Czy przy zatruciu pokarmowym powinno się jeść lekką jajecznicę? Możecie się zaskoczyć
AdobeStock
Newsy

Co powinno się jeść, a czego nie jeść przy zatruciu pokarmowym? Możecie się zaskoczyć

Jak powinna wyglądać dieta przy zatruciu pokarmowym? Sprawdźcie, co należy jeść, a czego unikać. I czy zjedzenie lekkiej jajecznicy bardziej wam zaszkodzi, czy pomoże...

Kiedy żołądek protestuje i zaczyna dawać jasne sygnały, że z ostatnio zjedzonym posiłkiem było coś nie tak, koniecznie trzeba o siebie zadbać i zmodyfikować dietę. To właśnie zmiana żywienia na te kilka dni pozwoli szybciej dojść do siebie i uspokoić podrażniony układ pokarmowy. Co powinno się jeść w trakcie zatrucia i po, a czego nie? 

Jak powinna wyglądać dieta przy zatruciu pokarmowym?

Najważniejszym elementem diety w zatruciu pokarmowym czy grypie żołądkowej są płyny. Wymioty i biegunka, które towarzyszą zatruciu bardzo odwadniają organizm, dlatego tak ważne jest uzupełnianie płynów. Należy małymi łykami pić ostudzoną herbatę oraz wodę i unikać zimnych napojów - zwłaszcza gazowanych, które mogą dodatkowo podrażnić żołądek. 

Gdy wymioty nieco już ustępują, można powoli wdrażać do diety delikatne pokarmy, takie jak biszkopty, sucharki, a później lekki rosół. Jeżeli czujecie głód w trakcie zatrucia, to bardzo dobrze - trzeba słuchać organizmu i coś zjeść. Zapomnijcie o mitach mówiących, że przy wymiotach i biegunce należy stosować głodówkę. 

Zobacz także
Napar z tego zioła zadziała przeciwzapalnie. Jest zbawienny przy jelitówce

Napar z tego zioła zadziała przeciwzapalnie. Jest zbawienny przy jelitówce

Macie grypę żołądkową? Pod żadnym pozorem nie jedzcie tych 2 produktów przy jelitówce

Macie grypę żołądkową? Pod żadnym pozorem nie jedzcie tych 2 produktów przy jelitówce

Co należy jeść przy zatruciu?

W trakcie zatrucia pokarmowego zalecane są posiłki lekkie i łagodne dla żołądka. To mogą być kaszki albo ugotowany ryż - można dodać do niego gotowaną marchewkę, by dostarczyć organizmowi zastrzyk witamin. Takie posiłki są pożywne i nie obciążają żołądka.

Jeżeli jednak nie jesteście w stanie nic przełknąć, nie zmuszajcie się do jedzenia i zamiast tego pijcie jak najwięcej płynów, ponieważ jest to ogromnie ważne przy zatruciu. Dobrze jest wspomóc się elektrolitami dostępnymi w aptekach - szybciej podniosą was na nogi. 

Czego nie powinno się jeść przy zatruciu pokarmowym?

Zdecydowanie przeciwwskazane są ciężkie i tłuste potrawy, a także smażone. Dobrze jest też unikać na początku owoców, a zamiast tego lepiej jeść gotowane warzywa.

Najważniejsze to pamiętać o tym, że w trakcie zatrucia pokarmowego można jeść, tylko trzeba unikać produktów, które mogą nasilić objawy, np.:

  • jajecznica

  • kanapki

  • dania gotowe

  • słodycze

  • chipsy, paluszki

Źródło: zdrowie.wprost.pl

Magda Gessler odpowiada na pytania

Puszki na półkach
Unsplash/Claudio Schwarz
Newsy
Nigdy nie jedzcie pokarmów z takim wieczkiem. Chwila nieuwagi i możecie wylądować na SOR-ze
Jedzenie, jakkolwiek przyjemne i smaczne by nie było, może powodować różne skutki uboczne. Szczególnie takie, które przechowujecie w nieprawidłowy sposób.

