Czy kumin i kminek ot to samo? Czym się różnią?
Adobe Stock
Newsy

Czy kumin i kminek to to samo? Czym różnią się te przyprawy?

Polski kminek i egzotyczny kmin rzymski zwany z angielska kuminem przypadkiem nazywają się podobnie. To jednak 2 całkiem różne rośliny. Jak je rozpoznać i do czego używać?

Kminek zwyczajny, bardzo popularny w polskiej kuchni, to dwuletnia roślina z rodziny selerowatych, często dziko rosnąca na łąkach, polanach czy przy drogach. Z kolei kmin rzymski, zwany też kuminem, to roślina jednoroczna pochodząca z basenu Morza Śródziemnego i Azji Mniejszej.

Kumin od lat nie rośnie dziko, pochodzi jedynie z upraw. Rośliny mają zupełnie inny smak i pasują do innych potraw. Coś je jednak ze sobą łączy. To właściwości zdrowotne.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak odróżnić od siebie kminek i kumin?

Ziarenka kminku są wygięte, przypominają kształtem miniaturowe banany. Jego smak i zapach dobrze znamy. Ma dość silny korzenny zapach i aromatyczny, lekko palący i cierpki smak. Ziarenka kminku są jasnobrązowe, przyprawa po zmieleniu staje się brązowa.

Ziarna kuminu są większe od kminku, podłużne i symetryczne, nie mają bananowego wygięcia, które jest charakterystyczne dla kminku. Jego smak jest orientalny, intensywny z delikatną cytrusową nutą. Kmin rzymski ma jaśniejszy kolor, a proszek powstały z utarcia kuminu nabiera złotej barwy.  Obie przyprawy wykorzystywane są w kuchni.

Do czego stosuje się kminek?

W kuchni polskiej kminek jest jedną z podstawowych przypraw. Używa się go do kiszonej kapusty, surówek na bazie kapusty, a także bigosu. Pasuje też do:

  • Ziemniaków. Jest doskonały z pieczonymi ziemniakami
  • Buraków. Dodaje się go do ćwikły
  • Cebuli
  • Marchewki
  • Zup. Kminek jest jedną z przypraw używanych do przyrządzenia zupy grzybowej, kapuśniaku, kminkowej
  • Tłustych mięs i mięsnych sosów
  • Serów
  • Wódek i likierów
  • Wypieków. Jest dodawany do pieczywa żytniego i pszennego, a także wytrawnych ciast i ciasteczek

Do czego używany jest kmin rzymski?

Zapach kuminu kojarzy się z dalekimi, orientalnymi krainami, indyjskimi potrawami. Używany jest od Afryki Północnej poprzez Bliski Wschód, Indie po Chiny. Smak kuminu dominuje także w tradycyjnych potrawach z Meksyku i Chile. Jest składnikiem mieszanek przypraw jak curry czy indyjskiej garam masala. Kminu rzymskiego dodaje się także do popularnych ostatnio past z ciecierzycy i sezamu o nazwie hummus.

Zobacz także
Przepis na bigos staropolski Roberta Makłowicza. Koniecznie dodajcie do niego tę kiełbasę

Przepis na bigos staropolski Roberta Makłowicza. Robi go z 1 tylko gatunku kapusty i dodaje tę kiełbasę

Przepis na ogórki kiszone z curry. Lepsze niż zwykłe

Przepis na ogórki kiszone z curry. Lepsze niż zwykłe

Zdrowotne właściwości kminku i kuminu

Cechą, która łączy oba zioła, jest korzystne działanie na zdrowie. Obie przyprawy używane są w daniach ciężkostrawnych, przyrządzonych z tłustych mięs, ale też grochu czy fasoli. W Indiach ziarna kuminu podawane są na koniec obiadu, dla odświeżenia oddechu i ułatwienia trawienia.

Obie roślina zawierają olejki eteryczne i flawonoidy. Mają dużo witamin i minerałów. Są skarbnicą żelaza, manganu, magnezu oraz wapnia. Działają przeciwzapalnie, pobudzają serce i układ oddechowy. Wspierają układ krwionośny. Mają działanie napotne i moczopędne.

Źródło: Poradnik Zdrowie, Zdrowie.Gazeta.pl, Kuchnia, wp.pl

Obniża cholesterol, przyspiesza odchudzanie. Dodajcie 1 łyżeczkę do jogurtu i jedzcie codziennie
Adobe Stock
Newsy
Obniża cholesterol, przyspiesza odchudzanie. Dodajcie 1 łyżeczkę do jogurtu i jedzcie codziennie
Kmin rzymski, znany także jako kumin, to przyprawa stosowana w wielu kuchniach świata. Ma oryginalny, orientalny smak, jest składnikiem mieszanki curry. Ma właściwości lecznicze i odchudzające.

