Co się stanie z waszym organizmem gdy codziennie będziecie jeść fasolę?
Flickr
Newsy

Co się stanie z waszym organizmem gdy codziennie będziecie jeść fasolę?

Unikacie roślin strączkowych czy wręcz przeciwnie, jecie, kiedy tylko nadarzy się okazja? Oto dlaczego zawsze warto mieć w kuchni puszkę fasoli czy słoik ciecierzycy.

Niektórzy unikają jedzenia grochu czy fasoli,  bojąc się problemów żołądkowych. A wiecie, skąd biorą się wzdymające właściwości fasoli i innych roślin strączkowych? Ze skórki okalającej strączek. Jej funkcja w roślinie jest taka, że ma chronić ją przed światem zewnętrznym i warunkami atmosferycznymi. 

To dlatego skórki strączków nie są strawne dla człowieka i mogą powodować problemy gastryczne, w tym wzdęcia. Łatwo można jednak zmniejszyć ich negatywne działanie poprzez właściwe gotowanie, a także moczenie, kiełkowanie czy fermentowanie roślin strączkowych. Opowiemy jak to zrobić, aby fasola i inne  strączki w pełni działały na naszą korzyść.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Porcja nasion strączkowych dziennie i możecie żyć długo

Tak robią ludzie żyjący w tzw. niebieskich strefach, czyli regionach świata, w których żyje największa ilość stulatków. Badania pokazały, że w ich diecie, niezależnie od tego, czy żyją w Azji, Ameryce czy Europie, jest przynajmniej 20 g dziennie roślin strączkowych. Do roślin strączkowych, których pozytywny wpływ na długość życia, należą:

  • Fasola
  • Groch
  • Bób
  • Ciecierzyca
  • Soczewica
  • Soja

W każdym przypadku o zdrowotnym działaniu mówimy, mając na myśli wszystkie gatunki danej rośliny. W przypadku fasoli, do diety należy włączyć czarną czerwoną fasolę, białą, fasolę Jaś i wszystkie pozostałe. 

Rośliny strączkowe poza tym, że sycą, zawierają też stosunkowo niską ilość kalorii. Jedna porcja warzyw strączkowych (pół szklanki) to tylko ok. 115 kcal. Rośliny strączkowe mają też niski indeks glikemiczny. Wykorzystywanie ich w daniach jest więc mądrym zrównoważeniem diety za pomocą produktu wartościowego, sycącego i niskokalorycznego.

Zobacz także
zupa fasolowa z kiełbasą przepis

Zupa fasolowa ze składnikiem, który wszyscy uwielbiają. Klasyk polskiej kuchni idealny na zimowe chłody

grochówka

Oto sekret żołnierskiej grochówki. Podpułkownik radzi: dodajcie do niej te składniki, a smak was zachwyci

Jakie wartości ma fasola?

Fasola to tylko jedna z wielu wartościowych roślin strączkowych, jakie mamy pod ręką. Zawiera antyutleniacze, dużo błonnika pokarmowego i jest bogata w białko roślinne. Jako produkt z niską zawartością tłuszczu, jest doskonałym składnikiem diet odchudzających. Tym bardziej że po zjedzeniu posiłku z dodatkiem fasoli, czujemy się syci i nie mamy ochoty na podjadanie.

Fasola zawiera też wiele witamin i mikroelementów:

  • Witaminy z grupy B
  • Żelazo
  • Wapń
  • Potas
  • Magnez
  • Miedź
  • Kobalt
  • Mangan
  • Cynk 
  • Fosfor

Jak prawidłowo gotować fasolę żeby uniknąć wzdęć? 

Fasola i rośliny strączkowe mogą mieć działanie wzdymające. Aby je zminimalizować, pamiętajcie o właściwym przygotowaniu ziaren. Moczenie jest jednym z nich. Namaczanie fasoli i grochu na noc, jest bardzo mądrym krokiem rozpoczynającym przygotowanie dań z roślin strączkowych, obecnym już w recepturach naszych babć.

5 zasad gotowania suchych strączków:

  1. Zawsze namoczcie je na noc.
  2. Gotujcie bez przykrycia i zdejmujcie z powierzchni „szum”.
  3. Uważajcie, gotujące się strączki kipią! Gotujcie na małym ogniu i kontrolujcie cały proces.
  4. Posólcie dopiero pod koniec gotowania.
  5. Gotujcie do miękkości, ale nie dłużej, nie przegotowujcie roślin strączkowych

Źródło: zdrowie.radiozet.pl, medonet, A jak nie mięso, to co/ Dorota Jaworska

Jakiej fasoli użyć do fasolki po bretońsku? Wybierzcie ten rodzaj, a skrócicie czas gotowania do minimum
Flickr
Newsy
Jakiej fasoli użyć do fasolki po bretońsku? Wybierzcie ten rodzaj, a skrócicie czas gotowania do minimum
Fasolka po bretońsku to jednogarnkowe danie, idealne na chłodniejsze dni. Jest bardzo sycąca i pyszna. Sprawdźcie, jakie rodzaje warzyw strączkowych najlepiej sprawdzą się w tej potrawie.

