Co zrobić, żeby ryba nie rozpadła się na ruszcie? 10 min przed pieczeniem zróbcie 1 rzecz
Adobe Stock
Newsy

Co zrobić, żeby ryba nie rozpadła się na ruszcie? 10 min przed pieczeniem zróbcie 1 rzecz

Ryba prosto z rusztu wręcz powala swoim fantastycznym smakiem. Jednak jej grillowanie jest zwykle nieco problematyczne, gdyż takie mięso ma tendencję do rozpadania. Wystarczy wówczas zastosować jeden patent.

Podczas sezonu grillowego, na ruszcie lądują różne dania. Pojawiają się tradycyjne potrawy, jak i te w zdrowszej wersji. Wiele osób przepada wręcz za grillowaną rybą. Jednak jej przyrządzenie może sprawiać nie lada problemy.

Wysoka temperatura grillowania, niezbyt dokładnie wyczyszczony ruszt, bądź brak odpowiedniej podstawki, to jedne z czynników, jakie przyczyniają się do rozpadania mięsa. Niestety, wtedy ryba nie wygląda zbyt apetycznie, a bliscy nie garną się zbytnio do jej konsumowania. Dlatego przed pieczeniem warto zrobić jedną rzecz.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Patent na idealną rybę z grilla 

Przyrządzenie ryby nie wydaje się być niczym spektakularnym, a jednak niewątpliwie czymś takim jest.  Nieodpowiednie przygotowanie mięsa do pieczenia na ruszcie może zakończyć się rozpadnięciem na kawałki. To dość powszechne zjawisko występujące podczas grillowania. Aby ustrzec się przed taką wpadką, warto zastosować jeden prosty patent. Na dziesięć minut przed ułożeniem ryby na grillu, włóżcie ją do osolonej wody. Ten trik zapobiegnie jej rozczłonkowaniu pod wpływem wysokiej temperatury.

Zobacz także
Nakłuwacie mięso przed grillowaniem? Pod żadnym pozorem tego nie róbcie

Nakłuwacie mięso przed grillowaniem? Pod żadnym pozorem tego nie róbcie

Połóżcie na grillowane mięso kostkę lodu, a nie pożałujecie. Genialny trik!

Połóżcie na grillowane mięso kostkę lodu, a nie pożałujecie. Genialny trik!

Najlepsze ryby na grilla

Nie wszystkie rodzaje ryb będą odpowiednie do przygotowania na ruszcie. Najważniejszą kwestią jest ich świeżość. Produkt powinien być świeżo złowiony, ewentualnie schłodzony. Z pewnością do grillowania nie nadają się jednak ryby mrożone. Takie produkty szybko się rozpadają i tracą wszelkie walory smakowe. Warto, aby takie mięso zawierało w swoim składzie jak największą ilość kwasów tłuszczowych omega-3. Do najlepszych wyborów wśród ryb na grilla zalicza się:

  • łososia,
  • makrelę,
  • tuńczyka,
  • halibuta,
  • dorsza,
  • czy pstrąga.

Zalety grillowanych dań 

Najczęściej potrawy na grillu przygotowuje się w okresie wiosenno-letnim. To idealny okres na spędzanie czasu na świeżym powietrzu. Jednakże takie dania można również przyrządzać na grillu elektrycznym, wówczas można to robić o każdej porze roku. Grillowanie jest jedną z lepszych metod obróbki termicznej, niesie ze sobą wiele korzyści. Do zalet tego sposobu zalicza się:

  • niepowtarzalny smak i aromat potraw,
  • mniejsza zawartość tłuszczu niż przy smażeniu,
  • a także możliwość przygotowywania różnorodnych dań.
     

Czytaj także:

Nakłuwacie mięso przed grillowaniem? Pod żadnym pozorem tego nie róbcie
Adobe Stock
Newsy
Nakłuwacie mięso przed grillowaniem? Pod żadnym pozorem tego nie róbcie
Na grillowym ruszcie najczęściej pojawia się karkówka, szaszłyki czy kiełbasa. Każdy ma swój autorski przepis na te dania. Jednak nie wszyscy wiedzą, że nakłuwanie mięsa jest wielkim błędem.

