Pomiar cukru
Pixabay/Tesa Robbins
Newsy

Covid to nic. O epidemii tej choroby mało kto wie. Skutki dla organizmu są ogromne

W dobie pandemii ludzie wyczulili się na objawy ściśle dotyczące koronawirusa. Niektórzy zapominają, że inne choroby też zbierają ogromne żniwa. Ze skutkami wybranych możecie się zmagać latami.
Aleksandra Jaworska
grudzień 30, 2020

Koronawirus opanował świat. Nie ma co do tego wątpliwości. Widmo COVID-19 przysłania wszystkim oczy wobec chorób, które z nim lub bez niego współistnieją. Podobne żniwa zbiera m.in. cukrzyca.

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Objawy cukrzyc różnego typu

W cukrzycy typu 1. objawy występują gwałtownie, cukrzyca typu 2. postępuje powoli. Pierwsze objawy cukrzycy typu 1. to: ogromne pragnienie; częste oddawanie moczu; zmęczenie. Objawy cukrzycy typu 2. to: suchość w ustach; częste napady głodu; wzmożone pragnienie; senność i infekcje intymne.

Cukrzyca typu 2. może mieć podłoże o pochodzeniu środowiskowym. Na rozwój choroby wpływają nadwaga, otyłość oraz wskaźnik BMI powyżej 30. Leczenie choroby polega na wprowadzeniu zmian do trybu życia, systematycznym podawaniu insuliny i utrzymywaniu prawidłowego poziomu cukru we krwi.

Cukrzyca – jak rozpoznać chorobę? 

Jest chorobą autoimmunologiczną. Organizm niszczy komórki beta wysp Langerhansa trzustki, których funkcją jest produkcja insuliny. Brak insuliny sprawia, że rośnie poziom glukozy we krwi. Rozwija się hiperglikemia, czyli zbyt wysoki poziom cukru we krwi.

Cukrzyca typu 2. jest chorobą metaboliczną. Organizm zachowuje zdolność wytwarzania insuliny, ale staje się oporny na działanie tego hormonu. W pierwszej fazie choroby występuje insulinooporność. Osoby z insulinoopornością nie są w stanie utrzymać poziomu cukru we krwi na właściwym poziomie.

Przyjmujemy coraz więcej pustych kalorii

Stan przedcukrzycowy to sygnał alarmowy organizmu. Dobra wiadomość jest taka, że można go odwrócić stosując odpowiednią dietę. Współczesna dieta jest zazwyczaj bardzo kaloryczna i zawierająca mało wartości odżywczych. Może przyznacie się niechętnie, ale z badań wynika, że jemy szybko i byle jak. 

Przeciętny Amerykanin blisko 100 lat temu  zjadał rocznie 4,5 kg cukru, obecnie przeciętny Amerykanin pochłania nawet do 80 kg cukru! Wystarczy spojrzeć na zawartość cukru w niektórych produktach spożywczych. Ich ilości są zatrważające. Polacy nie radzą sobie o wiele lepiej.

Najchętniej przyjmujemy płynne, słodkie kalorie, którym brakuje witamin i mikroelementów. Do tego dochodzi za dużo soli, za mało kwasów tłuszczowych omega-3, błonnika, magnezu, przeciwutleniaczy i za mało żywności pochodzenia roślinnego. Pierwszy, poważny krok do otyłości. 

Antycukrzycowy plan ratunkowy dla organizmu

Spadek energii i senność w ciągu dnia to tylko niektóre z pierwszych, niepokojących sygnałów, którym można skutecznie zapobiegać. Przede wszystkim, kupując produkty, zwracajcie dokładną uwagę na ich etykiety. Każda żywność przetworzona zawiera bowiem określone ilości cukru. 

Słowo “utwardzony" również nie należy do dobrych przesłanek. Informuje o obecności tłuszczów trans. Odpaść powinny też pokarmy są wzmacniane dodatkami i barwnikami. Najlepiej wybierać naturalne pokarmy - świeże warzywa, pełne ziarna, fasolę, orzechy, owoce, nasiona, chude mięso i jajka.

Do odstawienia nadają się za to cukier i słodziki, napoje gazowane i soki owocowe, które przed wlaniem do kartonu zostały solidnie posłodzone. Zamiast sięgania po niezdrowe przekąski, dużo korzystniej zjeść białkowe, pożywne śniadanie, utrzymywać regularność posiłków i uzupełniać je błonnikiem.

Wasze organizmy wam za to podziękują!

Komentarze
Adobe Stock
Newsy Kolejny produkt skażony niebezpiecznym tlenkiem etylenu. Macie go w swojej kuchni?
Popularny produkt został wycofany ze sklepów ze względu na zanieczyszczenie toksyczną substancją!
Katarzyna Wyborska
grudzień 30, 2020

Choć kontrole dotyczące żywności są teraz bardzo dokładne, a przepisy dotyczące produkcji jedzenia niezwykle surowe, to nadal od czasu do czasu ze sklepów wycofywane są różne produkty ze względu na znajdujące się w nich trujące substancje. Przyczyn jest wiele – często decydują o tym zupełnie losowe przypadki, gdy z jakiegoś powodu do jednej partii produktów trafi szkodliwy składnik. Ostatnio z polskich sklepów wycofano popularny produkt ze względu na wykrycie w nim trującego pierwiastka! Główny Inspektorat Sanitarny wydał niedawno komunikat w którym informuje, że zakazano sprzedaży 3 partii sezamu czarnego marki „Helio”, w opakowaniu 200 g. Wykryto w nim tlenek etylenu, który jest bardzo niebezpieczny dla zdrowia. Produkty zostały natychmiast wycofane ze sklepów, ponieważ związek ten jest toksyczny i jego użycie w produkcji żywności jest surowo zakazane w Unii Europejskiej. Jeżeli kupiliście niedawno czarny sezam marki „Helio”, to sprawdźcie czy na opakowaniu nie znajduje się jeden z trzech poniższych numerów (oznaczają one serię produktu): nr partii: 91412; data minimalnej trwałości: 10.2021 nr partii: 54016; data minimalnej trwałości: 12.2021 nr partii: 7504; data minimalnej trwałości: 04.2022 Producent: HELIO S.A. Wyględy, ul. Stołeczna 26, 05-083 Zaborów Źródło: gov.pl Jeżeli zakupiliście sezam z partii wycofanej ze sprzedaży, to natychmiast go wyrzućcie! Objawy zatrucia tlenkiem etylenu Tlenek etylenu jest niezwykle toksyczną substancją. Wykazano jego działanie rakotwórcze i drażniące, a także mutagenne. Objawy ostrego zatrucia to: Nudności Wymioty Bóle głowy Upośledzenie koordynacji ruchowej Utrata pamięci Podrażnienie błon śluzowych W przypadku, gdy przyjęto wysoką dawkę tlenku...

Przeczytaj