Ryba mrożona
Flickr/Marco Verch
Newsy

Co zrobić, żeby mrożona ryba smakowała jak świeża? Ten prosty trik stosują najlepsi kucharze świata

Mówi się, że ryba psuje się od głowy. Świeże ryby mają bowiem krótki okres przydatności. Dlatego też, jeśli chcecie wykorzystać je za jakiś czas, postawcie na zamrażalnik. Przyda się sprawne chłodzenie i jeden sprytny trik.

Do jedzenia ryb nie trzeba nikogo namawiać. Są zdrowe, szeroko dostępne i szalenie korzystne dla zdrowia.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Polacy chętnie sięgają po ryby

Ryba to dobry i prosty pomysł na obiad. Szczególnie, jeśli weźmiecie pod uwagę możliwości i sposoby, z których możecie skorzystać chcąc ją przyrządzić. Polacy jedzą około 13 kg ryby rocznie, podczas gdy przeciętny Japończyk zjada aż ponad 60 kg ryb.

Ze względu na ogromną wartość odżywczą, powinny trafiać na wasze stoły co najmniej 2 razy w tygodniu. Długowieczności przysłużą się głównie tłuste ryby morskie, takie jak: makrela, śledź, tuńczyk, szprot, dorsz czy halibut.

Właściwości zdrowotne i wartości odżywcze ryb

Każdy dietetyk powie wam to samo - jedzcie ryby. Ich częste spożywanie przyczynia się bowiem do rzadszego zapadania na choroby układu krążenia, miażdżycę, alergie, a nawet nowotwory. Ryby można podawać również dzieciom i to już od 1 roku życia!

Ryby morskie są zdrowsze od słodkowodnych. Głównie ze względu na zawartość cennych kwasów tłuszczowych omega-3. Ta cenna substancja jest największym skarbem ryb. Organizm człowieka nie umie ich sam wytworzyć, dlatego powinniście je sobie dostarczać wraz z pożywieniem.

Omega -3 poprawiają wzrok, a także są niezastąpione w profilaktyce i leczeniu osteoporozy. Osoby, które jadają ryby, wpływają na lepszą pamięć i zdolność kojarzenia. Dzięki jedzeniu ryb możecie też obniżyć prawdopodobieństwo zapadnięcia na choroby Alzheimera i demencję. 

Ryby w codziennej diecie 

Ważne, żebyście po ryby sięgali przy każdej nadarzającej się okazji. Zawierają one liczne witaminy, szczególnie rozpuszczalne w wodzie witaminy z grupy B. Ryby to bogactwo minerałów, m.in. fosforu, wapnia czy jodu.

Ryby jako doskonałe źródło białka

100 g sardynek może mieć tyle samo białka, co szklanka mleka. Mięso ryb jest ponadto równie wartościowe, jak białko zwierząt. Jest też łatwo przyswajalne, czyli konieczne do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka.

Mrożone ryby jak świeże

Jak sprawić, żeby zamrożona ryba smakowała, jak ta kupiona w sklepie rybnym? Jest na to sposób. Przed przygotowaniem dania rybnego, wystarczy zrobić jedną rzecz. Jeśli chcecie, aby ryby wyjęte z zamrażalnika smakowały jak świeże, rozmroźcie je w naczyniu z mlekiem. Sprawdziliśmy, to działa!

 

ryby z hormonami niedobre i z nowotworami
Adobe Stock
Newsy
Unikajcie tych ryb, jak ognia. Są naszpikowane hormonami i wywołują nowotwory. Która jest najgorsza?
Których ryb nie powinno się kupować, a które trzeba jeść w mniejszych ilościach? Postaramy się rozwikłać dla was tę zagadkę.

