Czy rozgotowane ziemniaki są zdrowe?  Wiedząc to, już nigdy nie będziecie ich gotować tak długo
Adobe Stock
Newsy

Czy rozgotowane ziemniaki są zdrowe? Wiedząc to, już nigdy nie będziecie ich gotować tak długo

Chyba każdy w naszym kraju lubi ziemniaki. Ale czy na pewno wiecie, jak je jeść?

Kiedyś ziemniaki były podarunkiem austriackiego cesarza dla królowej Marysieńki. Minęło dużo czasu, zanim zaczęły być w Polsce jedzone, a w końcu stały się trwałym składnikiem naszej diety. Dziś na kwiaty ziemniaków, którymi kiedyś zachwycała się królowa, kompletnie nie zwracamy uwagi. Cenimy w tej roślinie to, czego nie widać, co nie kwitnie i nie pachnie – ziemniaki. Wyjaśniamy, dlaczego nie warto gotować ich za długo.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czy ziemniaki można rozgotować i czy nadal można je jeść?

Ziemniaki są zdrowe, lekkostrawne i niskokaloryczne. 100 g ziemniaków zawiera tylko 77 kalorii, za to aż 443 mg potasu. Znajduje się w nich fosfor, magnez, wapń, żelazo, cynk, miedź, mangan, a także witaminy C, D, K, E, B6 i PP.

Są osoby, które tak bardzo boją się, że gotowane na obiad ziemniaki będą surowe i rodzinę rozboli brzuch, że przegotowują je celowo. Są też tacy, którzy chcąc utrzymać warzywa w ciepłe, nie odlewają wody zaraz po ugotowaniu. W obu przypadkach kartofle stają się niesmaczne. Ale to nie wszystko.

Długo gotowane ziemniaki zmieniają swój indeks glikemiczny, czyli wskaźnik, który określa poziom uwolnienia glukozy we krwi, tuż po zjedzeniu tych produktów. Produkty o wysokim indeksie glikemicznym, nie są zalecane cukrzykom. Powinny ich unikać także osoby będące na diecie odchudzającej. Rozgotowane ziemniaki, pomimo nadal niskich wartości kalorycznych, sprzyjają tyciu.

Zobacz także
Nie łączcie ziemniaków z masłem. (tytuł - druga część w trakcie pisania)

Jecie ziemniaki z masłem? O tym koniecznie powinni wiedzieć cukrzycy

Kiedyś nie będzie..... ziemniaków. "Musimy produkować ziemniaki odporne na ocieplenie klimatu"

Kiedyś nie będzie... ziemniaków? „Musimy produkować ziemniaki odporne na ocieplenie klimatu”

Istnieje jednak ciekawy trik, który nawet przegotowane ziemniaki pozwoli nadal traktować, jako dietetyczny składnik dań.

Ugotowane ziemniaki mają indeks glikemiczny IG 80, rozgotowane nawet 90. Obniżenie indeksu glikemicznego, a w rezultacie trawienie ich w sposób sprzyjający utracie wagi, jest bardzo proste. Wystarczy przechować ziemniaki przez noc w lodówce, a następnego dnia po prostu odgrzać je. Indeks glikemiczny dawno ugotowanych i odgrzewanych ziemniaków, spada do IG 23.

Pamiętajcie jednak, żeby unikać podawania ich z tłustymi sosami i odsmażania na tłuszczu.

Jak uratować rozgotowane ziemniaki?

Rozgotowane ziemniaki, poza tym, że zmienia się ich indeks glikemiczny i szczególnie powinni uważać na nie cukrzycy, nadal są jadalne. Można przygotować z nich wiele smacznych potraw.

Zróbcie z nich:

  • Purée z dodatkiem masła, chrzanu i śmietany lub mleka
  • Knedle, zarówno na słodko, jak i na słono
  • Pyzy
  • Kopytka
  • Placki ziemniaczane
  • Krokiety

Źródło: dieta.pl, Facebook/Winiary

Nie łączcie ziemniaków z masłem. (tytuł - druga część w trakcie pisania)
Adobe Stock
Newsy
Jecie ziemniaki z masłem? O tym koniecznie powinni wiedzieć cukrzycy
Jeśli skarżycie się na insulinoodporność to wiecie, że musicie ograniczyć jedzenie ziemniaków. Wyjaśniamy jak zmniejszyć ich niekorzystny wpływ na poziom cukru we krwi.

