Co zrobić, żeby ryba nie rozpadła się na ruszcie? 10 min przed pieczeniem zróbcie 1 rzecz
Adobe Stock
Newsy

Co zrobić, żeby ryba nie rozpadła się na ruszcie? 10 min przed pieczeniem zróbcie 1 rzecz

Ryba prosto z rusztu wręcz powala swoim fantastycznym smakiem. Jednak jej grillowanie jest zwykle nieco problematyczne, gdyż takie mięso ma tendencję do rozpadania. Wystarczy wówczas zastosować jeden patent.
Aleksandra Żarkiewicz
kwiecień 29, 2021

Podczas sezonu grillowego, na ruszcie lądują różne dania. Pojawiają się tradycyjne potrawy, jak i te w zdrowszej wersji. Wiele osób przepada wręcz za grillowaną rybą. Jednak jej przyrządzenie może sprawiać nie lada problemy.

Wysoka temperatura grillowania, niezbyt dokładnie wyczyszczony ruszt, bądź brak odpowiedniej podstawki, to jedne z czynników, jakie przyczyniają się do rozpadania mięsa. Niestety, wtedy ryba nie wygląda zbyt apetycznie, a bliscy nie garną się zbytnio do jej konsumowania. Dlatego przed pieczeniem warto zrobić jedną rzecz.

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Patent na idealną rybę z grilla 

Przyrządzenie ryby nie wydaje się być niczym spektakularnym, a jednak niewątpliwie czymś takim jest.  Nieodpowiednie przygotowanie mięsa do pieczenia na ruszcie może zakończyć się rozpadnięciem na kawałki. To dość powszechne zjawisko występujące podczas grillowania. Aby ustrzec się przed taką wpadką, warto zastosować jeden prosty patent. Na dziesięć minut przed ułożeniem ryby na grillu, włóżcie ją do osolonej wody. Ten trik zapobiegnie jej rozczłonkowaniu pod wpływem wysokiej temperatury.

Zobacz także

Najlepsze ryby na grilla

Nie wszystkie rodzaje ryb będą odpowiednie do przygotowania na ruszcie. Najważniejszą kwestią jest ich świeżość. Produkt powinien być świeżo złowiony, ewentualnie schłodzony. Z pewnością do grillowania nie nadają się jednak ryby mrożone. Takie produkty szybko się rozpadają i tracą wszelkie walory smakowe. Warto, aby takie mięso zawierało w swoim składzie jak największą ilość kwasów tłuszczowych omega-3. Do najlepszych wyborów wśród ryb na grilla zalicza się:

  • łososia,
  • makrelę,
  • tuńczyka,
  • halibuta,
  • dorsza,
  • czy pstrąga.

Zalety grillowanych dań 

Najczęściej potrawy na grillu przygotowuje się w okresie wiosenno-letnim. To idealny okres na spędzanie czasu na świeżym powietrzu. Jednakże takie dania można również przyrządzać na grillu elektrycznym, wówczas można to robić o każdej porze roku. Grillowanie jest jedną z lepszych metod obróbki termicznej, niesie ze sobą wiele korzyści. Do zalet tego sposobu zalicza się:

  • niepowtarzalny smak i aromat potraw,
  • mniejsza zawartość tłuszczu niż przy smażeniu,
  • a także możliwość przygotowywania różnorodnych dań.
     

Czytaj także:

Komentarze