Dajecie dzieciom takie owoce i warzywa? Absolutnie tego nie róbcie. Zwiększają ryzyko białaczki i chłoniaka
Pixabay
Newsy

Dajecie dzieciom takie owoce i warzywa? Absolutnie tego nie róbcie. Zwiększają ryzyko białaczki i chłoniaka

Na świecie nie ma nic cenniejszego od zdrowia waszych pociech. To właśnie spożywane jedzenie ma na nie największy wpływ. Koniecznie zwróćcie więc uwagę na to, czym karmicie swoje dzieci.

Mleko prosto od krówki, świeże jaja z kurnika, robione własnoręcznie masło czy ser, to już przeszłość. W dzisiejszych czasach wartościowe, pozbawione chemii, konserwantów i sztucznych barwników produkty, to rzadkość. Szkoda, bo to właśnie ich większość rodziców pragnie dla swoich dzieci. Niestety, sprawa dotyczy również owoców i warzyw, które milusińscy tak chętnie pałaszują.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Rakotwórcze produkty spożywcze

Naukowcy postanowili wymienić najbardziej rakotwórcze produkty dostępne na rynku. Nie uwierzycie, wśród nich znalazły się nie tylko produkty GMO, ale również warzywa i owoce, które od lat uchodzą za najzdrowsze pożywienie w diecie dzieci i dorosłych.

Zobacz także
Twój partner je kanapki z serem i wędliną? To trucizna dla jego organizmu

Twój partner je kanapki z serem i wędliną? To szkodliwe dla jego organizmu

Domowe ogórki kiszone

Kobieta przez 10 dni jadła kiszonki. Nie uwierzycie co się stało po tej kuracji

Brudne warzywa i owoce zwiększają ryzyko białaczki

Jeśli wasze dzieci uwielbiają jeść owoce i warzywa prosto z krzaczka, koniecznie wyeliminujcie te nawyki. Eksperci udowodnili, że niemyte warzywa i owoce są zanieczyszczone pestycydami, a te z kolei wywołują wiele nowotworów – raka prostaty, jąder, trzustki, płuc oraz skóry, chłoniaka czy przewlekłą białaczkę limfatyczną. Na te dwa ostatnie najbardziej narażone są właśnie dzieci.

Produkty GMO powodują raka

GMO to grupa produktów spożywczych modyfikowanych genetycznie. Co to oznacza w praktyce? Do pomidorów, ogórków, a nawet mięsa, wstrzykiwane są obce łańcuchy DNA. W ten sposób farmerzy chcą z nich wydobyć „wszystko co najlepsze” – przepiękny kolor, trwałość i odporność na szkodniki czy wirusy. Niestety, badania dowodzą, że spożywanie tego typu produktów, zwiększa ryzyko zachorowania na raka, a także negatywnie wpływa na wątrobę oraz nerki.

Spożywanie białego cukru szkodzi organizmowi

Cukier to tak zwana „biała śmierć”. Jego nadmierne spożywanie przez dzieci oraz dorosłych, nie tylko osłabia układ odpornościowy, ale również zaburza równowagę mineralną organizmu, powoduje nadpobudliwość, zmęczenie, depresję oraz artretyzm. Przez niego niesamowicie szybko przybieracie na wadze. Na tym jednak nie koniec.

Cukier dostarcza waszemu organizmowi szkodliwych drożdży jelitowych, toksycznych bakterii i grzybów. Przy osłabionym układzie odpornościowym, mogą one zwiększać ryzyko zachorowania na raka, dla którego cukier jest najlepszą pożywką.

Napoje gazowane też są rakotwórcze

Kolorowe i słodkie napoje gazowane to kolejne produkty, po które z pewnością często sięgają wasze dzieci. Niewielu jednak zdaje sobie sprawę jak bardzo szkodliwe może okazać się ich regularne spożywanie. 

W tego typu „płynach” znajduje się mnóstwo białego cukru, środków chemicznych oraz fosforanów, które prowadzą do ogromnego wzrostu masy ciała. Okazuje się, że napoje gazowane zawierają również sztuczne aromaty, barwniki i słodziki, których składniki są substancjami skrajnie rakotwórczymi. 

herbata szkodzi
Pixabay
Newsy
Pijecie taką herbatę? Możecie mieć duże problemy. Jest rakotwórcza
Już od jakiegoś czasu podejrzewano, że picie w ten sposób herbaty może powodować raka. Ostatnie badania nie pozostawiają wątpliwości.

