Pomiar cukru
Pixabay/Tesa Robbins
Newsy

Covid to nic. O epidemii tej choroby mało kto wie. Skutki dla organizmu są ogromne

W dobie pandemii ludzie wyczulili się na objawy ściśle dotyczące koronawirusa. Niektórzy zapominają, że inne choroby też zbierają ogromne żniwa. Ze skutkami wybranych możecie się zmagać latami.

Koronawirus opanował świat. Nie ma co do tego wątpliwości. Widmo COVID-19 przysłania wszystkim oczy wobec chorób, które z nim lub bez niego współistnieją. Podobne żniwa zbiera m.in. cukrzyca.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Objawy cukrzyc różnego typu

W cukrzycy typu 1. objawy występują gwałtownie, cukrzyca typu 2. postępuje powoli. Pierwsze objawy cukrzycy typu 1. to: ogromne pragnienie; częste oddawanie moczu; zmęczenie. Objawy cukrzycy typu 2. to: suchość w ustach; częste napady głodu; wzmożone pragnienie; senność i infekcje intymne.

Cukrzyca typu 2. może mieć podłoże o pochodzeniu środowiskowym. Na rozwój choroby wpływają nadwaga, otyłość oraz wskaźnik BMI powyżej 30. Leczenie choroby polega na wprowadzeniu zmian do trybu życia, systematycznym podawaniu insuliny i utrzymywaniu prawidłowego poziomu cukru we krwi.

Cukrzyca – jak rozpoznać chorobę? 

Jest chorobą autoimmunologiczną. Organizm niszczy komórki beta wysp Langerhansa trzustki, których funkcją jest produkcja insuliny. Brak insuliny sprawia, że rośnie poziom glukozy we krwi. Rozwija się hiperglikemia, czyli zbyt wysoki poziom cukru we krwi.

Cukrzyca typu 2. jest chorobą metaboliczną. Organizm zachowuje zdolność wytwarzania insuliny, ale staje się oporny na działanie tego hormonu. W pierwszej fazie choroby występuje insulinooporność. Osoby z insulinoopornością nie są w stanie utrzymać poziomu cukru we krwi na właściwym poziomie.

Przyjmujemy coraz więcej pustych kalorii

Stan przedcukrzycowy to sygnał alarmowy organizmu. Dobra wiadomość jest taka, że można go odwrócić stosując odpowiednią dietę. Współczesna dieta jest zazwyczaj bardzo kaloryczna i zawierająca mało wartości odżywczych. Może przyznacie się niechętnie, ale z badań wynika, że jemy szybko i byle jak. 

Przeciętny Amerykanin blisko 100 lat temu  zjadał rocznie 4,5 kg cukru, obecnie przeciętny Amerykanin pochłania nawet do 80 kg cukru! Wystarczy spojrzeć na zawartość cukru w niektórych produktach spożywczych. Ich ilości są zatrważające. Polacy nie radzą sobie o wiele lepiej.

Najchętniej przyjmujemy płynne, słodkie kalorie, którym brakuje witamin i mikroelementów. Do tego dochodzi za dużo soli, za mało kwasów tłuszczowych omega-3, błonnika, magnezu, przeciwutleniaczy i za mało żywności pochodzenia roślinnego. Pierwszy, poważny krok do otyłości. 

Antycukrzycowy plan ratunkowy dla organizmu

Spadek energii i senność w ciągu dnia to tylko niektóre z pierwszych, niepokojących sygnałów, którym można skutecznie zapobiegać. Przede wszystkim, kupując produkty, zwracajcie dokładną uwagę na ich etykiety. Każda żywność przetworzona zawiera bowiem określone ilości cukru. 

Słowo “utwardzony" również nie należy do dobrych przesłanek. Informuje o obecności tłuszczów trans. Odpaść powinny też pokarmy są wzmacniane dodatkami i barwnikami. Najlepiej wybierać naturalne pokarmy - świeże warzywa, pełne ziarna, fasolę, orzechy, owoce, nasiona, chude mięso i jajka.

Do odstawienia nadają się za to cukier i słodziki, napoje gazowane i soki owocowe, które przed wlaniem do kartonu zostały solidnie posłodzone. Zamiast sięgania po niezdrowe przekąski, dużo korzystniej zjeść białkowe, pożywne śniadanie, utrzymywać regularność posiłków i uzupełniać je błonnikiem.

Wasze organizmy wam za to podziękują!

Unikajcie tych produktów, jeśli cierpicie na cukrzycę. Zrujnujecie swoje zdrowie
AdobeStock
Newsy
Unikajcie tych produktów, jeśli cierpicie na cukrzycę. Zrujnujecie sobie zdrowie
W cukrzycy bardzo ważna jest dieta. Spożywanie niedozwolonych produktów może się bardzo źle skończyć!