Powszechnie przyjęło się, że pierwszego grilla po długiej zimie rozpala się właśnie w majówkę. To świetna opcja na celebrowanie długiego weekendu i spotkań z rodziną czy znajomymi. Poza tym właśnie w tym okresie przypadają pierwsze prawdziwie ciepłe dni, kiedy można bezkarnie cieszyć się chwilą na świeżym powietrzu. Wiele osób uważa, że majówka nie może odbyć się bez grillowania. Czy nakłuwać mięso i kiełbasę przed grillowaniem? Wiele osób, nawet nie zdając sobie z tego sprawy, podczas każdego grillowania popełnia poważny błąd, który wpływa nie tylko smak mięsa, ale i na nasze zdrowie. Podczas przygotowywania dań większość ludzi nakłuwa mięso widelcem lub nacina je nożem. To niesie ze sobą poważne konsekwencje dla zdrowia. Podczas grillowania z mięs wycieka wówczas sok i tłuszcz, który spada na rozżarzone węgle. W tym momencie wytwarza się szkodliwa substancja, która ma działanie rakotwórcze. Spożywanie potraw z grilla w nadmiarze może też skutkować bólami brzucha czy problemami żołądkowymi. Pod żadnym pozorem nie powinno się nacinać mięsa przed położeniem go na grillu. Warto też używać tacek aluminiowych do grillowania mięs, by tłuszcz nie kapał bezpośrednio na węgiel. Dania z grilla a zdrowie Eksperci ostrzegają, że potrawy przygotowane na grillu nie należą do najzdrowszych. Poza samym sposobem obróbki mięs, uwagę należy zwrócić też na produkty, jakie lądują na ruszcie. Powinny mieć prosty skład, bez zbędnych dodatków. We wszystkim najlepiej sprawdza się umiar. Jedzenie od czasu do czasu potraw z grilla, nie zaszkodzi, warto jednak zachowywać ostrożność w przygotowywaniu mięs: nie nakłuwać ich, nie smażyć bezpośrednio na ruszcie i nie dolewać podpałki, gdy jedzenie jest już na grillu. Dania z grilla  Mimo że...

Robert Makłowicz podpowiada jek nie zepsuć dan z grilla: "To nie mięso jest wyzwaniem"
ONS.pl, Adobe Stock
Newsy
Robert Makłowicz podpowiada jak nie zepsuć dań z grilla: „To nie mięso jest wyzwaniem"
Ekspert kulinarny zdradza także różne triki na udanego grilla. I zwraca uwagę na ten element grillowego rzemiosła, z którym Polacy wciąż mają nieco kłopotów.

Polacy uwielbiają grillować. Badanie przeprowadzone kilka lat temu przez instytut badawczy IQS potwierdziło, że aż 81% Polaków grilluje co najmniej raz w roku. 91% traktuje grilla jako pretekst do spotkania z bliskimi i przyjaciółmi. I choć na niczym Polacy tak dobrze się nie znają, jak na polityce i grillowaniu, przytaczamy kilka złotych, grillowych rad od kulinarnego guru - Roberta Makłowicza. Jak przygotować ruszt i jakie wybrać paliwo do grilla? Robert Makłowicz znany dziennikarz, krytyk kulinarny, autor programów podróżniczo-kulinarnych oraz autor książek, w jednym z programów „Podróże kulinarne Roberta Makłowicza" wyjaśnił swoim widzom podstawowe zasady grillowania. Zwrócił uwagę na to jak przygotować grilla, żeby uzyskać dobrą temperaturę i odpowiednie warunki do upieczenia posiłku. Ekspert zauważył, że choć grillowanie kojarzy nam się z zapachem dymu z węgla drzewnego, to jednak najlepsze dania przyrządzimy używając paliwa o wyższej temperaturze palenia i dobrze przygotowując palenisko: Wybierzcie węgiel zamiast drewna. Ten rodzaj paliwa nie tylko uzyskuje wyższą temperaturę, ale też jest bardziej wydajny. Odpowiednio przygotowane węgielki palą się długo i żarząc się, równomiernie podpiekają potrawę Zacznijcie od stosu. Na początku usypcie z węgla stos, podpalcie i pozwólcie mu się w całości zająć płomieniem. Dopiera gdy mocny płomień się wypali, a węgielki rozżarzą się, rozrzućcie je po palenisku i na ruszcie układajcie jedzenie. Układanie jedzenia zbyt wcześniej, gdy węgiel pali się mocnym płomieniem spowoduje spalenie powierzchni podczas gdy środek nadal będzie surowy Jak grillować kiełbasę, mięso i warzywa? Według Roberta Makłowicza nie ma nic trudnego w grillowaniu kiełbasy i mięsa. Należy jedynie pilnować, żeby drób i...

Podajecie dzieciom potrawy z grilla? Pod żadnym pozorem nie dawajcie im tej rzeczy!
Pixabay
Newsy
Podajecie dzieciom potrawy z grilla? Pod żadnym pozorem nie dawajcie im tej rzeczy!
W głowach grillujących Polaków nieraz pojawia się dylemat - czy można podać tak przyrządzoną kaszankę, kiełbasę czy też inne produkty małym dzieciom? O tym właśnie dowiecie się z treści tego artykułu.

