Trik na wyrastanie ciasta
Newsy

Co zrobić, żeby ciasto drożdżowe szybko wyrosło? Znamy świetny trik. Chwila roboty

Na pewno uwielbiacie ciasto drożdżowe! Dowiedzcie się jak przyśpieszyć jego robienie.

Dobre ciasto drożdżowe nie ma sobie równych. Chrupiące i lekko rumiane z zewnątrz, puszyste w środku i bardzo lekkie dzięki dobremu wyrośnięciu. Takie powinno być idealne ciasto drożdżowe.

Czasami, szczególnie w ziemie, kiedy w domu nie jest za ciepło, ciasto drożdżowe może długo wyrastać. Przyśpieszcie ten proces, stosując jeden prosty trik.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Ciasto drożdżowe

Ten wypiek z mąki i drożdży kocha wiele pokoleń. Zajadają się nim zarówno najmłodsi, jak i seniorzy. Pyszne ciasto drożdżowe to gwarancja sukcesu, gdy chcecie poczęstować kogoś czymś pysznym do kawy, albo przygotować lekką, słodką kolację lub śniadanie.

Przepis na ciasto drożdżowe

Składniki na ciasto drożdżowe:

  • 500 g mąki pszennej
  • 4 łyżki cukru
  • 2 jajka
  • 30 g świeżych drożdży
  • 400 ml mleka
  • 4 łyżki rozpuszczonego masła
  • Szczypta soli

Przygotowanie ciasta drożdżowego:

  1. Rozkruszone drożdże wymieszajcie z łyżką cukru i lekko podgrzanym mlekiem. Dodajcie kilka łyżek mąki, by powstał zaczyn.
  2. Zaczyn przykryjcie ściereczką i odstawcie w ciepłe miejsce do lekkiego wyrośnięcia na ok. 10-15 minut.
  3. Mąkę wsypcie do dużej miski. Dodajcie cukier, jajka, szczyptę soli i masło. Dodajcie wyrośnięty zaczyn. Wyróbcie ciasto dokładnie. W razie potrzeby regulujcie konsystencję, dodając więcej mąki lub mleka albo wody.
  4. Przykryjcie ciasto i odstawcie w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  5. Ciasto uformujcie w ulubiony kształt: warkocz, bułeczki, placek, albo przełóżcie na blachę.
  6. Pieczcie w nagrzanym piekarniku przez ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni.
  7. Po upieczeniu zostawcie przez chwilę we wyłączonym piekarniku, by uniknąć szoku temperaturowego i opadnięcia.
Zobacz także
Magda Gessler garnki

Garnki Magdy Gessler kupicie teraz w Biedronce. Cena zwala z nóg

Czy herbata w torebkach jest szkodliwa?

Lubicie herbatę w torebkach? To najgorsze, co możecie wypić. Może być pełna szkodliwych substancji

Wyrastanie ciasta drożdżowego

Ciasto drożdżowe powinno wyrastać w ciepłym, choć nie za gorącym miejscu. Idealna temperatura do wyrostu ciasta drożdżowego to ok. 25-26 stopni. Wtedy wyrastanie trwa ok. 1,5 godziny. Ciepłe miejsce do wyrastania ciasta drożdżowego może być na przykład obok kaloryfera, pod kołdrą, lub przy kominku.

Trik na wyrastanie ciasta drożdżowego

Jeśli nie macie za bardzo czasu i ciepłego miejsca do wyrośnięcia ciasta drożdżowego, możecie przyśpieszyć ten proces dzięki prostemu trikowi. Wykorzystajcie do tego piekarnik. Umieśćcie ciasto na górnej półce piekarnika i włączcie jedynie światło. Nie włączajcie piekarnika. Dzięki żarówce ciasto będzie znajdowało się w ciepłym miejscu i będzie miało idealne warunki do wyrastania.

Ten trik przyspieszy wyrastanie ciasta drożdżowego. Genialny i prosty
Adobe Stock
Newsy
Ten trik przyspieszy wyrastanie ciasta drożdżowego. Genialny i prosty
Zapamiętajcie! Ten trik ułatwia przygotowywanie ciasta drożdżowego!

