Koronawirus opanował świat. Nie ma co do tego wątpliwości. Widmo COVID-19 przysłania wszystkim oczy wobec chorób, które z nim lub bez niego współistnieją. Podobne żniwa zbiera m.in. cukrzyca.

Objawy cukrzyc różnego typu

W cukrzycy typu 1. objawy występują gwałtownie, cukrzyca typu 2. postępuje powoli. Pierwsze objawy cukrzycy typu 1. to: ogromne pragnienie; częste oddawanie moczu; zmęczenie. Objawy cukrzycy typu 2. to: suchość w ustach; częste napady głodu; wzmożone pragnienie; senność i infekcje intymne.

Cukrzyca typu 2. może mieć podłoże o pochodzeniu środowiskowym. Na rozwój choroby wpływają nadwaga, otyłość oraz wskaźnik BMI powyżej 30. Leczenie choroby polega na wprowadzeniu zmian do trybu życia, systematycznym podawaniu insuliny i utrzymywaniu prawidłowego poziomu cukru we krwi.

Cukrzyca – jak rozpoznać chorobę? 

Jest chorobą autoimmunologiczną. Organizm niszczy komórki beta wysp Langerhansa trzustki, których funkcją jest produkcja insuliny. Brak insuliny sprawia, że rośnie poziom glukozy we krwi. Rozwija się hiperglikemia, czyli zbyt wysoki poziom cukru we krwi.

Zobacz także:

Cukrzyca typu 2. jest chorobą metaboliczną. Organizm zachowuje zdolność wytwarzania insuliny, ale staje się oporny na działanie tego hormonu. W pierwszej fazie choroby występuje insulinooporność. Osoby z insulinoopornością nie są w stanie utrzymać poziomu cukru we krwi na właściwym poziomie.

Przyjmujemy coraz więcej pustych kalorii

Stan przedcukrzycowy to sygnał alarmowy organizmu. Dobra wiadomość jest taka, że można go odwrócić stosując odpowiednią dietę. Współczesna dieta jest zazwyczaj bardzo kaloryczna i zawierająca mało wartości odżywczych. Może przyznacie się niechętnie, ale z badań wynika, że jemy szybko i byle jak. 

Przeciętny Amerykanin blisko 100 lat temu  zjadał rocznie 4,5 kg cukru, obecnie przeciętny Amerykanin pochłania nawet do 80 kg cukru! Wystarczy spojrzeć na zawartość cukru w niektórych produktach spożywczych. Ich ilości są zatrważające. Polacy nie radzą sobie o wiele lepiej.

Najchętniej przyjmujemy płynne, słodkie kalorie, którym brakuje witamin i mikroelementów. Do tego dochodzi za dużo soli, za mało kwasów tłuszczowych omega-3, błonnika, magnezu, przeciwutleniaczy i za mało żywności pochodzenia roślinnego. Pierwszy, poważny krok do otyłości. 

Antycukrzycowy plan ratunkowy dla organizmu

Spadek energii i senność w ciągu dnia to tylko niektóre z pierwszych, niepokojących sygnałów, którym można skutecznie zapobiegać. Przede wszystkim, kupując produkty, zwracajcie dokładną uwagę na ich etykiety. Każda żywność przetworzona zawiera bowiem określone ilości cukru. 

Słowo “utwardzony" również nie należy do dobrych przesłanek. Informuje o obecności tłuszczów trans. Odpaść powinny też pokarmy są wzmacniane dodatkami i barwnikami. Najlepiej wybierać naturalne pokarmy - świeże warzywa, pełne ziarna, fasolę, orzechy, owoce, nasiona, chude mięso i jajka.

Do odstawienia nadają się za to cukier i słodziki, napoje gazowane i soki owocowe, które przed wlaniem do kartonu zostały solidnie posłodzone. Zamiast sięgania po niezdrowe przekąski, dużo korzystniej zjeść białkowe, pożywne śniadanie, utrzymywać regularność posiłków i uzupełniać je błonnikiem.

Wasze organizmy wam za to podziękują!