Przyszła do nas z Kresów i jest jednym z wigilijnych dań. Dowiedzcie się, jak zrobić świąteczną kutię! Z tego przepisu wychodzi przepyszna, a sekret tkwi w jednym dodatku.

Wschodnia tradycja

Kutia to danie tradycyjnie przygotowywane we wschodniej części Europy – w Rosji, na Białorusi i Ukrainie, a także polskich Kresach. To dlatego dziś ta potrawa przygotowywana jest głównie na wschodzie naszego kraju. Przygotowuje się ją z ziaren maku, pszenicy, miodu i różnych bakalii, np. rodzynek, orzechów i innych dodatków, które dawniej nie były dostępne. Dziś chętnie używamy ich przyrządzając różnie świąteczne potrawy – np. migdały i skórka pomarańczy. Kutię można polać mlekiem albo śmietanką. Choć zwyczajowo przygotowuje się to danie z obtłuczonej pszenicy, to istnieją alternatywne wersje kutii, które uwzględniają kaszę pęczak albo ryż. W ten sposób przyrządza się ją np. na Białorusi, gdzie kutia jest bardzo popularna. Uznawana jest za przysmak Ziuzi, białoruskiego odpowiednika Dziadka Mroza.

Przepis na wigilijną kutię

Do przygotowania świątecznej kutii potrzebne wam będą poniższe składniki:

  • 200 g łuskanej pszenicy
  • 200 g maku
  • 200 g rodzynek
  • 150 g miodu
  • 100 g migdałów
  • 100 g orzechów włoskich
  • 50 g skórki z pomarańczy
  • 150 ml soku pomarańczowego
  • 150 ml mleka
  • 1 laska wanilii

Przygotowanie

  1. Pszenicę wsypujemy do garnka, zalewamy wodą i odstawiamy na noc.
  2. Następnego dnia w tej samej wodzie gotujemy pszenicę do miękkości.
  3. W drugim garnku gotujemy mleko z miodem i laską wanilii. Wsypujemy mak i gotujemy.
  4. Sparzony mak mielimy dwa razy.
  5. Do pojemnika wsypujemy rodzynki, zalewamy sokiem pomarańczowym i odstawiamy na kilka godzin, by się namoczyły. Później przelewamy wszystko na patelnię i podgrzewamy, aż całość zacznie się gotować.
  6. Mak i rodzynki w soku przekładamy do garnka z pszenicą. Dodajemy bakalie i dokładnie mieszamy.
  7. Gotową kutię odstawiamy na kilka godzin, by się przegryzła. Smacznego!