Czy można być otyłym i jednocześnie niedożywionym? Można. Sprawdźcie, czy to was dotyczy
AdobeStock
Newsy

Czy można być otyłym i jednocześnie niedożywionym? Można. Sprawdźcie, czy to was dotyczy

Niedożywienie to problem, który dotyka wiele osób! Wbrew pozorom masa ciała nie ma tutaj znaczenia.

Coraz częściej zdarzają się sytuacje, że osoby otyłe są jednocześnie niedożywione. Niedożywienie może spotkać każdego z was i wbrew pozorom, wasza masa ciała nie ma tu znaczenia. Jak to możliwe? Chodzi o jakość diety. Osoby otyłe bardzo często spożywają posiłki, które dostarczają im dużo energii, ale nie niezbędnych składników odżywczych takich jak witaminy i minerały.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Niedożywieni otyli

Otyłość nie bierze się z powietrza. Choć czasem na masę ciała mają wpływ różne choroby i faktycznie niektórym ciężej jest schudnąć, za nadwagę i otyłość zawsze odpowiedzialny jest nadmiar kalorii, czyli zbyt dużo jedzenia. Nie chodzi jednak dosłownie o ilość jedzenia. Można jeść bardzo duże porcje, a chudnąć. Chodzi o jakość produktów.

Dla przykładu, 200 kcal to:

  • Aż 625 g truskawek
  • Cały brokuł
  • Aż 15 ogórków gruntowych

W kontraście, 200 kcal można też dostarczyć, jedząc:

  • 40 g chipsów (mała garstka!)
  • 100 g śmietanki
  • 40 g orzeszków solonych

Oczywiste jest, że jeśli ktoś na co dzień decyduje się na opcje z drugiego zestawu, może być niedożywionym. Fast foody i przekąski dostarczają bowiem energii i są w stanie utrzymać was przy życiu, ale nie są odżywcze dla organizmu.

Zobacz także
Smażycie na tym oleju? To najgorszy wybór. Lepiej z niego wcale zrezygnować

Smażycie na tym oleju? To najgorszy wybór. Lepiej z niego zrezygnować

To trucizna z żywności, której skutki poznamy dopiero za kilkanaście lat

To trucizna z żywności, której skutki poznamy dopiero za kilkanaście lat

Jeśli nie dostarczycie organizmowi dobrej jakości białka, tłuszczu, minerałów i witamin, może dotyczyć was niedożywienie. Nie objawia się ono szybko, często dopiero po kilku lub kilkunastu latach pojawią się bardzo wyraźne objawy. We wcześniejszych stanach są one dość lekkie:

  • Zmęczenie
  • Brak chęci do różnych czynności
  • Migreny
  • Osłabiona koncentracja
  • Zmniejszenie siły
  • Słaby stan psychiczny
  • Problemy ze wstaniem z łóżka

Możecie więc wcale tego nie rozpoznać, ani nie powiązać ze słabą jakością diety.

Co zrobić w takim wypadku? Trzeba działać u podstaw. Konieczna jest zamiana diety. Kilka prostych zmian może ograniczyć jaj kaloryczność. Pamiętajcie, żeby nie odchudzać się szybko, bo to też może prowadzić do niedożywienia. Jedzcie więcej warzyw i owoców, ograniczcie smażone jedzenie i przekąski. To pierwszy krok do zmian!

Czytaj także:

Ile przytyliście podczas pandemii? Większość nas jest cięższa o...
Newsy
Ile przytyliście podczas pandemii? Większość z nas jest cięższa o...
Jeśli przytyliście kilka kilogramów przez siedzenie w domu i lockdown, nie jesteście sami! Okazuje się, że problem dotyczy bardzo wielu osób…

