Niektórzy ludzie lubią naprawdę ekstremalne wrażenia - nawet w kuchni! Nie brakuje miłośników jedzenia tak ostrego, że wydaje się, że kubki smakowe przestają już pracować i wszystko smakuje tak samo. Spożywanie ostrych posiłków ma swoje dobre strony, choć z przyprawami trzeba być ostrożnym. 

Które papryki są szczególnie ostre?

W Polsce najbardziej popularne są słodkie odmiany papryki, które można faszerować, dusić, smażyć czy zjadać na surowo w sałatce. Można u nas kupić także paprykę pepperoni, której ostrość jest tolerowana przez osoby nieprzyzwyczajone do takiego jedzenia. W sklepach dostępne są także papryczki jalapeno i chilli, które, dodane do potraw, zdecydowanie zwiększają ich ostrość i są wyczuwalne w jedzeniu. 

Jak ostre jedzenie działa na odchudzanie?

Udowodniono wpływ kapsaicyny na odchudzanie - ten związek chemiczny znajduje się w papryczkach chilli i odpowiada za ich ostry smak. Kapsaicyna wykazuje bowiem szereg działań, które wspomagają utratę wagi:

Zobacz także:

  • hamuje uczucie głodu

  • zwiększa metabolizm

  • podnosi temperaturę ciała

  • przyspiesza pracę serca

  • zwiększa produkcję soków trawiennych

Z tego powodu kapsaicynę można znaleźć w wielu preparatach na odchudzanie. Pamiętajcie jednak, że z tym składnikiem nie można przesadzić!

Zalety spożywania ostrego jedzenia

Poza odchudzaniem, jedzenie ostrych papryczek i przypraw ma jeszcze wiele innych zalet. Kapsaicyna zawarta w ostrych papryczkach pomaga obniżyć poziom cholesterolu LDL („złego” cholesterolu) oraz glukozy we krwi.

A w sezonie zimowym świetnie rozgrzewa i pomaga wzmocnić organizm w walce z infekcjami. Istnieją jednak przeciwskazania dla spożywania ostrego jedzenia dla niektórych osób. Przeczytajcie.

Kto nie powinien jeść ostrego jedzenia?

Choć spożywanie ostrych potraw niesie ze sobą wiele zalet, nie wszyscy mogą je jeść. Przede wszystkim, pikantne jedzenie jest odradzane osobom cierpiącym na dolegliwości żołądkowe, takie jak choroba wrzodowa żołądka czy refluks.

Nawet w przypadku osób zdrowych zjedzenie zbyt dużej ilości ostrego jedzenia może wywołać ból brzucha, zgagę czy wzdęcia. Potraw z dodatkiem ostrych papryczek nie powinny też jeść karmiące matki, ponieważ kapsaicyna dostaje się wówczas do mleka i wywołuje u niemowlęcia ostre kolki. 

Źródło: apteline.pl