Co zrobić z pączkami lipy, które przyniesiecie ze spaceru? Można je dodawać do sałatek
Adobe Stock
Newsy

Czy wiecie, że pączki tych drzew są jadalne? Można dodać je do sałatki. Są smaczne i zdrowe

Wyjaśniamy, do jakich dań dodawać pączki drzew i jak działają na zdrowie.

Pączki tego popularnego drzewa nie tylko są jadalne, ale też smaczne i zdrowe. Podpowiadamy jak ich używać w kuchni.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jadalne pączki lipy – jak działają na zdrowie i jak je jeść?

Lipa zawiera wiele cennych właściwości, które są znane i wykorzystywane przez ludzi od wieków. W liściach, które zaczynają się rozwijać wiosną, znajdują się fenolokwasy, flawonoidy i glikozydy, które mają działanie moczopędne, wzmacniające naczynia krwionośne, przeciwzapalne i antyseptyczne. Związki zawarte w lipie obniżają także ciśnienie krwi.

Przyrządzając pędy z lipy wykorzystacie do dań właśnie te zielone zawiązki listków, pełne wartości zdrowotnych. Możecie z nich zrobić kilka prostych dań o leczniczych właściwościach:

  • Kulki mocy. Podprażcie pączki na suchej patelni, dodajcie miód i odrobine oliwy i utoczcie z tych składników kulki, które dodadzą wam energii
  • Marynowane pączki lipy usuwające toksyny. Marynatę przygotujcie z octu jabłkowego, soli, cukru pieprzu i listków laurowych. Zalejcie marynatą pączki lipy. Wszystkie składniki zagotujcie, przelejcie do słoika i od razu zakręćcie słój. Pączki marynowane będą gotowe do jedzenia po kilku dniach leżakowania

Pączki lipy są słodkawe w smaku, chrupiące i orzeźwiające. W postaci surowej możecie dodawać je do sałatek czy twarożku. Będą wartościowym składnikiem i jednocześnie udekorują danie. Pączki są smaczne także jako dodatek do makaronów, a także sosów i zup. Można też z nich robić napary lecznicze i nalewki.

Zobacz także
Jakie właściwości ma woda z brzozy? Pijcie 2 razy dziennie, a efekty was zachwycą

Jakie właściwości ma woda z brzozy? Pijcie 2 razy dziennie, a efekty was zachwycą

Nigdy więcej nie wyrzucajcie tej pestki. Zalejcie ją wodą, a otrzymacie miksturę na bolący żołądek

Nigdy więcej nie wyrzucajcie tej pestki. Zalejcie ją wodą, a otrzymacie miksturę na bolący żołądek

Inne jadalne pączki drzew

Nie wszystkie pączki drzew i krzewów można jeść. Niektóre są kompletnie niejadalne, inne niesmaczne, gorzkawe i przez to nie zachęcają do wykorzystania ich w kuchni. Na przykład gorzkie w smaku są pędy dębu czy orzecha.

To, co w pączkach, jak w kiełkach roślin  uznajemy za wartościowe, czyli nagromadzenie substancji odżywczych, nie musi zawsze działać korzystnie na organizm człowieka. Czasem działanie substancji aktywnych jest tak intensywne, że ryzykowne jest dodawanie ich do potraw bez konsultacji z lekarzem.

Warto też wiedzieć, na co działają substancje zawarte w liściach poszczególnych gatunków.

Tak działają nalewki z pączków drzew:

  • Topola czarna – działa przeciwprzeziębieniowo
  • Brzoza – ma działanie moczopędne i odtruwające
  • Buk – działa przeciwkaszlowo i uspokajająco
  • Lipa – m.in wyrównuje ciśnienie krwi

Źródło: msn.com.pl, claudia.pl

Jak zrobić herbatę z liści oliwnych? Ten eliksir pochodzi z Biblii i leczy prawie wszystkie choroby
Adobe Stock
Newsy
Jak zrobić herbatę z liści oliwnych? Ten eliksir pochodzi z Biblii i leczy prawie wszystkie choroby
Napar z liści oliwnych to odpowiedź na słabą odporność, wirusy, bakterie, grzyby. Przez starożytnych uważany za eliksir młodości i siły. Nic dziwnego, mit mówi, że to sama Atena stworzyła drzewo oliwne.

