Czy trzeba myć mięso przed mrożeniem? Ta 1 rzecz jest kluczowa
Adobe Stock
Newsy

Czy trzeba myć mięso przed mrożeniem? Ta 1 rzecz jest kluczowa

Czy mięso mrożone jest gorsze od świeżego? I tak i nie. Świeża żywność zawsze jest najlepsza, ale mrożenie, to najlepsza metoda konserwowania żywności. Jak właściwie przygotować mięso do mrożenia?

Mięso do zamrożenia, przede wszystkim powinno być świeże i dobrej jakości. Jeśli jest paczkowane, nie powinno stracić ważności, jeśli kupowane na wagę, powinno być wyraźnie pierwszej świeżości.

Zamrażanie produktów, które tracą ważność, to oczywiście jakiś sposób na uchronienie żywności przed wyrzuceniem, jeśli jednak przewidujecie, że nie zjecie wszystkiego od razu i część chcecie przechować na później, zróbcie to, gdy mięso będzie jeszcze świeże. I odpowiednio je przygotujcie. Podpowiadamy jak.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czy myć mięso przed mrożeniem?

Mięsa generalnie nie powinno się myć. Eksperci powtarzają, że mycie mięsa nie powoduje usunięcia wszystkich bakterii, a tylko rozprzestrzenienie ich po kuchni. W internecie można znaleźć wiele filmów animowanych, pokazujących jak bakterie, wraz z rozpryskującą się wodą, pojawiają się wszędzie. Osiadają na desce do krojenia, nożu, a także wszystkich innych przedmiotach, które trzymacie w kuchni. Szczególnie niebezpieczny w tym zakresie jest drób, naszpikowany bakteriami salmonella.

Dlatego, gdy przynosicie surowe mięso do domu, powinniście je albo od razu przyrządzić, włożyć do garnka i ugotować rosół, albo od razu zamrozić.

Jednak zalecenia to jedno, a codzienne postępowanie – drugie. Wiele osób nic sobie nie robi z  porad i ma tak mocno zakodowane to, że jeśli mięso ma być czyste, to trzeba je umyć, że nie zważając na nic, i tak je myje.

W takiej sytuacji należy pamiętać o 1 rzeczy: mięsa przez zamrażaniem nie wolno namaczać! Jeśli już musicie je umyć: przepłuczcie szybko, osuszcie i zamrażajcie.

Zobacz także
Jak przechowywać surowe mięso? Po upływie tego czasu musi trafić do garnka

Jak przechowywać surowe mięso? Po upływie tego czasu musi trafić do garnka

Myjecie mięso po przyniesieniu do domu? Wszystkie drobnoustroje usuniecie tylko w 1 sposób 

Myjecie mięso po przyniesieniu do domu? Wszystkie drobnoustroje usuniecie tylko w 1 sposób 

Jak długo przechowywać schłodzone mięso?

Mięso schłodzone to zarówno to, które przechowujecie w lodówce, w 4-8 st. Celsjusza, jak i to, które jest zamrożone w bardzo niskiej temperaturze. Temperatura schodzenia wpływa oczywiście na czas przechowywania, im niższa, tym dłużej mięso nadaje się do spożycia. Mrożąc mięso zawsze warto na opakowaniu zapisać datę mrożenia, żeby potem wiedzieć jak długo leży w zamrażarce. A oto, ile czasu może leżeć:

  • Surowe filety z kurczaka można przechowywać w lodówce 1 dzień
  • Cały kurczak może leżeć w lodówce 2 dni
  • Mięso wołowe bez kości przetrwa w chłodzie nawet 3-4 dni.

Gdy mięso jest zamrożone, ma następujące terminy przydatności do spożycia:

  • Mięso mielone możemy mrozić 3-4 miesiące
  • Podobnie cielęcina. Cielęcinę można trzymać zamrożoną 3-4 miesiące
  • Wołowina mrożona ma ważność od 3 do 12 miesięcy
  • Wieprzowinę możemy mrozić 4 do 8 miesięcy
  • Całego kurczaka możemy przechowywać zamrożonego do 12 miesięcy

Co traci mięso mrożone? 

Podczas mrożenia, znajdująca się w mięsie woda, która zamarza, powiększa swoją objętość. Kryształki lodu rozsadzają błony komórkowe. To dlatego po rozmrożeniu mięsa, tak dużo z niego wycieka wody.

Żeby zachować jak najwięcej właściwości świeżego mięsa, należy je umiejętnie zamrażać: zawsze musi być szczelnie opakowane i to nie w torebkę foliową, w której przynieśliście je ze sklepu, tylko w przeznaczone do tego torebki do mrożonek.

Zróbcie pewien eksperyment żeby sprawdzić co się dzieje z mięsem, którego nie zapakujecie właściwie:

  1. Włóżcie do zamrażalnika pierś z kurczaka bez folii.
  2. Po rozmrożeniu zobaczcie, że płat mięsa stał się biały, suchy i wygląda jak lekko ugotowany.

O takim mięsie mówi się, że ”pali się”. To dlatego, że wysycha i wchodzi w reakcję z tlenem. Taki produkt także staje się niesmaczny i traci wartości odżywcze.