Znany slogan reklamowy sprzed lat głosił, że „ryba wpływa na wszystko”. I owszem, ryby zawierają wiele cennych mikroelementów i składników odżywczych. Ile razy tygodniowo powinno się jeść ryby? To właśnie w rybach zawarta jest duża ilość cennych kwasów tłuszczowych omega-3, które wspomagają pracę serca i mózgu. Przez to właśnie sprzedaż i spożycie ryb, jest dość mocno promowane w przestrzeni publicznej – nie tylko w akcjach reklamowych. Od 2016 roku obowiązuje w naszym kraju dość nietypowy przepis. Według postanowień zawartych w rozporządzeniu o stołówkach i sklepikach szkolnych, ryba musi zostać podana dzieciom przynajmniej raz w tygodniu. Chodzi tutaj oczywiście o szkolne jadłodajnie, w których stołują się rzecz jasna nie wszystkie dzieci. Tak czy siak, przepis obowiązuje i daje jasny dowód na to, że spożywanie ryb jest ogólnie wspierane. Dlaczego należy unikać ryb hodowlanych z Azji? Tymczasem ryba rybie nierówna. Wielu z tych dostępnych na rynku, zwłaszcza niestety tańszych gatunków, powinno się unikać jak ognia. Zwykle podstawowym zarzutem w stosunku do ryb jest ten o karmienie ich antybiotykami, hormonami i złej jakości paszą. Właśnie dlatego powinno się unikać ryb hodowlanych z dalekiej Azji. Mowa tutaj na przykład o takich gatunkach jak panga czy tilapia. Dobrym sposobem na szybkie odróżnienie ryby złej jakości i ryby godnej zakupu, jest po prostu rzut oka na cenę. Niestety, ryby lepszych gatunków zwykle są o wiele droższe, niż te pochodzące ze stawów hodowlanych w dalekich Chinach. Czym grozi spożycie dużych ilości tuńczyka? Jednak panga i tilapia, nie zamykają całej listy dość groźnych dla zdrowia ludzkiego ryb. Znajdują się na niej bardziej „niewinne” gatunki. O których rybach...

Jak przechowywać surowe ryby? 1 błąd i ryba zacznie się psuć
AdobeStock
Newsy
Jak przechowywać surowe ryby? 1 błąd i ryba zacznie się psuć
Kupiliście surową rybę i chcecie, aby jak najdłużej zachowała ona świeżość? Mamy dla was kilka trików, dzięki którym będzie to banalnie proste.

Świeża, dobrej jakości ryba to prawdziwy rarytas. Ryba jest jednak bardzo delikatna i trzeba wiedzieć jak ją odpowiednio przechowywać. Kupiliście surową rybę i nie wiecie, co macie z nią dalej zrobić? Zwykła lodówka to niestety za mało. Poznajcie nasze wskazówki, dzięki którym wasza ryba na dłużej zachowa swoją świeżość. Jak długo świeże ryby mogą leżeć w domowej lodówce? Świeże ryby są drogie i należą do najszybciej psujących się pokarmów, jakie spożywamy. To dlatego najlepiej jest przygotowywać je w ciągu dwóch dni po przyniesieniu do domu. Jeśli ryba jest chuda, taka jak okoń, dorsz lub sandacz, powinna zachować świeżość przez dwa dni. Jeśli jest tłusta, taka jak łosoś , pstrąg lub jesiotr, będzie ona świeża przez jeszcze jeden dzień. Jeśli kupiliście rybę najlepiej od razu przystąpcie do jej przygotowywania. Co jednak, jeśli wolicie z tym poczekać? Jak prawidłowo przechowywać surową rybę? Jeśli przynieśliście do domu całą lub pofiletowaną rybę, przed jej z zjedzeniem, przechowujcie ją w lodówce. Jeśli nie planujecie zjeść ryby w ciągu kilku dni od zakupu, najlepiej ją zamrozić. Jak przechowywać rybę w lodówce? Trzymajcie rybę na lodzie. To nie przypadek, że ryby w sklepach i na targowiskach, wystawiane są na pokruszonym lodzie. Ryba szybko się psuje, nawet w lodówce, chyba że jest zamrożona. Dlaczego tak się dzieje? Ryby zwykle pływają w wodzie, która jest o wiele zimniejsza od powietrza. To dlatego ciepłe powietrze zwiększa prędkość, z jaką się psują. Jeśli nie macie do dyspozycji odpowiednio dużo lodu, możecie też owinąć surowe ryby w ściereczki namoczone octem, a następnie włożyć do chłodziarki. Ta babcina metoda sprawi, że wasze ryby będą świeże nawet przez ok. 3 dni. Dlaczego warto jeść ryby?...

Smażenie ryby, ryba smażona, jak smażyć rybę
Pexels/Jasper Koster
Newsy
Jak smażyć rybę, żeby była niskokaloryczna? Jest 1 niezawodny sposób
Ryba na wigilijnym stole to podstawa. Jej smażenie przysparza jednak trudności nawet najbardziej wytrawnym znawcom kuchni. Najlepiej, żeby miała mało kalorii. Jak to zrobić?

