Czy warto pić bawarkę. Oto co dzieje się z herbata po dodaniu mleka
Bawarka
Newsy

Czy warto pić bawarkę? Lepiej zobaczcie, co co dzieje się z herbatą po dodaniu mleka

Czy wiecie, że herbatę z mlekiem można przygotować nie tylko z czarnej herbaty? Można wykorzystać herbaty ziołowe lub smakowe i użyć mleka krowiego albo roślinnego.

Bawarka to napój, który wielu pamięta jeszcze z dzieciństwa. Czy wiecie, że herbata z mlekiem pita jest niemal na całym świecie? Nie tylko nasze babcie wpadły na taki sposób podawania wnukom herbaty. Pewnie myślały, że dzięki dodaniu mleka, wartości herbaty wzbogacają wartościami odżywczymi mleka. Tymczasem jest nieco inaczej.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czy do bawarki mleko dodawać „przed” czy „po”?

To dylemat, który mają przede wszystkim Anglicy. To oni stosują dwie szkoły parzenia herbaty z mlekiem:

  • Najpierw mleko (milk first). Na dno filiżanki najpierw nalewane jest mleko i dopiero do niego dolewana jest zaparzona już herbata
  • Mleko „po” (milk after). Do filiżanki nalewana jest zaparzona herbata, a do niej dopiero – mleko

Zwolennicy tej pierwszej metody mają więcej argumentów. Uważają, że niewielka ilość zimnego płynu na dnie jest równomiernie ogrzewana podczas dolewania do niego gorącej herbaty, co zapobiega ścięciu mleka.

Takich dylematów nie miały nasze babcie. Każdy z was pewne pamięta, że najpierw zawsze była szklanka herbaty i to do niej było wlewane zimne mleko, z butelki ze złotym kapslem. Dzięki temu babcie nie tylko zabielały herbatę, ale jednocześnie trochę ja przestudzały i bawarka była od razu odpowiednia do picia.

Zobacz także
Ta herbata rozgrzewa, poprawia nastrój i zdrowie. Jest pita od setek lat. Przypomina naszą bawarkę

Ta herbata rozgrzewa, poprawia nastrój i zdrowie. Jest pita od setek lat. Przypomina naszą bawarkę

Herbata sułtana na odporność. Zrobicie ją ze składników, które macie w kuchni

Herbata sułtana na odporność. Bez problemu zrobicie ją ze składników, które macie w kuchni

Jak się zmienia herbata pod wpływem mleka?

Herbata ma wiele różnych wartości zdrowotnych. Przede wszystkim zawiera duże ilości antyutleniaczy: polifenoli i flawonoidów. Dzięki temu:

  • Niszczy wolne rodniki
  • Spowalnia procesy starzenia w organizmie
  • Przeciwdziała namnażaniu się komórek nowotworowych
  • Wzmacnia naczynia krwionośne
  • Obniża poziom cholesterolu
  • Chroni przed miażdżycą
  • Działa przeciwzapalnie i odkażająco
  • Pobudza

Onet.pl przytacza opinię dr Aleksandry Witkowskiej, która zwraca uwagę, na krytyczne opinie lekarzy na temat picia herbaty z mlekiem. Przypomina, że jedno z badań wykazało, że dodanie mleka do herbaty niweluje działanie antyoksydantów, które są w herbacie tak cenione. To te substancje, które niszczą wolne rodniki, spowalniają procesy starzenia, czy działają przeciwzapalnie.

Mleko w herbacie nie wpływa z kolei na polifenole, dzięki czemu nawet po dodaniu mleka, herbata utrzymuje działanie antynowotworowe i wspierające pracę układu krwionośnego.

Źródło: Onet.pl, Radiozet.pl, Wikipedia

Czy można „przedawkować” herbatę? Uważajcie – taka ilość może być groźna!
Pexels
Newsy
Czy można „przedawkować” herbatę? Uważajcie – taka ilość może być groźna!
Lubicie pić herbatę? To świetnie, ale czy wiecie, że nie powinno się jej pić w nadmiernych ilościach? Czy można „przedawkować” herbatę i czym to grozi? Przeczytajcie!

