
Czym przełożyć piernik zamiast powideł? To nadzienie nada mu zupełnie nowy, oryginalny smak
Wypełniony korzennymi przyprawami piernik to podstawa Wigilijnego deseru. Większość Polaków nie wyobraża sobie świąt bez tego przysmaku. Przekazywana z pokolenia na pokolenie receptura to cenny skarb, który każdy skrzętnie chowa w swojej kuchni.
Z pewnością część tych przepisów zakłada przełożenie piernika powidłami. Jednak nie każdy lubi ich smak. Szczególnie dzieci nie przepadają za tym dodatkiem. Jeśli więc w twojej rodzinie niektóre osoby też kręcą na niego nosem zaproponuj im jedną z tych trzech wersji piernika.
Krem z kaszy manny
Będziesz potrzebować: 5 łyżek kaszy manny, 350 ml mleka, 2 łyżeczki cukru, cynamon.
Przygotowanie: W małym rondelku umieść 250 ml mleka i zagotuj. Resztę mleka (100ml) umieść w szklance wraz z kaszą manną i wymieszaj. Kiedy mleko w rondelku zacznie już bulgotać wlej do niego zawartość szklanki i energicznie wymieszaj. Do gorącej masy dodaj cukier oraz cynamon. Całość odstaw do wystudzenia, a następnie użyj do przełożenia piernika.
Krem do karpatki
Będziesz potrzebować: 200 gramów masła, 500 ml mleka, ok. 60 gramów cukru, 2 opakowania budyniu waniliowego.
Przygotowanie: Budyń przygotuj według przepisu na opakowaniu, wykorzystując jednak tylko 500 ml mleka i 2 łyżeczki cukru. Dzięki temu powstawała masa będzie o wiele gęstsza. Miękkie masło ubij przy pomocy miksera, a następnie cały czas mieszając dodawaj do niego porcjami wystudzony budyń. Tak przygotowaną masą możesz przełożyć piernik.
Masa chałwowa
Będziesz potrzebować: 1 litr mleka, 300 gramów chałwy, 200 gramów masła, ok. 60 gramów cukru, 50 gramów mąki pszennej, 50 gramów mąki ziemniaczanej, 2 żółtka.
Przygotowanie: Żółtka rozkłóć, a następnie dodaj do nich mąkę i cukier. Całość dokładnie wymieszaj, aż do połączenia się składników. W garnku umieść mleko. Kiedy zacznie się gotować dodaj do niego masę powstałą z żółtek, energicznie wymieszaj i odstaw do wystudzenia.
W tym czasie miękkie masło ubij przy pomocy miksera, a następnie dodawaj do niego porcjami pokruszoną chałwę. Na koniec połącz obie masy – masło z chałwą oraz mleko z jajkami. Powstałym kremem przełóż swój piernik.