Wzmianek o drzewie oliwnym i jego pozytywnych właściwościach w Biblii nie brakuje. Już w czasach powstawania Pisma Świętego wiedziano o jego niezwykłych cechach. Co więcej, nie chodzi tutaj tylko o owoce drzewa oliwnego, ale także o jego liście. Walka z opryszczkami, opóźnianie procesów starzenia się, a także pomoc w zwalczeniu zwykłej grypy - to tylko część prozdrowotnych właściwości naparu z suszonych liści oliwnych. Nie pozostaje nic innego, jak się w nie zaopatrzyć! Gdzie można kupić liście oliwne? Niestety tego rodzaju suszone liście dostępne są głównie w sklepach internetowych lub dobrych sklepach zielarskich. Pocieszeniem jest jednak to, że ich cena nie powinna odstraszyć nikogo, kto chciałby w łatwy sposób poprawić swoje zdrowie. Przed zakupem suszonych listków oliwnych warto dobrze przejrzeć znalezione oferty. Najlepszym wyborem będzie susz, który został przygotowany z najwyższej jakości liści z drzew uprawianych bez użycia zbędnych pestycydów i oprysków. Herbata z liści oliwnych: właściwości Napar ten jest tak zdrowy, ponieważ liście oliwne: zawierają sporo cennych związków fenolowych i flawonoidów w swoim składzie mają także oleuropeinę - silny przeciwutleniacz napar z liści oliwnych nie zawiera kofeiny zawierają witaminę C wspomagają system odpornościowy działają antybakteryjnie, przeciwgrzybicznie i przeciwpasożytniczo obniżają ciśnienie tętnicze krwi i chronią układ krążenia. Jak zrobić herbatę z liści oliwnych? Napar z liści oliwnych można pić nawet 2-3 razy dziennie.   Sposób przygotowania: Z torebki wyjmijcie ok. 4-5 suszonych listków oliwnych. Zagotujcie w rondelku lub w garnku wodę – powinno to być ok. 250-300 ml. Kiedy woda zacznie wrzeć, włóżcie do...

Wigilia
Pexels/Nicole Michalou
Newsy
Czujecie się ciężko po świętach? Ten sok pomaga schudnąć. Zrobisz go z 3 tanich składników
Soki warzywne mają doskonałe właściwości odtruwające. Jeśli nie oszczędzaliście żołądka w święta Bożego Narodzenia, podpowiadamy warzywny detoks, który przyda się jeszcze przed sylwestrem.

Warzywa to prawdziwe bogactwo witamin i składników mineralnych. Można je jeść właściwie bez limitu. Dietetycy od lat alarmują o ich częste spożywanie. Po świętach mogą przynieść ulgę waszej wątrobie. Warzywa są niskokaloryczne i smaczne. Ich wielkim plusem jest możliwość przygotowania z nich różnych potraw, które zachwycą nawet najbardziej wybredne podniebienia. Co prawda, trudno namówić na nie dzieci, jednak z czasem same zaczną po nie sięgać - to możemy wam zagwarantować.  Różne ich rodzaje nadają się do prostych i zdrowych detoksów. Wystarczy kilka dni na sokach warzywnych i wasze jelita odczują dużą ulgę. Niektóre warzywa, ale i owoce, nadają się do podobnych celów wprost idealnie. Przedstawiamy wspaniałą trójkę, dzięki której święta nie będą wam już dłużej ciążyć! Burak czerwony jest źródłem białka  W buraku znajdziemy nie tylko białko i cukier, ale również ważne dla organizmu składniki odżywcze. W burakach jest dużo substancji o działaniu antybakteryjnym, przeciwgrzybicznym i przeciwpasożytniczym. Właściwości prozdrowotne  buraka są dzięki temu nieograniczone. Ze względu na swój bogaty skład, sok z buraka polecany jest szczególnie osobom cierpiącym na anemię. Zawarte w nim żelazo i witaminy z grupy B działają korzystnie na układ krwionośny i procesy tworzenia czerwonych krwinek. Sok z buraka obniży także ciśnienie krwi oraz poziom cholesterolu.  Marchew - idealne warzywo do chrupania Jeśli szukacie przekąski lub ograniczacie kalorie, na pewno sięgacie po marchew. Jest ona przede wszystkim cennym źródłem karotenoidów - przeciwutleniaczy, będących jednocześnie barwnikami nadającymi marchewce jej charakterystyczny pomarańczowy kolor. Marchew obfituje...

Ta cytrusowo-korzenna nalewka oczyszcza z toksyn i będzie świetna na prezent
Adobe Stock
Newsy
Ta cytrusowo-korzenna nalewka oczyszcza z toksyn i będzie świetna na prezent
Chwila przygotowania, dwa tygodnie leżakowania i macie doskonały prezent świąteczny dla kogoś bliskiego. Podpowiadamy jak go zrobić.

