Czy trzeba myć mięso przed mrożeniem? Ta 1 rzecz jest kluczowa
Adobe Stock
Newsy

Czy trzeba myć mięso przed mrożeniem? Ta 1 rzecz jest kluczowa

Czy mięso mrożone jest gorsze od świeżego? I tak i nie. Świeża żywność zawsze jest najlepsza, ale mrożenie, to najlepsza metoda konserwowania żywności. Jak właściwie przygotować mięso do mrożenia?

Mięso do zamrożenia, przede wszystkim powinno być świeże i dobrej jakości. Jeśli jest paczkowane, nie powinno stracić ważności, jeśli kupowane na wagę, powinno być wyraźnie pierwszej świeżości.

Zamrażanie produktów, które tracą ważność, to oczywiście jakiś sposób na uchronienie żywności przed wyrzuceniem, jeśli jednak przewidujecie, że nie zjecie wszystkiego od razu i część chcecie przechować na później, zróbcie to, gdy mięso będzie jeszcze świeże. I odpowiednio je przygotujcie. Podpowiadamy jak.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czy myć mięso przed mrożeniem?

Mięsa generalnie nie powinno się myć. Eksperci powtarzają, że mycie mięsa nie powoduje usunięcia wszystkich bakterii, a tylko rozprzestrzenienie ich po kuchni. W internecie można znaleźć wiele filmów animowanych, pokazujących jak bakterie, wraz z rozpryskującą się wodą, pojawiają się wszędzie. Osiadają na desce do krojenia, nożu, a także wszystkich innych przedmiotach, które trzymacie w kuchni. Szczególnie niebezpieczny w tym zakresie jest drób, naszpikowany bakteriami salmonella.

Dlatego, gdy przynosicie surowe mięso do domu, powinniście je albo od razu przyrządzić, włożyć do garnka i ugotować rosół, albo od razu zamrozić.

Jednak zalecenia to jedno, a codzienne postępowanie – drugie. Wiele osób nic sobie nie robi z  porad i ma tak mocno zakodowane to, że jeśli mięso ma być czyste, to trzeba je umyć, że nie zważając na nic, i tak je myje.

W takiej sytuacji należy pamiętać o 1 rzeczy: mięsa przez zamrażaniem nie wolno namaczać! Jeśli już musicie je umyć: przepłuczcie szybko, osuszcie i zamrażajcie.

Zobacz także
Jak przechowywać surowe mięso? Po upływie tego czasu musi trafić do garnka

Jak przechowywać surowe mięso? Po upływie tego czasu musi trafić do garnka

Myjecie mięso po przyniesieniu do domu? Wszystkie drobnoustroje usuniecie tylko w 1 sposób 

Myjecie mięso po przyniesieniu do domu? Wszystkie drobnoustroje usuniecie tylko w 1 sposób 

Jak długo przechowywać schłodzone mięso?

Mięso schłodzone to zarówno to, które przechowujecie w lodówce, w 4-8 st. Celsjusza, jak i to, które jest zamrożone w bardzo niskiej temperaturze. Temperatura schodzenia wpływa oczywiście na czas przechowywania, im niższa, tym dłużej mięso nadaje się do spożycia. Mrożąc mięso zawsze warto na opakowaniu zapisać datę mrożenia, żeby potem wiedzieć jak długo leży w zamrażarce. A oto, ile czasu może leżeć:

  • Surowe filety z kurczaka można przechowywać w lodówce 1 dzień
  • Cały kurczak może leżeć w lodówce 2 dni
  • Mięso wołowe bez kości przetrwa w chłodzie nawet 3-4 dni.

Gdy mięso jest zamrożone, ma następujące terminy przydatności do spożycia:

  • Mięso mielone możemy mrozić 3-4 miesiące
  • Podobnie cielęcina. Cielęcinę można trzymać zamrożoną 3-4 miesiące
  • Wołowina mrożona ma ważność od 3 do 12 miesięcy
  • Wieprzowinę możemy mrozić 4 do 8 miesięcy
  • Całego kurczaka możemy przechowywać zamrożonego do 12 miesięcy

Co traci mięso mrożone? 

Podczas mrożenia, znajdująca się w mięsie woda, która zamarza, powiększa swoją objętość. Kryształki lodu rozsadzają błony komórkowe. To dlatego po rozmrożeniu mięsa, tak dużo z niego wycieka wody.

Żeby zachować jak najwięcej właściwości świeżego mięsa, należy je umiejętnie zamrażać: zawsze musi być szczelnie opakowane i to nie w torebkę foliową, w której przynieśliście je ze sklepu, tylko w przeznaczone do tego torebki do mrożonek.

Zróbcie pewien eksperyment żeby sprawdzić co się dzieje z mięsem, którego nie zapakujecie właściwie:

  1. Włóżcie do zamrażalnika pierś z kurczaka bez folii.
  2. Po rozmrożeniu zobaczcie, że płat mięsa stał się biały, suchy i wygląda jak lekko ugotowany.

O takim mięsie mówi się, że ”pali się”. To dlatego, że wysycha i wchodzi w reakcję z tlenem. Taki produkt także staje się niesmaczny i traci wartości odżywcze.