To jedno z ulubionych dań Polaków. Potrawa jest szybka i prosta w przygotowaniu, a przede wszystkim nie potrzeba większej ilości kuchennych przyrządów, wystarczy garnek. To jeden z plusów tej potrawy, gdyż nie spędza się czasu na porządkowaniu kuchni po gotowaniu. Pozostałe korzyści to wartości odżywcze potrawy i smak. Dlaczego dania z fasoli są zdrowe? Rośliny strączkowe mają wiele cennych właściwości i są polecane przez dietetyków. Warto włączyć je do codziennej diety. Jedną z głównych zalet strączków jest to, że mają niski indeks glikemiczny i nie powodują szybkiego wzrostu glukozy we krwi. Ponadto stanowią dobre źródło białka. Są szczególnie zalecane dla osób będących na diecie wegetariańskiej lub wegańskiej. Dostarczają sporo węglowodanów oraz błonnika, który skutecznie usprawnia trawienie. Już jedna porcja roślin strączkowych dziennie, może pomóc w obniżeniu cholesterolu. 100 g białej fasoli zawiera ok. 127 kcal. Strąki są dobrym źródłem białka. W 100 g produktu znajdziemy 8,76 g białka. Fasola zawiera też sporo błonnika, niewiele cukrów prostych, a także następujące witaminy: Witaminę A Witaminę C Witaminę E Witaminę K Tiaminę Ryboflawinę Niacynę Witaminę B5 Kwas foliowy Proste składniki na fasolkę po bretońsku Jak sama nazwa potrawy wskazuje, głównym składnikiem dania jest fasola. To twarde nasiona, które przed ugotowaniem wymagają namoczenia. Dlatego planując przygotowanie fasolki po bretońsku, pamiętajcie dzień wcześniej o namoczeniu na noc fasoli. Szybszym sposobem przygotowania dania, jest użycie gotowej fasoli z puszki. Poza fasolą, do dania należy przygotować mięso, najlepiej sprawdzi się kiełbasa oraz boczek. Składnikami fasolki po bretońsku jest też cebula i...

sposób na szybsze gotowanie fasoli i grochu
Pixabay
Newsy
Chcecie przyspieszyć gotowanie fasoli i grochu? Ta babcina metoda naprawdę działa
Nie od dziś wiadomo, że produkty takie jak fasola czy groch potrzebują bardzo długiej obróbki termicznej. Niestety, nie każda pani domu dysponuje takim czasem. Na szczęście istnieje sposób, który niesamowicie go skraca.

Cenne właściwości roślin strączkowych Rośliny strączkowe, takie jak fasola czy groch, powinny zajmować wysokie miejsce w diecie każdego człowieka. Ich regularne spożywanie między innymi wzmacnia system odpornościowy i nerwowy, ale również zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory. Na tym jednak nie koniec. Jedzenie fasoli i grochu zaleca się przede wszystkim osobom zmagającym się z nadciśnieniem tętniczym, przewlekłą chorobą nerek oraz cukrzycą. Mało kto wie, że napary przyrządzane z ususzonych nasion strączkowych, działają moczopędnie i oczyszczają organizm z toksyn. Różne sposoby przyrządzania  Niestety, wiele osób eliminuje ze swojej diety te cenne produkty. Główną przyczyną jest fakt, że ich przyrządzenie zajmuje mnóstwo czasu, którym w dzisiejszych czasach mało kto dysponuje. Okazuje się jednak, że istnieje sposób praktykowany głównie przez wasze babcie, który znacznie przyspiesza ten proces. Większość pań domu poświęca wiele godzin na gotowanie fasoli czy grochu. Tradycyjnie należy je moczyć przez 2 godziny w bardzo gorącej wodzie i dolewać co jakiś czas wrzątku. Następnie powinno się wylać wodę, zalać strąki świeżą i gotować przez ok. 12 godzin, aż do miękkości. Istnieją też szkoły, które mówią, że fasolę lub groch należy zalać zimną wodą, szybko zagotować, a następnie odcedzić, ponownie zalać wodą i gotować aż do miękkości. Te sposoby wymagają jednak zbyt wiele uwagi. Jeśli chcecie, by strąki były gotowe szybciej, zastosujcie ten trik. Przyspieszcie gotowanie fasoli i grochu Wystarczy, że zalejecie fasolę lub groch zimną wodą i odstawicie do namoczenia na całą noc (12 godzin). Następnego dnia odcedźcie nasiona z wody, zalejcie je ponownie i zacznijcie gotować. Całość nie powinna wam zająć więcej niż 90 minut. W ten sposób...

