Czerwona kapusta i kilka prostych dodatków. Danuta Martyniuk je to w kółko i wygląda coraz młodziej i szczuplej
AdobeStock, AKPA
Newsy

Czerwona kapusta i kilka prostych dodatków. Danuta Martyniuk je to w kółko i wygląda coraz młodziej i szczuplej

Ostatnie pojawienie się Danuty Martyniuk na „ściance” wywołało niezłą sensację. Celebrytka wygląda wprost fantastycznie - wprost promienieje i widać, że zmiany, jakie wprowadziła w swoim stylu życia bardzo jej służą. Podała niedawno swój przepis na ulubioną sałatkę, którą bez wyrzutów sumienia można podjadać przez cały dzień.

Danuta Martyniuk efektami swojej metamorfozy pochwaliła się już dobry jakiś czas temu. Jednak rezultat jest tak zachwycający, że wiele osób wciąż chce poznać sprawdzony „patent” Danuty, dzięki któremu udało jej się zrzucić kilkanaście kilogramów.

Żona gwiazdora disco-polo Zenka Martyniuka pojawiła się niedawno na wydarzeniu, którego organizatorem była jedna z klinik medycyny estetycznej. Danuta wyglądała olśniewająco, a jej pojawienie się na ściance znów wzbudziło sensację i wiele pytań. 

Jaki jest sekret przemiany Danuty Martyniuk?

Celebrytka została też zaproszona do programu „Pytanie na śniadanie”, gdzie opowiedziała o swoich sposobach na promienny wygląd i zgrabną sylwetkę. Podkreśliła, że ważna jest dla niej aktywność fizyczna oraz prawidłowa dieta. Podzieliła się także przepisem na surówkę z kapusty czerwonej - jednej ze swoich ulubionych przekąsek:

Zobacz także
Danuta Martyniuk robi kisiel inaczej niż my wszyscy. Nie ma w nim ani grama mąki

Danuta Martyniuk robi kisiel inaczej niż my wszyscy. Nie ma w nim ani grama mąki

zenek martyniuk

Lżejsza o blisko 20 kg Danuta Martyniuk wyznaje: „Słodycze mnie gubiły"

Przepis na sałatkę z kapusty według Danuty Martyniuk
Składniki:

  • ¼ główki czerwonej kapusty

  • 1 jabłko

  • 1 marchew

  • 1 cebula

  • 2 łyżki octu jabłkowego

  • 1 płaska łyżka cukru

  • sól

  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Usuńcie z kapusty wierzchnie liście, a resztę poszatkujcie bardzo drobno. Z kolei cebulę po obraniu pokrójcie cienko w piórka.

  2. Obierzcie jabłko oraz marchewkę i zetrzyjcie na tarce na dużych oczkach.

  3. Wszystkie warzywa wsypcie do miski. W osobnej, małej miseczce wymieszajcie 2 łyżki octu jabłkowego z cukrem oraz szczyptą soli. Dokładnie wymieszajcie.

  4. Warzywa polejcie sosem i wymieszajcie. Odstawcie na około pół godziny do lodówki przed podaniem, by sałatka się „przegryzła”. Spróbujcie i w razie potrzeby doprawcie jeszcze solą i pieprzem.

Tak przygotowaną sałatkę można podać do obiadu, ale świetnie spisze się też w roli chrupiącej przekąski do podjadania między posiłkami. Sałatka jest na tyle lekka, że nie musicie sobie jej odmawiać - a do tego pełna witamin i minerałów. 

Czy ocet jabłkowy pomaga schudnąć?

Być może spotkaliście się z teorią mówiącą o tym, że ocet jabłkowy pomaga zrzucić wagę. Warto podkreślić, że nie zastąpi on właściwej, zbilansowanej diety (najlepiej ułożonej przez specjalistę). Ocet jabłkowy może nieco ułatwić ten proces, ponieważ wspomaga trawienie i nieco potęguje uczucie sytości po posiłku. Oczywiście nie wolno przesadzić - optymalna, dzienna dawka octu wynosi około 2 łyżek. 

Uwaga - osoby, które cierpią na choroby metaboliczne czy nadwrażliwość żołądka, przed wprowadzeniem do swojej diety octu jabłkowego czy innych produktów, powinny skonsultować to najpierw z lekarzem.

Kotlety mielone

Taki barszcz ukraiński serwuje się w domu Zenka Martyniuka. Jego sekret tkwi w smażeniu
Ons/Pixabay
Newsy
Taki barszcz ukraiński serwuje się w domu Zenka Martyniuka. Jego sekret tkwi w podsmażeniu składników
Ten barszcz gości na stole samego króla disco polo Zenka Martyniuka. Jest pyszny, esencjonalny i ma bardzo wyrazisty smak. Danuta Martyniuk przygotowuje go zapewne nieco inaczej niż większość z was. Zobaczcie, jak to robi. 