Źródło: niedzielnykucharz.pl, swiatodzywniania.pl, ajwendieta.pl

Pierogi
Pixabay/Hans Braxmeier
Newsy
Jak przechowywać ugotowane pierogi, żeby smakowały jak świeżo zrobione?
Czas i sposób przechowywania różnych potraw różni się w zależności od tego, z czym akurat mamy do czynienia. Mamy dla was kilka rad dotyczących sposobu przechowywania żywności. Mogą się przydać na święta.

Bardzo często zdarza się, że zostaje nam jedzenie. Mówimy o tym nadmiarowym, którego szkoda wyrzucać. Jest kilka zasad, które sprawią, że będziecie wiedzieć, jak je przechować bez szkody dla żywności. Nie powinno się wstawiać do lodówki ciepłych garnków To jedna z głównych zasad, które pomogą wam ocalić daną potrawę. Niektóre nawet lekko ciepłe składniki, stanowią idealną pożywkę dla bakterii. Dania zawierające dużą ilość skrobi, białko czy mleko, mogą być narażane na rozwój niechcianych procesów najbardziej.  Niektóre nie powinny też być wielokrotnie ogrzewane. Wystarczy zatem z lodówki wyjąc tylko taką porcję, jaka nas interesuje, przełożyć do osobnego garnka i odgrzać. Najlepsza wartość temperatury do podgrzewania potraw, wynosi minimum 70 stopni. Właśnie taka zabije większość bakterii. Naleśniki bez farszu i pieczarki Przechowywanie naleśników bez farszu nie powinno przekraczać czasu dwóch dni. Dodatkowo możecie je zabezpieczyć folią. Jeśli macie zamiar je zamrozić, możecie to robić na przestrzeni aż 4 miesięcy. Temperatura mrożenia powinna jednak wynosić -18 stopni.  Pieczarki składają się głównie z wody. To przyspiesza proces ich psucia. Potrawy z pieczarek powinny być spożyte najlepiej w dniu przygotowania potrawy lub dzień później. Ich nadmiar można przechowywać wyłącznie w lodówce schłodzonej do temperatury -4 stopnie, nie dłużej jak jeden dzień. Jak  przechowywać surowe pierogi? Ugotowane pierogi, jeśli nie macie na nie ochoty od razu, należy od razu zamrozić. Będzie im służyć temperatura powyżej -18 stopni. Okres ich trwałości w zamrażarce wynosi do 30 dni.  Pierogi uprzednio ugotowane wystarczy wyłożyć na talerz, wysmarować oliwą, przykryć folią i włożyć...

czy myć mięso przed gotowaniem
AdobeStock
Triki kulinarne
Myjecie mięso przed gotowaniem? Popełniacie spory błąd! Obalamy kulinarne mity
Zawsze przed ugotowaniem rosołu myjecie dokładnie mięso pod zimną wodą? Błąd! W tym artykule wyjaśniamy mit dotyczący mycia mięsa przed obróbką termiczną, a także inne legendy pokutujące wśród gotujących.

Przed smażeniem kurczaka zawsze dokładnie myjesz mięso? Pewnie wierzysz w ten i wiele innych mitów dotyczących jedzenia. Sprawdź, czy znasz je wszystkie i dlaczego są nieprawdziwe! Dlaczego nie trzeba myć mięsa przed przygotowaniem? Nauczeni, że wszystko trzeba umyć przed zjedzeniem, myjemy także surowe mięso. Czy jest w tym jakiś sens? Według naukowców – nie. Dawniej mięso myto z bardzo prozaicznych przyczyn. Kawałki zarżniętej przed domem kury czy prosiaka mogły być po prostu brudne od krwi i piasku. Współcześnie jednak mięso jest dokładnie czyszczone w rzeźniach, więc nie ma potrzeby, żeby je ponownie myć. Co więcej, to może być szkodliwe! Odkryto, że mycie drobiu zwiększa prawdopodobieństwo zakażenia mięsa drobnoustrojami, co może prowadzić do zatrucia pokarmowego .  Czy świeża żywność jest zdrowsza od mrożonej? Wyjaśnijmy to raz na zawsze – w kwestii wartości odżywczych mrożone jedzenie nie różni się niczym od świeżego! Jego smak, zapach i tekstura mogą się różnić w wyniku procesu zamrażania i rozmrażania, jednak wszystkie witaminy i mikroelementy pozostają w jedzeniu. Co więcej, mrożone owoce i warzywa mogą mieć więcej witamin niż świeże! Zwłaszcza owoce mrozi się od razu po zerwaniu, dzięki czemu po rozmrożeniu mają tyle samo składników odżywczych, co w momencie zamrażania. Natomiast świeże owoce zaczynają tracić witaminy około 3 dni po zerwaniu. Czy jogurt trzeba zjeść 3 dni po otwarciu? W niektórych domach panuje przeświadczenie, że produkty takie jak jogurty, śmietana czy soki trzeba zużyć w maksymalnie trzy dni po otwarciu, a później nadają się tylko do wyrzucenia. Podajcie nam choć jeden racjonalny powód by tak robić, bo my nie znajdujemy żadnego. Sprawdźcie dokładnie datę przydatności do spożycia i trzymajcie się instrukcji...

