Czy ostre jedzenie jest zdrowe? Niektórzy nie powinni jeść ostrego pod żadnym pozorem
Adobe Stock
Newsy

Czy ostre jedzenie jest zdrowe? Niektórzy nie powinni jeść ostrego pod żadnym pozorem

Jedzenie tak ostre, że łzy stają w oczach, a kubki smakowe nie czują już nic, jest wbrew pozorom zdrowe - choć nie dla każdego.

Niektórzy ludzie lubią naprawdę ekstremalne wrażenia - nawet w kuchni! Nie brakuje miłośników jedzenia tak ostrego, że wydaje się, że kubki smakowe przestają już pracować i wszystko smakuje tak samo. Spożywanie ostrych posiłków ma swoje dobre strony, choć z przyprawami trzeba być ostrożnym. 

Które papryki są szczególnie ostre?

W Polsce najbardziej popularne są słodkie odmiany papryki, które można faszerować, dusić, smażyć czy zjadać na surowo w sałatce. Można u nas kupić także paprykę pepperoni, której ostrość jest tolerowana przez osoby nieprzyzwyczajone do takiego jedzenia. W sklepach dostępne są także papryczki jalapeno i chilli, które, dodane do potraw, zdecydowanie zwiększają ich ostrość i są wyczuwalne w jedzeniu. 

Zobacz także
Obieracie ziemniaki? To błąd, nie powinny tego robić zwłaszcza osoby odchudzające się

Zawsze obieracie ziemniaki? To błąd, nie powinny tego robić zwłaszcza osoby odchudzające się

Zamieniacie 2 łyżeczki cukru w herbacie na 2 łyżeczki miodu? To błąd

Zamieniacie 2 łyżeczki cukru w herbacie na 2 łyżeczki miodu? To błąd

Jak ostre jedzenie działa na odchudzanie?

Udowodniono wpływ kapsaicyny na odchudzanie - ten związek chemiczny znajduje się w papryczkach chilli i odpowiada za ich ostry smak. Kapsaicyna wykazuje bowiem szereg działań, które wspomagają utratę wagi:

  • hamuje uczucie głodu

  • zwiększa metabolizm

  • podnosi temperaturę ciała

  • przyspiesza pracę serca

  • zwiększa produkcję soków trawiennych

Z tego powodu kapsaicynę można znaleźć w wielu preparatach na odchudzanie. Pamiętajcie jednak, że z tym składnikiem nie można przesadzić!

Zalety spożywania ostrego jedzenia

Poza odchudzaniem, jedzenie ostrych papryczek i przypraw ma jeszcze wiele innych zalet. Kapsaicyna zawarta w ostrych papryczkach pomaga obniżyć poziom cholesterolu LDL („złego” cholesterolu) oraz glukozy we krwi.

A w sezonie zimowym świetnie rozgrzewa i pomaga wzmocnić organizm w walce z infekcjami. Istnieją jednak przeciwskazania dla spożywania ostrego jedzenia dla niektórych osób. Przeczytajcie.

Kto nie powinien jeść ostrego jedzenia?

Choć spożywanie ostrych potraw niesie ze sobą wiele zalet, nie wszyscy mogą je jeść. Przede wszystkim, pikantne jedzenie jest odradzane osobom cierpiącym na dolegliwości żołądkowe, takie jak choroba wrzodowa żołądka czy refluks.

Nawet w przypadku osób zdrowych zjedzenie zbyt dużej ilości ostrego jedzenia może wywołać ból brzucha, zgagę czy wzdęcia. Potraw z dodatkiem ostrych papryczek nie powinny też jeść karmiące matki, ponieważ kapsaicyna dostaje się wówczas do mleka i wywołuje u niemowlęcia ostre kolki. 

Źródło: apteline.pl 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak uratować za ostrą potrawę. Dodajcie ten 1 produkt i problem zniknie
Adobe Stock
Newsy
Jak uratować za ostrą potrawę? Dodajcie jeden z tych dwóch produktów, a problem zniknie
Lubicie ostro zjeść? A co zrobić gdy okazało się, że potrawa wyszła za ostra?