Zacznijmy od krótkich i treściwych faktów. Dania z grilla można podawać dzieciom powyżej 3 roku życia. Eksperci twierdzą, że małe ilości przyrządzonego na ruszcie jedzenia, mogą przyjmować także już dzieci po 1 roku życia. To jednak tylko część prawdy w temacie, który roboczo można zatytułować „dzieci i grill”. Jakich grillowanych potraw nie powinny jeść dzieci? Decydując się na grillowanie z dziećmi, warto mieć na uwadze, że organizm najmłodszych różni się jednak od organizmu dorosłych. Krótko mówiąc, dzieci mogą jeść potrawy z grilla, ale nie wszystkie. Chodzi oczywiście o tłuste, ciężkostrawne potrawy, które niestety królują na rusztach w całej Polsce. Spójrzcie na tę listę – tych produktów nie powinno podawać małym dzieciom: Kiełbasa Kaszanka Parówki Serdelki Wędliny Tłuste karkówki i inne kawałki grillowanego mięsa Zamiast tego, wybierzcie mniej tłuste mięso, np. z piersi kurczaka lub indyka z warzywami, które na pewno nie zaszkodzą delikatnym żołądkom waszych milusińskich. Oto przykładowa lista produktów, które śmiało można przygotować np. zawijając je w folię aluminiową i kładąc na grillowym ruszcie: Papryka Cebula Cukinia Chude mięso z kurczaka Chude mięso z indyka Ziemniaki Ryby Komu jeszcze może zaszkodzić grillowane jedzenie? O tym, że grillowane mięso może zaszkodzić nie tylko dzieciom, pisaliśmy już wcześniej. W jednym z naszych artykułów wspominaliśmy o tym, jak pewien mężczyzna po wspólnym grillu ze znajomymi, kolejnego dnia nie mógł podnieść się ze swojego łóżka. W innym miejscu pisaliśmy z kolei o błędach, które sprawiają, że grillowanie staje się niezwykle niezdrowe. Kliknijcie tutaj, by...

Jak pozbyć się posmaku mułu z pstrąga? Sprawdzona rada wędkarzy
Adobe Stock
Newsy
Jak pozbyć się posmaku mułu z pstrąga? Sprawdzona rada wędkarzy
Wiele osób wzbrania się przed jedzeniem świeżych ryb ze względu na specyficzny posmak. Towarzyszy on głównie rybom słodkowodnym. Aby się go pozbyć, wystarczy zastosować sprawdzony patent wędkarzy.

Ryby coraz częściej pojawiają się na co dzień na stole. Mają one wiele cennych składników odżywczych, które w pozytywny sposób wpływają na funkcjonowanie organizmu. Sklepy zdecydowanie to ułatwiają, gdyż można znaleźć w nich szeroki wybór tego asortymentu. Podział ryb W sprzedaży w sklepach bądź w restauracjach można spotkać się z szerokim wyborem dań rybnych. Jednak warto zwrócić uwagę na ich podział, który dzieli się na dwie główne grupy, słodkowodne oraz słonowodne. Pierwsze żyją jak sama nazwa wskazuje w wodach słodkich, takich jak jeziora czy rzeki, zaś druga część to zwierzęta żyjące w słonej wodzie, czyli morzu. Różnią się one smakiem bądź właściwościami. Ryby słodkowodne Często wybieranymi rybami są słodkowodne. Stanowią one nieco ponad 40% wszystkich gatunków istniejących ryb. Poza tym warto dodać, iż w niczym nie ustępują morskim. Ich regularne spożywanie, dostarcza organizmowi szeregu cennych wartości odżywczych. Ich minusem jest charakterystyczny posmak mułu, który niekiedy przenosi się na przyrządzone potrawy. Wśród najpopularniejszych słodkowodnych ryb, wyróżnia się: karpie okonie pstrągi leszcze karasie. Patent wędkarzy na pozbycie się posmaku mułu Pstrągi, jak i inne ryby słodkowodne odznaczają się charakterystycznym posmakiem mułu, który nie jest zbyt korzystny. Wędkarze stosują trik, aby pozbyć się niechcianego aromatu. Wystarczy rybę moczyć w samodzielnie przygotowanym roztworze przez minimum 5 godzin. Po tym okresie, nieprzyjemny zapach odejdzie w zapomnienie. Do przyrządzenia roztworu potrzeba pięć litrów wody, dwie łyżki sody oczyszczonej oraz łyżkę soli. To skuteczny patent sprawdzony przez doświadczonych rybaków.  Pozostałe triki na likwidację nieprzyjemnego zapachu...