Cukrzyca może się pojawić u ludzi w każdym wieku, choć najczęściej jej pierwsze objawy są zauważalne dopiero po 50. roku życia. Przy tej chorobie ogromnie ważna jest dieta, ponieważ nieuważne dobieranie produktów może bardzo pogorszyć stan zdrowia chorego. Sprawdźcie, jakie produkty są zakazane przy cukrzycy i co powinno się jeść. Cukrzyca – tych produktów nie jedzcie! Spożywanie produktów o wysokim indeksie glikemicznym jest przy cukrzycy niewskazane. Zjedzenie ich spowoduje gwałtowny wyrzut insuliny do krwi, co przy cukrzycy jest niebezpieczne. Unikajcie poniższych produktów, jeśli chorujecie na cukrzycę: Słodycze, ciasta, ciasteczka itd. Piwo Produkty z białej mąki Kabaczek Miód Dynia Dojrzałe banany Rodzynki Suszone daktyle Rozgotowany makaron, ryż i ziemniaki Dietetycy podkreślają jednak, że spożywanie powyższych produktów jest dozwolone wówczas, gdy spożywa się je rzadko i w bardzo małych ilościach. Cukrzyca typu 2. – objawy Początkowo objawy cukrzycy typu 2. mogą nie wzbudzać większych podejrzeń, a chory kieruje się do lekarza dopiero wtedy, gdy odczuwalne są już powikłania cukrzycowe. Do objawów cukrzycy typu 2. należą: Wzmożony apetyt, napady głodu Znużenie Senność Trudności z koncentracją Problemy ze wzrokiem Sucha i swędząca skóra Zwiększone pragnienie Infekcje intymne Dlaczego dieta przy cukrzycy jest ważna? U osób cierpiących na cukrzycę istotne jest, by utrzymywać jak najbardziej stabilny poziom cukru we krwi. W tym celu stosuje się dietę o niskim indeksie glikemicznym, czyli bogatą w produkty, które nie powodują wzrostu poziomu cukru we krwi po spożyciu. Ważne jest też, by posiłki były odpowiednio skomponowane i zawierały prawidłową ilość białek,...

Prosty trik wykrywający cukrzycę. Wystarczy, że odkręcicie kran
Pixabay
Newsy
Prosty trik wykrywający cukrzycę. Wystarczy, że odkręcicie kran
Picie wody jest ogromnie ważne dla ludzkiego organizmu. Zalecane dwa litry dziennie pozwalają właściwie go nawodnić. Woda może również pomóc w wykrywaniu różnych chorób np. cukrzycy. Jak? Przeczytajcie nasz artykuł.

Cukrzyca to przewlekłe schorzenie, którego przyczyną jest zaburzenie wydzielania insuliny. Zbyt mała ilość insuliny w organizmie powoduje zakłócenia w zakresie wykorzystania glukozy przez komórki organizmu, co z kolei wpływa na zwiększenie stężenia glukozy we krwi tzw. hiperglikemię.  Cukrzyca typu II dotyka ogromnej części dorosłych Polaków WHO dzieli cukrzycę na cztery typy:  cukrzycę typu I (cukrzyca wieku młodzieńczego, cukrzyca pierwotna),  cukrzycę typu II (cukrzyca wieku dojrzałego, cukrzyca nabyta),  cukrzycę ciążową,  a także inne, specyficzne typy cukrzycy.  Najpowszechniej występującym typem cukrzycy jest cukrzyca typu II. Stanowi ona około 80-90 proc. wszystkich przypadków. Chorują na nią głównie dorosłe osoby, zazwyczaj po 40. roku życia. Nieco bardziej narażone są na nią kobiety, a ryzyko rośnie wraz z wiekiem u obu płci. Sprzyja mu: otyłość, stres, zbyt mała ilość snu, nieprawidłowa dieta oraz występowanie niektórych chorób np. nadczynności tarczycy.  Smak wody może być oznaką cukrzycy  Wiele osób nie zdaje sobie sprawy z tego, że choruje na cukrzycę. Dotyczy to tych, którzy nie badają się regularnie. Sprawdzenie poziomu cukru we krwi pozwala rozwiać wątpliwości dotyczące tego, czy dopadła was ta choroba i czy powinniście rozpocząć leczenie. Jeżeli macie jakiekolwiek podejrzenia poddajcie się temu badaniu. Jeżeli sądzicie, że ten problem was nie dotyczy, ale po wypiciu szklanki wody czujecie słodki smak - powinniście na wszelki wypadek sprawdzić swój cukier. Takie nietypowe odczucia mogą być oznaką, że została zaburzona gospodarka węglowodanowa waszego organizmu. Nieleczona cukrzyca zwiększa poziom glukozy we krwi, co może wywoływać słodki smak w ustach, który czasami można wyczuć po...

cukrzyca dieta
AdobeStock
Newsy
Tych produktów pod żadnym pozorem nie jedzcie po 50-tce. Powodują cukrzycę 
Profilaktyka jest bardzo ważna - szczególnie po pięćdziesiątym roku życia, gdy wiele chorób daje o sobie znać. Na szczęście niektórym można zapobiegać pilnując zdrowej diety.

