Ryba mrożona
Flickr/Marco Verch
Newsy

Co zrobić, żeby mrożona ryba smakowała jak świeża? Ten prosty trik stosują najlepsi kucharze świata

Mówi się, że ryba psuje się od głowy. Świeże ryby mają bowiem krótki okres przydatności. Dlatego też, jeśli chcecie wykorzystać je za jakiś czas, postawcie na zamrażalnik. Przyda się sprawne chłodzenie i jeden sprytny trik.

Do jedzenia ryb nie trzeba nikogo namawiać. Są zdrowe, szeroko dostępne i szalenie korzystne dla zdrowia.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Polacy chętnie sięgają po ryby

Ryba to dobry i prosty pomysł na obiad. Szczególnie, jeśli weźmiecie pod uwagę możliwości i sposoby, z których możecie skorzystać chcąc ją przyrządzić. Polacy jedzą około 13 kg ryby rocznie, podczas gdy przeciętny Japończyk zjada aż ponad 60 kg ryb.

Ze względu na ogromną wartość odżywczą, powinny trafiać na wasze stoły co najmniej 2 razy w tygodniu. Długowieczności przysłużą się głównie tłuste ryby morskie, takie jak: makrela, śledź, tuńczyk, szprot, dorsz czy halibut.

Właściwości zdrowotne i wartości odżywcze ryb

Każdy dietetyk powie wam to samo - jedzcie ryby. Ich częste spożywanie przyczynia się bowiem do rzadszego zapadania na choroby układu krążenia, miażdżycę, alergie, a nawet nowotwory. Ryby można podawać również dzieciom i to już od 1 roku życia!

Ryby morskie są zdrowsze od słodkowodnych. Głównie ze względu na zawartość cennych kwasów tłuszczowych omega-3. Ta cenna substancja jest największym skarbem ryb. Organizm człowieka nie umie ich sam wytworzyć, dlatego powinniście je sobie dostarczać wraz z pożywieniem.

Omega -3 poprawiają wzrok, a także są niezastąpione w profilaktyce i leczeniu osteoporozy. Osoby, które jadają ryby, wpływają na lepszą pamięć i zdolność kojarzenia. Dzięki jedzeniu ryb możecie też obniżyć prawdopodobieństwo zapadnięcia na choroby Alzheimera i demencję. 

Ryby w codziennej diecie 

Ważne, żebyście po ryby sięgali przy każdej nadarzającej się okazji. Zawierają one liczne witaminy, szczególnie rozpuszczalne w wodzie witaminy z grupy B. Ryby to bogactwo minerałów, m.in. fosforu, wapnia czy jodu.

Ryby jako doskonałe źródło białka

100 g sardynek może mieć tyle samo białka, co szklanka mleka. Mięso ryb jest ponadto równie wartościowe, jak białko zwierząt. Jest też łatwo przyswajalne, czyli konieczne do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka.

Mrożone ryby jak świeże

Jak sprawić, żeby zamrożona ryba smakowała, jak ta kupiona w sklepie rybnym? Jest na to sposób. Przed przygotowaniem dania rybnego, wystarczy zrobić jedną rzecz. Jeśli chcecie, aby ryby wyjęte z zamrażalnika smakowały jak świeże, rozmroźcie je w naczyniu z mlekiem. Sprawdziliśmy, to działa!

 

Jedzenie tych ryb może redukować ból. Spożywajcie je 2 razy w tygodniu
Adobe Stock
Newsy
Jedzenie tych ryb może redukować ból. Spożywajcie je nawet 2 razy w tygodniu
Badania pokazały, że zmiana sposobu żywienia i włączenie do diety niektórych ryb, może zmniejszyć dolegliwości bólowe towarzyszące 2 chorobom. Naukowcy są podekscytowani.

