Podobnie jak w przypadku farszu na pierogi ruskie z młodych ziemniaków, ważne jest to, jak wczesne są wasze kartofle. To oczywiste, że dobre, zwarte placki ziemniaczane łatwiej będzie zrobić z ziemniaczków z końca lipca, niż z tych kupionych na targu jeszcze w czerwcu.
Im później wykopane ziemniaki, tym większa w nich zawartość skrobi, odpowiedzialnej za zwartość i mączystość ziemniaków. Wczesne ziemniaki, oczywiście także w zależności od odmiany, są bardziej sypkie i dlatego mniej nadają się do przygotowania placków.
Nie jest jednak powiedziane, że placki ziemniaczane z wczesnych kartofli są z góry skazane na porażkę. Niepowodzenia można uniknąć, stosując się do paru prostych trików.
Jak zrobić dobre placki ziemniaczane z młodych ziemniaków?
Przede wszystkim warto będzie odcisnąć nieco wody ze startych ziemniaków. Na ogół nie jest to konieczne w przypadku robienia placków z ziemniaków starych, ale w tym przypadku to raczej nieuniknione.
Zobacz także:
Oprócz tego do placków trzeba dodać dosłownie odrobinę więcej mąki pszennej niż zwykle, a także większej ilości jajek, które lepiej zwiążą wodnistą ziemniaczaną masę. Niektórzy eksperymentują także z dodatkiem odrobiny mąki ziemniaczanej, która ma zrekompensować masie ziemniaczanej mniejsze ilości wspomnianej skrobi.
Robiąc placki ziemniaczane z młodych ziemniaków, warto pamiętać o jeszcze jednej rzeczy. Ich smak w zależności od użytej odmiany kartofli, będzie dużo słodszy od standardowej wersji tarciuchów, jak nazywa się placki w niektórych rejonach Polski. Może być więc konieczne użycie odrobinę większej ilości soli.
Przepis na placki ziemniaczane z młodych ziemniaków
Składniki:
- 1,5 kg młodych ziemniaków
- 1 cebula
- 2 jajka
- Sól
- Pieprz
- Ok. 3 łyżki mąki pszennej (ilość dostosowujcie do konsystencji otrzymanej masy ziemniaczanej)
- Opcjonalnie: ok. 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej
- Olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
- Ziemniaki zetrzyjcie na tarce na małych lub średnich oczkach. Odstawcie ziemniaki na chwilę, by puściły odrobinę wody.
- Odciśnijcie i odlejcie nadmiar wody z masy ziemniaczanej.
- Cebulę zetrzyjcie także na tarce i dodajcie do masy ziemniaczanej.
- Wbijcie jajko, doprawcie solą i pieprzem.
- Dosypcie do startych ziemniaków ok. 2 łyżki mąki pszennej i opcjonalnie trochę mąki ziemniaczanej.
- Wymieszajcie całość dokładnie. Jeżeli masa ma jeszcze dość rzadką konsystencję, dodajcie do niej kolejną łyżkę mąki pszennej.
- Smażcie na dobrze rozgrzanym oleju – placki muszą smażyć się na dość słusznej ilości tłuszczu.
Smacznego!