Świąteczne potrawy są tłuste i sycące. Ich złagodzenie w postaci obniżenia kaloryczności nie zabierze smaku, a w znaczący sposób zniweluje wyrzuty sumienia.  Ryba na Wigilię Ryba to nieodłączny element świątecznego biesiadowania z bliskimi. Obok pierogów z kapustą i barszczu czerwonego na Wigilii znajdziemy rozmaite jej rodzaje. Polacy zaraz po karpiu równie chętnie sięgają po śledzie, łososia i dorsza. Właśnie w grudniu konsumpcja ryb jest statystycznie najwyższa.  Mięso ryb stanowi wartościowe źródło potrzebnych organizmowi składników odżywczych, takich jak kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3, witamina D, a także selen, jod i potas. Wybierając ryby na Wigilię, powinniście brać pod uwagę nie tylko cenę, ale także wpływ hodowli danej ryby na środowisko naturalne. Ile ryb zjadamy? Statystyczny Polak zjada nawet do 5 kilogramów ryb w ciągu roku. Kraje azjatyckie biją wszystkie inne regiony na głowę. Azjaci są rekordzistami w jedzeniu ryb. Średnia konsumpcja ryb dochodzi nawet do 50 kilogramów rocznie. Jak się okazuje, jako konsumenci bardzo chętnie sięgacie po ryby mrożone, przetworzone na konserwy, świeże ryby oraz ryby wędzone.  Każdego roku WWF wydaje poradnik „Jaka ryba na obiad?”, w jakim znajdziecie wskazówki odnośnie świadomego wyboru kupowanych ryb.  Ryby, które dostają zielone światło warto kupować najczęściej. Przy żółtym kolorze trzeba się nad ich zakupem dwa razy zastanowić, z kolor czerwony świadczy o tym, że ich połowy nie sprzyjają bioróżnorodności środowiska lub że gatunki te są na wyginięciu.  Karp to tradycyjna ryba na Wigilię Bez karpia wiele osób nie wyobraża sobie wigilijnej kolacji. Polska produkuje go najwięcej. Szczyt połowów przypada na okres przez Bożym...

Czy wszystkie ryby są zdrowe?
Adobe Stock
Newsy
Unikajcie takiego mięsa jak ognia. Ono aż kipi od toksyn i niszczy ludzki mózg
Eksperci zalecają, by ryby jeść nawet 3 razy w tygodniu. Tymczasem okazuje się, że ryba rybie nierówna. Nie każdy gatunek ma pozytywny wpływ na wasz organizm.

Lekarze nie mają wątpliwości – osoby spożywające dużo ryb zdecydowanie rzadziej chorują. Nic więc dziwnego, że dietetycy zalecają, by pojawiały się one na naszych stołach regularnie, nawet do trzech razy w tygodniu. Okazuje się jednak, że niektóre gatunki, zamiast pomóc mogą tylko zaszkodzić.  Statystyczny Polak spożywa ok. 13 kilogramów rybiego mięsa rocznie . W porównaniu do Japończyków, którzy spożywają go aż pięć razy więcej, ta liczba jest naprawdę niewielka. Czy to dobrze? Niekoniecznie. Wartości odżywcze ryb Ryby przede wszystkim stanowią źródło cennych kwasów omega-3 . Te odgrywają ogromną rolę w profilaktyce chorób serca i układu krążenia, ale również poprawiają pamięć, wzrok, zdolność kojarzenia, pracę układu odpornościowego, a także zapobiegają demencji i Alzheimerowi. Problem polega na tym, że ludzki organizm nie jest w stanie sam wytworzyć tych kwasów, dlatego zaleca się spożywanie ryb 2-3 razy w tygodniu . Nie ulega wątpliwości, że ryby to ważny składnik diety każdego zdrowego człowieka. Najlepszy wpływ na organizm ma : łosoś, pstrąg, karp, tuńczyk, śledź, miruna mintaj.  Te ryby wyeliminujcie ze swojej diety Niestety, nie po wszystkie ryby warto sięgać. Mięso niektórych z nich stanowi poważne zagrożenie dla ludzkiego zdrowia. Unikajcie ich jak ognia.  Węgorz amerykański (żółty lub srebrzysty) Mięso tej ryby zawiera mnóstwo toksycznych substancji . Należy do nich między innymi rtęć, którą bardzo łatwo się zatruć. Do objawów przewlekłego zatrucia rtęcią zalicza się bóle głowy i kończyn, fioletowe zabarwienie dziąseł, wypadanie zębów, a także zaburzenia pamięci i koncentracji. W przypadku ostrego zatrucia może dojść...