Zdrowa dieta, dostarczanie organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych, witamin i mikroelementów, sprzyja utrzymaniu dobrej kondycji wszystkich narządów. Z drugiej strony niedobory, które mogą pojawić się w przypadku źle zbilansowanego pożywienia mogą powodować choroby, stany zapalne i towarzyszące im dolegliwości bólowe. Odpowiednie odżywianie może też mieć ogromne znaczenie w leczeniu chorób.  Jak tłuste ryby pomagają na bóle stawów? Ryby, szczególnie niektóre morskie, zawierają w sobie duże ilości kwasów omega-3, takich jak DHA i EPA, mających między innymi właściwości przeciwzapalne. Każdy stan zapalny to funkcja układu odpornościowego, aktywowana przez białe krwinki. Dotyczy to także zapalenia stawów, podczas których dotknięte zmianami i bólem są zwłaszcza ręce i nogi. Choroby stawów, w tym reumatoidalne zapalenie stawów, są nie tylko nieprzyjemne z powodu dolegliwości bólowych, ale też niebezpieczne, ponieważ choroba może wpływać na inne narządy, np. serce. Dodatkowo, schorzenie może prowadzić do ścierania się kości, a także deformacji stawów i ich sztywnienia. W złagodzeniu skutków choroby pomaga właśnie kwas omega-3. Blokuje on receptor odpowiedzialny za powstanie zapalenia. Zażywanie już niewielkich ilości kwasów tłuszczowych omega 3, w dawce 0,21 g poprzez jedzenie ryb, może zmniejszyć ryzyko wystąpienia choroby o 50%. Łagodzi też skutki choroby, zmniejsza ból i zwiększa ogólną elastyczność stawów. Mięso tych ryb jest produktem spożywczym o najwyższej koncentracji kwasów tłuszczowych omega-3: Śledź Łosoś Makrela Sardynki Jedzcie porcję ryby 2 razy w tygodniu szczególnie wtedy, gdy zauważacie dolegliwości ze strony stawów....

Jak przechowywać surowe ryby? 1 błąd i ryba zacznie się psuć
AdobeStock
Newsy
Jak przechowywać surowe ryby? 1 błąd i ryba zacznie się psuć
Kupiliście surową rybę i chcecie, aby jak najdłużej zachowała ona świeżość? Mamy dla was kilka trików, dzięki którym będzie to banalnie proste.

Świeża, dobrej jakości ryba to prawdziwy rarytas. Ryba jest jednak bardzo delikatna i trzeba wiedzieć jak ją odpowiednio przechowywać. Kupiliście surową rybę i nie wiecie, co macie z nią dalej zrobić? Zwykła lodówka to niestety za mało. Poznajcie nasze wskazówki, dzięki którym wasza ryba na dłużej zachowa swoją świeżość. Jak długo świeże ryby mogą leżeć w domowej lodówce? Świeże ryby są drogie i należą do najszybciej psujących się pokarmów, jakie spożywamy. To dlatego najlepiej jest przygotowywać je w ciągu dwóch dni po przyniesieniu do domu. Jeśli ryba jest chuda, taka jak okoń, dorsz lub sandacz, powinna zachować świeżość przez dwa dni. Jeśli jest tłusta, taka jak łosoś , pstrąg lub jesiotr, będzie ona świeża przez jeszcze jeden dzień. Jeśli kupiliście rybę najlepiej od razu przystąpcie do jej przygotowywania. Co jednak, jeśli wolicie z tym poczekać? Jak prawidłowo przechowywać surową rybę? Jeśli przynieśliście do domu całą lub pofiletowaną rybę, przed jej z zjedzeniem, przechowujcie ją w lodówce. Jeśli nie planujecie zjeść ryby w ciągu kilku dni od zakupu, najlepiej ją zamrozić. Jak przechowywać rybę w lodówce? Trzymajcie rybę na lodzie. To nie przypadek, że ryby w sklepach i na targowiskach, wystawiane są na pokruszonym lodzie. Ryba szybko się psuje, nawet w lodówce, chyba że jest zamrożona. Dlaczego tak się dzieje? Ryby zwykle pływają w wodzie, która jest o wiele zimniejsza od powietrza. To dlatego ciepłe powietrze zwiększa prędkość, z jaką się psują. Jeśli nie macie do dyspozycji odpowiednio dużo lodu, możecie też owinąć surowe ryby w ściereczki namoczone octem, a następnie włożyć do chłodziarki. Ta babcina metoda sprawi, że wasze ryby będą świeże nawet przez ok. 3 dni. Dlaczego warto jeść ryby?...

Ceny tej ryby pójdą mocno w górę. Możecie ją zastąpić inną, równie smaczną i zdrową rybą
Adobe Stock
Newsy
Ceny tej ryby pójdą mocno w górę. Możecie ją zastąpić inną, równie smaczną i tańszą
Przerażają was ceny łososia? Wybierzcie więc pstrąga łososiowego. Ryba ta wyróżnia się nie tylko atrakcyjną ceną, ale też dużymi wartościami odżywczymi.