To przyprawa, która często w naszym kraju jest mylona z popularnym w Polsce kminkiem. Jest jednak całkowicie inną rośliną, w odróżnieniu od polskiego kminku, który rośnie też dziko, kumin pozyskiwany jest wyłącznie z upraw. Kmin rzymski ma bardzo długą historię. Był używany w Egipcie już 5000 lat temu, nasiona kuminu znaleziono w piramidach. Kiedyś był symbolem chciwości i złośliwości. W nowożytnych czasach zmieniło się postrzeganie tej rośliny. W wielu miejscach jest uważany za symbol dobrobytu i wierności. Kumin – czym jest i jak działa? To roślina jednoroczna z rodziny selerowatych. Już w średniowieczu była wykorzystywana zarówno w ziołolecznictwie, jak i w kuchni. Dziś jest uprawiana w wielu regionach świata: w Maroku, Iranie, Turcji, Indiach, Chinach czy obu Amerykach i ma zastosowania w daniach kuchni tych regionów. Ma także szerokie właściwości lecznicze, m.in: Obniża poziom złego cholesterolu i pomaga pozbyć się z organizmu toksycznych substancji Wspomaga układ trawienny. Przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej i jest stosowany na odchudzanie Wspiera leczenie anemii Dzięki zawartości kuminolu i kuminaldehydu stymuluje trzustkę do produkcji insuliny i utrzymuje stężenie glukozy we krwi na prawidłowym poziomie. Ma działanie rozkurczowe i moczopędne Okłady z kuminu działają łagodząco na obrzęki Odchudzające właściwości kuminu potwierdziły badania Magazyn medyczny "Complementary Therapies in Clinical Practice" opublikował wyniki badania przeprowadzonego na grupie 88 kobiet. Badanie trwało 3 miesiące i jego celem było sprawdzenie odchudzającego działania kminu rzymskiego. Kobiety zostały podzielone na 2 grupy, jedna codziennie spożywała wraz z jogurtem 3 g sproszkowanego kuminu. Obie grupy kobiet, w czasie trwania badania, stosowały tę samą dietę. Co pokazało...

Przepis na schabowe inaczej
Gotujmy.pl/Sarenka
Newsy
Posypcie tym surowe schabowe i usmażcie na rumiano na patelni. Ten smak powali was na kolana
Wypróbujcie ten przepis, a zaskoczycie wszystkich domowników!

Schabowe to tradycyjne danie, które w niektórych polskich domach jest stawiane na stołach bardzo często. Każdy z was na pewno wie, jak je przygotować. Wystarczy przecież mąka, bułka tarta, jajko i rozbity kawałek mięsa. Do tego olej lub smalec do smażenia i schabowe prawie gotowe. Okazuje się, że można przy schabowych wykonać jeszcze jeden zabieg, a nabiorą zupełnie nowego smaku. Sekretem jest posypanie surowych schabowym tym składnikiem... Kotlety schabowe w innej wersji Kotlety schabowe przygotowane w ten sposób na pewno na początku zaskoczą. Spróbujcie tego przepisu, jeśli jesteście znudzeni tradycyjną wersją kotletów i szukacie powiewu świeżości w waszej kuchni. Wyjątkowymi czyni je dodatek pewnej przyprawy, ale też wykorzystanie niezwykłej panierki, którą dodaje się do kotletów „odwrotnie”. Najpierw panieruje się je w mące i bułce, dopiero potem w jajku! Sprawdźcie koniecznie przepis. Składniki na kotlety schabowe 3 plastry schabu bez kości 2 jajka Mąka kukurydziana – ok. 3 łyżek Bułka tarta – ok. 6 łyżek Łyżka jogurtu naturalnego typu greckiego Łyżka przyprawy do kuchni meksykańskiej Sól Pieprz ziołowy Garść tartego sera żółtego Olej do smażenia Przygotowanie schabowych Kotlety schabowe umyjcie i osuszcie ręcznikiem papierowym. Dokładnie rozbijcie mięso przez folię spożywczą z obu stron, tworząc cienkie kotlety. Jaja roztrzepcie widelcem. Wymieszajcie je z tartym serem żółtym i jogurtem naturalnym greckim. Wymieszajcie bułkę tartą z mąką kukurydzianą.  Kotlety posypcie przyprawą do kuchni meksykańskiej, pieprzem ziołowym i solą. Schabowe obtoczcie najpierw w mieszance z bułką tartą i mąką kukurydzianą, a następnie w roztrzepanym jajku. Na patelni rozgrzejcie olej i smażcie kotlety...