Ziemniaki to warzywo numer 1 na polskich stołach. Jeśli możecie jeść ziemniaki bez ograniczeń, to pewnie nawet nie wyobrażacie sobie obiadu bez nich. I choć kartofle są nie tylko smaczne, ale zawierają też wiele wartościowych składników odżywczych, to jednak nie każdy może ich jeść ile chce. Powinni ograniczyć je na przykład diabetycy. Dlaczego? Właściwości i wartości odżywcze ziemniaków Ziemniaki wbrew powszechnym opiniom nie są bardzo tuczące. 100 g zawiera tylko 70 kalorii. Ponadto, w takiej porcji jest 20 g węglowodanów, 2 g białka i 2 g błonnika. Szczególnie cenione przez lekarzy i dietetyków są ze względu na zawartość witamin i minerałów. Znajdują się w nich witaminy B3, B6, C, E i K, a także ważne minerały, jak utrzymujący równowagę elektrolitową organizmu potas, czy wchodzący w skład kości i zębów fosfor. Jednak są grupy osób, którym lekarze odradzają częste jedzenie ziemniaków. To chorzy na cukrzycę. Dzieje się tak dlatego, że to najpopularniejsze polskie warzywo posiada bardzo wysoki indeks glikemiczny, IG=95. Indeks glikemiczny jest wskaźnikiem pokazującym jak kształtuje się poziom glukozy we krwi, w ciągu 120 minut po spożyciu danego produktu. Punktem odniesienia do obliczanie indeksu jest glukoza, czyli czysty cukier. Glukoza ma IG na poziomie 100. Oznacza to, że po jej spożyciu odbywa się bardzo gwałtowny wyrzut cukru do krwi. Jest to zjawisko niebezpieczne dla cukrzyków. To właśnie z powodu wysokiego poziomu we krwi, diabetycy powinni wykluczyć cukier z diety. Wysoki indeks glikemiczny ziemniaków powoduje, że podobnie jak cukier, powinny one być wyeliminowane z diety cukrzyków. Gdy nie możecie jeść ziemniaków, jedzcie... ziemniaki z masłem Istnieją jednak pewne sztuczki, które powodują, że niedozwolone produkty...

cukrzyca dieta
AdobeStock
Newsy
Tych produktów pod żadnym pozorem nie jedzcie po 50-tce. Powodują cukrzycę 
Profilaktyka jest bardzo ważna - szczególnie po pięćdziesiątym roku życia, gdy wiele chorób daje o sobie znać. Na szczęście niektórym można zapobiegać pilnując zdrowej diety.

Z wiekiem organizm jest coraz bardziej podatny na różne choroby. Część schorzeń rozwija się latami i dają o sobie znać bardzo późno. Właśnie dlatego w okolicach pięćdziesiątego roku życia ludzie uskarżają się na problemy ze zdrowiem, które nigdy wcześniej im nie dokuczały. Jednym z nich jest cukrzyca, a zwłaszcza LADA – rodzaj cukrzycy typu 1. Dowiedzcie się, jak jej zapobiegać. Cukrzyca typu LADA Ten rodzaj cukrzycy rozwija się u ludzi po 35 roku życia, choć jej objawy zaczynają być bardziej widoczne i uciążliwe około pięćdziesiątki. LADA to rodzaj cukrzycy typu 1, która rozwija się bardzo wolno, przez wiele lat. Jakie są cechy charakterystyczne tej choroby? Objawia się u osób z prawidłową masą ciała Chorzy mają współistniejące choroby autoimmunologiczne, np. niedoczynność tarczycy Pojawia się u ludzi, u których w rodzinie nikt nie chorował na cukrzycę Często poprzedzona jest epizodami umiarkowanej hiperglikemii Ma objawy podobne do cukrzycy typu 1, czyli silne pragnienie czy zaburzenia widzenia Jak zapobiegać cukrzycy? Aby zmniejszyć prawdopodobieństwo zachorowania na cukrzycę, bardzo ważne jest pilnowanie diety. Należy unikać produktów, które spożywane często i w nadmiarze mogą doprowadzić do rozwinięcia się cukrzycy. Poniżej zebraliśmy dla was krótką listę produktów, które powinny się znaleźć w diecie osób chcących zapobiec cukrzycy. Warzywa Nie zawierają dużo cukru, jednak trzeba sprawdzać jaki indeks glikemiczny mają poszczególne warzywa. Na przykład gotowana marchew jest niewskazana, za to można ją jeść na surowo. Najlepiej większość warzyw gotować na parze lub zjadać w formie surówek i sałatek. W diecie cukrzyka powinny znaleźć się: Buraki Szpinak Rzodkiewka Cebula i czosnek...