Danuta Martyniuk zdradziła ten przepis w programie „Pytanie na śniadanie”, gdzie wystąpiła niedawno wraz z mężem, liderem zespołu Akcent. Smakowita receptura pochodzi od obywatela Ukrainy, więc nie jest to jedynie jakaś wariacja na temat barszczu, lecz oryginalny przepis z tamtych stron.  Na czym polega wyjątkowość tego barszczu ukraińskiego?  Zazwyczaj Polacy przygotowując tę potrawę, po prostu wrzucają warzywa do bulionu i je gotują. W tej recepturze gotowanie poprzedza smażenie warzyw. Danuta Martyniuk przesmaża je wraz z odrobiną octu, a następnie dusi z koncentratem pomidorowym. Taki zabieg pozwala jej wydobyć maksimum smaku i aromatu z buraków, cebuli i marchewki, a także pomidorów. Wpadlibyście na to?  Przepis na barszcz ukraiński z przepisu Danuty Martyniuk Składniki:  Wywar mięsny: korpus kury   100 g chudego szpondra wołowego włoszczyzna  czarny pieprz  liść laurowy   ziele angielskie  Składniki na zupę  4 duże buraki   1 biała cebula   2 marchewki  400 g ugotowanej fasoli   ½ główki białej kapusty  pietruszka   200 g koncentratu pomidorowego   400 ml kwaśnej śmietany   3 łyżki octu winnego  szklanka wody   3 łyżeczki cukru   pieprz czarny   sól  olej do smażenia  Sposób przygotowania  Aby przygotować wywar, zalejcie mięso zimna wodą, dodajcie warzywa i przyprawy. Gotujcie, aż wszystko będzie miękkie.  Obierzcie marchew, cebulę i buraki. Buraki pokrójcie w słupki, marchew w talarki, a cebulę w pióra. ...

zenek martyniuk
ONS.pl
Newsy
Lżejsza o blisko 20 kg Danuta Martyniuk wyznaje: „Słodycze mnie gubiły"
Mamy nowe informacje na temat spektakularnej metamorfozy Danuty Martyniuk. Celebrytka uchyliła rąbka tajemnicy i powiedziała, co musiała najbardziej ograniczyć w diecie.

O wielkiej metamorfozie Danuty Martyniuk portale plotkarskie rozpisują się już od miesięcy. Celebrytka chętnie dawkuje kolejne informacje na temat tego, jak się odchudzała i trudno jej się dziwić - zrzucenie aż 17 kilogramów to duży powód do dumy. Tym razem o powody przejścia na dietę i tajniki dotyczące sposobów na odchudzanie wypytał ją magazyn „Party”. Żona słynnego piosenkarza disco polo chętnie odpowiedziała na pytania i zdradziła nowe informacje na temat swojej przemiany.  Danuta Martyniuk: „Pisali mi, że jestem gruba i brzydka” Celebryci regularnie muszą się mierzyć z hejtem w internecie. Należy do nich również Danuta Martyniuk, która często czytała bardzo przykre komentarze na swój temat. – Przymierzałam się do tego od dawna, ale nie ukrywam, że najbardziej zmotywowały mnie te wszystkie przykre komentarze, które czytałam na temat swojego wyglądu. Pod moimi zdjęciami internauci pisali, że jestem gruba, brzydka, że wyglądam jak mama Zenka i mąż powinien znaleźć sobie kogoś młodszego, atrakcyjniejszego. Bardzo mnie to zabolało i wreszcie przyszedł ten moment, kiedy pomyślałam: >>Ja wam jeszcze pokażę!<< – powiedziała Danuta Martyniuk w rozmowie z „Party”.  We wszystkim wspierał ją oczywiście Zenek, który, widząc efekty diety Danuty, stwierdził, że teraz przyszła jego kolej na metamorfozę: – Powiedział, że teraz on też musi schudnąć! – wyznała Danuta.  Jak odżywiała się Danuta Martyniuk? Tym razem Danuta wreszcie uchyliła rąbka tajemnicy i powiedziała coś więcej na temat swojej diety. Żona króla disco polo przyznała, że jej ogromną słabością są słodycze - ograniczenie łakoci do minimum było kluczem do zrzucenia wagi.  – Kiedy przy moim wzroście 154 centymetrów waga pokazała 67 kilogramów,...

Szczupła Danuta Martyniuk zdradziła tajniki swojego odchudzania. Tak schudła 17 kg?
ONS.pl
Newsy
Szczupła Danuta Martyniuk zdradziła tajniki swojej metamorfozy. Tak zrzuciła 17 kg
„Pierwsza dama disco-polo” znów pochwaliła się tym, jak udało jej się schudnąć kilkanaście kilogramów i przy okazji zdradziła, jakie jest ulubione danie Zenka Martyniuka.

