jak zapobiec przypaleniu mleka
Adobe Stock
Newsy

Co zrobić, żeby mleko się nie przypaliło? Wystarczy, że na dno garnka dodacie odrobinę…

Przypalające się mleko to jeden z wielu problemów, z którymi na co dzień przychodzi wam się mierzyć w kuchni. Na szczęście istnieje łatwy sposób, by mu zaradzić.
Weronika Kępa
luty 11, 2021

Ciepłe mleko idealnie sprawdza się nie tylko w pojedynkę. Wielu dodaje go do kawy, niektórzy do kakao, a jeszcze inni jedzą z nim płatki śniadaniowe.

Podgrzany w rondelku napój to również świetna baza do zrobienia budyniu lub przepysznego beszamelu. 

Niestety, te czynności często kończą się fiaskiem - zanim się obejrzymy, mleko jest przypalone i do niczego się nie nadaje. Na szczęście wiemy jak temu zaradzić.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Prosty trik na przypalone mleko

Okazuje się, że aby zapobiec przypaleniu mleka, wystarczy umieścić na dnie garnka odrobinę… zimnej wody. Ten prosty trik sprawi, że wasz napój nie będzie przypalał się tak szybko jak zazwyczaj. 

Pamiętajcie jednak, że kluczową rolę odgrywa tu również temperatura. Ogień powinien być niewielki. Nie rozkręcajcie kurków na maksa. Kulinaria nie lubią pośpiechu.

Zobacz także

Cenne właściwości mleka

Pamiętajcie, że mleko stanowi bardzo ważny składnik diety każdego zdrowego człowieka. Napój zawiera przede wszystkim duże ilości białka, z którego zbudowane są wasze mięśnie, narządy, więzadła, ścięgna, gruczoły, skóra, włosy i paznokcie.

Nie można również zapomnieć, że mleko to źródło cennych lipidów, które zabezpieczają skórę przed odparowaniem wody i czynnikami zewnętrznymi – słońcem, mrozem czy wiatrem. 

Regularne spożywanie tego napoju zapobiega także przesuszaniu skóry oraz różnorodnym zapaleniom. Dzięki niemu wasz nabłonek i tkanka łączna błyskawicznie się regeneruje.

Nie ulega także wątpliwości, że mleko zawiera bardzo dużo wapnia, fosforu, magnezu i witamin. Te odpowiadają za prawidłowy stan waszych kości i zębów, ale również młody wygląd skóry i dobry wzrok. Dzięki tym składnikom wasz układ nerwowy funkcjonuje bez zarzutów, a tłuszcz szybciej się spala.

Nietolerancja laktozy

Jedynym przeciwwskazaniem do picia mleka jest tak zwana nietolerancja laktozy. Do objawów choroby zalicza się między innymi mdłości, bóle brzucha, wzdęcia, biegunki, kolki i uporczywe gazy.

Przyczyną takiej sytuacji jest niezdolność do wchłaniania laktozy przez jelita. 

Na nietolerancję laktozy w Polsce choruje aż 25 proc. społeczeństwa. Dolegliwość jest nieuleczalna. 

Komentarze
Przepis na mleko migdałowe
ons
Gwiazdy Nie do wiary, czym syn Magdy Gessler karmi swojego kota! Daje mu mleko z...
Znany restaurator, Tadeusz Muller, często umieszcza na swoim Instagramie różne kulinarne ciekawostki. Tym razem zdradził obserwatorom przepis na mleko migdałowe, które ze smakiem popija również jego kot!
Weronika Kępa
listopad 26, 2020