Kawa i herbata to ulubione napoje Polaków. Większość kawę wypija tylko rano, a przez resztę dnia raczy się kubkiem herbaty. Do tego wielu z was pewnie przepada za gorącą herbatą. Niestety, nie mamy dla was dobrych wieści – najnowsze badania naukowe dowodzą, że herbata może być rakotwórcza! Badania nad rakotwórczością herbaty W czasopiśmie naukowym „International Journal of Cancer” opublikowano badanie, które miało na celu sprawdzić wpływ picia herbaty na rozwój nowotworów w organizmie człowieka. Przez 4 lata zbadano 50 tysięcy osób w wieku 50-75 lat. Wśród badanych ochotników stwierdzono aż 317 zachorowań na raka przełyku! Wyniki badania Naukowcy od dłuższego czasu podejrzewali, że picie gorącej herbaty, zwiększa ryzyko zachorowania na raka przełyku. Wskazywały na to dotychczas przeprowadzone badania. Jednak dopiero niedawno zbadano wpływ gorącej herbaty na rozwinięcie się tego nowotworu, poprzez dokładne zmierzenie temperatury wypijanego napoju. Okazało się, że wypijanie 3 kubków letniej herbaty, nie jest bardzo szkodliwe dla zdrowia. Jednak wypijanie tej samej ilości herbaty, ale w temperaturze powyżej 60 stopni Celsjusza, zwiększało ryzyko zachorowania na raka przełyku aż o 90 procent! Doktor Farhad Islami, który kierował badaniami, napisał w opublikowanym w czasopiśmie naukowym artykule wnioski z przeprowadzonych badań: Nasze wyniki mocno potwierdzają już istniejące dowody, które potwierdzają związek między piciem gorących napojów a ESCC (płaskonabłonkowym rakiem przełyku). Rak przełyku Ten rodzaj nowotworu jest dość rzadki w Polsce. Rocznie rozpoznaje się około 1300 przypadków zachorowania na raka przełyku, w tym najczęściej opisywaną powyżej postać płaskonabłonową. Najczęściej na raka przełyku chorują...

Jakie produkty spożywcze niszczą wątrobę?
Adobe Stock
Newsy
Ten popularny produkt niszczy waszą wątrobę. Lepiej ograniczcie go do minimum, bo możecie przypłacić to zdrowiem
Wątroba pełni szereg bardzo ważnych funkcji w ludzkim organizmie. Nawet nie zdajecie sobie sprawy, że niektóre produkty spożywcze powoli, ale konsekwentnie ją wyniszczają.

Wątroba to bardzo ważny narząd, bez którego wasz organizm nie podjąłby się wykonywania większości funkcji życiowych. Odpowiada ona między innymi za krzepnięcie krwi, prawidłowy poziom glukozy, neutralizację toksyn, produkcję ciepła czy magazynowanie żelaza oraz wielu witamin. Nie ulega więc wątpliwości, że należy robić wszystko, by jak najdłużej utrzymać ją przy zdrowiu. Które produkty spożywcze niszczą waszą wątrobę? Większość osób uważa, że jedynym produktem, który negatywnie wpływa na funkcjonowanie wątroby jest alkohol. Nic bardziej mylnego. Oczywiście jego częste spożywanie nie oszczędza tego narządu, jednak istnieje szereg innych substancji, które bezpośrednią przyczyniają się do jego powolnego wyniszczania. Cukier szkodzi waszej wątrobie Jednym z najczęściej spożywanych produktów spożywczych jest oczywiście cukier. Dodajecie go do ciast, kawy, herbaty, a nawet słodkich śniadań. Dostarczacie go także poprzez pożywienie – parówki, keczup, pieczywo, owoce. Okazuje się, że dla waszej wątroby jest on równie groźny, co alkohol. Jedną z podstawowych funkcji wątroby jest bowiem przekształcanie składników odżywczych w tłuszcze. Narząd potrzebuje do tego tylko fruktozy, z kolei spożywany na potęgę cukier rafinowany i syrop glukozowy są zbędne. Ich zbyt duża ilość prowadzi do poważnych chorób wątroby. Napoje gazowane wywołują zapalenie wątroby Badania przeprowadzone przez amerykańskich naukowców wykazały, że 80 proc. osób zmagających się z niealkoholowym stłuszczeniowym zapaleniem wątroby wypija co najmniej dwie puszki kolorowych napojów gazowanych dziennie. Okazuje się więc, że dostarczanie do organizmu tego typu produktów niesamowicie szkodzi temu narządowi. Tłuszcze trans zwiększają ryzyko chorób wątroby O...

Nie patrzcie na konkretne składniki, tylko na produkty. Tych nie jedzcie, jeśli dbacie o serce
Adobe Stock
Newsy
Nie patrzcie na składniki, tylko na konkretne produkty. Tych nie jedzcie, jeśli dbacie o serce
To nie same tłuszcze nasycone czy cukry stanowią zagrożenie dla zdrowia, a szkodliwe połączenia kilku składników! 

