
Dobre ciasto drożdżowe nie ma sobie równych. Chrupiące i lekko rumiane z zewnątrz, puszyste w środku i bardzo lekkie dzięki dobremu wyrośnięciu. Takie powinno być idealne ciasto drożdżowe.
Czasami, szczególnie w ziemie, kiedy w domu nie jest za ciepło, ciasto drożdżowe może długo wyrastać. Przyśpieszcie ten proces, stosując jeden prosty trik.
Ciasto drożdżowe
Ten wypiek z mąki i drożdży kocha wiele pokoleń. Zajadają się nim zarówno najmłodsi, jak i seniorzy. Pyszne ciasto drożdżowe to gwarancja sukcesu, gdy chcecie poczęstować kogoś czymś pysznym do kawy, albo przygotować lekką, słodką kolację lub śniadanie.
Przepis na ciasto drożdżowe
Składniki na ciasto drożdżowe:
- 500 g mąki pszennej
- 4 łyżki cukru
- 2 jajka
- 30 g świeżych drożdży
- 400 ml mleka
- 4 łyżki rozpuszczonego masła
- Szczypta soli
Przygotowanie ciasta drożdżowego:
- Rozkruszone drożdże wymieszajcie z łyżką cukru i lekko podgrzanym mlekiem. Dodajcie kilka łyżek mąki, by powstał zaczyn.
- Zaczyn przykryjcie ściereczką i odstawcie w ciepłe miejsce do lekkiego wyrośnięcia na ok. 10-15 minut.
- Mąkę wsypcie do dużej miski. Dodajcie cukier, jajka, szczyptę soli i masło. Dodajcie wyrośnięty zaczyn. Wyróbcie ciasto dokładnie. W razie potrzeby regulujcie konsystencję, dodając więcej mąki lub mleka albo wody.
- Przykryjcie ciasto i odstawcie w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Ciasto uformujcie w ulubiony kształt: warkocz, bułeczki, placek, albo przełóżcie na blachę.
- Pieczcie w nagrzanym piekarniku przez ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni.
- Po upieczeniu zostawcie przez chwilę we wyłączonym piekarniku, by uniknąć szoku temperaturowego i opadnięcia.
Wyrastanie ciasta drożdżowego
Ciasto drożdżowe powinno wyrastać w ciepłym, choć nie za gorącym miejscu. Idealna temperatura do wyrostu ciasta drożdżowego to ok. 25-26 stopni. Wtedy wyrastanie trwa ok. 1,5 godziny. Ciepłe miejsce do wyrastania ciasta drożdżowego może być na przykład obok kaloryfera, pod kołdrą, lub przy kominku.
Trik na wyrastanie ciasta drożdżowego
Jeśli nie macie za bardzo czasu i ciepłego miejsca do wyrośnięcia ciasta drożdżowego, możecie przyśpieszyć ten proces dzięki prostemu trikowi. Wykorzystajcie do tego piekarnik. Umieśćcie ciasto na górnej półce piekarnika i włączcie jedynie światło. Nie włączajcie piekarnika. Dzięki żarówce ciasto będzie znajdowało się w ciepłym miejscu i będzie miało idealne warunki do wyrastania.