Z wiekiem organizm jest coraz bardziej podatny na różne choroby. Część schorzeń rozwija się latami i dają o sobie znać bardzo późno. Właśnie dlatego w okolicach pięćdziesiątego roku życia ludzie uskarżają się na problemy ze zdrowiem, które nigdy wcześniej im nie dokuczały. Jednym z nich jest cukrzyca, a zwłaszcza LADA – rodzaj cukrzycy typu 1. Dowiedzcie się, jak jej zapobiegać. Cukrzyca typu LADA Ten rodzaj cukrzycy rozwija się u ludzi po 35 roku życia, choć jej objawy zaczynają być bardziej widoczne i uciążliwe około pięćdziesiątki. LADA to rodzaj cukrzycy typu 1, która rozwija się bardzo wolno, przez wiele lat. Jakie są cechy charakterystyczne tej choroby? Objawia się u osób z prawidłową masą ciała Chorzy mają współistniejące choroby autoimmunologiczne, np. niedoczynność tarczycy Pojawia się u ludzi, u których w rodzinie nikt nie chorował na cukrzycę Często poprzedzona jest epizodami umiarkowanej hiperglikemii Ma objawy podobne do cukrzycy typu 1, czyli silne pragnienie czy zaburzenia widzenia Jak zapobiegać cukrzycy? Aby zmniejszyć prawdopodobieństwo zachorowania na cukrzycę, bardzo ważne jest pilnowanie diety. Należy unikać produktów, które spożywane często i w nadmiarze mogą doprowadzić do rozwinięcia się cukrzycy. Poniżej zebraliśmy dla was krótką listę produktów, które powinny się znaleźć w diecie osób chcących zapobiec cukrzycy. Warzywa Nie zawierają dużo cukru, jednak trzeba sprawdzać jaki indeks glikemiczny mają poszczególne warzywa. Na przykład gotowana marchew jest niewskazana, za to można ją jeść na surowo. Najlepiej większość warzyw gotować na parze lub zjadać w formie surówek i sałatek. W diecie cukrzyka powinny znaleźć się: Buraki Szpinak Rzodkiewka Cebula i czosnek...

Czy cukrzycy mogą pić mleko? Sprawdźcie, jak wpływa ono na poziom cukru
Adobe Stock
Newsy
Czy cukrzycy mogą pić mleko? Sprawdźcie, jak wpływa ono na poziom cukru
Mleko zawiera wiele cennych składników odżywczych, ale czy jest ono bezpieczne do picia, jeśli mamy cukrzycę? Sprawdźcie.

Mleko jest doskonałym źródłem białka, wapnia i witaminy D, których potrzebujemy, aby utrzymać zdrowe kości, zachować siłę mięśni i zapobiegać osteoporozie. Mleko reguluje również ciśnienie krwi, zmniejsza ryzyko zachorowania na raka oraz chroni mózg i koi nerwy. Czy jednak na pewno osoby chore na cukrzycę powinny je pić? Co należy wiedzieć o cukrzycy typu I i cukrzycy typu II? Cukrzyca jest jedną z chorób cywilizacyjnych. Szacuje się, że obecnie w naszym kraju, na cukrzycę choruje ponad 2 mln osób, z czego około nawet 25% o tym nie wie... Cukrzyca typu 1 to stan, w którym trzustka wytwarza niewiele insuliny lub nie wytwarza jej wcale. To choroba autoimmunologiczna, która zwykle rozpoczyna się nagle, w czasie dzieciństwa. Cukrzycą tą można odpowiednio zarządzać, ale nie można jej zapobiec. W typie 1, niezwykle istotne jest zrównoważenie spożycia węglowodanów (cukrów, skrobi i błonnika, których organizm zużywa na energię) zastrzykami insuliny przy każdym posiłku.  W przypadku cukrzycy typu 2, trzustka: może nie wytwarzać wystarczającej ilości insuliny ciało może nie używać jej tak, jak powinno Stan ten rozwija się powoli i ma wyraźne powiązanie z otyłością. Nasze ryzyko zachorowania na ten typ cukrzycy wzrasta także, gdy ktoś w naszej najbliższej rodzinie także na nią choruje, mamy historię cukrzycy ciążowej, jesteśmy w starszym wieku i nie jesteśmy aktywni fizycznie. Czy cukrzycy mogą pić mleko? Spożywanie nabiału jest dla większości z nas niezwykle kluczowym aspektem naszej diety, ponieważ dostarcza naszemu organizmowi niezwykle cennego wapnia. Niestety, nabiał zawiera też tłuszcze i węglowodany, co czyni go niebezpiecznym dla osób z cukrzycą. Żeby zrozumieć istotę tego problemu, porównajmy, ile...