarmów są wchłaniane do krwioobiegu, rozprowadzane po organizmie, a następnie wykorzystywane do różnych procesów życiowych. Jelito grube Z kolei jelito grube to ostatni odcinek ludzkiego układu pokarmowego. To właśnie w nim resztki niestrawionego jedzenia przybierają formę kału, a następnie są wydalane z organizmu. Na tym jednak nie koniec. Jelito grube jest w stanie odzyskać nawet do 90 proc. wody z pożywienia, które do niego dociera, ale również nieco elektrolitów i soli mineralnych. Nie ulega więc wątpliwości, że o jelita trzeba dbać. To one odpowiadają za prawidłowego funkcjonowanie ludzkiego organizmu. Niestety, w polskiej kuchni istnieją pokarmy, które spożywane w dużych ilościach mogą wpływać na nie bardzo negatywnie. Szkodliwa wieprzowina Najpopularniejszym czerwonym mięsem w Polsce jest oczywiście wieprzowina. Niestety, jej regularne spożywanie, szczególnie w postaci smażonej lub grillowanej, zwiększa ryzyko zachorowania na raka jelita grubego. Eksperci apelują, by jeść ją stosunkowo rzadko. Zamiast wieprzowiny do diety warto włączyć ryby oraz białe mięso, najlepiej z indyka lub kury. Niebezpieczny cukier dla jelit Cukier, bez względu na jego rodzaj, stanowi pożywkę dla złych bakterii, drożdży oraz grzybów. Regularnie spożywane powodują wzdęcia oraz zaburzenia trawienia, które mogą prowadzić nawet do ostrego zapalenia jelit. Dodawanie go codziennie do herbaty czy kawy nie jest dobrym pomysłem. Ciężkostrawny czosnek i cebula Choć czosnek i cebulę dodaje się niemal do każdego dania w polskiej kuchni, w...

Przeczytaj
Sok pomidorowy
Pixabay/Dvinchanin
Newsy Sok z pomidorów - dlaczego warto pić go regularnie? Korzyści są wręcz niebywałe
Pomidory to nie tylko cenne źródło potasu. Pijąc sok z pomidorów robicie duży ukłon w stronę zdrowia. Dlaczego sok pomidorowy jest niezbędny dla organizmu człowieka?
Aleksandra Jaworska
grudzień 28, 2020

Pomidor do Europy dotarł dopiero w XV wieku, po odkryciu Ameryki przez Krzysztofa Kolumba. Owoce pomidorów są spożywane pod różnymi postaciami.  Znacie je na pewno w stanie surowym, jako składnik zup, sosów, sałatek, kanapek, potraw z kaszą i ryżem. Pomidory są też przetwarzane na soki, przeciery i koncentraty. Każdy rodzaj przetworzenia pomidora przysłuży się waszemu zdrowiu. Te warzywa to prawdziwa bomba witaminowa! Sok pomidorowy to naturalny napój Napój z pomidorów, zrobiony w domu poprzez zblendowanie warzyw i połączenie ich z niewielką ilością wody, to szklanka szerokiej gamy witamin, minerałów i silnych przeciwutleniaczy. Takie rozwiązanie ma więcej plusów niż minusów. Szczególnie, jeśli nie znaliście do tej pory imponujących właściwości tych zdrowych warzyw. Pamiętajcie, że do soku z pomidorów pasuje też seler, marchew oraz buraki.  Jedna szklanka 100% soku pomidorowego w liczbach to: Kalorie: 41 Białko: 2 gramy Witamina A: 22% dziennego zapotrzebowania Witamina C: 74% dziennego zapotrzebowania Witamina K: 7% dziennego zapotrzebowania Kwas foliowy: 12% dziennego zapotrzebowania Sok pomidorowy to także magnez, mangan i potas. Jak widać, sok pomidorowy jest bardzo pożywny i zawiera wiele ważnych witamin i minerałów. Picie 1 szklanki soku pomidorowego zaspokaja codzienne zapotrzebowanie na witaminę C, konieczną w okresie jesienno-zimowym. Pomidory są bogate w likopen  Likopen to cenny przeciwutleniacz, który przeciwdziała zachorowaniom na nowotwory. Likopen jest szczególnie przyswajalny dla człowieka w formie poddanej termicznej obróbce. Mamy na myśli przetwory pomidorowe, koncentraty i przeciery.  Spożywanie przetworów z pomidorów chroni komórki przed uszkodzeniami, obniża ryzyko...

Przeczytaj
starszy mezczyzna
unsplash.com/@elsbethcat
Newsy Partner je to codziennie? Ostrzegamy, może bardzo ciężko zachorować
Mówi się, że bycie we dwoje powoduje skutki uboczne. Mamy na myśli dodatkowe kilogramy i skłonność do podjadania wspólnie słodyczy. Czy tylko?
Aleksandra Jaworska
grudzień 30, 2020

Partnerstwo wymaga wysiłku i zaangażowania, również w budowę zdrowych nawyków żywieniowych. Jednym z nich może być zwrócenie uwagi ukochanemu na to, co spożywa w nadmiarze.  Dietetycy biją na alarm Nie od dziś wiadomo, że spożycie cukru na świecie jest niepokojąco wysokie. Do tego dochodzą jeszcze duże ilości soli, sztucznych barwników i żywności z niewiadomych źródeł. W nadmiarze spożywane są także puste kalorie, a słabość do fast food'ów często wygrywa ze zdrowym rozsądkiem. Ograniczenia w spożywaniu produktów Pomóc w zgubieniu wagi mogą już same wykluczenia produktowe. Jak wiadomo, co za dużo, to nie zdrowo. Nie chodzi jedynie o tę zasadę. Przetworzona żywność nie należy do najzdrowszych. Nie szkodzi tyle w nadmiarze, co najlepiej nie sięgać po nią w ogóle. Chcąc uchronić się przed problemami układu pokarmowego, ale i otyłością, dobrze zrezygnować z cukrów prostych, które znajdziecie w większości przekąsek na sklepowych półkach. Nadmierny cukier szkodzi całemu organizmowi, ale i powoduje, że możliwość zachorowania n cukrzycę robi się całkiem realna. Lekarze ostrzegają. Niektóre produkty mogą powodować raka prostaty Jak donoszą portale internetowe, naukowcy z USA odkryli zależność między spożywaniem dużej liczby produktów mlecznych a rozwojem raka prostaty. Mężczyzn ostrzegano już wcześniej, że od czerwonego mięsa mogą być groźniejsze tylko mleko i ser.  Skutki nadmiaru nabiału w diecie Jak się okazuje, na raka prostaty znacznie częściej chorują mężczyźni w krajach zachodnich. Badacze skupieni na ich diecie, odkryli ciekawą zależność pomiędzy spożywaniem nabiału a rozwojem tego typu nowotworu. Podejrzenia dotyczące tej zależności są zresztą całkowicie zasadne. Mieszkańcy...

Przeczytaj