Źródło: niedzielnykucharz.pl, swiatodzywniania.pl, ajwendieta.pl

Jak przechowywać surowe mięso? Po upływie tego czasu musi trafić do garnka
Adobe Stock
Newsy
Jak przechowywać surowe mięso? Po upływie tego czasu musi trafić do garnka
Surowa żywność, w tym mięso, zawiera wiele wartości odżywczych, ale łatwo się psuje. Podpowiadamy jak przechowywać mięso, żeby go nie wyrzucać czy nie narazić się na zatrucie.

Czy wiecie, że na świecie 420 tys. osób, umiera co roku z powodu zatrucia niewłaściwie przechowywanym i źle przygotowanym jedzeniem? Światowa Organizacja Zdrowa podaje, że w tej grupie 150 tys. stanowią dzieci, poniżej 5 roku życia. WHO bije na alarm i zobowiązuje krajowe instytucje zajmujące się bezpieczeństwem żywności, do monitorowania przypadków zatruć na swoim terenie. Podkreśla też, jak ważne jest rozpowszechnianie wiedzy na temat prawidłowego przechowywania produktów spożywczych. Podajemy kilka istotnych faktów na temat przechowywania surowego mięsa, których znajomość może uchronić was od przykrych w skutkach zatruć. Jak przechowywać i przygotowywać surowe mięso? Kupione surowe mięso, przede wszystkim powinno być świeże. Jeśli jest paczkowane, zawsze sprawdźcie datę przydatności i nigdy nie kupujcie przeterminowanego. Na co zwrócić uwagę kupując mięso? Oto jak nie powinno wyglądać to świeże: Wołowina i wieprzowina. Nie może mieć odbarwień i ciemnobrązowego koloru i intensywnego zapachu Drób. Nie może być wyblakły, twardy i oślizgły Ryby. Nie mogą być wyblakłe i odbarwione. Oczy ryb powinny kupowanych w całości powinny być błyszczące i czyste Unikajcie też otwartych, uszkodzonych opakowań, jeśli kupujecie mięso paczkowane. Po przyniesieniu do domu, w czasie przygotowywania, zawsze pamiętajcie o tych zasadach: Oprawiając mięso często myjcie ręce, nóż, deskę i naczynia których używacie Oddzielcie mięso od innych produktów spożywczych, szczególnie tych jedzonych na surowo Gotujcie i pieczcie w temperaturze minimum 74 st. Celsjusza Szybko schładzajcie ugotowane czy upieczone mięso Jak długo można przechowywać surowe mięso? Generalne zasady i czas przechowywania różnych rodzajów...

czy schabowe można mrozić
AdobeStock
Newsy
Czy można zamrozić kotlety schabowe? Zanim to zrobicie, miejcie na uwadze 1 rzecz
Mrożenie to świetny sposób przedłużenia trwałości wielu produktów spożywczych. Ale czy można zamrozić wszystko – także schabowe? Sprawdźcie!

Zamrażarka jest prawdziwym błogosławieństwem dla każdego gospodarstwa domowego. Bardzo wydłuża trwałość wielu produktów, dzięki czemu można oszczędzić bardzo dużo czasu na przygotowywaniu i pieniędzy! Sprawdźcie, co można bezpiecznie zamrozić. Czy nadają się do tego uwielbiane przez Polaków kotlety schabowe? Jakie produkty można zamrozić? Zanim cokolwiek zamrozicie sprawdźcie, czy można to w ogóle zrobić i jak! Sposób zamrożenia również jest bardzo ważny, jeśli zależy wam na tym, by produkty po rozmrożeniu nadawały się jeszcze do jedzenia. Pieczywo Mrożenie chleba to świetny sposób na oszczędzenie sobie czasu na codziennie jeżdżenie do piekarni. Zwłaszcza, jeśli mieszkacie poza miastem! Chleb można bezpiecznie mrozić od miesiąca do dwóch. Najlepiej rozmrozić go w temperaturze pokojowej – w przeciwnym razie będzie suchy. Ryby Im tłustsza ryba, tym lepiej znosi mrożenie. Jeśli jesteście zapalonymi wędkarzami i mrozicie samodzielnie złowione ryby, pamiętajcie o tym, że zanim włożycie je do zamrażarki, koniecznie musicie je wcześniej oczyścić z łusek i wypatroszyć ! Mięso Surowe mięso można mrozić pod warunkiem, że zamrozicie je od razu po przyjściu ze sklepu! Im dłużej leży ono w lodówce, tym więcej wartości odżywczych traci. Mięso można trzymać w zamrażarce o d 3 miesięcy (drób) do 8 miesięcy (wołowina). Owoce i warzywa Mrożenie owoców to świetny sposób na dostarczenie sobie cennych witamin poza sezonem! Najważniejszy jest jednak sposób mrożenia. Owoce składają się w większości z wody, dlatego często po rozmrożeniu zmieniają się w bezkształtną breję. Jak temu zapobiec? Wystarczy pojedyncze owoce rozłożyć na tacce tak, by się nie dotykały i włożyć do zamrażarki. Gdy już zamarzną, można je przesypać do pojemnika i...

jak długo można mrozić mięso
AdobeStock
Newsy
Czy to prawda, że mrożonki nie mają daty ważności? Większość Polaków przez lata żyła w błędzie
Jak długo można bezpiecznie spożywać zamrożoną żywność? Zdziwilibyście się. Podajemy wam szacunkowe daty ważności wielu produktów, które na pewno macie w swoich zamrażarkach.

