Czy da się tak odgrzać frytki żeby nie były gumowate? Trzeba pamiętać o tych 2 zasadach
Adobe Stock
Newsy

Czy da się tak odgrzać frytki, żeby nie były gumowate? Trzeba pamiętać o tych 2 zasadach

Zostały wam frytki? Nie wyrzucajcie ich, możecie zjeść je później. Musicie jednak od razu się nimi zająć, żeby na kolejny posiłek nadal były smaczne.

Pokrojone w słupki ziemniaki smażone w głębokim tłuszczu, mogą być podawane jako przekąska, osobny posiłek lub jako dodatek do potraw. Pochodzą z Belgii, choć te oryginalne, belgijskie wyglądają nieco inaczej niż te, które dobrze znamy z fast foodów: są dłuższe i grubsze. Pierwotnie były smażone na łoju wołowym. Podpowiadamy, jak dobrze przechować gotowe frytki i jak je najlepiej odgrzać.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak odgrzać frytki, żeby nie straciły smaku?

Jeśli nie zdołaliście zjeść wszystkich frytek na raz, gdy były jeszcze świeże i ciepłe i chcecie je zostawić na później, pamiętajcie o 2 żelaznych zasadach postępowania z frytkami:

  1. Ostudźcie je szybko, żeby nie miękły, np. wystawiając w chłodne dni na balkon, przełóżcie do pojemnika i zostawcie lekko uchyloną pokrywkę. Tak przygotowane frytki przechowujcie w lodówce.
  2. Ponowne podgrzanie frytek da najlepszy efekt, jeśli to zrobicie tak, jak zostały usmażone – w głębokim tłuszczu. Najczęściej, żeby podgrzać frytki, wkładacie je do mikrofalówki lub piekarnika – każda z tych metod wysuszy przekąskę i zmieni jej smak.
Zobacz także
Jedliście kiszone frytki? To cały czas frytki, ale dzięki fermentacji są bardziej dietetyczne. Zróbcie je na 2 sposoby

Jedliście kiszone frytki? Dzięki fermentacji są bardziej dietetyczne. Zrobicie je w ten sposób

Ten przepis na frytki podbił internet. Cały sekret w 1 prostym triku

Ten przepis na frytki jak z restauracji podbił internet. Cały sekret w 1 prostym triku

Jedzcie zdrowsze wersje frytek

Co niezdrowego jest we frytkach, skoro to same ziemniaki? Dlaczego lekarze i dietetycy przestrzegają przed częstym jedzeniem tej potrawy? Odpowiedź jest jedna — tłuszcz.

Z tłuszczem, na którym smażone są frytki jest kilka problemów:

  • Duża ilość tłuszczu, jaka pozostaje na frytkach i dostaje się do środka powoduje, że są one wysokokaloryczne i niezdrowe
  • Warzywa zostały przygotowane w najgorszy możliwy sposób – są usmażone
  • W barach do smażenie frytek długo używa się tej samej frytury. Tłuszcz jest więc przepalony i staje się niebezpieczny dla zdrowia

Chrupiące przekąski można przygotować w zdrowszy sposób. Najprostsza zmiana to upieczenie ziemniaczanych słupków, zamiast smażenia.

Inne sposoby na zdrowe frytki, to użycie do ich przygotowania różnych składników i pozostanie przy pieczeniu zamiast smażenia:

  • Frytki z batatów. Taka przekąska będzie nie tylko smaczna, ale też słodka. Pokrójcie bataty w słupki i pieczcie lekko tylko zwilżone tłuszczem. Pamiętajcie, że bataty stają się miękkie dużo szybciej niż ziemniaki
  • Frytki z marchewki. Przygotujcie marchew tak, jak ziemniaki. Możecie do nich dodać tymianek
  • Frytki z mieszanych warzyw korzeniowych. Przygotujcie słupki z marchewki, korzenia pietruszki i selera. Taka mieszanka będzie dobrym dodatkiem do obiadu zamiast zwykłych ziemniaków

Źródło: onet.pl, dietetycziezakrecona.pl

Jedliście kiszone frytki? To cały czas frytki, ale dzięki fermentacji są bardziej dietetyczne. Zróbcie je na 2 sposoby
Adobe Stock
Newsy
Jedliście kiszone frytki? Dzięki fermentacji są bardziej dietetyczne. Zrobicie je w ten sposób
Czy wiedzieliście, że ziemniaki można kisić? A potem nawet da się smażyć z nich frytki! Podpowiadamy jak to zrobić.