Mrożone uszka
Flickr/Cowgirl Jules
Newsy
Pierogi i uszka mrozicie surowe czy ugotowane? To zadecyduje czy będą się rozklejać 
Mrożenie jedzenia to doskonały pomysł na świąteczne potrawy, których nie zdołamy zjeść podczas Wigilii.

Gdyby nie zamrażarka, moglibyśmy tylko pomarzyć o obiadach na zapas. Właśnie dzięki zamrażarce możemy niezjedzone podczas świąt potrawy, przechować i zjeść znacznie później. Polacy lubią pierogi Jedną z potraw, która należy do ulubionych dań Polaków są pierogi. Ta prosta i tania potrawa ma wiele wariantów. Jak żadna inna smakuje również na święta. Pierogi z kapustą i grzybami to prawdziwa klasyka wigilijnego biesiadowania z bliskimi.  Pierogi to także bardzo pożywne danie. W różnych regionach Polski spotkamy się z ciekawymi ich odmianami. Wystarczy też spojrzeć na kuchnie innych krajów. Pierogów nie brakuje i u innych! Dostaniemy je we włoskiej restauracji, ale i pierogami poczęstują nas Japończycy. Lepienie domowych  pierogów. Najczęściej robimy ich więcej Nic nie smakuje lepiej niż domowe potrawy. Ciasto wypieczone na rumiany kolor, własnoręcznie zwinięte naleśniki i pieczone wędliny, smakują wprost bosko! Dodatkowo macie gwarancję składu tego co przygotujecie w domu, bez konieczności czytania etykiet i spożywania substancji nieznanego pochodzenia. Jako że gotowanie w domu wymaga czasu i nakładu energii, często zdarza się robienie potraw w nadmiarze. Pozostałą, niezjedzoną część można wówczas zamrozić i wyjąć z zamrażarki w dogodnym dla nas momencie. Mrożenie produktów ma jednak kilka zasad, których przestrzeganie ochroni wasze zdrowie. Jak mrozić nadmiar pierogów czy uszek? Pierogów i uszek z pewnością zostanie nam pod dostatkiem. Warto poznać kilka sposobów na ten nadmiar. Wszystko po to by nie wyrzucać niepotrzebnie jedzenia i mieć ten problem z głowy. Posypcie tackę lub deskę mąką. Surowe pierogi układacie następnie obok siebie zostawiając kilka centymetrów przerwy. W ten sposób...

rozmrażanie mięsa sposoby
Adobe Stock
Newsy
Zapomnieliście rozmrozić mięso? Dzięki tej metodzie zrobicie to szybciej niż myśleliście
Rozmrażanie mięsa w lodówce to bardzo czasochłonna metoda. Nie zawsze przecież macie go na tyle, aby z niej skorzystać. Jeśli wasze mięso jest bryłą lodu, a wy potrzebujecie go „na już” koniecznie skorzystajcie z innego, szybszego sposobu rozmrażania.

Mrożenie to niesamowicie przydatna metoda przedłużania daty przydatności produktów surowych takich jak mięso, ryby, warzywa czy owoce. W zamrażalniku możecie również umieścić zrobione na zapas dania gotowe takie jak rosół, pierogi, ciasto na pizzę.  Rozmrażanie to wbrew pozorom bardzo ryzykowny proces. Niewłaściwie przeprowadzone może bowiem wywołać rozwój wielu groźnych bakterii, a w rezultacie nawet zatrucie Salmonellą.  Rozmrażanie w lodówce Najbardziej popularną, ale także czasochłonną metodą rozmrażania, między innymi mięsa, jest umieszczenie go na wiele godzin w lodówce. Tam, mimo że temperatura wciąż jest niska, to jest ona w rzeczywistości wystarczająca, by zmiękczyć bryłę lodu.  Jednak ten proces zazwyczaj trwa zbyt długo, a przecież większość pań domu często potrzebuje mięsa "na już". Stąd proponujemy dwie inne, o wiele szybsze metody jego rozmrażania. Rozmrażanie mięsa w zimnej wodzie Wystarczy, że umieścicie zamrożone mięso w szczelnie zamkniętym, plastikowym worku, a następnie w misce z zimną wodą. Ta metoda powinna skrócić czas rozmrażania 500 gramów mięsa do 1 godziny. Jednak koniecznie wymieniajcie wodę w misce co 30 minut. Pamiętajcie też, by nigdy nie rozmrażać mięsa w ciepłej ani gorącej wodzie. To tylko pobudzi rozwój bakterii, co po spożyciu może prowadzić nawet do groźnego zatrucia. Możecie też włożyć worek z mięsem wprost pod bieżącą, zimną wodę. Jednak sami przyznacie, że ten sposób jest zdecydowanie mniej ekonomiczny. W końcu godzina lania wody może was słono kosztować. W mikrofalówce Jeśli naprawdę bardzo zależy wam na czasie możecie również rozmrozić mięso przy pomocy mikrofalówki, jeśli jest do tego przystosowana. Wystarczy, że umieścicie...