Trzeba przyznać, że zamrażarka jest błogosławieństwem dla gospodarstw domowych. Pozwala oszczędzić mnóstwo czasu i pieniędzy na kupowaniu produktów i przygotowywaniu posiłków. Jednak należy pamiętać o tym, że zamrażanie nie zatrzymuje procesu psucia się jedzenia, tylko bardzo go wydłuża. Mrożona żywność też ma datę ważności! W tym artykule podajemy wam informacje na temat mrożenia większości popularnych produktów spożywczych. Jak długo można mrozić żywność? Sprawdźcie, jak długo można trzymać w zamrażarce najpopularniejsze produkty spożywcze. Wiedzieliście, jaki mają termin przydatności do spożycia po zamrożeniu? Ryby i owoce morza To, jak długo po zamrożeniu ryby są jeszcze do spożycia, zależy od ilości zawartego w nich tłuszczu. Tłuste ryby bowiem można trzymać w zamrażarce o wiele krócej niż ryby chude: Tłuste ryby: 3 miesiące Chude ryby: pół roku Owoce morza: od 3 miesięcy do pół roku Mięso W przypadku mięsa jest podobnie jak wyżej. Przedłużenie trwałości mięsa po zamrożeniu, zależne jest od jego rodzaju i sposobu obróbki : Podroby: 3 miesiące Wędliny: od 1 miesiąca do 2 Surowe, mielone mięso: 3 miesiące Surowe kotlety i steki: od 4 do nawet 12 miesięcy Dziczyzna: do 12 miesięcy Gotowane mięso: do 3 miesięcy Wołowina w kawałku: 6-12 miesięcy Wieprzowina w kawałku: 3-6 miesięcy Drób w kawałku: 6-12 miesięcy Owoce i warzywa Nie wszystkie owoce i warzywa można mrozić tak samo długo! Niektóre z nich mają bardzo krótki termin przydatności, nawet po zamrożeniu, a inne - tak jak choćby pomidory czy cytrusy - mogą zostać zamrożone, ale stracą wówczas swoje właściwości smakowe. Pomidory: 1 miesiąc Banany: 3 miesiące Cytrusy: do pół  roku...

jak szybko rozmrozić mięso
AdobeStock
Newsy
Chcecie szybko rozmrozić mięso? Tym sposobem zrobicie to w kilka minut
Prawidłowe rozmrożenie mięsa jest gwarancją tego, że będzie można je bezpiecznie później zjeść. Sprawdźcie, jak można szybko rozmrozić mięso!

Supermarkety nieustannie kuszą promocjami na różne produkty spożywcze. Pewnie nie raz zdarzyło się wam kupić większą porcję mięsa na przecenie. W końcu kto by się oparł takiej okazji! Ale po przyjściu do domu pojawia się problem – kto zje takie ilości mięsa? W przypadku porcji na rosół nie ma z tym takiego problemu, ale co ze schabem albo piersiami z kurczaka? Nikt nie ma ochoty jeść kotletów kilka dni pod rząd! Wówczas nieoceniona staje się duża zamrażarka, która pomieści nadmiar jedzenia. Warto wiedzieć jak poprawnie i szybko rozmrozić zamrożone mięso – dowiecie się tego z poniższego artykułu. Jak zamrozić mięso? Najpierw należy się nauczyć jak zamrozić mięso. Wbrew pozorom nie jest to taka oczywista sprawa. Nie wystarczy po prostu włożyć kawałka mięsa do zamrażarki. Przed mrożeniem mięso należy umyć i bardzo dokładnie wysuszyć – najlepiej za pomocą papierowych ręczników kuchennych. Następnie dobrze jest podzielić je na porcje i zapakować do osobnych torebek, dzięki czemu łatwiej będzie rozmrażać mniejsze kawałki. Mrożenie dużych porcji nie ma większego sensu. Pamiętajcie o tym, że mięso należy pakować w torebki z grubego plastiku! Cienkie foliowe woreczki zupełnie się nie nadają, ponieważ pękają pod wpływem niskiej temperatury. Jak długo można przechowywać mrożone mięso? Mrożenie nie sprawia, że mięso staje się nieśmiertelne, a jedynie przedłuża jego trwałość. Dlatego należy koniecznie zapisywać sobie kiedy dany kawałek mięsa trafił do zamrażarki. Podroby można mrozić przez zaledwie 3 miesiące, wieprzowinę przez pół roku, drób przez około 10 miesięcy, a wołowinę do roku. Jak rozmrozić mięso? Rozmrażanie wymaga czasu i cierpliwości. Niech wam nie przyjdzie do głowy wrzucać zamrożonego mięsa do garnka z gorącą wodą!...