Otyłość jest uznawana za chorobę cywilizacyjną. Choć wielu osobom kojarzy się ona głównie z problemem estetycznym i wizerunkowym, ale nadmierna masa ciała to przede wszystkim ryzyko wielu chorób! Osoby otyłe mają gorsze parametry lipidowe krwi (cholesterol, triglicerydy i inne), a to poważne ryzyko miażdżycy. Osoby z wyższą masą ciała częściej spotyka też cukrzyca i insulinooporność. To wszystko problemy zdrowotne, które przyczyniają się do znacznego pogorszenia jakości i długości życia! Eksperci nie mają wątpliwości. Obserwujemy epidemię otyłości. Kraje rozwinięte już od dawna mają problem z przekraczaniem zapotrzebowania kalorycznego przez obywateli. Nadwyręża to zdrowie każdej z poszczególnych osób, ale nie jest też dobre dla systemu zdrowia. Zmiana stylu życia i diety pozwala uniknąć wielu problemów zdrowotnych, a w konsekwencji zgonów z powodów chorób serca, nowotworów czy powikłań cukrzycy.  Pandemia a nadwaga i otyłość Polaków Pandemia, powtarzające się lockdowny i polecenie zastania w domu, które trwa już ponad rok, nie sprzyjają masie ciała Polaków. Ruch jest niezbędny do zachowania zdrowia i właściwej masy ciała. Zmiana pracy na zdalną, zakaz imprez i zamknięcie siłowni ograniczają też mobilność całego społeczeństwa. Nic dziwnego, że Polacy tyją na potęgę. Jeśli wam się to przytrafiło, nie jesteście jedyni. Szacuje się, że średnio każdy Polak przytył w pandemii aż 2 kilogramy! To bardzo znaczący wynik! Inne statystyki także są niepokojące. Okazuje się, że średnio każdy z Polaków spędził w minionym roku o 1,5 godziny dziennie więcej przed ekranem, niż w poprzednim roku! To naprawdę przerażająca statystyka.  Otyłość a COVID Otyłość jest też bardzo dużym problemem w kontekście trwającej epidemii. Jest to...

Na diecie "5 kęsów" można schudnąć nawet 7 kg w tydzień. Odważylibyście się?
AdobeStock
Newsy
Na diecie „5 kęsów" można schudnąć nawet 7 kg w tydzień. Odważylibyście się?
Niektóre pomysły na szybkie odchudzanie są naprawdę zaskakujące. Na tej diecie można podobno zrzucić wagę w rekordowym tempie, jednak czy jest to bezpieczne dla zdrowia?

Osoby pragnące szybko schudnąć są gotowe do wielu wyrzeczeń. Taki sposób odżywiania długofalowo nie jest dobry dla organizmu, jednak niektórzy są gotowi podjąć takie ryzyko i, na własną odpowiedzialność, decydują się przejść na restrykcyjną dietę. Przykładem jest tak zwana dieta 5 kęsów. Sprawdźcie, na czym polega.  Skąd wzięła się dieta pięciu kęsów? Dietę wymyślił w 2007 roku dr Alwin Lewis. Zainspirował się on zasadami żywienia, jakimi muszą się kierować osoby po operacji zmniejszenia żołądka. Wówczas można jeść prawie wszystkie produkty, ale w bardzo małych ilościach. Dzięki temu można stosunkowo szybko schudnąć i to przy dość niewielkim wysiłku, ponieważ nie trzeba liczyć kalorii ani przygotowywać odpowiednio zbilansowanych posiłków. Autor tej diety twierdzi, że w ciągu tygodnia można na niej zrzucić prawie 7 kilogramów.  Na czym polega dieta pięciu kęsów? Zasady tej diety są bardzo proste. Można jeść nadal od trzech do pięciu posiłków dziennie, ale z jednym zastrzeżeniem - dozwolone jest zjedzenie maksymalnie pięciu kęsów na każdy posiłek. Są to zasady inspirowane zaleceniami, jakie dostają osoby, które przeszły operację zmniejszenia żołądka. Muszą się przyzwyczaić do jedzenia małych porcji nie tylko ze względu na chęć zrzucenia wagi - fizycznie jest to niemożliwe, by od razu po operacji zmieścić w żołądku tyle samo jedzenia, co przed.  Dr Lewis zaznacza, że co najmniej dwa kęsy dziennie powinny zawierać niezbędne dla organizmu składniki odżywcze, które znajdują się m.in. w: rybach mięsie tofu roślinach strączkowych nabiale Można też ćwiczyć, choć powinny to być lekkie ćwiczenia. Ze względu na niską kaloryczność tej diety, organizm nie będzie miał po prostu skąd wziąć energii na...

Fenomen ujemnych kalorii. Czy naprawdę można jeść i chudnąć?
Adobe Stock
Newsy
Czy można jeść i chudnąć? Czy fenomen ujemnych kalorii ma coś wspólnego z prawdą?
O ujemnych kaloriach słyszymy od fanatyków diet odchudzających. Niektórzy producenci tak reklamują swoje niskokaloryczne produkty. Czy istnieje żywność, która odchudza czy to tylko mit?