Herbata to jeden z najpopularniejszych i najchętniej pitych napojów świata. Istnieje mnóstwo odmian herbat. Do wyboru mamy herbatę czarną, zieloną, czerwoną, a nawet białą. Każda z nich skrywa w sobie mnóstwo właściwości prozdrowotnych. Właściwości zdrowotne herbaty W zależności od odmiany herbaty, a konkretnie liści, z których została zrobiona, herbata skrywa w sobie wiele korzystnych właściwości. A czy wiedzieliście, że  lepiej nie wrzucać cytryny do herbaty?  Napój ten już od wieków stosuje się w medycynie tradycyjnej ze względu na jego liczne właściwości lecznicze. Herbata nie tylko wspaniale smakuje i poprawia nastrój, ale też, co wykazały liczne badania, może odgrywać kluczową rolę w zmniejszaniu ryzyka chorób przewlekłych, takich jak rak, otyłość, cukrzyca i choroby serca. Jaka dawka herbaty jest bezpieczna dla naszego zdrowia? Czy da się „przedawkować” herbatę? Jaka dawka tego napoju jest dla nas w pełni bezpieczna? Mimo iż umiarkowane picie herbaty jest bardzo zdrowe, przekraczanie 3-4 filiżanek (710-950 ml) tego napoju dziennie, może mieć pewne skutki uboczne. Poznajcie 6 możliwych skutków ubocznych picia zbyt dużej ilości herbaty: Słabszy sen Ponieważ herbata naturalnie zawiera kofeinę, nadmierne spożycie tego napoju może zakłócić prawidłowy cykl snu. Nudności Niektóre związki zawarte w herbacie mogą powodować nudności. Szczególnie gdy pijemy herbatę w dużych ilościach lub na pusty żołądek. Zmniejszona absorpcja żelaza Niedobór żelaza jest jednym z najczęstszych niedoborów składników odżywczych na świecie. Osoby, które mają niski poziom żelaza, powinny ograniczyć spożycie herbaty, ponieważ nadmierne picie tego napoju może pogorszyć ich stan. Herbata...

Ta herbata rozgrzewa, poprawia nastrój i zdrowie. Jest pita od setek lat. Przypomina naszą bawarkę
Adobe Stock
Newsy
Ta herbata rozgrzewa, poprawia nastrój i zdrowie. Jest pita od setek lat. Przypomina naszą bawarkę
Choć masala chai wygląda jak bawarka i składa się z herbaty z mlekiem, to różni się od niej smakiem. Trzy przyprawy powodują, że smakuje inaczej i jest bardziej wartościowa od tej, którą znamy.

Bawarka to nie jest jedynie polski napój. Na podobny pomysł podawania herbaty z mlekiem wpadli Anglicy. Francuzi piją ją z mlekiem i słodkim syropem. Hindusi natomiast do indyjskiej bawarki dodają aromatyczne przyprawy typu masala i nazywają ją masala chai. Czym różni się masala chai od naszej swojskiej bawarki? I co nasze babcie mają wspólnego z indyjskim herbaciarzem? Masala chai, czyli herbata po indyjsku Tę herbatę można wypić na każdej ulicy. Serwują ją na dworcach, roznoszą w pociągach. Co krok można zobaczyć ludzi zatrzymujących się na rogu ulicy przy herbaciarzach. Indyjska herbata parzona jest z dodatkiem zielonego kardamonu, cynamonu, goździków i mleka. Podawana bardzo gorąca. Uliczni sprzedawcy przygotowują cały garnek napoju, a następnie rozlewają do metalowych kubków lub plastikowych szklanek. Przelewają z kubka do kubka, lekko studząc, zanim podadzą klientowi. Hinduski sprzedawca herbaty przestudzając gorący płyn dla klientów, przywołuje na myśl polskie babcie, które dokładnie w taki sam sposób studziły herbatkę czy bawarkę, zanim podały ją wnukom. Ludzie jednak są do siebie bardzo podobni. Piją herbatę z mlekiem, w podobny sposób ją studzą. Ciekawe czy tak samo potrafią polubić jej smak. Spróbujcie indyjskiej herbaty i przekonajcie się o tym sami. Herbata z mlekiem ma wiele odsłon Masala chai rozgrzewa dzięki dodatkowi cynamonu. Uspokaja i koi dzięki goździkom. Napój z powodu dodatku goździków może działać też odkażająco i wykrztuśnie. Z kolei kardamon powoduje, że herbata wspiera organizm w walce z przeziębieniem i grypą. Ta herbata, choć pochodzi z odległych stron, jest doskonałym napojem na chłodną polską jesień i mroźną zimę. Herbatę masala możne u nas dostać w niektórych restauracjach. I to nie tylko tych indyjskich. Cieszy się popularnością,...

Ta herbata obniża cholesterol, odchudza i wzmacnia odporność. Polacy zbyt rzadko po nią sięgają
Flickr
Newsy
Ta herbata obniża cholesterol, odchudza i wzmacnia odporność. Polacy zbyt rzadko po nią sięgają
Słyszeliście kiedyś o dobroczynnych właściwościach tej herbaty? Jeśli nie, to przeczytajcie i skorzystajcie z jej plusów.