Ciasto drożdżowe to absolutny klasyk w kuchni. Mało kto jest w stanie się mu oprzeć. Zapach ciasta drożdżowego wypełnia cały dom pięknym aromatem. Ciasto drożdżowe jest także bazą dla wielu dań. Z drożdżowego ciasta robi się przecież chałkę , aromatyczne drożdżówki z nadzieniem i kruszonką, a także placki drożdżowe z pysznymi letnimi owocami. Ciasto drożdżowe to też główny składnik pizzy i włoskiej focacci – jada się je tez na słono. Pyszne ciasto drożdżowe – jak zrobić? Na pewno wasze mamy lub babcie przekazały wam przepis na ciasto drożdżowe. Jeśli nie, możecie skorzystać z naszych proporcji składników. Do ciasta drożdżowego potrzebujecie: 600 g mąki pszennej Kilka łyżek cukru 2 jajka 50 g świeżych drożdży 150 g masła Szczypta soli Wyrastanie ciasta drożdżowego Żeby ciasto drożdżowe było przepyszne, trzeba przede wszystkim pozwolić mu wyrosnąć. Ciasto drożdżowe rośnie dzięki drożdżom. Rozkładają one cukier na dwutlenek węgla, który jest gazem i powodują, że ciasto staje się puszyste i pięknie wyrasta. Drożdże odpowiadają wiec za sukces ciasta drożdżowego. Jeśli chcecie wspomóc pracę drożdży, zapewnijcie im odpowiednie warunki do wzrostu. Niektórzy praktykują wyrabianie zaczynu drożdżowego poprzez zmieszanie mleka z drożdżami i cukrem, ale nie jest to konieczne do uzyskania idealnego ciasta drożdżowego.  Na pewno do wyrośnięcia potrzebne jest za to drożdżom odrobinę czasu. Dobrze rosną one w ciepłym i spokojnym miejscu, bez przeciągów. Wiele osób wstawia ciasto drożdżowe do wyrośnięcia pod koc, obok kaloryfera albo przy kominku. Niektórzy wiedzą też o sposobie wyrastania ciasta drożdżowego w piekarniku – jedynie przy włączonej lampce. My chcemy podzielić się jeszcze innym patentem na dobre...

Co zrobić, by ciasto drożdżowe było dłużej świeże? Wystarczy, że przed pieczeniem dodacie to do ciasta
AdobeStock
Newsy
Co zrobić, by ciasto drożdżowe było dłużej świeże? Wystarczy, że przed pieczeniem dodacie to...
Ciasto drożdżowe po upieczeniu szybko wam wysycha? Dowiedzcie się, jak temu zaradzić.

Ciasto drożdżowe to jeden z bezpieczniejszych wypieków. Wszystkim smakuje i mogą go jeść nawet osoby dbające o linię, jeśli użyjecie odpowiednio niewielką ilość kruszonki lub owoców. A co zrobić, by ciasto po upieczeniu na długo zachowało świeżość? Sprawdźcie! Jak przyrządzić ciasto drożdżowe, by długo było świeże? Sekretem pulchnego i miękkiego ciasta drożdżowego jest użycie odpowiedniej ilości tłuszczu. Jeżeli dodacie za mało masła lub oleju, to niestety ciasto wyjdzie suche i szybko zrobi się niesmaczne. Dlatego podczas przygotowywania ciasta drożdżowego upewnijcie się, że dodaliście odpowiednio dużo tłuszczu. Użyjcie go nieco więcej niż zwykle, a ciasto będzie świeże nawet przez 4 dni! Przepis na pulchne ciasto drożdżowe z kruszonką Do przygotowania pulchnego i miękkiego ciasta drożdżowego potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 75 dag mąki pszennej 30 g świeżych drożdży 2 żółtka 1 jajko 125 g cukru 1 saszetka cukru waniliowego ¾ szklanki mleka Pół szklanki oleju Do kruszonki: 250 g mąki pszennej 80 g cukru 1 saszetka cukru waniliowego 75 g masła Przygotowanie: Rozkruszcie drożdże, wsypcie po jednej łyżce mąki i cukru oraz nieco ciepłego (nie gorącego!) mleka. Wymieszajcie do połączenia składników i odstawcie na około 20 minut do wyrośnięcia. Resztę mąki na ciasto przesiejcie do miski. Jedno jajko, dwa żółtka i cukier ubijcie mikserem. Gotowy rozczyn dodajcie do przesianej mąki wraz z masą z jajek z cukrem i ciepłym mlekiem. Wyróbcie całość za pomocą haka do ciasta drożdżowego lub ręcznie. Po chwili dodawajcie powoli do ciasta olej. Wyrabiajcie przez co najmniej 15 minut lub dłużej. Wyrobione ciasto przykryjcie ściereczką i odstawcie w ciepłe miejsce do...

Błąd przy wyrabianiu ciasta drożdżowego
Newsy
Ciasto drożdżowe znowu nie wyrosło? Po raz kolejny popełniliście ten banalny błąd
Jeśli czasem nie wyrasta wam ciasto drożdżowe, a nie wiecie, dlaczego tak się dzieje, koniecznie przeczytajcie ten artykuł.