Powodów zatruć pokarmowych może być mnóstwo. Zatruwają nas produkty spożywcze, w których znajdują się bakterie lub ich toksyny, a także wirusy i pasożyty.  Ignorowanie wymogów i zaleceń producentów Producenci żywności nie chcą dla was źle. Z tego powodu na opakowaniach swoich produktów bardzo często umieszczają zalecenia dotyczące sposobów przechowywania produktów spożywczych. Etykiety powiedzą wam, kiedy kończy się termin ważności danego dania i jak postępować, kiedy produkt jest otwarty, ale niewykorzystany do końca. Traktowanie tych zaleceń w sposób niepoważny, może się skończyć ryzykiem wystąpienia zatrucia pokarmowego. Skąd bierze się zatrucie? Jest ono wynikiem nieprawidłowości w funkcjonowaniu układu pokarmowego, pochodzących ze spożycia pokarmu zakażonego bakteriami i drobnoustrojami. Zatruciu pokarmowemu mogą towarzyszyć przykre objawy, w tym silny ból brzucha, wymioty, biegunka. Niekiedy, jedyne co wam zostanie, to wybranie się do pobliskiego Szpitalnego Oddziału Ratunkowego.  Przyczyny zatruć pokarmowych mogą brać się z bakterii, wirusów, grzybów czy pasożytów. Komórki bakteryjne i ich toksyny zawarte w pożywieniu, doprowadzają często do zatruć pokarmowych. Rozmnażaniu bakterii w pokarmie sprzyja nieodpowiednia higiena, złe przechowywanie produktów czy spożywanie przeterminowanych pokarmów. Zatrucia pokarmowe wywołane przez wirusy, przybierają postać zapalenia żołądka i jelit oraz objawiają się wymiotami i biegunką. Leczenie tych zatruć pokarmowych polega głównie na ścisłej diecie i przyjmowaniu dużej ilości płynów, by uniknąć odwodnienia. Wirusowe zatrucia pokarmowe są szczególnie częste u małych dzieci. Jak zapobiegać zatruciom pokarmowym? Ponieważ większość czynników...

Dieta okienkowa – czym jest i dlaczego lepiej ją sobie dobrze przemyśleć?
AdobeStock
Newsy
Dieta okienkowa – czym jest i dlaczego lepiej ją sobie dobrze przemyśleć?
Czy słyszeliście kiedyś o tzw. diecie okienkowej? Na czym ona dokładnie polega i czy na pewno jest ona dla nas zdrowa?

Dieta okienkowa to dieta, która zyskuje coraz większą popularność wśród gwiazd. Jest to dieta, która polega na jedzeniu wszystkiego na co mamy ochotę przez osiem godzin dziennie oraz na odmawianiu sobie jedzenia przez pozostałe 16 godzin. Pomysłodawcy tej diety uważają, że gdy będziemy jeść tylko przez osiem godzin dziennie w określonej porze dnia, możemy schudnąć, nawet jeśli w tym czasie na naszym talerzu będzie lądowało tylko to, na co mamy ochotę. Kiedy już ten czas minie, po prostu nie możemy już więcej nic zjeść. Tego rodzaju praktyki nazywa się także mianem postu przerywanego. Czym jest post przerywany? Dieta okienkowa obejmuje okresy jedzenia i przejściowe okresy głodówki . Dieta ta jest niestety głośno krytykowana przez dietetyków. Dlaczego?  Pierwszy etap tej diety to etap jedzenia wszystkiego, na co mamy ochotę. To faza, w której do naszego żołądka trafiają ogromne ilości jedzenia, często bardzo kalorycznego, w końcu możemy sobie wówczas pozwolić na wszystko to, czego tylko pragniemy. Nasz żołądek, wątroba i trzustka wykonują wytężoną pracę, aby poradzić sobie z tak ogromnymi dawkami kalorii. Trawienie, wchłanianie i magazynowanie jest nadwyrężone do granic możliwości a narządy ledwo za tym nadążają. Czym grozi stosowanie diety okienkowej, czyli postu przerywanego? Kiedy już zakończymy 8-godzinną ucztę, przez kolejne 16 godzin nie możemy absolutnie niczego zjeść. Co, jeśli po 3-4 godzinach od ostatniego posiłku, najdzie nas wilczy głód? Jak wytrzymać w takim stanie kolejne 16 godzin? I czy to pewno dobre dla naszego zdrowia? Otóż, niekoniecznie. Zdaniem ekspertów, dieta ta może doprowadzić do insulinooporności a następnie do cukrzycy typu II. Nasze zdrowie zostanie narażone na szwank a kilogramy zamiast spadać, wręcz przeciwnie - zaczną się...

Najlepsza dieta na upały. Te produkty pomogą schłodzić organizm
AdobeStock
Newsy
Najlepsza dieta na upały. Te produkty pomogą schłodzić organizm
Fala upałów przechodzi przez Polskę. Sprawdźcie, co najlepiej jeść w tym okresie.

