Rosół to niewątpliwie klasyk polskiej kuchni. Aromatyczny bulion mięsno-warzywny gości bardzo często na stołach Polaków i jest uwielbiany przez naszych rodaków w każdym wieku. Każde gospodarstwo domowe ma zazwyczaj swój sprawdzony przepis na rosół, który jest najsmaczniejszy. Jest jednak wiele trików i sposobów na dopracowanie receptury bulionu. Sprawdźcie, jakie jest najlepsze mięso do rosołu i czy rosół wyjdzie smaczny, jeśli ugotujecie go na mięsie z zamrażarki.

Jak ugotować aromatyczny, pyszny rosół?

Żeby wasz rosół był przepyszny, musicie przede wszystkim dobrać właściwe składniki. Najczęściej stosowane warzywa do rosołu to:

  • Marchewka
  • Pietruszka
  • Seler
  • Por

Niektórzy uważają, że nie ma szans na dobry rosół bez dodatków takich jak:

  • Opalona cebula
  • Lubczyk
  • Kapusta
  • Liście laurowe i ziele angielskie
  • Imbir

Jakie mięso do rosołu?

Niewątpliwie bohaterem rosołu jest jednak mięso. Jest możliwe ugotowanie aromatycznego warzywnego bulionu, ale nie można nazwać go wtedy rosołem. Rosół gotuje się najczęściej na drobiu, czasem dodatkowo dodaje się do niego wołowinę z kością, a niektórzy uwielbiają rosół ugotowany na baraninie lub jagnięcinie. Dobre mięso w odpowiedniej ilości to gwarancja smacznego rosołu. Czy mięso do rosołu zawsze musi być jednak świeżo kupione w sklepie? Czy można wykorzystać mięso mrożone? Odpowiadamy.

Zobacz także:

Czy można gotować rosół na mrożonym mięsie?

Jeśli macie zamrożone mięso dobrej jakości, możecie bez problemu ugotować na nim rosół. Mrożone mięso bardzo dobrze nadaje się do rosołu. Nie wkładajcie jednak zmrożonego mięsa bezpośrednio do wody i nie rozpoczynajcie gotowania. Dobrze, jeśli mięso na rosół odmrozicie wcześniej. Najlepiej wyjmijcie je z zamrażalnika i włóżcie na noc do lodówki.

Zastanawiacie się, dlaczego warto mięso na rosół lekko odmrozić? Smak mięsa i rosołu nie ulega dużej zmianie. Mięso, które wcześniej odmrozicie, będzie powodowało za to mniej szumowin w zupie. Rosół z odmrożonego wcześniej mięsa będzie więc bardziej klarowny. 

Czytaj także: