Czy rosół można ugotować na mięsie prosto z zamrażarki?
Adobe Stock
Newsy

Czy rosół można ugotować na mięsie prosto z zamrażarki?

Zastanawialiście się kiedyś nad tym, czy rosół ugotowany na zamrożonym mięsie wyjdzie smaczny? Odpowiadamy!

Rosół to niewątpliwie klasyk polskiej kuchni. Aromatyczny bulion mięsno-warzywny gości bardzo często na stołach Polaków i jest uwielbiany przez naszych rodaków w każdym wieku. Każde gospodarstwo domowe ma zazwyczaj swój sprawdzony przepis na rosół, który jest najsmaczniejszy. Jest jednak wiele trików i sposobów na dopracowanie receptury bulionu. Sprawdźcie, jakie jest najlepsze mięso do rosołu i czy rosół wyjdzie smaczny, jeśli ugotujecie go na mięsie z zamrażarki.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak ugotować aromatyczny, pyszny rosół?

Żeby wasz rosół był przepyszny, musicie przede wszystkim dobrać właściwe składniki. Najczęściej stosowane warzywa do rosołu to:

  • Marchewka
  • Pietruszka
  • Seler
  • Por

Niektórzy uważają, że nie ma szans na dobry rosół bez dodatków takich jak:

  • Opalona cebula
  • Lubczyk
  • Kapusta
  • Liście laurowe i ziele angielskie
  • Imbir

Jakie mięso do rosołu?

Niewątpliwie bohaterem rosołu jest jednak mięso. Jest możliwe ugotowanie aromatycznego warzywnego bulionu, ale nie można nazwać go wtedy rosołem. Rosół gotuje się najczęściej na drobiu, czasem dodatkowo dodaje się do niego wołowinę z kością, a niektórzy uwielbiają rosół ugotowany na baraninie lub jagnięcinie. Dobre mięso w odpowiedniej ilości to gwarancja smacznego rosołu. Czy mięso do rosołu zawsze musi być jednak świeżo kupione w sklepie? Czy można wykorzystać mięso mrożone? Odpowiadamy.

Zobacz także
	 Pyszne gołąbki z dodatkiem tymianku. Ten farsz zasmakuje każdemu

Pyszne gołąbki z dodatkiem tymianku. Ten farsz zasmakuje każdemu

Robicie to z makaronem, gdy wrzucacie go do wrzątku? To karygodny błąd

Robicie to z makaronem, gdy wrzucacie go do wrzątku? To karygodny błąd

Czy można gotować rosół na mrożonym mięsie?

Jeśli macie zamrożone mięso dobrej jakości, możecie bez problemu ugotować na nim rosół. Mrożone mięso bardzo dobrze nadaje się do rosołu. Nie wkładajcie jednak zmrożonego mięsa bezpośrednio do wody i nie rozpoczynajcie gotowania. Dobrze, jeśli mięso na rosół odmrozicie wcześniej. Najlepiej wyjmijcie je z zamrażalnika i włóżcie na noc do lodówki.

Zastanawiacie się, dlaczego warto mięso na rosół lekko odmrozić? Smak mięsa i rosołu nie ulega dużej zmianie. Mięso, które wcześniej odmrozicie, będzie powodowało za to mniej szumowin w zupie. Rosół z odmrożonego wcześniej mięsa będzie więc bardziej klarowny. 

Czytaj także:

BUlion gotowany na wołowinie
Gotujmy.pl
Newsy
Zapomnijcie o rosole na kurczaku. Najbardziej esencjonalny i pełny smaku wywar ugotujecie na tym mięsie
Zawsze gotujecie rosół tylko na mięsie z kurczaka? Mamy dla was poradę, która odmieni całkowicie wasz rosół.

Rosół to tradycyjna polska zupa, która często gości na stołach. Na rosole przygotowuje się też inne zupy i potrawy, jego receptura powinna być więc idealnie opracowana. Na pewno macie swoje sposoby na przepyszny rosół, ale jeśli dalej gotujecie go tylko na kurczaku, najwyższy czas to zmienić! Rosół czy bulion?  Wyrażenia: rosół i bulion są często używane zamiennie. Bulion od rosołu różni się jednak tym, że przygotowuje się go z większą ilością mięsa w stosunku do wody. Bulion z zasady jest więc bardziej aromatyczny i sycący. Inni twierdzą jednak, że bulion to po prostu przefiltrowany rosół.  Mięso do rosołu Rosół niekoniecznie musi być przygotowany tylko i wyłącznie z wykorzystaniem kurczaka! W dawnych czasach w Polsce przygotowywało się go z mieszanek mięs, na dzikim ptactwie, dziczyźnie, a rosołem nazywano nawet wywar z ryb! Esencjonalny wywar Drób to delikatne mięso, nie jest jednak najbardziej esencjonalne. Najbardziej aromatyczny wywar i rosół uzyskacie, przygotowując go na wołowinie. Najlepszym wyborem jest  mostek wołowy. Dobrze nada się też np. antrykot, szyja, ogon, goleń lub szponder wołowy. Wybierzcie koniecznie kawałek mięsa z kością. Mięso, którego używacie, nie powinno być za tłuste, ale nie wykorzystujcie też zbyt chudego. Warzywa do bulionu Do bulionu dodajcie warzywa, z których zazwyczaj korzystacie albo wykorzystajcie te proporcje. Na 1 kg mięsa przygotujcie: 2 litry wody Ok. 300 g selera Korzeń pietruszki 2 marchewki Por Kilka ząbków czosnku 2 cebule Lubczyk i natkę pietruszki Sól, pieprz, liście  laurowe, ziele angielskie Rosół ugotujcie na mięsie wołowym, z dodatkiem wymienionych warzyw. Jeśli chcecie uzyskać klarowny bulion, zróbcie...

Rosół
Wikipedia Commons
Newsy
Kiedy dodać sól do rosołu? Najlepsze kucharki i najlepsi kucharze robią to źle
Trudno zmienić stare przyzwyczajenia, ale w przypadku gotowania tak podstawowej zupy jak rosół, naprawdę warto to zrobić. Bulion wychodzi znacznie smaczniejszy.

Pewnie dla wielu z was rosół był jedną z pierwszych samodzielnie ugotowanych zup. Mówi się jednak, że ugotować smaczny i klarowny rosół potrafi niewiele osób. W czasie jego przygotowania można popełnić ogromną liczbę błędów. A pytania zadawane w czasie jego przygotowywania nigdy się nie kończą.  Mięso na rosół zalewać ciepłą czy zimną wodą ? Kiedy dodawać warzywa do rosołu ? Czy opalać cebulę w całości, czy przekrojoną na pół? I tak możemy wymieniać bez końca. Kolejnym ważnym pytaniem jest, kiedy dodawać sól do rosołu? Na początku czy na końcu gotowania? Sprawdźcie. Kiedy dodawać sól do rosołu?  Jeżeli solicie rosół od razu po zalaniu mięsa i warzyw wodą, to robicie ogromny błąd. Najwięcej smaku warzywa oddają do wody wtedy, gdy gotowane są bez soli. Dlatego rosół należy posolić dopiero pod koniec gotowania – wtedy wyjdzie najsmaczniejszy. W jakiej wodzie należy gotować rosół? Mięso zawsze, ale to zawsze wrzucajcie do zimnej wody! Powolny wzrost temperatury wyciągnie z mięsa wszystko, co najlepsze. Wówczas wywar będzie niezwykle aromatyczny. Jakie mięso do rosołu? Ponieważ mięso jest bazą rosołu, trzeba koniecznie zadbać o jego jakość. Warto wybrać się do dobrego sklepu mięsnego i tam kupić porcję rosołową. Dobrze jest gotować rosół na kilku gatunkach mięsa. Świetnie sprawdzają się żeberka wołowe, indycza szyja, nóżki z kurczaka i korpus drobiowy. Ważne – nie odcinajcie z mięsa tłuszczu! To tłuszcz nadaje zupie głęboki smak.   Jeśli wasz rosół zawsze wychodzi blady i bardzo łagodny w smaku, prawdopodobnie dajecie za mało mięsa i warzyw, a za dużo wody. Nie oszczędzajcie! Najlepszy rosół to taki, który jest gotowany na dużej ilości mięsa i włoszczyzny. Jak...

Rosół
Gotujmy.pl/Ania321
Newsy
Wrzućcie kostkę lodu do rosołu a stanie się coś niezwykłego. Gdy ją wyłowicie... 
Od patentów i mitów dotyczących rosołu w sieci aż się roi. Najlepiej wybierać skuteczne i sprawdzone. Znamy jeden z nich!