Regularne spożywanie produktów bogatych w cukry i tłuszcze nasycone, a także węglowodany proste nie jest korzystne dla zdrowia. To powszechna wiedza, dlatego wielu konsumentów studiuje etykiety produktów spożywczych w poszukiwaniu danych o składnikach, którymi najczęściej straszą media i lekarze. Okazuje się jednak, że znacznie bardziej zdradliwe mogą być konkretne połączenia składników. Które produkty są najbardziej szkodliwe dla serca? Naukowcy z Oksfordu opublikowali badanie na temat wpływu niektórych produktów na zwiększenie ryzyka chorób sercowo-naczyniowych (a także zgonów z ich powodu!). „Gdy mówimy ludziom, że muszą zmniejszyć spożycie cukru, to jest to dla nich bardzo myląca informacja” – ostrzega Carmen Piernas, autorka badań prowadzonych przez zespół z Oksfordu. Badaczka podkreśla więc, że warto unikać konkretnych produktów, a nie kilku składników, na które jest się wyczulonym. Najgorsze dla serca okazały się być: Czekolada Ciastka Masło Cukier Napoje gazowane Dosładzane soki owocowe Słodycze, tłuszcz, białe pieczywo – skutki dla organizmu Badanie przeprowadzone zostało na grupie 117 tysięcy osób z Wielkiej Brytanii. Osoby, które regularnie sięgały po słodycze, masło i jasne pieczywo zwiększały ryzyko zachorowania na schorzenia sercowe aż o 40 proc. 37 proc. z nich ryzykowało także wcześniejszym zgonem.  „Być może w kontekście diety zapobiegającej chorobom powinniśmy przestać mówić o cukrze i tłuszczu i zacząć mówić o czekoladzie, słodyczach, białym chlebie, maśle, tłustym serze (…) Właśnie to powinniśmy mówić pacjentom: jeśli w ich diecie jest dużo takich produktów, a mało warzyw i owoców, to...

napoje gazowane przed ćwiczeniami
Adobe Stock
Newsy
Nigdy nie pijcie gazowanych napojów, jeśli wykonujecie później tę czynność
Nie od dziś wiadomo, że picie kolorowych napojów gazowanych negatywnie wpływa na ludzki organizm. Okazuje się jednak, że ich spożywanie jest szczególnie szkodliwe przed wysiłkiem fizycznym. Bez względu na to czy w planach macie siłownię czy jazdę na nartach, wystrzegajcie się tych napojów.

Skutki picia napojów gazowanych Wielu Polaków nie wyobraża sobie codzienności bez napojów gazowanych. Okazuje się jednak, że te drastycznie zwiększają tłuszcz na brzuchu, przyczyniają się do stłuszczenia wątroby i powodują nagły przyrost masy ciała. Częste dostarczanie tego typu produktów do organizmu prowadzi również do próchnicy zębów i licznych chorób serca. Nic więc dziwnego, że zawodowi sportowcy wystrzegają się napojów gazowanych jak ognia. Na siłowni nie zobaczycie przecież butelek z coca-colą, a jedynie bidony pełne zwykłej wody, która najlepiej gasi pragnienie i nawadnia organizm. Jeśli dopiero zaczynacie swoją przygodę z ćwiczeniami powinniście wziąć z nich przykład. Nie sięgajcie po napoje gazowane przed treningiem Musicie wiedzieć, że transport napojów gazowanych przez przewód pokarmowy do ćwiczących mięśni zajmuje o wiele więcej czasu niż w przypadku wody. Pijąc tego typu produkty będziecie więc cały czas odwodnieni, stale spragnieni i zmęczeni.  Niewielu również zdaje sobie sprawę z tego, że sięgnięcie po pepsi, na przykład przed bieganiem, wywoła puchnięcie żołądka. Wszystko przez zawarty w niej dwutlenek węgla. Dolegliwość sprawi ogromny dyskomfort podczas treningu – po zaledwie kilku minutach wystąpią dokuczliwe gazy i wzdęcia. Tego typu napoje zawierają również aspartam, który może wywoływać między innymi migreny, zawroty głowy oraz wahania nastroju. W takim stanie bardzo trudno jest skupić się na ćwiczeniach. Najprawdopodobniej nie dacie rady ich wykonać. W końcu podnoszenie ciężarów jest wystarczająco trudne nawet bez bólu głowy. Co najlepiej pić przed i w trakcie ćwiczeń? Jeśli wybieracie się na trening nie sięgajcie po kolorowe napoje gazowane. Lepiej będzie kiedy wypijecie wodę,...