Dobre ciasto drożdżowe nie ma sobie równych. Chrupiące i lekko rumiane z zewnątrz, puszyste w środku i bardzo lekkie dzięki dobremu wyrośnięciu. Takie powinno być idealne ciasto drożdżowe.

Czasami, szczególnie w ziemie, kiedy w domu nie jest za ciepło, ciasto drożdżowe może długo wyrastać. Przyśpieszcie ten proces, stosując jeden prosty trik.

Ciasto drożdżowe

Ten wypiek z mąki i drożdży kocha wiele pokoleń. Zajadają się nim zarówno najmłodsi, jak i seniorzy. Pyszne ciasto drożdżowe to gwarancja sukcesu, gdy chcecie poczęstować kogoś czymś pysznym do kawy, albo przygotować lekką, słodką kolację lub śniadanie.

Przepis na ciasto drożdżowe

Składniki na ciasto drożdżowe:

  • 500 g mąki pszennej
  • 4 łyżki cukru
  • 2 jajka
  • 30 g świeżych drożdży
  • 400 ml mleka
  • 4 łyżki rozpuszczonego masła
  • Szczypta soli

Przygotowanie ciasta drożdżowego:

  1. Rozkruszone drożdże wymieszajcie z łyżką cukru i lekko podgrzanym mlekiem. Dodajcie kilka łyżek mąki, by powstał zaczyn.
  2. Zaczyn przykryjcie ściereczką i odstawcie w ciepłe miejsce do lekkiego wyrośnięcia na ok. 10-15 minut.
  3. Mąkę wsypcie do dużej miski. Dodajcie cukier, jajka, szczyptę soli i masło. Dodajcie wyrośnięty zaczyn. Wyróbcie ciasto dokładnie. W razie potrzeby regulujcie konsystencję, dodając więcej mąki lub mleka albo wody.
  4. Przykryjcie ciasto i odstawcie w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  5. Ciasto uformujcie w ulubiony kształt: warkocz, bułeczki, placek, albo przełóżcie na blachę.
  6. Pieczcie w nagrzanym piekarniku przez ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni.
  7. Po upieczeniu zostawcie przez chwilę we wyłączonym piekarniku, by uniknąć szoku temperaturowego i opadnięcia.

Wyrastanie ciasta drożdżowego

Ciasto drożdżowe powinno wyrastać w ciepłym, choć nie za gorącym miejscu. Idealna temperatura do wyrostu ciasta drożdżowego to ok. 25-26 stopni. Wtedy wyrastanie trwa ok. 1,5 godziny. Ciepłe miejsce do wyrastania ciasta drożdżowego może być na przykład obok kaloryfera, pod kołdrą, lub przy kominku.

Zobacz także:

Trik na wyrastanie ciasta drożdżowego

Jeśli nie macie za bardzo czasu i ciepłego miejsca do wyrośnięcia ciasta drożdżowego, możecie przyśpieszyć ten proces dzięki prostemu trikowi. Wykorzystajcie do tego piekarnik. Umieśćcie ciasto na górnej półce piekarnika i włączcie jedynie światło. Nie włączajcie piekarnika. Dzięki żarówce ciasto będzie znajdowało się w ciepłym miejscu i będzie miało idealne warunki do wyrastania.