Ligawa to tylna część udźca wołowego. Jest chudym, silnym mięśniem z długimi włóknami i cienką błonką dookoła. To tańszy rodzaj wołowiny, nazywanym czasem „fałszywą polędwicą”.

Z tego powodu czasem w restauracjach jest używana zamiennie z polędwicą wołową, szczególnie do przyrządzenia takich dań, w których klient nie zorientuje się, że szef kuchni użył gorszego kawałka jak: tatar wołowy, w którym mięso jest drobno posiekane czy carpaccio, do którego mięso kroi się w cienkie, przezroczyste plasterki. Sprawdzamy jakie wartości odżywcze na ligawa i podpowiadamy, co z niej przyrządzić.

Czy wołowina jest zdrowa – wartości odżywcze ligawy

Ten rodzaj mięsa ma stosunkowo niską zawartość tłuszczu i dużą zawartość białka. Dostarcza witaminy z grupy B: B2, B3, B5, B6 i B12. Zawiera wiele składników mineralnych:

  • Żelazo
  • Fosfor
  • Cynk
  • Selen

W 100 gramów ligawy znajdziecie średnio:

Zobacz także:

  • 110 kcal
  • 22 g białka
  • 2,3 g tłuszczu
  • Mięso nie zawiera węglowodanów ani błonnika

Instytut Żywności i Żywienia opublikował zalecenia związane z prowadzeniem zdrowej diety. Wspomina w nich między innymi o tym, że jedzenie czerwonego mięsa należy ograniczyć:

- Ograniczaj spożycie mięsa (zwłaszcza czerwonego i przetworzonych produktów mięsnych do 0,5 kg tygodniowo). Jedz ryby, nasiona roślin strączkowych i jaja.

Co ugotować z ligawy wołowej?

Ten rodzaj mięsa nadaje się do gotowania, duszenia, można też ją przyrządzać bezpośrednio, bez obróbki termicznej. W gastronomii często właśnie z ligawy, a nie z polędwicy robiony jest tatar wołowy. Powodem takiej zamiany jest oczywiście koszt mięsa, ligawa jest znacznie tańsza od polędwicy. 1 kg ligawy kosztuje około 45-55 zł, podczas gdy 1 kg polędwicy wołowej potrafi kosztować nawet 110-150 zł.

Co przygotować z ligawy:

  • Rolady
  • Zrazy wołowe
  • Bitki
  • Pieczeń
  • Wołowinę duszoną
  • Kotlety
  • Steki
  • Tatar
  • Carpaccio
  • Wędliny suszone i wędzone

Źródło: ABCzdrowie.pl, kuchnia.wp.pl