Czy obieracie ogórki do zupy ogórkowej? Większość z nas popełnia błąd
Adobe Stock
Newsy

Czy obieracie ogórki do zupy ogórkowej? Większość z nas popełnia błąd

Zupa ogórkowa to jedna ze smaczniejszych polskich zup. Sporo ludzi popełnia podstawowy błąd podczas jej przyrządzania. Kwestia dotyczy obierania ogórków.

Polska kuchnia słynie z kilku potraw, które bezwzględnie są absolutnymi hitami. Wśród nich znajdują się takie dania jak kotlety schabowe, mielone, gołąbki, pierogi, rosół, zupa pomidorowa czy ogórkowa. Każde z nich jest wyjątkowe w swoim smaku, a oprzeć nie mogą się im nie tylko Polacy, ale i turyści zza granicy.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Klasyczna zupa ogórkowa

Zupa przyrządzana z dodatkiem kiszonych ogórków to jedno z popularniejszych polskich dań. Jest przygotowywana na bazie wywaru warzywno- mięsnego z dodatkiem włoszczyzny, ziemniaków, odpowiedniej kompozycji przypraw i oczywiście ogórków kiszonych. Na koniec gotowania jest nieraz zabielana niewielką ilością śmietany. To właśnie delikatnie kwaśny posmak potrawy jest kluczowy w całości. To przepyszna w smaku zupa, nic dziwnego, iż często gości na stole.

Jakie ogórki do zupy ogórkowej?

Niezbędnym składnikiem, który można by rzec, iż jest podstawą całości, to ogórki kiszone. Świetnie sprawdzają się te domowej roboty, gdyż mają najlepszy smak. Często pojawia się zagwozdka dotycząca przygotowania tego składnika, a dokładniej, czy ogórki należy obrać. To byłby kardynalny błąd. Ogórki kiszone wraz ze skórką należy zetrzeć na tarce na większych oczkach i wraz z powstałym sokiem dodać do gotującego się wywaru. Obieranie warzyw sprawi, iż ogórki zostaną pozbawione właściwego smaku. Znajduje się on właśnie w skórce, a wraz z nim wszelkie wartościowe składniki odżywcze. Pod żadnym pozorem nie wolno ich obierać. 

Zobacz także
Jak przyrządzić szponder wołowy? Zrobicie z niego niesamowity rosół

Jak przyrządzić szponder wołowy? Zrobicie z niego niesamowity rosół

Jak wyczyścić przypalony garnek? Nie trzeba szorować go drucianą gąbką

Jak wyczyścić przypalony garnek? Nie trzeba szorować go drucianą gąbką

Zdrowotne właściwości ogórków kiszonych 

Ogórki kiszone są świetnym dodatkiem w codziennej diecie ze względu na kilka kluczowych aspektów. Są przede wszystkim niskokaloryczne, gdyż w 100 gramach produktu zawierają jedynie 11 kilokalorii. Są świetnym produktem dla osób dbających o linię bądź chcących zrzucić zbędne kilogramy. Poza tym, dzięki odpowiednim składnikom usprawniają funkcjonowanie organizmu człowieka. Wśród cennych właściwości można wyróżnić:

  • obniżają poziom złego cholesterolu,
  • wzmacniają odporność,
  • zapobiegają anemii,
  • oczyszczają organizm,
  • poprawiają działanie układu pokarmowego, 
  • czy zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób serca.

Ze względu na szereg wartościowych czynników, powinny być jednym z kluczowych składników w codziennej diecie.

Czytaj także:

ogórkowa
Adobe Stock
Newsy
Wyszła wam zbyt kwaśna ogórkowa? Oto banalny trik – w mig uratujecie zupę
Idealnie kwaśna z dodatkiem ziemniaków i śmietanki, taka właśnie jest zupa ogórkowa. Prosta w przygotowaniu, ale nadmiar kwasu z ogórków może nieco popsuć smak. Jeden prosty patent, aby uratować potrawę. Sprawdźcie!