Polacy zwykle sięgają po herbatę czarną, zieloną lub ziołową, kompletnie pomijając herbatę o tajemniczo brzmiącej nazwie pu-erh. Czym jest czerwona herbata pu-erh i jakie są jej największe korzyści zdrowotne? Właściwości zdrowotne herbaty pu-erh Pu-erh to herbata pochodząca z prowincji Yunnan w Chinach. Swoją nazwę zawdzięcza miastu Pu'er. Mimo iż herbata pu-erh pochodzi z tej samej rośliny, co większość innych herbat, wywodzi się ona z odmian krzewów herbacianych o szczególnie dużych liściach. Cechą szczególną tej herbaty jest jej długi proces fermentacji, zarezerwowany wyłącznie dla tak zwanych „ciemnych” herbat. Zalety herbaty pu-erh znane są od tysiącleci. Napój ten znany jest ze swoich właściwości trawiennych. Zawiera też cenne przeciwutleniacze i oczyszcza organizm, a także przyspiesza spalanie tłuszczu. Dlaczego jeszcze warto pić herbatę pu-erh? Oto inne plusy wynikające z picia czerwonej herbaty pu-erh: Czujność umysłu i zwiększona energia. Herbata pu-erh zawiera kofeinę, która pomaga nam zachować bystrość umysłu, energię i czujność.  Pomaga na trawienie i spala tłuszcz. Herbata pu-erh poprawia trawienie i może pomóc złagodzić objawy zaparć dzięki obecności lowastatyny. Przeciwutleniacze i polifenole zawarte w tej herbacie, również wspomagają trawienie i rozkład tłuszczu. Poprawia stan zdrowia serca. Herbata pu-erh pomaga w zapobieganiu chorobom serca, ponieważ pomaga w produkcji lowastatyny. Ta naturalna statyna jest powszechnie stosowana w leczeniu wysokiego poziomu cholesterolu. Oczyszcza organizm z toksyn i wolnych rodników. Herbata pu-erh powoduje zwiększony poziom tlenu w komórkach, co poprawia krążenie i przepływ krwi, dostarczając więcej tlenu do naszego mózgu.  Pomaga na migreny. Herbata ta może...

herbata z mlekiem
Pixabay
Newsy
Dodajecie to do herbaty? Lepiej przestańcie. Taka kombinacja doprowadzi do ruiny wasze zdrowie
Pijecie codziennie herbatę? Jeden popularny dodatek do tego napoju sprawia, że herbata ma destrukcyjny wpływ na wasze zdrowie.

Kiedyś Polacy pili głównie kawę – koniecznie czarną! Pojawienie się herbaty na rynku, nie spotkało się początkowo z dużym entuzjazmem. Do tego, jedną z pierwszych herbat sprowadzanych do naszego kraju, była herbata zielona, która znana jest z charakterystycznej goryczki. Nie przypadła ona do gustu Polakom! Jednak z czasem picie herbaty było coraz popularniejsze. Niektórzy zaczęli dodawać do niej różne dodatki, takie jak miód, cytryna, cukier czy mleko. Właśnie ten ostatni przyczynia się do różnych problemów, które powoduje nadmierne picie takiej herbaty! Wszystko przez to, że mleko łagodzi smak i cierpkość czarnej herbaty, więc w efekcie pije się jej więcej. A to prowadzi do różnych nieprzyjemnych dolegliwości, a nawet może być niebezpieczne dla zdrowia! Skutki picia herbaty z mlekiem Choć niektórzy bardzo lubią pić bawarkę, trzeba być świadomym tego, jaki ma ona wpływ na nasze zdrowie! A niestety, skutki picia herbaty z mlekiem nie są pozytywne. Wypicie jej od czasu do czasu, nie powinno wam zaszkodzić. Jednak jeśli jesteście smakoszami bawarki, to możecie zacząć odczuwać różne nieprzyjemne dolegliwości. Oto niektóre z nich: Wypryski na twarzy – nieestetyczne pryszcze i grudki na policzkach, kojarzą się raczej z okresem dojrzewania, dlatego każdy dorosły jest zaskoczony, gdy nagle patrząc w lustro, dostrzeże wypryski na swojej twarzy. Jest to jeden ze skutków picia herbaty w bardzo dużych ilościach. Napój ten ma właściwości rozgrzewające i jeżeli go nadużywacie, to równowaga w waszym organizmie zostaje zachwiana. Jednym z jej objawów są właśnie pryszcze. Wypryski spowodowane nadmiernym spożyciem herbaty, pojawiają się na twarzy, szyi i dekolcie. Skoki ciśnienia – czy czasami, zupełnie bez powodu, czujecie się nagle słabo i...