błędy w smażeniu mięsa
Adobe Stock
Newsy

Częsty błąd podczas smażenia mięsa. W ten sposób nigdy nie uzyskacie smacznej i chrupiącej skórki

Mięso od lat cieszy się niesłabnącą popularnością wśród Polaków. Mimo to okazuje się, że gro osób wciąż popełnia wiele błędów podczas jego przyrządzania. Jednym z najgorszych jest… smażenie na przepełnionej patelni. Przyznajcie się, że nie zwracacie na to uwagi!
Weronika Kępa
grudzień 28, 2020

Przeprowadzone w 2017 roku badania dowodzą, że aż 67 proc. Polaków nie wyobraża sobie codzienności bez mięsa. Zazwyczaj jest ono spożywane na obiad, niektórzy jednak jedzą je również na śniadanie oraz kolację. 

Wydawać by się mogło, że jego przyrządzenie nie powinno stanowić większego problemu. W końcu praktyka czyni mistrza. Jak się jednak okazuje, Polacy wciąż popełniają wiele błędów w tej trudnej sztuce.

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Za mało miejsca na patelni

Niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, że mięso potrzebuje na patelni dużo miejsca. Szczególnie jeśli w wyniku smażenia chcecie uzyskać chrupiącą skórkę, powinniście zapewnić mu trochę przestrzeni.

Bowiem zbyt ciasno poukładane kawałki mięsa, zamiast się usmażyć, ulegną procesowi duszenia lub gotowania. Efekt z pewnością nie będzie taki, jak oczekiwaliście.

Jeśli wasza patelnia nie jest w stanie pomieścić wszystkich kotletów na raz, smażcie je turami. To zdecydowanie lepszy sposób.

Nieodpowiednia temperatura patelni oraz tłuszczu

Do równie często popełnianych błędów podczas smażenia mięsa należy również nieodpowiednia temperatura tłuszczu i zbyt zimna patelnia. Pamiętajcie, że zarówno naczynie, w którym smażycie, jak i sam tłuszcz powinny być mocno rozgrzane. Inaczej olej, oliwa lub masło klarowane wniknie w struktury mięsa, które stanie się niedobre. 

Pamiętajcie jednak, że zbyt wysoka temperatura również nie wpłynie korzystnie na wasze danie. Ten sposób może bowiem sprawić, że mięso będzie spalone z zewnątrz i surowe w środku. To najgorsze co może wam się przytrafić podczas jego przyrządzania.

Nie do końca rozmrożone mięso

Niestety wiele osób wciąż kładzie na patelni zamrożone mięso. W końcu pod wpływem wysokiej temperatury szybciej się rozmrozi. To oczywiście prawda, jednak pamiętajcie, że położona na gorący olej bryła lodu obniży jego temperaturę i sprawi, że zamiast ułatwić smażenie, tłuszcz będzie powoli wsiąkał w potrawę. Ta, co prawda będzie zjadliwa, ale nie tak dobra i pozbawiona większości wartości odżywczych.

Komentarze
czy można smażyć na oliwie z oliwek
AdobeStock
Zdrowie Smażenie na tej oliwie wytwarza rakotwórcze związki! Sprawdź czy popełniasz ten podstawowy błąd!
Używasz tego oleju do smażenia? Jego stosowanie może mieć fatalne skutki!
Katarzyna Wyborska
listopad 16, 2020

Czy potrafisz wyobrazić sobie gotowanie bez smażenia? My też nie! W końcu najsmaczniejsze potrawy to te smażone w tłuszczu. Kotlety schabowe, placki ziemniaczane czy jajko sadzone – pyszności! A czy zwracasz uwagę na to, jakiego tłuszczu używasz do smażenia? To bardzo ważne, ponieważ konsekwencje smażenia na nieodpowiedniej oliwie są bardzo poważne! Oliwa oliwie nierówna W Polsce najczęściej stosowanym tłuszczem do smażenia jest olej rzepakowy. Dość tani, zdrowy, a przede wszystkim o neutralnym smaku i zapachu, który nie wpływa dzięki temu na smak potraw. Dziś na rynku obecnych jest dużo więcej olejów, z których Polacy chętnie korzystają. Z tych najpopularniejszych możemy wymienić: Olej słonecznikowy Olej z pestek winogron Olej lniany Olej kokosowy Oliwę z oliwek Każdy z nich wyróżnia się innymi właściwościami. Olej z pestek winogron jest wyjątkowo neutralny, ponieważ praktycznie nie ma smaku i zapachu i jest bezbarwny. Olej lniany polecany jest w praktyce przeciwnowotworowej, ponieważ badania dowiodły, że znajduje się w nim najwięcej tłuszczów nienasyconych, które przeciwdziałają rozwojowi raka. Z kolei oliwa z oliwek ze względu na charakterystyczny zapach używana jest w kuchni śródziemnomorskiej jako dodatek do sałatek. Jednak czy wszyscy w ten sposób jej używają? Czy ty też popełniasz ten błąd? Od kilku lat oliwa z oliwek jest coraz popularniejsza w polskich domach, ponieważ reklamuje się ją jako zdrowszą alternatywę dla oleju rzepakowego. Jednak to nie do końca prawda! Rzeczywiście, oliwa zawiera więcej tłuszczów nasyconych, ale z tego powodu używana do przyrządzania tradycyjnych polskich dań staje się o wiele bardziej niebezpieczna dla naszego zdrowia niż olej rzepakowy! Dlaczego? Uwaga na dym! Oliwa z oliwek zawiera dużo nienasyconych...

Przeczytaj