Są takie dwa momenty w roku, gdy wyrzucamy szczególnie dużo żywności. Pierwszy to lato, gdy kupujemy bardzo dużo warzyw z dorodnymi naciami. Nacie z jednej włoszczyzny potrafią wtedy zapełnić cały kosz na śmieci. Drugi, to okres świąteczny, kiedy gotujemy więcej niż zwykle, a to, co przyrządzamy, pozostawia wiele odpadków nadających się wyłącznie do wyrzucenia. Podpowiadamy, jak nie wyrzucać skóry od karpia, tylko zrobić z niej coś pysznego.

Przepis na chipsy ze skóry karpia

Lubicie chrupiącą i dobrze wysmażona rybę? Taką, która ma miękkie, delikatne mięso i chrupiąca skórkę.  Tak samo możecie przygotować rybie skórki, gdy mięso użyjecie do potraw, a reszta stanie się odpadem. Chipsy ze skóry karpia są smaczne i mocno chrupiące. Przyrządza się je bardzo prosto.

Składniki:

  • Skóra karpia
  • Olej
  • Sól

Przygotowanie:

  1. Skórę pokrójcie na pasy o szerokości 3 cm. Rozgrzejcie na patelni olej i na gorącym tłuszczu układajcie rybią skórę.
  2. Smażcie z każdej strony aż skórka się zrumieni.
  3. Usmażone chipsy wyjmijcie z tłuszczu na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Dzięki temu pozbędziecie się nadmiaru tłuszczu.
  4. Na koniec gotową przekąskę oprószcie solą.

Chrupiąca rybia skórka nadaje się jako dodatek do sałatek. Można ją też jeść jako samodzielną przekąskę.

Zagospodarowanie innych kuchennych „odpadków"

Nie tylko skórek od karpia nie trzeba wyrzucać, tylko po przetworzeniu można je zjeść jako smaczną przekąskę. Także inne kuchenne odpadki można wykorzystać od końca. Podajemy kilka pomysłów na dania, które zrobicie ze….śmieci. Wiele z nich warto zwierać, żeby zgromadzić większą ilość. Najłatwiej robić to wkładając posegregowane resztki do osobnych plastikowych pudełek i odkładać do zamrażalnika. Dzięki temu świeże resztki nie zmarnują się, a gdy zbierze się odpowiednia ilość, możecie przyrządzić z nich całkiem nowe dania:

Zobacz także:

  • Obierki od jabłek szykowanych na szarlotkę. Zróbcie z nich kompot.
  • Obierki mandarynek zjadanych przez całe święta. Zasypcie je cukrem i zróbcie nalewkę.
  • Obierki z włoszczyzny obranej na sałatkę jarzynową. Ugotujcie na nich pełen smaku i witamin bulion.

Źródło: Onet.pl