Planujecie schudnąć? Napar z tej popularnej przyprawy zdziała cuda
Adobe Stock
Newsy
Planujecie schudnąć? Napar z tej przyprawy zdziała cuda. Na bank macie ją w kuchni
Tylko jeden składnik i szklanka gorącej wody pozwolą przygotować smaczny napój, który ułatwi odchudzanie. Pijcie go codziennie.

Odchudzanie to żmudny proces wymagający wyrzeczeń, ograniczenia ilości spożywanej żywności, a także  wytrwałości i cierpliwości. Proponujemy przepis na domowy napar z użyciem bardzo prostej przyprawy, która na pewno jest w każdej kuchni. Używacie jej do ciężkich, tłustych mięs, które dzięki niej łatwiej trawicie. Napar ten przyspiesza przemianę materii, dzięki czemu bez trudu zrzucicie dodatkowe kilogramy. Jak kminek działa na organizm? W dawnej Polsce kminek był wykorzystywany do łagodzenia zgagi, odświeżania oddechu oraz pobudzania układu trawiennego po zjedzeniu ciężkostrawnych i wzdymających potraw. Dawne gospodynie używające kminku jako produktu leczniczego miały rację: przyprawa ma szerokie działanie zdrowotne. Działa rozkurczająco na mięśnie gładkie żołądka, jelit i przewodów żółciowych. Reguluje dopływ żółci i soków trawiennych do dwunastnicy. Dzięki temu pomaga na wiele dolegliwości trawiennych: Wzdęcia Odbijanie Bóle brzucha Zaparcia Brak apetytu Zioło jest doskonałą przyprawą do mięs. Nie tylko poprawia smak dań, ale także powoduje, ze jedzenie ciężkostrawnych potraw jest łatwiejsze do strawienia. Obecność kminku przyspiesza spalanie tłuszczów i w ten sposób ułatwia odchudzanie. Kminek można spożywać nie tylko w potrawach mięsnych. Dodany do ziemniaków, uszlachetnia ich smak. Spróbujcie upiec ziemniaki z kminkiem, a przekonacie się, że to proste zioło dodane do zwykłych ziemniaków tworzy doskonałe, aromatyczne i pożywne danie. Żeby zwiększyć ilość spożywanego kminku i w ten sposób ułatwić i przyspieszyć przemianę materii sprzyjająca odchudzaniu, możecie użyć go do przyrządzenia naparu. Przepis na kminkową herbatkę spalającą tłuszcz Składniki: 1 łyżeczka nasion kminku...

Na wzdęcia, trawienie i odchudzanie. Ten napar czyni cuda
AdobeStock
Newsy
Na wzdęcia, trawienie i odchudzanie. Ten napar czyni cuda
Składniki na ten napój macie w kuchni. Jedna szklanka po posiłku przyniesie ulgę przy wzdęciach!

Po obfitym posiłku często mogą wam towarzyszyć takie dolegliwości jak uczucie pełności w żołądku, ból brzucha czy wzdęcia . W aptekach dostępne są nieustannie reklamowane suplementy, które mają pomóc uporać się z tymi objawami. Nie musicie jednak kupować tabletek, ponieważ składnik na przygotowanie naparu na trawienie i wzdęcia macie w swojej kuchni. Sprawdźcie, jak go przygotować! Napar z nasion kminku na wzdęcia i trawienie Nie od dziś wiadomo, że kminek doskonale wpływa na układ trawienny. Dodaje się go do bigosu i kapusty , a także innych ciężkostrawnych potraw. Niekoniecznie musicie go dodawać jednak do jedzenia, ponieważ już napar z nasion kminku przyniesie wam dużą ulgę przy wzdęciach i innych dolegliwościach. Jak go przygotować? Będziecie potrzebowali: 1 łyżeczki nasion kminku Gorącej wody Moździerza Należy 1 łyżeczkę nasion kminku rozetrzeć w moździerzu i zalać jedną szklanką gorącej wody. Napar powinien się zaparzać przez około 15 minut. Po tym czasie odcedźcie napój i wypijcie. Można go pić po każdym cięższym posiłku. Jeżeli nie macie moździerza, możecie użyć także kminku mielonego, choć o wiele lepiej jest zmielić całe nasiona samodzielnie – to właśnie w nich znajdują się cenne olejki eteryczne! Właściwości kminku Nasiona kminku są tak chętnie wykorzystywane w kuchni nie tylko ze względu na ich smak i aromat, ale także ich wspaniałe właściwości. Kminek działa: Rozkurczowo Przeciwbólowo Moczopędnie Przeciwzapalnie Picie naparu z nasion kminku oraz dodawanie ich do różnych potraw pomoże wam przede wszystkim w problemach trawiennych i ze wzdęciami. Napar można podawać także dzieciom, które skarżą się na ból brzucha po ciężkim posiłku składającym się głównie z kapusty lub fasoli ....