Pewien bloger sprawdził, jak smakują frytki usmażone z kiszonych ziemniaków. Oto jego krótka definicja smaku tego specyfiku: - W zależności od ilości dni kiszenia: 3-4 dni jak chipsy delikatnie octowe, albo 5-7 dni jak smażone ogórki kiszone. Coś w tym stylu. Czy ten opis zachęcił was do ukiszenia ziemniaków? Czy można kisić ziemniaki?  Autor bloga „Magiczny składnik" jadł kiedyś kiszone frytki w nieistniejącym już warszawskim barze. Zasmakowały mu więc postanowił samodzielnie ukisić ziemniaki na frytki. Zrobił przy tym podwójny eksperyment i ukisił ziemniaki surowe, a w osobnym słoiku, ugotowane. Jak wypadł test i które są lepsze? Za smaczniejsze uznał te, które przed kiszeniem zostały ugotowane. Po co w ogóle kisić ziemniaki na frytki wyjaśnił autor eksperymentu: - Po pierwsze, kiszone frytki są na tyle ciekawe w smaku i konsystencji, że po prostu warto ich spróbować. Po drugie, co może przekonać niektórych, kiszenie, czyli fermentacja, zjada skrobię, czyli cukry. Dzięki temu powinny one być bardziej “dietetyczne”. Dodał też, że być może takie frytki są po prostu zdrowsze. Zdecydujecie się ukisić ziemniaki na frytki? Podajemy przepisy. Przepisy na kiszone frytki Składniki: 1 kg obranych ziemniaków 1 litr filtrowanej lub źródlanej wody 15-20 g soli morskiej Słoik/słoiki Olej do smażenia, np. rzepakowy Przyprawy, np. czosnek Przygotowanie kiszonki i frytek z surowych ziemniaków: Obierzcie ziemniaki i przygotujcie solankę z wody i soli, po czym ją przestudźcie. Pokrójcie ziemniaki w słupki grubości 1 cm i ułóżcie w słoiku do ¾ wysokości. Zalejcie solanką tak, żeby ziemniaki w całości były w wodzie. Pozostawcie do kiszenia...

Frytki, ziemniaki
Minh Young/Adobe Stock
Przepisy
Pyszne i chrupiące domowe frytki! Dziecinnie prosty przepis!
Któż z nas nie skusił się nigdy na chrupiące i przepyszne frytki własnej roboty? Dobrze wiemy, że to mocno kaloryczna i ciężkostrawna przyjemność, ale raz na jakiś czas można sobie na nią pozwolić. Rzecz w tym, żeby przyrządzić je w odpowiedni sposób. Zastanawialiście się kiedyś co zrobić, by wasze frytki smakowały dokładnie tak jak w ulubionym barze? Służymy radą!

Frytki zawładnęły kulinarną Polską już kilkanaście lat temu. Szybko pokochaliśmy smak cienko pokrojonego  w kształtne słupki ziemniaka, obsmażonego w głębokim tłuszczu na złoty kolor. Skąd przyszły do nas frytki? Otóż ojczyzną tego przepysznego, a zarazem bardzo prostego dania jest Belgia. Frytki belgijskie różnią się jednak nieco od tych, które jemy najczęściej. Są znacznie grubsze od typowych frytek, które znamy z fast-foodów. Te z kolei swój rodowód mają w Stanach Zjednoczonych. Tylko od waszej woli zależy to, jak pokroicie swoje ziemniaki. Poniżej zamieszczamy przepis na frytki o standardowej grubości 8 mm.  Teraz czas na kilka praktycznych rad, dzięki którym wasze domowe frytki wyjdą perfekcyjnie.  1. Po pierwsze pamiętajmy o właściwym wyborze ziemniaka na naszą potrawę. Należy szukać odmian wysokoskrobiowych, typu C. Pojedyncze sztuki powinny być odpowiednio duże, tak by można było z nich wykroić okazałe, długie frytki.  2. Kolejnym etapem jest zadbanie o odpowiedni tłuszcz do smażenia. Tradycyjnie, w Belgii, do smażenia wykwintnych frytek wykorzystywano łój wołowy. Spokojnie, nie macie się o co martwić. Zwykły olej rzepakowy też zda egzamin! Warto starannie przyłożyć się do kwestii rozgrzewania tłuszczu. Nie wrzucajmy frytek do smażenia, jeżeli olej nie jest jeszcze dostatecznie rozgrzany!  3. Ostatnią radą, a zarazem tą najważniejszą jest podwójne smażenie.  O co chodzi? Sekret miękkości frytek wewnątrz i chrupkości na zewnątrz tkwi właśnie w dwukrotnym obsmażeniu naszych ziemniaczanych słupków. Jak to zrobić? Proces smażenia należy podzielić na dwie części. Najpierw delikatnie blanszujemy (podsmażamy) frytki przez około 2 minuty. Następnie wyciągamy je z frytury i pozwalamy na wystygnięcie. Takie frytki poddajemy już właściwemu smażeniu. W...