Zupa ogórkowa to jedna z tradycyjnych polskich zup. Jest przyrządzana na bulionie mięsno-warzywnym z dodatkiem włoszczyzny, ziemniaków, a przede wszystkim kiszonych ogórków i ich soku. Dzięki swojej kwaskowatości jest niepowtarzalna, aromatyczna w smaku. Mimo swojego prostego przygotowania, czasami zdarza się popełnić wpadkę i do zupy dodać zbyt dużą ilość kiszonych ogórków, bądź zalewy. Czy to oznacza straconą potrawę? Nic z tych rzeczy! Wystarczy zastosować prosty trik, który w szybki sposób uratuje danie. Cenne właściwości ogórków kiszonych Ogórki kiszone to wartościowy składnik w codziennej diecie. Są niskokaloryczne, dzięki czemu stanowią idealną przekąską dla osób będących na diecie czy też dbających o linię. Są źródłem wielu witamin czy mikroelementów, takich jak magnez, potas, żelazo, wapń czy witamin z grupy B. Poprzez zawartość cennych wartości ogórki kiszone: są naturalnym probiotykiem, oczyszczają organizm, wzmacniają odporność, dzięki wysokiej zawartości błonnika sycą na dłuższy czas, zapobiegają zaparciom i anemii, obniżają poziom cholesterolu we krwi, czy poprawiają funkcjonowanie przewodu pokarmowego. Ogórki kiszone dzięki swoim cennym właściwościom są doceniane w kuchni. Stanowią bazę różnych sałatek, surówek czy jako jeden z głównych składników zupy ogórkowej. Idealnie komponują się jako solo dodatek do serwowanego, mięsnego obiadu. Banalny patent Niekiedy podczas przyrządzania zupy ogórkowej zdarza się dodać trochę zbyt dużo kiszonych ogórków lub soku z nich, wówczas smak dania nie jest przyjemny. Wydawać by się mogło, iż potrawa została spisana na stracenie, ale nie do końca, można jeszcze uratować ogórkową,...

Przepis na jędrne ogórki kiszone wg siostry Anastazji. Tajemnicą jest ta zalewa
Adobe Stock
Newsy
Przepis na jędrne ogórki kiszone wg siostry Anastazji. Tajemnicą jest ta zalewa
Siostra Anastazja zachwyca od lat wspaniałymi przepisami. Jej ogórki kiszone nie mają sobie równych, a to za sprawą zalewy. Tak przygotowane są idealnie jędrne i sprawdzą się do wielu potraw.

Ogórki to jedne z warzyw, które cieszą się ogromnym powodzeniem. Można je jeść na surowo bądź przetworzyć na szereg przetworów. Największą popularnością cieszą się ogórki kiszone. Swoją sławę zawdzięczają wyjątkowemu smakowi oraz jędrności produktu. Ogórki kiszone w kuchni  Jak się okazuje ogórki kiszone w kuchni są wręcz niezbędnym produktem. Idealnie sprawdzają się w wielu daniach, takich jak zupa ogórkowa , sałatka jarzynowa czy dodatek do wędlin i mięs. Świetnie smakują również solo jako przekąska.  Właściwości zdrowotne ogórków kiszonych Ogórki kiszone są nie tyle smaczne, co również wartościowe. Produkt jest niskokaloryczny, dzięki temu świetnie się sprawdza u osób będących na diecie. Poza tym zawiera sporo witamin oraz mikroelementów, które pozytywnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Wśród cennych właściwości ogórków kiszonych można wyróżnić takie jak poprawienie krzepliwości krwi czy regulacja gospodarki wapniowej organizmu.  Sekret idealnych ogórków według siostry Anastazji  Przygotowane ogórki kiszone z przepisu siostry Anastazji są przepyszne w smaku, a także idealnie jędrne. Taką postać zawdzięczają zalewie. Jest ona przygotowana jedynie z dwóch składników - wody oraz soli. Zalane gorącą miksturą warzywa i odstawione na kilka dni do fermentacji, nabierają odpowiednich właściwości. Taki zabieg pozwala na zachowanie swojej struktury. Przepis na jędrne ogórki według siostry Anastazji Składniki: ogórki gruntowe czosnek koper korzeń chrzanu liście wiśni lub czarnej porzeczki Zalewa: 1 litr przegotowanej wody 1 łyżka soli Przygotowanie: Ogórki gruntowe...

Przepis na zupę ogórkową na rosole. Zastosujcie ten trik a zyska na smaku
Gotujmy.pl
Newsy
Przepis na zupę ogórkową na rosole. Zastosujcie ten trik a zyska na smaku
Zupa ogórkowa to niekwestionowana królowa wśród polskich zup. Idealna dla osób lubiących kwaśne smaki.