Czy wiecie, że do ostrych potraw można się przyzwyczaić? Jedząc je stopniowo, oswajamy nasze kubki smakowe do obecności substancji odpowiadających za ostrość. I choć osobom nieznoszących ostrych dań pewnie trudno w to uwierzyć, to ci którzy kochają ostrość w potrawach są rozczarowani, gdy poda im się danie zbyt łagodne w smaku. Nie tylko uważają, że nie jest wyraziste, ale też twierdzą, że bez ostrości tracą całą przyjemność z jedzenia. Co powoduje ostrość produktów i jak zmniejszyć ostrość dań? Za ostry smak występujący w potrawach odpowiadają związki chemiczne zwane kapsaicynoidami. Te substancje działają na nasz układ nerwowy powodując odczuwanie bólu i palenia w jamie ustnej. W papryczkach chilli znajduje się kapsaicyna, w kurkumie, pieprzu czy innych przyprawach dających ostrość występują inne, analogiczne kapsaicynoidy. Jak zredukować ostrość dania? Najlepszym sposobem na zmniejszenie ostrości, gdy do sosu czy zupy dodaliście za dużo chilli, jest rozcieńczenie płynu filiżanką tłustego mleka. Tłuste mleko jest tak skuteczne, bo odpowiedzialna za pikantny smak kapsaicyna, rozpuszcza się w tłuszczach. Z tego powodu nie wystarczy rozcieńczyć za ostry płyn wodą. Trzeba by jej dodać zbyt dużo, psując jednoczenie gotowe już danie.    Innym sposobem „wyciągnięcia” ostrości z potrawy jest dodanie do niej surowego ziemniaka. Obierzcie go, przekrójcie na pół i ugotujcie w za ostrym sosie, a następnie wyjmijcie z potrawy. Czy jedzenie ostrych dań jest zdrowe? Substancje stanowiące o ostrości produktów mają wiele właściwości zdrowotnych. Jednak to czy należy jeść ostre potrawy, czy lepiej ich unikać zależy od waszego zdrowia i upodobań.  Wartości zdrowotne pikantnych produktów: Działają bakteriobójczo Wzmacniają...

Proste triki, żeby papryczka chilli nie była ostra jak diabli
Flickr
Newsy
Proste triki, żeby papryczka chilli nie była ostra jak diabli
Nie możecie znieść pieczenia, jakie wywołuje zjedzenie papryczki chilli? Poznajcie proste metody, które pozwolą wam zmniejszyć ostrość papryczek.

Wiele dań kuchni azjatyckiej oraz meksykańskiej zawiera papryczkę chilli. Dla niektórych jednak smak tego warzywa jest nie do zniesienia, ponieważ okropnie piecze! By złagodzić te nieprzyjemne dolegliwości, stosujcie podane niżej triki – dzięki nim jedzenie papryczek chilli nie będzie już torturą. Papryczka chilli – wybierzcie odpowiednią Ważny jest wybór odpowiedniej papryczki. Istnieje kilka gatunków papryki, które różnią się między sobą kształtem, kolorem oraz poziomem ostrości. Pomocna w jego ocenieniu jest skala Scoville’a, która służy między innymi do oceny ostrości jedzenia. Skala ocenia ilość kapsaicyny zawartej w papryczce – a to właśnie kapsaicyna odpowiada za uczucie pieczenia po zjedzeniu papryczki. Papryczka chilli – wydrążcie środek Kapsaicyna znajduje się głównie w nasionach, miąższu i włóknach wewnątrz papryki. Dlatego, by zmniejszyć ostrość warzywa, powinno się całkowicie wydrążyć środek. Koniecznie róbcie to w rękawiczkach, by nie podrażnić sobie rąk i nigdy nie dotykajcie palcami oczu, jeśli wcześniej mieliście kontakt z papryczkami! Grozi to silnym podrażnieniem oka. Wypłuczcie papryczkę chilli Pomocne może być wypłukanie papryki w wodzie przed przygotowaniem. Papryczkę należy przeciąć wzdłuż i wypłukać cały jej środek pod strumieniem bieżącej wody. Wypłucze ona część związków, które odpowiadają za ostrość papryczki. Pamiętajcie jednak, że papryka koniecznie musi być rozcięta – płukanie jej w całości nie ma większego sensu. Namoczcie papryczkę chilli w occie Kolejnym sposobem na zmniejszenie ostrości papryczki chilli jest wypłukanie jej w roztworze wody i octu. Przyda się w przypadku przyrządzania gotowanych papryczek jalapeño – należy po ugotowaniu włożyć je do wody wymieszanej z...

Chroni przed rakiem, zawałem i wydłuża życie. Niestety nie każdy ją lubi
Adobe Stock
Newsy
Chroni przed rakiem, zawałem i wydłuża życie. Niestety nie każdy ją lubi
Ma wiele odmian i może być wykorzystywana jako przyprawa do dań mięsnych i warzywnych. Nie należy jednak z nią przesadzać. Może wywołać zmiany skórne i zaszkodzić wątrobie.