"Nie robię afery, gdy dzieci zjedzą czasem frytki". Katarzyna Bosacka też je uwielbia. Zaskoczeni?
ONS.pl/Adobe Stock
Newsy
„Nie robię afery, gdy dzieci zjedzą czasem frytki”. Katarzyna Bosacka też je uwielbia. Zaskoczeni?
Katarzyna Bosacka i frytki? Okazuje się, że znana dziennikarka i wyznawczyni zdrowego odżywiania wcale nie stroni od kochanego przez wszystkich słonego i tłustego dania.

Frytki to danie, które jest odsądzane od czci i wiary przez niemal wszystkich dietetyków. Wielu je kocha, ale jeszcze więcej nie ma zielonego pojęcia o fatalnym skutku smażonych w głębokim tłuszczu ziemniaków na zdrowie. Zwłaszcza najmłodszych. Uważa się, że jedzone regularnie frytki to zwiększenie możliwości zachorowania na raka wątroby aż o 60%! Szczególnie groźny jest akrylamid , czyli niebezpieczny związek wydzielający się podczas smażenia pokrajanych w słupki ziemniaków. Co Katarzyna Bosacka uważa o jedzeniu frytek? Kto jak kto, ale ekspertka w dziedzinie żywienia, diety i składu wszystkich produktów dostępnych w sklepach i nie tylko, czyli Katarzyna Bosacka, wie o frytkach niemal wszystko. Będziecie jednak zaskoczeni, co sama zainteresowana sądzi o smażonych frytkach: – Ja bardzo lubię frytki. Naprawdę, bardzo, niestety. Wydaje mi się, że ludzie dzielą się na tych, co kochają makarony i tych, co kochają wszystko co z ziemniaka. Ja należę do „pyrlandii” – bez ogródek wyznała kilka lat temu w jednym z programów telewizyjnych. To jednak tylko jedna strona medalu, jeśli chodzi o stosunek Bosackiej do frytek. Dziennikarka doskonale zdaje sobie sprawę z negatywnych skutków jedzenia tego delikatesu. Jednak 49-letnia mama czworga dzieci dobrze wie, że raz na jakiś czas można sobie pozwolić niemal na wszystko. I na frytki, i na inne kaloryczne dania, takie jak na przykład gofry .         Wyświetl ten post na Instagramie.                       Post udostępniony przez Katarzyna Bosacka (@katarzynabosacka) Jak często je się frytki w domu Katarzyny...

Ten przepis na frytki podbił internet. Cały sekret w 1 prostym triku
Adobe Stock
Newsy
Ten przepis na frytki jak z restauracji podbił internet. Cały sekret w 1 prostym triku
Na TikToku furorę zrobił krótki filmik z przepisem na pieczone frytki. Wypróbujcie go razem z nami!

Na czym polega patent sprytnej internautki? W filmiku wstawionym do sieci, dziewczyna zastosowała trik rodem z najlepszych restauracji. Przed przyprawieniem frytek i przed ich upieczeniem, kawałki ziemniaków należy moczyć w wodzie przez ok. godzinę, a potem dodać do nich odrobinę skrobi ziemniaczanej. Dzięki temu właśnie są tak mięciutkie w środku, chrupiące na zewnątrz i przede wszystkim przepyszne w smaku. Co prawda internautka, która wstawiła przepis na frytki na TikToka, do ich przygotowania użyła batatów, czyli słodkich ziemniaków z importu, gwarantujemy wam, że sprytny patent z moczeniem zda egzamin także w przypadku zwykłych, polskich ziemniaków. Przepis na pieczone frytki z batatów z TikToka Składniki: 1 kg batatów lub jednej z bardziej słodkich odmian zwykłych, polskich ziemniaków (wybierzcie duże sztuki, z których wykroicie okazałe, sporych rozmiarów frytki) 2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek 3-4 łyżki mąki ziemniaczanej Łyżeczka pieprzu Łyżeczka słodkiej papryki Inne, dowolne, ulubione przyprawy Gruba sól morska lub zwykła Przygotowanie: Bataty lub ziemniaki umyjcie, obierzcie ze skórki i pokrójcie w długie słupki. Przełóżcie bataty lub ziemniaki do miski i zalejcie je wodą. Odstawcie ziemniaki na ok. godzinę. Po upływie 60 min, ziemniaki dokładnie wysuszcie, najlepiej za pomocą ręcznika papierowego. Przełóżcie ziemniaki z powrotem do miski, dodajcie olej lub oliwę, a także przyprawy. Wymieszajcie dokładnie ziemniaki i dodajcie do nich mąkę ziemniaczaną. Wymieszajcie całość raz jeszcze. Wyłóżcie bataty lub ziemniaki pokrojone na frytki na blachę. Nagrzejcie piekarnik do temperatury ok. 160 st. C. Pieczcie przez ok. 30 min. Posólcie frytki dopiero po...