Tadeusz Muller to znana postać telewizyjna i medialna. Prywatnie jest synem Magdy Gessler i bratem Lary. Ci, którzy na co dzień śledzą losy rodziny doskonale wiedzą, że każda z wymienionych osób związała swoje życie z kulinariami. Kim jest syn Magdy Gessler? Tadeusz Muller z wykształcenia jest psychologiem. Przez chwilę chciał również pójść w stronę fotografii. Ostatecznie zajął się jednak tworzeniem i wdrażaniem najróżniejszych projektów kulinarnych . Syn Gessler prowadzi również telewizyjny program o gotowaniu. Ponadto, jest właścicielem kilkudziesięciu restauracji w całej Polsce. Tadeusz Muller karmi swojego kota mlekiem z migdałów Na Instagramie restaurator ma już ponad 18 tysięcy obserwujących! Nic więc dziwnego, że tak często się do nich odzywa. Wśród wielu dodawanych przez niego zdjęć, najwięcej miejsca zajmują te związane z kulinariami. W najnowszym poście restaurator, wraz z kotem Kokto, zachęcają swoich obserwatorów do zrobienia zdrowego i pożywnego mleka z migdałów.  Mleczko dla Pana Kota? Chętnie przyjmę! Kokto bardzo lubi mleko z migdałów robione w wyciskarce wolnoobrotowej i bardzo poleca. Przepis na mleko migdałowe Do przyrządzenia mleka z migdałów będziesz potrzebować maszynki wolnoobrotowej przeznaczonej do wyciskania warzyw i owoców. Jak zaznacza Muller, tego typu sprzęt doskonale poradzi sobie również z orzechami. Okazuje się, że przepis na napój zarówno dla ciebie, jak i twojego zwierzaka, jest dziecinnie prosty! Wystarczy, że przez noc namoczysz 300 gramów migdałów w wodzie. Podobnie zrób z rodzynkami (50 gramów) – umieść je w oddzielnym słoiku i zalej wodą na ok. 8 - 10 godzin. Trzecim składnikiem potrzebnym do przygotowania napoju jest esencja waniliowa....

Przeczytaj
zlote mleko
unsplash.com/@sarahjgualtieri
Newsy Kubek tego mleka doskonale podnosi odporność, obniża cholesterol i cukier. Wystarczy dodać jeden składnik
Słyszeliście o złotym mleku? Wzmacnia odporność, rozgrzewa w chłodne dni, a do tego rewelacyjnie smakuje.
Magda Borucińska
listopad 29, 2020

Złote mleko to napój na bazie mleka kokosowego. Z powodzeniem można zastąpić je innym mlekiem roślinnym (na przykład migdałowym czy sojowym) albo krowim. Niezwykłego koloru oraz zdrowotnych właściwości dodaje zawarta w nim kurkuma.  Właściwości kurkumy  Przez lata niedoceniana kurkuma okazała się być nie tylko przyprawą, która dodaje daniom żółtego koloru. To prawdziwa zdrowotna bomba. Działa antynowotworowo, obniża poziom cholesterolu i cukru, usprawnia działanie układu pokarmowego, nerek i wątroby, dzięki czemu doskonale oczyszcza organizm, wspomaga odporność i zapobiega infekcjom.  Jak działa mleko z kurkumą? To doskonała mikstura, która sprawdzi się w przypadku przeziębienia i mokrego kaszlu, obniżonej odporności, bólu głowy czy odchudzania, ponieważ pomoże pozbyć się niechcianych kilogramów.  Jak przygotować złote mleko?  Złote mleko można przygotować na dwa sposoby. Na początek polecamy przygotować mleko z dodatkiem sproszkowanej kurkumy. Jeśli ci zasmakuje zrób pastę z kurkumy – to świetny sposób, który pozwoli później szybko przygotować ulubiony napój do picia. Taka pasta jest świeża aż przez 3 tygodnie. Można ją wzbogacić o składniki rozgrzewające, takie jak czarny pieprzy i imbir.  Przepis na pastę z kurkumy  Do jej przygotowania potrzebujesz:  3 kopiaste łyżki sypkiej kurkumy  Pół szklanki wody  Opcjonalnie: 2-3 szczypty czarnego pieprzu i sproszkowanego imbiru  Przygotowanie Zagotuj wodę i wrzuć przyprawy.  Gotuj przez kilka minut, aż zacznie gęstnieć. Mieszaj często i uważaj, żeby pasta się nie przypaliła.  Zbyt rzadka pasta potrzebuje kilku dodatkowych chwil gotowania, a zbyt gęsta odrobiny wody.  Całość przełóż do szklanego...

Przeczytaj
Sok ananasowy
Gotujmy.pl/kasnaj
Newsy Ten sok to prawdziwy skarb dla zdrowia. Jest prosty w wykonaniu i daje potężny zastrzyk energii
Lubicie ananasa? Mamy dla was wspaniałą informację. Owoc ten jest źródłem cennych witamin, soli mineralnych i kwasów owocowych. Może być składnikiem wielu sałatek i potraw. Nadaje się też na bardzo sycący sok!
Aleksandra Jaworska
grudzień 01, 2020