Naukowcy w badaniu trwającym wiele lat i obejmującym aż 16 tys. osób udowodnili, że stała obecność tej substancji w diecie znacząco wpływa na długość życia. Regularne jedzenie jej wydłuża życie o 13%. Jak to zbadano i o jaką przyprawę chodzi? Wyjaśniamy. Badanie papryczki chilli na University of Vermont Substancją, o której mowa jest papryczka chilli. To przyprawa używana zarówno do mięs, jak i dań warzywnych, bardzo popularna w krajach Ameryki Południowej. Papryka chilli jest tak popularna w kuchniach świata, że w latach 80. i 90. XX wieku postanowiono porządnie przebadać jej wpływ na zdrowie. Badania, które w tamtym czasie przeprowadzono miały wyjątkowo duży zasięg i objęły 16 tys. badanych, w których dietach papryczki chili używane są na co dzień. Zdaniem ekspertów z programu badawczego National Health and Nutritional Examination Survey III, papryczki chilli swoje prozdrowotne właściwości zawdzięczają obecnej w niej kapsaicynie, która jednocześnie odpowiada za ostry smak przyprawy: - Chociaż mechanizm, dzięki któremu ostra papryka może opóźnić śmiertelność, nie został odnaleziony, receptory dla substancji obecnych w potrawach ostrych, takich jak kapsaicyna, mogą być częściowo odpowiedzialne za obserwowane relacje. – stwierdzili naukowcy w podsumowaniu badań. W rezultacie ogłoszono, że regularne spożywanie czerwonych papryczek chilli obniża ryzyko m.in. chorób układu sercowo-naczyniowego, udaru mózgu i wydłuża życie aż o 13%. Jak papryczka chilli wpływa na zdrowie? Do papryki chilli należy bardzo wiele odmian tej przyprawy. Między innymi kilka, które stają się coraz bardziej popularne w Polsce. Choć mogą mieć różną ostrość, wszystkie one zawierają kapsaicynę i mają podobne działanie zdrowotne. Oto te, które można dostać w...

za dużo pieprzu w zupie
Flickr
Newsy
Za dużo pieprzu w zupie? Dodajcie 1 składnik. Zupa odzyska delikatność i przyjemny smak
Chociaż w polszczyźnie zadomowiło się już powiedzenie o „za słonej zupie”, równie częstym problemem jest dodanie do niej zbyt dużo pieprzu.

Przepieprzenie zupy nie musi oznaczać zupełnej klęski na kuchennym froncie. Wystarczy zakasać rękawy i przystąpić do odratowywania potrawy. Zanim jednak przejdziemy do opisania kilku rad, dzięki którym uda wam się nieco zneutralizować ostry smak potrawy, zastanówmy się, czy ostre jedzenie może zaszkodzić. Komu może zaszkodzić zbyt ostre jedzenie? Próg akceptacji dla ostrego smaku chilli czy pieprzu, znajduje się na innym poziomie u poszczególnych osób. Wiąże się to po prostu z powolnym przyzwyczajeniem organizmu do ostrych potraw, poprzez stopniowe „podostrzanie” potraw. Osoby nieprzyzwyczajone do ostrego smaku, mogą po zjedzeniu za ostrego posiłku mogą skarżyć się na takie dolegliwości jak np. zgaga. Unikać przesadnych ostrości powinny także osoby cierpiące na schorzenia nerek, pęcherza i układu moczowego i pokarmowego. Pieprz i chilli to jednak nie tylko źródło problemów zdrowotnych. Jedzenie ostrych potraw, może akurat pomóc w niektórych problemach zdrowotnych. Dlaczego?  Oto krótka lista właściwości zdrowotnych ostrych potraw: Działają bakteriobójczo Wzmacniają odporność organizmu Rozszerzają naczynia krwionośne i obniżają ciśnienie krwi Działają rozgrzewająco Skoro już zapoznaliście się z minusami i plusami jedzenia ostrych posiłków, czas na próbę naprawienia szkód wynikłych z przepieprzenia zupy. Jak uratować zbyt ostrą zupę? W pierwszej kolejności uratować może was fakt, że pieprz zbiera się na powierzchni gotowanej zupy. To samo dotyczy pieprzu dosypanego już na talerzu. Wykorzystajcie to do zebrania nadmiaru pieprzu z zupy za pomocą łyżki. Będzie to znacznie łatwiejsze, gdy zupa będzie już zimna. Innym wyjściem jest rozcieńczenie zupy wodą. Jeśli sypnęło się wam za dużo pieprzu do...