Jak przechowywać ziemniaki, żeby nie kiełkowały? Połóżcie obok nich ten owoc
Adobe Stock
Newsy
Jak przechowywać ziemniaki, żeby nie kiełkowały? Połóżcie obok nich ten owoc
Ziemniaki to absolutna podstawa w wielu polskich daniach. Często jednak psują się, miękną albo kwitną zanim zdążymy je wykorzystać…

Ziemniaki często uważane są za źródło pustych kalorii i niekorzystnych dla sylwetki węglowodanów. Nie jest to jednak prawda – same ziemniaki nie są tuczące. Kaloryczne są przede wszystkim dodawane do nich masło czy śmietana, a także tłuszcz, na którym się je smaży w formie frytek lub placków. Węglowodany są niezbędne w każdej diecie, także tej redukcyjnej, jednak w odróżnieniu od innych produktów węglowodanowych takich jak makarony, ryże czy pieczywo, ziemniaki zawierają bardzo dużo składników korzystnych dla zdrowia. Wszystkie makroelementy takie jak białka, tłuszcze i węglowodany dzielą się na te dobre, które należy spożywać i te, których należy unikać. Właściwości odżywcze ziemniaków Są pełne potasu, który wspomaga obniżać ciśnienie, Bogate w witaminy C, A, B i PP, Zawierają skrobię, która na długo zapewnia sytość, Zawierają także magnez, wapń, żelazo i fosfor. Gotowane ziemniaki z wody można doprawić solą czy pieprzem. W takiej formie mogą być spożywane nawet na diecie odchudzającej – o ile nie objadacie się nimi w zbyt wielkich ilościach. Tradycyjne polskie sposoby podawania tych warzyw nie są jednak rekomendowane, jeśli chcecie zachować długie zdrowie i piękną sylwetkę.  Śmietana, olej czy masło dodają kartoflom zbędnych kalorii i masy niezdrowych tłuszczów nasyconych, które podnoszą cholesterol, zwiększają ryzyko chorób sercowych, przyczyniają się do powstawania cellulitu oraz negatywnie wpływają na wagę. Jak przechowywać ziemniaki, aby długo były świeże? Od dawna wiadomo, że ziemniaki powinny być przechowywane w suchym i ciemnym miejscu, dlatego w wielu domach zawsze trzymało się je pod zlewem, w dolnych szafkach kuchennych albo w piwniczkach. Jest jednak jeszcze jeden sposób,...

Dietetycy kiedyś je odradzali, dziś zmieniają zdanie. Te produkty pomogą wam schudnąć
AdobeStock
Newsy
Dietetycy kiedyś je odradzali, teraz zmienili zdanie. Te produkty pomogą wam schudnąć
Miewacie problemy ze zrzuceniem wagi? Warto włączyć do swojej diety te produkty, które do tej pory uchodziły wśród wielu osób za tuczące. O co chodzi? Dzisiaj przedstawimy wam kwestię węglowodanów w odchudzaniu.

Jeszcze nie tak dawno każdy dietetyk tłumaczył, że chęć schudnięcia wiążę się z rezygnacją z jedzenia wielu produktów – słodyczy, słodkich napojów, słonych przekąsek, a przede wszystkim węglowodanów. Niektóre osoby chcące schudnąć jak najszybciej praktycznie całkowicie odstawiają węglowodany, czyli pieczywo, kasze, makarony i ryż. A przecież wszystkie te produkty wciąż są potrzebne w diecie! Co więcej, część z nich pomoże wam schudnąć. Jak to możliwe? Ważny jest wybór odpowiedniego rodzaju węglowodanów. Dzięki temu będziecie syci na dłużej, wasz organizm będzie miał energię do działania, a do tego schudniecie. Zdrowe węglowodany na odchudzanie Które produkty są bogate w zdrowe węglowodany? Sprawdźcie sami: Rośliny strączkowe – choć znane są głównie z wysokiej zawartości białka (i dlatego poleca się je osobom nieprzepadającym za mięsem), rośliny strączkowe zawierają bardzo dużo błonnika, który odpowiada za poczucie sytości oraz odpowiednią przemianę materii. Dieta bogata w błonnik sprawia, że czujecie się dłużej najedzeni i łatwiej wam będzie schudnąć. Kwaśne owoce – na diecie odchudzającej owoce należy traktować w kategorii słodkiej przekąski nie przesadzać z ich ilością. Zawierają one sporo cukru i kalorii, a spożywane w nadmiarze będą sabotować wasze wysiłki w walce o szczuplejszą sylwetkę. Dobrym wyborem są owoce o kwaskowatym smaku, które zawierają mniej cukru, a dzięki błonnikowi sycą na długo. To m.in. kwaśne jabłka, maliny , poziomki, truskawki , porzeczki, śliwki , brzoskwinie, jeżyny i aronia. Nie należy natomiast raczej jeść cytrusów na diecie odchudzającej. Bataty – czyli słodkie ziemniaki to genialny zamiennik polskich ziemniaków. Choć są nieco inne w smaku, to wspaniale pasują do...