Rosół kojarzy się z wakacjami na wsi i obiadem u babci. To pyszna i sycąca zupa, do której ugotowania należy się odpowiednio przygotować. Sekrety idealnego rosołu Smaki dzieciństwa to treść większości sentymentów, jakie wspominacie z bliskimi. Być może właśnie dlatego rosół jest najpopularniejszą polską zupą. Kojarzy się z najlepszym czasem beztroski. Nie wszystkie panie domu mają jednak swój przepis na rosół. A to absolutna klasyka wśród zup! Domowy rosół to posiłek idealny nie tylko na niedzielny obiad. Dobry rosół jest rozgrzewający i szczególnie przyda się na chłodniejsze dni, których nie brak w sezonie jesienno-zimowym. Rosół domowy najlepiej smakuje z własnoręcznie wykonanym makaronem. Gotowanie rosołu najlepiej zacząć od powolnego gotowania mięsa, a następnie dorzucania pozostałych składników. Domowy rosół podaje się z natką pietruszki i marchewką z gotowania. Pycha! Jakiego mięsa użyć do gotowania rosołu? Rosół tradycyjny najczęściej gotowany jest na mięsie drobiowym. Przyda wam się kura, gęś, a nawet kaczka. Rodzaj wybranego mięsa będzie miał jednak wpływ na smak i na kolor zupy. Liczy się przede wszystkim jakość mięsa. Jeśli wybieracie drób, powinien pochodzić z wolnego wybiegu lub być zakupiony ze sprawdzonego źródła.  Rosół rodem z Polski można także ugotować na wołowinie albo wymieszać w odpowiednich proporcjach mięso drobiowe i wołowe. Wtedy rosół będzie miał ciemniejszy kolor i mocniejszy smak. Warto na początek zaopatrzyć się na pewno w solidny garnek. Wskazówki, jak zrobić pyszny, domowy rosół Najważniejsza z zasad dotyczy czasu gotowania tego złocistego wywaru. Rosół nie lubi drogi na skróty. Przyda się cierpliwość. Wywar powinien pyrkać na...

czy moczyć mięso do rosołu
IwonaM / gotujmy.pl
Newsy
Czy mięso na rosół powinno się wcześniej moczyć w zimnej wodzie? Większość kucharzy mówi, że…
Moczycie mięso do rosołu przed ugotowaniem? Z naszego artykuły dowiecie się, czy ta praktyka ma w ogóle sens.

Rosół to jeden z najbardziej podstawowych dań, które większość z was pewnie nauczyła się przyrządzać już na początku swojej przygody z gotowaniem. Nic dziwnego – w końcu bulion stanowi bazę wielu zup i sosów, dlatego trzeba koniecznie wiedzieć, jak go zrobić! Ilu kucharzy, tyle przepisów i sposobów na ugotowanie rosołu. Jedni mówią, żeby wkładać mięso do zimnej wody, inni, że do ciepłej. Są teorie mówiące, że pierwszą wodę z rosołu trzeba odlać oraz te, które absolutnie zakazują takich praktyk. Jak zrobić rosół idealny i czy rzeczywiście trzeba wcześniej moczyć mięso? Zapraszamy do lektury! Po co moczyć mięso na rosół? Jednym z praktykowanych zwyczajów w gotowaniu rosołu jest moczenie wcześniej mięsa. Niektórzy wkładają porcję rosołową do garnka z zimną wodą nawet na 6-8 godzin przed gotowaniem! Czy robienie tego ma sens? Podobno dzięki temu rosół będzie bardziej klarowny ! Moczenie ma sprawić, że wywar nie stanie się mętny w trakcie gotowania. Inni twierdzą, że po prostu oczyszczają w ten sposób mięso, ponieważ umycie go pod bieżącą wodą nie wystarcza. Można też znaleźć informację, że moczenie mięsa z dodatkiem soli przez kilka godzin ma sprawić, że będzie koszerne – możliwe więc, że to bardzo stary żydowski zwyczaj, pochodzący jeszcze sprzed wojny! Co zrobić, by rosół nie był mętny? Moczenie mięsa do rosołu to tylko jeden ze sposobów, który ma sprawić, że bulion wyjdzie przejrzysty i klarowny. Co jeszcze należy robić, by rosół nie był mętny ? Wydawałoby się, że rosół jest bardzo prostym daniem, jednak ugotowanie idealnego bulionu jest prawdziwą sztuką. Na szczęście w książkach kucharskich można znaleźć mnóstwo porad na ten temat!...