Bez względu na to czy wątróbka jest drobiowa czy wieprzowa, podczas jej przygotowania wiele pań domu nie radzi sobie z pryskającym wszędzie tłuszczem. Jak się okazuje to skutek nieprawidłowego smażenia. Jak więc postępować z tym mięsem? Zaraz wszystkiego się dowiecie.

Co zrobić, gdy wątróbka strzela podczas smażenia?

Po pierwsze pamiętajcie, że zanim oprószycie wątróbkę mąką powinniście ją dokładnie osuszyć z nadmiaru wody. Możecie to zrobić na przykład przy pomocy ręcznika papierowego. 

Po drugie nie przewracajcie mięsa co chwila, jeśli nie wymaga tego sytuacja. Poczekajcie kilka minut aż przyrumieni się z jednej strony i dopiero wtedy obróćcie ją na drugą. 

I ostatnia rada – pod żadnym pozorem nie nakłuwajcie wątróbki widelcem! Do jej przewracanie użyjcie specjalnych szczypiec kuchennych lub szpatułki. 

Zobacz także:

Skoro wiecie już, jak należy postępować z tego typu mięsem, możecie się śmiało zabrać za jego przygotowanie. Wątróbka z dodatkiem cebuli i bakłażana, będzie smakować wybornie! Sami się przekonajcie.

Przepis na wątróbkę z bakłażanem i cebulą

Składniki:

  • 300 gramów wątróbki drobiowej
  • 2 cebuli
  • 1 bakłażana
  • 1 łyżki masła
  • 1 łyżki mąki
  • 1 łyżki oleju
  • Przyprawy: sól, pieprz, maggi

Przygotowanie:

  1. Wątróbki dokładnie umyjcie, osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego, oczyśćcie z żyłek i pokrójcie na mniejsze kawałki. Tak przygotowane umieśćcie w średniej wielkości misce.
  2. Cebulę obierzcie i pokrójcie w pióra. Z kolei bakłażana umyjcie i pokrójcie w paski lub cienkie talarki. Oba składniki umieśćcie w misce z wątróbką.
  3. Całość posypcie mąką i dokładnie wymieszajcie.
  4. Na rozgrzanej patelni umieśćcie masło i olej. Kiedy się rozpuszczą dodajcie mięso. Całość smażcie przez ok. 5 minut aż do zarumienienia.
  5. Po upływie tego czasu doprawcie danie solą, pieprzem i maggi, a następnie podlejcie wodą i duście przez kolejne ok. 20 minut. 

Gotowe!

Źródło: gotujmy