Podobnie jak w przypadku farszu na pierogi ruskie z młodych ziemniaków, ważne jest to, jak wczesne są wasze kartofle. To oczywiste, że dobre, zwarte placki ziemniaczane łatwiej będzie zrobić z ziemniaczków z końca lipca, niż z tych kupionych na targu jeszcze w czerwcu.

Im później wykopane ziemniaki, tym większa w nich zawartość skrobi, odpowiedzialnej za zwartość i mączystość ziemniaków. Wczesne ziemniaki, oczywiście także w zależności od odmiany, są bardziej sypkie i dlatego mniej nadają się do przygotowania placków.

Nie jest jednak powiedziane, że placki ziemniaczane z wczesnych kartofli są z góry skazane na porażkę. Niepowodzenia można uniknąć, stosując się do paru prostych trików.

Jak zrobić dobre placki ziemniaczane z młodych ziemniaków?

Przede wszystkim warto będzie odcisnąć nieco wody ze startych ziemniaków. Na ogół nie jest to konieczne w przypadku robienia placków z ziemniaków starych, ale w tym przypadku to raczej nieuniknione.

Zobacz także:

Oprócz tego do placków trzeba dodać dosłownie odrobinę więcej mąki pszennej niż zwykle, a także większej ilości jajek, które lepiej zwiążą wodnistą ziemniaczaną masę. Niektórzy eksperymentują także z dodatkiem odrobiny mąki ziemniaczanej, która ma zrekompensować masie ziemniaczanej mniejsze ilości wspomnianej skrobi.

Robiąc placki ziemniaczane z młodych ziemniaków, warto pamiętać o jeszcze jednej rzeczy. Ich smak w zależności od użytej odmiany kartofli, będzie dużo słodszy od standardowej wersji tarciuchów, jak nazywa się placki w niektórych rejonach Polski. Może być więc konieczne użycie odrobinę większej ilości soli.

Przepis na placki ziemniaczane z młodych ziemniaków

Składniki:

  • 1,5 kg młodych ziemniaków
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • Sól
  • Pieprz
  • Ok. 3 łyżki mąki pszennej (ilość dostosowujcie do konsystencji otrzymanej masy ziemniaczanej)
  • Opcjonalnie: ok. 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • Olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki zetrzyjcie na tarce na małych lub średnich oczkach. Odstawcie ziemniaki na chwilę, by puściły odrobinę wody.
  2. Odciśnijcie i odlejcie nadmiar wody z masy ziemniaczanej.
  3. Cebulę zetrzyjcie także na tarce i dodajcie do masy ziemniaczanej.
  4. Wbijcie jajko, doprawcie solą i pieprzem.
  5. Dosypcie do startych ziemniaków ok. 2 łyżki mąki pszennej i opcjonalnie trochę mąki ziemniaczanej.
  6. Wymieszajcie całość dokładnie. Jeżeli masa ma jeszcze dość rzadką konsystencję, dodajcie do niej kolejną łyżkę mąki pszennej.
  7. Smażcie na dobrze rozgrzanym oleju – placki muszą smażyć się na dość słusznej ilości tłuszczu.

Smacznego!