Nasz organizm, żeby wykonywać funkcje życiowe, potrzebuje energii i dostarczamy mu ją wraz z pożywieniem. Wartość energetyczna spożywanej żywności określania jest w kaloriach. Każdy człowiek, w zależności od płci, wieku, stylu życia potrzebuje określonej ilości kalorii w ciągu dnia. Jeśli nasz bilans energetyczny jest dodatni, to znaczy, że zjadamy więcej kalorii, niż potrzebujemy. Ta nadwyżka odkładana jest w postaci tkanki tłuszczowej. Jeśli jest ujemny, chudniemy, ponieważ wydatkujemy więcej energii, niż sobie dostarczyliśmy. Czy istnieją produkty, które możemy jeść i jednocześnie chudnąć? Sprawdzamy, czym są ujemne kalorie. Czym są tzw. ujemne kalorie? O ujemnych kaloriach zaczęło się mówić w kontekście tzw. Diety Ujemnych Kalorii, polegającej na spożywaniu produktów o niskiej kaloryczności, zawierających duże ilości błonnika. Twórcy tej diety ogłosili, że są takie produkty jak np. marchew czy seler, które same zawierają bardzo mało kalorii, natomiast ich trawienie powoduje, że organizm wydatkuje więcej kalorii, niż przyjął podczas jedzenia. To nie do końca prawda... Oczywiście faktem jest, że istnieją produkty niskokaloryczne. Prawdą też jest, że organizm na proces trawienia zużywa pewną ilość energii (kalorii). Jednak błędne jest założenie, że jedząc produkty zakwalifikowane jako ujemnie kaloryczne, będziemy bez wysiłku chudnąć. Amerykańscy naukowcy przeprowadzili eksperyment na pewnym gatunku jaszczurek, które trawią i wchłaniają wartości odżywcze pobierane z pokarmów, w sposób bardzo zbliżony od naszego. Jaszczurki były karmione niskokalorycznym, surowym selerem, który uwielbiają, a badacze przeliczyli ilość energii wydatkowanej na trawienie i inne procesy życiowe. Z wyliczenia wyszło im, że jaszczurki zachowały z każdej porcji zjedzonego selera...

Oto jak schudnąć zmieniając tylko....naczynia. Proste i skuteczne sposoby na zrzucenie kilogramów bez zmiany diety
Adobe Stock
Newsy
Jak schudnąć zmieniając tylko naczynia? Oto proste sposoby na zrzucenie kilogramów bez zmiany diety
Nie uwierzycie jak łatwo można ograniczyć ilość spożywanych kalorii i zrzucić kilka kilogramów. Wystarczy do swoich posiłków wprowadzić kilka drobnych zmian.

Zdecydowalibyście się na dietę, gdyby to nie było takie trudne i nie wymagało wyrzeczeń? Mamy dobrą wiadomość. Żeby schudnąć, nie zawsze trzeba zmieniać sposób odżywiania się, opracowywać skomplikowane diety, a potem ich przestrzegać. Czasem, żeby zrzucić parę kilo, wystarczy zmienić... talerze. Ilość jedzenie jest tak samo ważna jak jego jakość Nawet jeśli dbacie o to, co jecie, staracie się kupować zdrowe składniki i włączać do diety owoce i warzywa, a ograniczać mięso, nie musi to mieć wpływu na prawidłową wagę. Zdrowych posiłków można jeść za dużo i tym samym dostarczać sobie zbyt dużo kalorii. Powodem tycia nie zawsze jest spożywanie tłustych, kalorycznych i niezdrowych pokarmów. Chodzi o dostarczenie sobie większej ilości kalorii niż organizm zużywa w ciągu dnia. Proponujemy kilka sposobów na ograniczenie ilości zjadanej żywności: Używajcie mniejszych talerzy. To najprostszy sposób na zmniejszenie ilości jedzenia, które szykujecie sobie na posiłek. Na mały talerz nie zmieści zbyt duża porcja. Jednocześnie mniejsza ilość jedzenia tak podana będzie sprawiała wrażanie pełnej porcji Używajcie mniejszych kubków i szklanek. Dotyczy to sytuacji, gdy pijecie napoje kaloryczne. Wtedy korzystanie z wąskich czy niskich szklanek spowoduje, że słodkiego czy kalorycznego napoju wypijecie mniej i dostarczycie sobie mniej kalorii. Pamiętajcie: herbata i kawa z cukrem i mlekiem to napoje dostarczające sporej dawki kalorii, ale już czarna i gorzka herbata czy kawa zawierają 0 kcal. Możecie je pić bez ograniczeń. Także woda nie zawiera kalorii. Zwróćcie uwagę, aby w ciągu dnia spożywać minimum 2 l płynów Używajcie patelni teflonowych, które pozwalają smażyć bez tłuszczu oraz garnków do gotowania na parze. Tak przygotowane posiłki dodatkowo ograniczą ilość dziennych...