Żona słynnego piosenkarza disco-polo Zenka Martyniuka kilka miesięcy temu zaszokowała swoją metamorfozą. Pani Danuta schudła aż 17 kilogramów i ledwo przypomina samą siebie. Ostatnio Martyniuk wystąpiła w roli gościa w programie „Pytanie na śniadanie”, gdzie pichciła różne dania i przy okazji zdradziła, które z nich Zenek je najchętniej. Opowiedziała też o tym, co interesowało widzów najbardziej, czyli o swojej diecie. Sprawdźcie, co pomogło Danucie Martyniuk schudnąć aż 17 kilogramów.  Tajniki diety Danuty Martyniuk Pani Danuta przyznaje, że motywacją do odchudzania się były przykre komentarze w internecie na jej temat: – Skąd przyszła motywacja? Czytałam nieprzychylne komentarze. Czytałam, że jestem za gruba, że wyglądam jak mama Zenka. To mnie zmotywowało. Pomyślałam: o nie! Muszę coś zmienić – powiedziała Danuta Martyniuk w „Pytaniu na śniadanie”.  Dieta żony Zenka jest dość restrykcyjna, a do tego wymaga pilnowania godzin spożywania posiłków. Najpierw Martyniuk wypija siemię lniane, przygotowane dzień wcześniej. Pół godziny później pije kawę, koniecznie z chudym mlekiem bez laktozy. Gdy minie kolejne pół godziny, pani Danuta zjada owsiankę. I to w wersji odchudzonej, czyli bez mleka! Taką owsiankę należy ugotować na samej wodzie z dodatkiem orzechów, owoców oraz jogurtu lub kefiru.  Do obiadu Danuta Martyniuk nie je nic, a na główny posiłek zjada tylko mięso i surówkę - bez ziemniaków czy ryżu.  Ostatni posiłek zjada już o godzinie 17 i jest on bardzo skromny: – Kanapeczka z chudziutką wędlinką. Wiadomo, masło, czyli cholesterol, wpływa na wagę – zaznaczyła Martyniuk. Ulubione danie Zenka Martyniuka W trakcie programu żona piosenkarza opowiedziała też o gotowaniu. Wyznała, w jaki sposób przyrządza barszcz ukraiński, ciasto...

Autorski przepis Danuty Martyniuk na ciasto ze śliwkami. Zenek zajada się nim bez przerwy
ONS.pl, AdobeStock
Newsy
Autorski przepis Danuty Martyniuk na ciasto ze śliwkami. Zenek zajada się nim bez przerwy
Patrząc na pyszności, jakie przyrządza Danuta Martyniuk trudno nie dojść do wniosku, że Zenek jest naprawdę rozpieszczany przez swoją żonę w kuchni. W końcu kto by się nie skusił na taki placek ze śliwkami? Zobaczcie, jak przyrządza go pani Danuta.

Choć Danuta Martyniuk zrzuciła aż kilkanaście kilogramów, wcale nie oznacza to, że odmawia sobie ona wszystkiego dobrego. Żona gwiazdora disco polo pokazała w „Pytaniu na śniadanie” jak przyrządza placek ze śliwkami, jeden z ulubionych wypieków Zenka. Jest słodko, tłusto i bardzo smacznie - w końcu tylko takie ciasta są najlepsze! Nie ma co się oszukiwać, że „odchudzone” wypieki smakują tak samo dobrze, jak ich klasyczne wersje. Pani Danuta nie żałuje masła, cukru oraz oczywiście świeżych śliwek, które sprawiają, że placek jest lekko wilgotny i po prostu przepyszny. Poznajcie autorski przepis Danuty Martyniuk na placek ze śliwkami.  Przepis Danuty Martyniuk na ciasto ze śliwkami Do przygotowania placka ze śliwkami Danuta Martyniuk używa poniższych składników: Składniki: około kilogram śliwek węgierek 1 kostka masła 1 szklanka cukru pudru niecałe 1,5 szklanki mąki 4 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia  cynamon Oraz dodatkowo masło do wysmarowania formy oraz cukier puder do posypania ciasta po upieczeniu. Przygotowanie: Wyjmijcie masło oraz jajka z lodówki na około godzinę przed rozpoczęciem przygotowania ciasta. Wszystkie składniki muszą mieć bowiem tę samą temperaturę. Następnie do miski włóżcie całą kostkę masła (powinno być miękkie). Wsypcie szklankę cukru pudru i utrzyjcie. Później do masy dodajcie jajka i ubijcie. Wymieszajcie mąkę z proszkiem do pieczenia i przesiejcie do miski z masą jajeczną. Miksujcie wszystko na średnich obrotach. Gotową masę na ciasto wlejcie do posmarowanej wcześniej masłem tortownicy. Umyjcie śliwki i przekrójcie każdą z nich na pół. Wyrównajcie wierzch ciasta i układajcie na nim owoce ciasno, jedną śliwkę...