Gdy za oknem skwar, wielu ludziom zdecydowanie zmniejsza się apetyt. Nic dziwnego – trawienie posiłków to tylko dodatkowy wydatek energetyczny, a ochota na nie jest jeszcze mniejsza, gdy podaje się je na ciepło. Co wobec tego jeść w upały? W końcu nie można całkiem zrezygnować w tym czasie z jedzenia! Poznajcie produkty, które przyniosą wam ulgę w gorący dzień oraz te, których lepiej wówczas unikać. Produkty, które warto jeść w upały Ważne, by posiłki spożywane w trakcie upałów były jak najlżejsze i dodatkowo chłodziły organizm, dzięki czemu łatwiej jest znieść wysokie temperatury. Polecamy wam poniższe produkty, które doskonale się sprawdzą w trakcie upałów: Jogurt – chłodny jogurt naturalny wyciągnięty z lodówki nie tylko chłodzi, ale także wspomaga procesy trawienne. Dodajcie do jogurtu owoce, by zrobić smaczny koktajl! Maślanka i kefir – podobnie jak jogurt, doskonale poprawią trawienie i schłodzą w gorący dzień. Warto popijać maślankę lub kefir do lekkiego obiadu. Owoce – dobrze sprawdzi się arbuz , gruszki, melon i jabłka. Wymienione owoce zawierają dużo wody i nawodnią organizm. To bardzo ważne, ponieważ podczas upału organizm traci wiele płynów. Warzywa – podobnie jak w przypadku owoców, powinny to być owoce bogate w wodę. Dobrym wyborem będzie ogórek i cukinia , wykorzystane np. do zrobienia lekkiej sałatki. Jaki obiad jest najlepszy na upał? Gdy na dworze jest bardzo gorąco, raczej nikt nie ma ochoty na ciężki i dwudaniowy obiad. Zamiast zupy wybierzcie więc chłodnik , a na drugie danie przygotujcie sałatkę z warzywami i np. serem mozzarella, ryżem i kawałkami kurczaka. Czego lepiej nie jeść w trakcie upałów? Istnieją produkty, których lepiej się wystrzegać w upalne lato, ponieważ...

Co zjeść, żeby mieć mniejszego kaca? Dietetyczka radzi
AdobeStock
Newsy
Co zjeść, żeby mieć mniejszego kaca? Dietetyczka radzi, by zrobić te 2 rzeczy
Dziś Sylwester a wy już teraz boicie się, że będziecie mieli jutro kaca? Poznajcie rady dietetyczki Marty Adamiuk a jutrzejszy dzień będzie wam niestraszny.

Sylwestrowe imprezy nieodłącznie kojarzą nam się ze spożywaniem alkoholu, często w nie do końca kontrolowanych ilościach. Skutki takiej zabawy mogą być bardzo dotkliwe. Czym jest kac i co warto zjeść przed zakrapianą imprezą, aby mieć mniejszego kaca? Czym jest kac? Kac odnosi się do zespołu objawów, które pojawiają się w wyniku nadmiernego picia alkoholu. Najczęstsze objawy kaca to: zmęczenie osłabienie pragnienie ból głowy bóle mięśni nudności ból brzucha zawroty głowy wrażliwość na światło i dźwięk niepokój drażliwość pocenie się podwyższone ciśnienie krwi Jakie substancje w alkoholu przyczyniają się do objawów kaca? Niekontrolowane picie alkoholu jest głównym winowajcą kaca. Należy również pamiętać, że pewne składniki napojów alkoholowych mogą przyczyniać się do objawów kaca lub go pogarszać. Są to: Kongenery - to związki, inne niż alkohol etylowy, które powstają podczas fermentacji. Substancje te wpływają na smak i zapach napojów alkoholowych. Im ciemniejszy alkohol, tym więcej zawiera on kongenerów, a co za tym idzie, po jego wypiciu dokuczają nam bardziej nasilone objawy kaca. Siarczyny - to związki dodawane do wina jako konserwanty. Osoby, które mają wrażliwość na siarczyny, mogą odczuwać ból głowy po wypiciu wina. Co powoduje objawy kaca? Wiecie już, że kac jest skutkiem picia zbyt dużych ilości alkoholu, ale jak to się dzieje, że odczuwamy objawy kaca? Wpływają na niego następujące czynniki: Odwodnienie organizmu. Alkohol hamuje uwalnianie wazopresyny. Jest to hormon wytwarzany przez mózg, który wysyła sygnały do nerek, powodując zatrzymanie płynów. Alkohol zwiększa oddawanie moczu i...