Ananas to soczysty, aromatyczny owoc. Znalazł zastosowanie w medycynie i kosmetyce. Do czego jeszcze może się nam przydać? Cechy charakterystyczne Polska pamięta jeszcze czasy ananasów w puszcze. Przed długie lata dostępne były jedynie w formie konserwowej. Obecnie możesz kupić świeże ananasy nawet w osiedlowym warzywniaku. Jeśli chcesz, aby twoja zdrowa dieta była przy okazji smaczna, do jadłospisu dodaj koniecznie świeże ananasy. Ananas to gatunek rośliny uprawnej, której plantacje występują w Chinach, Brazylii, Meksyku, na Hawajach i Filipinach. Ananas dojrzewa w okresie letnim. Sięgamy po niego głównie latem, bo orzeźwia i ma bardzo mało kalorii. Próbowaliście ananasa w formie soku? Warto! Zmiksowany z kolendrą Mówi się, że najważniejszym posiłkiem dnia jest śniadanie. W poranek warto również wkomponować szklankę świeżego soku. Jeśli lubisz ananasa zafunduj sobie prosty koktajl ananasowy z dodatkiem kolendry.  Połączenie składników z wodą kokosową doda ci energii i zadba o witalność. Koktajl na bazie ananasa będzie idealny na śniadanie lub przekąskę po treningu. Ananas ma bowiem właściwości łagodzące ból. Jest znany i polecany przez specjalistów medycyny sportowej. Masz problemy z zakwasami? Sięgnij po napój, który w mig rozprawi się z tymi przykrymi dolegliwościami. Ananasowe antidotum Dzięki właściwościom ananasa możliwe jest też obniżenie temperatury ciała podczas gorączki. Zawarte w ananasie minerały można również wykorzystać do zapobiegania osteoporozie. Głównie za prawą manganu, żelaza i miedzi łagodzi stany zapalne oskrzeli i płuc.  Błonnik z ananasem są częstym składnikiem suplementów diety. Takie rozwiązanie może w skuteczny sposób wspomagać nas w odchudzaniu. Należy jednak...

Przeczytaj
sposób na przypalony garnek
Adobe Stock
Newsy Jak uratować przypalony garnek? Jeden trik i będzie wyglądał jak nowy
Spalony garnek, szczególnie taki ze stali, bardzo łatwo uratować. I bynajmniej nie chodzi tutaj o skrobanie przypalonych resztek ostrymi narzędziami lub gąbkami. W ten sposób porysujecie dno i zniszczycie naczynie nieodwracalnie. Lepiej postawcie na mniej inwazyjne metody.
Weronika Kępa
grudzień 30, 2020

Spalony garnek to zmora niejednej pani domu. Chcąc go uratować wiele osób od razu łapie za ostrą gąbkę lub co gorsza - nóż i stara się zeskrobać przypalone resztki. Niestety, to duży błąd. Bez względu na materiał, z którego wykonane jest naczynie, jego dno mocno się porysuje i zacznie wydzielać szkodliwe dla zdrowia chemikalia. Taki garnek trzeba będzie wyrzucić. Do czyszczenia przypalonego garnka idealnie sprawdzą się słone lub kwaśne roztwory, które pomogą rozpuścić nie tylko tłuszcze, ale również spieczone białka.  Sól i woda Najprostszym sposobem na przypalony garnek jest zalanie go mocno osoloną wodą i odstawienie na ok. 12 godzin. Po upływie tego czasu naczynie wraz z zawartością należy umieścić na kuchence i gotować przez ok. 10 minut. Po takiej kąpieli wasz garnek będzie jak nowy. Spalone resztki jedzenia same odkleją się od dna. Cola Na pewno nieraz słyszeliście, że ten popularny napój do picia znajduje zastosowanie nie tylko w dziale spożywczym, ale również w gospodarstwie domowym. Jego chemiczny skład pozwala między innymi na usunięcie spalenizny z dna garnka. Wystarczy, że umieścicie napój w przypalonym naczyniu i całość zagotujecie. Nieskazitelny wygląd macie jak w banku. Soda oczyszczona  Niewielu również zdaje sobie sprawę z tego, że problem przypalonego garnka w mig może rozwiązać soda oczyszczona. Wystarczy, że zabrudzoną powierzchnię zalejecie ciepłą wodą i zasypiecie właśnie sodą, tak by powstała wilgotna papka. Całość musicie odstawić do namoczenia na całą noc. Następnego dnia umieśćcie w garnku gorącą wodę. Spalenizna powinna sama oderwać się od powierzchni garnka. Dla szybszego efektu możecie również połączyć sodę z wodą i octem. W przypalonym naczyniu umieśćcie dwa ostatnie składniki w proporcjach 2:1. Całość...

Przeczytaj