Jedna z ulubionych ryb Polaków – łosoś – osiągnie wkrótce rekordową cenę. Już teraz nie sposób dostać ją za mniej niż 45-50 zł za kilogram, a niedługo osiągnie ona zupełnie zaporowe wartości. Na szczęście możecie ją zastąpić inną, równie zdrową i smaczną rybą – pstrągiem łososiowym. Dlaczego warto jeść łososia? Łosoś to jedna z najzdrowszych i zarazem najsmaczniejszych ryb świata. Wiele badań sugeruje, że zwiększenie spożycia tłustych ryb, takich jak właśnie łosoś, zmniejsza ryzyko otyłości, cukrzycy i chorób układu krążenia. Ponadto, łosoś: wspiera zdrowy poziom cholesterolu to fantastyczna alternatywa dla źródeł białka, takich jak kurczak czy wołowina może korzystnie wpływać na mózg i procesy poznawcze obecny w łososiu selen jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania tarczycy Dlaczego czeka nas podwyżka cen łososia? Ceny łososia poszybowały w górę już jakiś czas temu. Stało się to co najmniej z kilku powodów, w tym z powodu przełowienia, niszczenia delikatnych siedlisk, w których muszą żyć oraz z powodu rosnącego popytu na tę rybę. Niestety, cena łososia ma wkrótce jeszcze bardziej wzrosnąć. Dlaczego? Zdaniem Johna-Paula McGinleya, dyrektora zarządzającego Mowi Central Europe, konsumenci muszą liczyć się ze wzrostem cen łososia na wszystkich europejskich rynkach, również w Polsce: - Z częścią tych wyzwań radzimy sobie wprowadzając działania optymalizacyjne na poziomie organizacji zarówno lokalnej, jak i globalnej, zarówno w sferze wydajności produkcji, jak i logistyki, jednak wiele z nich jest od nas niezależna i nie pozostanie bez wpływu na cenę naszych produktów. Należy spodziewać się wzrostu cen produktów z łososia na wszystkich...

Czy wszystkie ryby są zdrowe?
Adobe Stock
Newsy
Unikajcie takiego mięsa jak ognia. Ono aż kipi od toksyn i niszczy ludzki mózg
Eksperci zalecają, by ryby jeść nawet 3 razy w tygodniu. Tymczasem okazuje się, że ryba rybie nierówna. Nie każdy gatunek ma pozytywny wpływ na wasz organizm.

Lekarze nie mają wątpliwości – osoby spożywające dużo ryb zdecydowanie rzadziej chorują. Nic więc dziwnego, że dietetycy zalecają, by pojawiały się one na naszych stołach regularnie, nawet do trzech razy w tygodniu. Okazuje się jednak, że niektóre gatunki, zamiast pomóc mogą tylko zaszkodzić.  Statystyczny Polak spożywa ok. 13 kilogramów rybiego mięsa rocznie . W porównaniu do Japończyków, którzy spożywają go aż pięć razy więcej, ta liczba jest naprawdę niewielka. Czy to dobrze? Niekoniecznie. Wartości odżywcze ryb Ryby przede wszystkim stanowią źródło cennych kwasów omega-3 . Te odgrywają ogromną rolę w profilaktyce chorób serca i układu krążenia, ale również poprawiają pamięć, wzrok, zdolność kojarzenia, pracę układu odpornościowego, a także zapobiegają demencji i Alzheimerowi. Problem polega na tym, że ludzki organizm nie jest w stanie sam wytworzyć tych kwasów, dlatego zaleca się spożywanie ryb 2-3 razy w tygodniu . Nie ulega wątpliwości, że ryby to ważny składnik diety każdego zdrowego człowieka. Najlepszy wpływ na organizm ma : łosoś, pstrąg, karp, tuńczyk, śledź, miruna mintaj.  Te ryby wyeliminujcie ze swojej diety Niestety, nie po wszystkie ryby warto sięgać. Mięso niektórych z nich stanowi poważne zagrożenie dla ludzkiego zdrowia. Unikajcie ich jak ognia.  Węgorz amerykański (żółty lub srebrzysty) Mięso tej ryby zawiera mnóstwo toksycznych substancji . Należy do nich między innymi rtęć, którą bardzo łatwo się zatruć. Do objawów przewlekłego zatrucia rtęcią zalicza się bóle głowy i kończyn, fioletowe zabarwienie dziąseł, wypadanie zębów, a także zaburzenia pamięci i koncentracji. W przypadku ostrego zatrucia może dojść...