Bawarka to napój, który wielu pamięta jeszcze z dzieciństwa. Czy wiecie, że herbata z mlekiem pita jest niemal na całym świecie? Nie tylko nasze babcie wpadły na taki sposób podawania wnukom herbaty. Pewnie myślały, że dzięki dodaniu mleka, wartości herbaty wzbogacają wartościami odżywczymi mleka. Tymczasem jest nieco inaczej.

Czy do bawarki mleko dodawać „przed” czy „po”?

To dylemat, który mają przede wszystkim Anglicy. To oni stosują dwie szkoły parzenia herbaty z mlekiem:

  • Najpierw mleko (milk first). Na dno filiżanki najpierw nalewane jest mleko i dopiero do niego dolewana jest zaparzona już herbata
  • Mleko „po” (milk after). Do filiżanki nalewana jest zaparzona herbata, a do niej dopiero – mleko

Zwolennicy tej pierwszej metody mają więcej argumentów. Uważają, że niewielka ilość zimnego płynu na dnie jest równomiernie ogrzewana podczas dolewania do niego gorącej herbaty, co zapobiega ścięciu mleka.

Takich dylematów nie miały nasze babcie. Każdy z was pewne pamięta, że najpierw zawsze była szklanka herbaty i to do niej było wlewane zimne mleko, z butelki ze złotym kapslem. Dzięki temu babcie nie tylko zabielały herbatę, ale jednocześnie trochę ja przestudzały i bawarka była od razu odpowiednia do picia.

Zobacz także:

Jak się zmienia herbata pod wpływem mleka?

Herbata ma wiele różnych wartości zdrowotnych. Przede wszystkim zawiera duże ilości antyutleniaczy: polifenoli i flawonoidów. Dzięki temu:

  • Niszczy wolne rodniki
  • Spowalnia procesy starzenia w organizmie
  • Przeciwdziała namnażaniu się komórek nowotworowych
  • Wzmacnia naczynia krwionośne
  • Obniża poziom cholesterolu
  • Chroni przed miażdżycą
  • Działa przeciwzapalnie i odkażająco
  • Pobudza

Onet.pl przytacza opinię dr Aleksandry Witkowskiej, która zwraca uwagę, na krytyczne opinie lekarzy na temat picia herbaty z mlekiem. Przypomina, że jedno z badań wykazało, że dodanie mleka do herbaty niweluje działanie antyoksydantów, które są w herbacie tak cenione. To te substancje, które niszczą wolne rodniki, spowalniają procesy starzenia, czy działają przeciwzapalnie.

Mleko w herbacie nie wpływa z kolei na polifenole, dzięki czemu nawet po dodaniu mleka, herbata utrzymuje działanie antynowotworowe i wspierające pracę układu krwionośnego.

Źródło: Onet.pl, Radiozet.pl, Wikipedia