jak smażyć wątróbkę
Adobe Stock
Newsy

Co zrobić, gdy wątróbka strzela podczas smażenia? Ten sprytny trik znają tylko nieliczni

Choć wątróbka zjednała sobie wielu wiernych fanów, jej przygotowywanie w domu należy do rzadkości. Bowiem umieszczone na patelni mięso niesamowicie strzela i pryska na całą kuchnie, a przecież nikt nie lubi sprzątać tego typu zabrudzeń. Na szczęście wiemy, jak tego uniknąć.
Weronika Kępa
styczeń 10, 2021

Bez względu na to czy wątróbka jest drobiowa czy wieprzowa, podczas jej przygotowania wiele pań domu nie radzi sobie z pryskającym wszędzie tłuszczem. Jak się okazuje to skutek nieprawidłowego smażenia. Jak więc postępować z tym mięsem? Zaraz wszystkiego się dowiecie.

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Co zrobić, gdy wątróbka strzela podczas smażenia?

Po pierwsze pamiętajcie, że zanim oprószycie wątróbkę mąką powinniście ją dokładnie osuszyć z nadmiaru wody. Możecie to zrobić na przykład przy pomocy ręcznika papierowego. 

Po drugie nie przewracajcie mięsa co chwila, jeśli nie wymaga tego sytuacja. Poczekajcie kilka minut aż przyrumieni się z jednej strony i dopiero wtedy obróćcie ją na drugą. 

I ostatnia rada – pod żadnym pozorem nie nakłuwajcie wątróbki widelcem! Do jej przewracanie użyjcie specjalnych szczypiec kuchennych lub szpatułki. 

Skoro wiecie już, jak należy postępować z tego typu mięsem, możecie się śmiało zabrać za jego przygotowanie. Wątróbka z dodatkiem cebuli i bakłażana, będzie smakować wybornie! Sami się przekonajcie.

Przepis na wątróbkę z bakłażanem i cebulą

Będziecie potrzebować

  • 300 gramów wątróbki drobiowej
  • 2 cebuli
  • 1 bakłażana
  • 1 łyżki masła
  • 1 łyżki mąki
  • 1 łyżki oleju
  • Przyprawy: sól, pieprz, maggi

Przygotowanie

  1. Wątróbki dokładnie umyjcie, osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego, oczyśćcie z żyłek i pokrójcie na mniejsze kawałki. Tak przygotowane umieśćcie w średniej wielkości misce.
  2. Cebulę obierzcie i pokrójcie w pióra. Z kolei bakłażana umyjcie i pokrójcie w paski lub cienkie talarki. Oba składniki umieśćcie w misce z wątróbką.
  3. Całość posypcie mąką i dokładnie wymieszajcie.
  4. Na rozgrzanej patelni umieśćcie masło i olej. Kiedy się rozpuszczą dodajcie mięso. Całość smażcie przez ok. 5 minut aż do zarumienienia.
  5. Po upływie tego czasu doprawcie danie solą, pieprzem i maggi, a następnie podlejcie wodą i duście przez kolejne ok. 20 minut. 

Gotowe!

Źródło: gotujmy

Komentarze
czy można smażyć na oliwie z oliwek
AdobeStock
Zdrowie Smażenie na tej oliwie wytwarza rakotwórcze związki! Sprawdź czy popełniasz ten podstawowy błąd!
Używasz tego oleju do smażenia? Jego stosowanie może mieć fatalne skutki!
Katarzyna Wyborska
listopad 16, 2020

Czy potrafisz wyobrazić sobie gotowanie bez smażenia? My też nie! W końcu najsmaczniejsze potrawy to te smażone w tłuszczu. Kotlety schabowe, placki ziemniaczane czy jajko sadzone – pyszności! A czy zwracasz uwagę na to, jakiego tłuszczu używasz do smażenia? To bardzo ważne, ponieważ konsekwencje smażenia na nieodpowiedniej oliwie są bardzo poważne! Oliwa oliwie nierówna W Polsce najczęściej stosowanym tłuszczem do smażenia jest olej rzepakowy. Dość tani, zdrowy, a przede wszystkim o neutralnym smaku i zapachu, który nie wpływa dzięki temu na smak potraw. Dziś na rynku obecnych jest dużo więcej olejów, z których Polacy chętnie korzystają. Z tych najpopularniejszych możemy wymienić: Olej słonecznikowy Olej z pestek winogron Olej lniany Olej kokosowy Oliwę z oliwek Każdy z nich wyróżnia się innymi właściwościami. Olej z pestek winogron jest wyjątkowo neutralny, ponieważ praktycznie nie ma smaku i zapachu i jest bezbarwny. Olej lniany polecany jest w praktyce przeciwnowotworowej, ponieważ badania dowiodły, że znajduje się w nim najwięcej tłuszczów nienasyconych, które przeciwdziałają rozwojowi raka. Z kolei oliwa z oliwek ze względu na charakterystyczny zapach używana jest w kuchni śródziemnomorskiej jako dodatek do sałatek. Jednak czy wszyscy w ten sposób jej używają? Czy ty też popełniasz ten błąd? Od kilku lat oliwa z oliwek jest coraz popularniejsza w polskich domach, ponieważ reklamuje się ją jako zdrowszą alternatywę dla oleju rzepakowego. Jednak to nie do końca prawda! Rzeczywiście, oliwa zawiera więcej tłuszczów nasyconych, ale z tego powodu używana do przyrządzania tradycyjnych polskich dań staje się o wiele bardziej niebezpieczna dla naszego zdrowia niż olej rzepakowy! Dlaczego? Uwaga na dym! Oliwa z oliwek zawiera dużo nienasyconych...

Przeczytaj