Rosół z niedzieli jest najczęściej wykorzystywany do zrobienia pysznej zupy pomidorowej. Świetnym pomysłem jest także użycie go jako bazy na aromatyczną zupę ogórkową! Jeśli więc znudziła się wam pomidorówka w poniedziałki, zastąpcie ją tą pyszna zupą z ogórków kiszonych.  Zupa ogórkowa na rosole  Zupa ogórkowa na wczorajszym rosole nie wymaga wiele pracy. Zioła takie jak liść laurowy, ziele angielskie, majeranek i lubczyk wspaniale wzmacniają jej smak. Żeby go jeszcze bardziej pogłębić, warto starte na tarce ogórki przesmażyć na maśle z dodatkiem przeciśniętego przez praskę czosnku. Podsmażone, pachnące czosnkiem ogórki nadają zupie bardzo przyjemnego smaku i aromatu. Przekonajcie się sami!  Przepis na zupę ogórkową na rosole Składniki: 3 litry rosołu 5 ziemniaków  7 ogórków kiszonych słodka śmietana  szczypta pieprzu  sól  liść laurowy ziele angielskie majeranek i  lubczyk czosnek łyżka masła posiekany koperek  Sposób przygotowania: Zagotujcie rosół. Ziemniaki obierzcie ze skórki, dokładnie je umyjcie i pokrójcie w kostkę.  Do wrzącego rosołu dodajcie pokrojone w kostkę ziemniaki.  Dodajcie liść laurowy, ziele angielskie, majeranek i lubczyk. Następnie gotujcie rosół z ziemniakami około 20 minut. W międzyczasie zetrzyjcie ogórki kiszone na tarce o grubych oczkach.  Na patelni rozgrzejcie masło, dodajcie przeciśnięty przez praskę czosnek i starte ogórki. Ogórki podsmażcie do ich zarumienienia. Gdy będą pięknie pachnieć, to znak, ze są już gotowe. Dodajcie je do zupy. Zupę ogórkową gotujcie do czasu aż ziemniaki będą miękkie.  Na...

Zupa ogórkowa
Ania321/gotujmy.pl
Newsy
Wielu nie wie o tym kroku podczas robienia zupy ogórkowej. Ta decyzja ma ogromny wpływ na jej smak
Smażone ogórki na zupę ogórkową, czy warto? My już wiemy!

Zupa ogórkowa to jedna z ulubionych zup Polaków. Jest prosta w wykonaniu, sycąca, a jej kwaśny smak niemalże orzeźwia. Większość przekazywanych z pokolenia na pokolenie przepisów zakłada dodanie ze słoika startych ogórków prosto do wywaru. Jednak wiele osób, przed dodaniem ich do garnka, wcześniej przesmaża je kilka minut na maśle! Jak poprawić smak zupy ogórkowej? Każdy ma swój sposób na ulubione polskie dania. Jest to dodanie konkretnego składnika lub nieco inna obróbka. Co dom, to inny przepis na konkretną potrawę. Przykładem jest zupa ogórkowa , gdzie w przepisach dodaje się prosto ze słoika starte ogórki kiszone. Jednak są też domowi kucharze, którzy po starciu, a jeszcze przed dodaniem ogórków do zupy, podsmażają je na maśle. Smażenie ogórków kiszonych przed dodaniem ich do zupy jest popularne między innymi w okolicach Krakowa. Wiele osób kojarzy taki smak potrawy z czasów dzieciństwa. Mimo wszystko, sporo Polaków nie słyszało o tym sposobie przygotowywania zupy. Duszenie na maśle startych ogórków, wpływa na smak zupy ogórkowej Dlaczego więc nie poddać ogórków kiszonych dodatkowej obróbce termicznej? Smażenie na tłuszczu wydobywa z warzyw wyjątkowe walory smakowe czy zapachowe, co nadaje potrawom bogatszego i bardziej wyrazistego smaku. Przygotowanie zupy nie odbiega od jej klasycznej i wszystkim znanej wersji. Jedyna różnica polega na tym, że starte ogórki kiszone należy przesmażyć na łyżce masła przez kilka minut, a następnie przełożyć je do gotującej się zupy. I tyle! Co wpływa na smak zupy ogórkowej? Nie od dziś wiadomo, że tłuszcz jest idealnym nośnikiem smaku. Z tego również powodu przykładowo podsmaża się cebulkę przed dodaniem jej do...