Pomarańcze połączone z goździkami dają cytrusowo-korzenny aromat, który koi i uspokaja. Składniki nalewki działają też prozdrowotnie pod warunkiem, że pijecie nie więcej, niż jeden kieliszek po posiłku lub przed snem. Nalewka ma piękny bursztynowy kolor i przelana do ozdobnej butelki może stanowić doskonały prezent. Tym milszy, że wykonany własnoręcznie. Podpiszcie ją, przewiążcie ozdobną wstążką i włóżcie do torebki prezentowej. Pomarańcze i goździki dobre dla zdrowia Dzięki pomarańczy, zawierającej dużą dawkę witaminy C, beta-karotenu oraz wody, nalewka z tego owocu wypłukuje toksyny. Dzięki antyutleniaczom neutralizuje szkodliwe działanie wolnych rodników i usuwa je z organizmu. Pomaga to zapobiegać uszkodzeniom komórek, ich przedwczesnemu starzeniu się i degeneracji, a także powstawaniu komórek nowotworowych. Ponieważ zawiera wiele witamin z grupy B, pozytywnie wpływa na układ nerwowy, reguluje ciśnienie krwi i poprawia rytm serca, a także koi nerwy. Owoce są bogate w błonnik więc korzystnie wpływają na przemianę materii. Z kolei goździki mają działanie antyseptyczne, likwidują stany zapalne i wzmacniają układ odpornościowy. Działają przeciwnowotworowo, przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo i wykrztuśnie. Składniki nalewki pomarańczowo–goździkowej regulują funkcje układu nerwowego, koją i ułatwiają zasypianie. Nalewka pomarańczowo-goździkowa gotowa w 2 tygodnie Składniki 0,5 l wódki (można wymieszać ze spirytusem) 3 pomarańcze 1 szklanka wody (250 ml) 1 szklanka cukru 20 goździków 1/2 łyżeczki mielonych goździków Przygotowanie Do garnka wsypcie cukier, dodajcie goździki i zalejcie wodą. Gotujcie na średnim ogniu przez 10-15 minut, aż syrop zgęstnieje, a cukier się rozpuści. Odstawcie syrop do wystygnięcia, a...

Jak uratować za ostrą potrawę. Dodajcie ten 1 produkt i problem zniknie
Adobe Stock
Newsy
Jak uratować za ostrą potrawę? Dodajcie jeden z tych dwóch produktów, a problem zniknie
Lubicie ostro zjeść? A co zrobić gdy okazało się, że potrawa wyszła za ostra?

Czy wiecie, że do ostrych potraw można się przyzwyczaić? Jedząc je stopniowo, oswajamy nasze kubki smakowe do obecności substancji odpowiadających za ostrość. I choć osobom nieznoszących ostrych dań pewnie trudno w to uwierzyć, to ci którzy kochają ostrość w potrawach są rozczarowani, gdy poda im się danie zbyt łagodne w smaku. Nie tylko uważają, że nie jest wyraziste, ale też twierdzą, że bez ostrości tracą całą przyjemność z jedzenia. Co powoduje ostrość produktów i jak zmniejszyć ostrość dań? Za ostry smak występujący w potrawach odpowiadają związki chemiczne zwane kapsaicynoidami. Te substancje działają na nasz układ nerwowy powodując odczuwanie bólu i palenia w jamie ustnej. W papryczkach chilli znajduje się kapsaicyna, w kurkumie, pieprzu czy innych przyprawach dających ostrość występują inne, analogiczne kapsaicynoidy. Jak zredukować ostrość dania? Najlepszym sposobem na zmniejszenie ostrości, gdy do sosu czy zupy dodaliście za dużo chilli, jest rozcieńczenie płynu filiżanką tłustego mleka. Tłuste mleko jest tak skuteczne, bo odpowiedzialna za pikantny smak kapsaicyna, rozpuszcza się w tłuszczach. Z tego powodu nie wystarczy rozcieńczyć za ostry płyn wodą. Trzeba by jej dodać zbyt dużo, psując jednoczenie gotowe już danie.    Innym sposobem „wyciągnięcia” ostrości z potrawy jest dodanie do niej surowego ziemniaka. Obierzcie go, przekrójcie na pół i ugotujcie w za ostrym sosie, a następnie wyjmijcie z potrawy. Czy jedzenie ostrych dań jest zdrowe? Substancje stanowiące o ostrości produktów mają wiele właściwości zdrowotnych. Jednak to czy należy jeść ostre potrawy, czy lepiej ich unikać zależy od waszego zdrowia i upodobań.  Wartości zdrowotne pikantnych produktów: Działają bakteriobójczo Wzmacniają...