Ciasto drożdżowe to znany przysmak. Z jednej strony jest ono bardzo proste i nie wymaga skomplikowanych składników, z drugiej nie tak łatwo osiągnąć perfekcję w sztuce wyrabiania ciasta drożdżowego. Poznajcie kuchenne triki na idealne ciasto drożdżowe, a także błędy, których musicie unikać. Przepis na idealne na cisto drożdżowe Ciasto drożdżowe przygotowuje się w Polsce od pokoleń. Wasze babcie, prababcie i mamy z pewnością znały lub znają przepis na idealne ciasto drożdżowe. Jeśli one wam go nie przekazały, skorzystajcie z naszych sprawdzonych proporcji. Składniki: 500 g mąki pszennej 180 ml ciepłego mleka 35 g świeżych drożdży piekarniczych 2 jajka 4 łyżki rozpuszczonego masła ciepła woda 3 łyżki cukru szczypta soli To proporcje na ideale ciast drożdżowe. Same składniki to jednak nie wszystko, jeśli korzystacie z podobnego przepisu, a wasze ciasto nie wyrasta, być może popełniacie inny znany błąd. Temperatura w cieście drożdżowym Temperatura jest kluczem idealnego ciasta drożdżowego . Chodzi tu jednakowo o temperaturę składników, temperaturę wyrabiania, rośnięcia oraz pieczenia. Składniki na ciasto drożdżowe mieć temperaturę pokojową , płyny (mleko, woda i masło) powinny być za to ciepłe. Dzięki dobrej temperaturze, ciasto szybciej się połączy i łatwiej wyrośnie. Przy robieniu zaczynu drożdżowego z cukru i mleka nie używajcie zbyt gorącego mleka . Może ono zabić drożdże i pogrzebiecie szansę na pulchny wypiek. Kolejnym etapem, w którym kluczową rolę odgrywa temperatura, jest wyrastanie ciasta. Odłóżcie je w ciepłe i spokojne miejsce. Ciasto drożdżowe powinno rosnąć w temperaturze ok. 30 stopni. Jeśli w mieszkaniu lub domu nie jest za ciepło, możecie postawić je przy grzejniku (nie za blisko!), kominku lub włożyć do rozgrzanego do...

Opadające ciasto drożdżowe
Pixabay
Newsy
Ciasto drożdżowe wyrosło i opadło? Winny jest 1 błąd. Zrobiliście go na samym początku
Przeczytajcie i uniknijcie na zawsze popełniania tego błędu przy robieniu ciasta drożdżowego.

Ciasto drożdżowe to jedno z popularniejszych rodzajów ciast do różnorodnych wypieków. Można jeść je na słodko pod postacią pysznych drożdżówek czy placków drożdżowych albo na słono, jako włoska focaccia lub pizza. Dobre ciasto drożdżowe jest przede wszystkim puszyste i lekkie jak chmurka. Rozpływa się w ustach, niezależnie czy to ciasto jadane na słono, czy na słodko. Ciasto na drożdżówkę lub chałka, musi być pięknie przypieczone z zewnątrz, a najlepiej, gdy będzie wykończone słodką i chrupiącą kruszonką. Dlaczego ciasto drożdżowe opadło? Jeśli przygotowujecie ciasto drożdżowe, na pewno zależy wam na tym, żeby pięknie wyrosło i pozostało puszyste i wysokie podczas i po pieczeniu, prawda? Wiemy, co trzeba zrobić, żeby tak się stało. Musicie uniknąć jednego błędu, który możecie popełnić już na początku przygotowywania ciasta. Ciasto drożdżowe, które wyrosło, a potem opadło podczas pieczenia, po prostu za długo rosło! Stało się ono przez długie rośnięcie zbyt lekkie i wysokie. Przy pieczeniu gaz powstały w cieście uwolnił się, a ciasto po prostu opadło. Jak uniknąć tej sytuacji? Pilnujcie czasu rośnięcia ciasta! W tym wypadku nie sprawdza się zasada, że im dłużej rośnie ciasto, tym lepiej. Przypilnujcie też dobrych warunków rośnięcia ciasta, a będzie idealne. Jak powinno rosnąć ciasto drożdżowe? Tradycyjnie ciasto drożdżowe powinno wyrastać w cieple. Można też stosować wyrastanie w lodówce, ale konsystencja i właściwości ciasta drożdżowego są wtedy zupełnie inne. Jeśli chcecie przygotować tradycyjną drożdżówkę, placek z owocami lub chałkę, postawcie na tradycyjne rośnięcie w cieple. Pilnujcie tych zasad przy rośnięciu ciasta: Ciasto drożdżowe powinno rosnąć w natłuszczonym pojemniku, żeby łatwiej się je odklejało. Ciasto...