Jak gotować bób, żeby nie wzdymał? Do wody musicie dodać ten składnik
Flickr
Newsy
Jak gotować bób, żeby nie wzdymał? Do wody musicie dodać ten składnik
Bób jest smaczny i zdrowy, ale ma jedną wadę – dla wielu osób jego zjedzenie kończy się wzdęciami i kłopotami trawiennymi. Znamy sposób na ugotowanie bobu w taki sposób, by nie wzdymał i był nieco bardziej lekkostrawny.

Pozytywne walory zielonych nasion bobu są znane nawet małym dzieciom. Bób cenili sobie bardzo starożytni Rzymianie. Szkoda, że wielu z nas zapomina o jego właściwościach nawet w bobowym sezonie – są nim letnie miesiące, czyli czerwiec, lipiec i sierpień. Czy wszyscy mogą spożywać bób? Często powodem, dla którego wielu rezygnuje ze spożywania i przyrządzania bobu, jest jego wzdymające działanie. To prawda, bób nie jest stworzony dla wszystkich – może źle działać na osoby z osłabionymi nerkami czy też na cukrzyków. Jednak dobrze ugotowane i przygotowane nasiona tej zielonej rośliny strączkowej nie powinny aż tak mocno powodować nieprzyjemnych wzdęć i kłopotów trawiennych u osób podatnych na tego typu problemu. Jak ugotować bób, żeby nie wzdymał? Gotowanie bobu w taki sposób, by uniknąć potem kłopotów ze wzdęciami nie jest trudne. Wystarczy, że zastosujecie jeden z podanych poniżej sposobów: Pierwszy sposób gotowania bobu przewiduje dodanie do gotujących się w wodzie nasion gałązki kopru świeżo zerwanego z pola Kolejny patent sprowadza się do dodania do gotującego się bobu łyżeczki kminku, który jak wiadomo, wykazuje działanie przeciw wzdymające (dodaje się m.in. do gotowanej kapusty czy bigosu) Ostatni ze sposobów jest „najmniej inwazyjny”, jeśli chodzi o wpływ na smak ugotowanych nasion – chodzi o moczenie bobu przed gotowaniem i solenie go dopiero pod koniec gotowania. W przeciwieństwie do gotowania fasoli czy grochu, bobu nie trzeba moczyć przez kilkanaście godzin – wystarczy zalanie zielonych nasion gorącą wodą na ok. 1-2 godziny Jak kupić najlepszy bób i jak długo go gotować? Jeśli chcecie dowiedzieć się, jak kupić najlepszy bób i w jakiej porze roku jest on najsmaczniejszy i najtańszy,...

Jak gotować fasolę, by nie powodowała wzdęć? Ten sposób jest niezawodny
AdobeStock
Newsy
Jak gotować fasolę, by nie powodowała wzdęć? Ten sposób jest niezawodny
Dokuczają wam wzdęcia po fasoli? Wykorzystajcie ten sposób, by zapomnieć o nieprzyjemnych dolegliwościach!

Fasola to doskonałe źródło białka w diecie, a do tego jest pełna witamin. Poleca się ją zwłaszcza osobom, które stosują dietę wegetariańską, wegańską lub po prostu jedzą mało mięsa, ponieważ za nim nie przepadają. Niestety, fasola (i inne rośliny strączkowe) powoduje nieprzyjemne wzdęcia. Dlaczego tak się dzieje i jak temu zapobiec? Dowiecie się z tego artykułu. Jak ugotować fasolę? Jednym ze sposobów ograniczenia kłopotliwych dolegliwości po zjedzeniu fasoli jest odpowiednia technika gotowania. Pierwszy sposób polega na tym, że należy zalać fasolę zimną wodą i odstawić ją na 8-12 godzin. Nie dłużej, ponieważ zacznie fermentować! Po namoczeniu wodę należy wylać, wlać świeżą i zagotować fasolę na dużym ogniu bez pokrywki. Gdy fasola się zagotuje, trzeba ją odcedzić, wlać znów świeżą wodę, zagotować i gotować na średnim ogniu do miękkości. Drugi sposób jest o wiele szybszy. Wrzątkiem zalejcie fasolę i odstawcie. Po godzinie dolejcie wrzątek i poczekajcie jeszcze jedną godzinę. Po tym czasie wylejcie wodę, nalejcie świeżej i zagotujcie fasolę bez przykrycia. Odcedźcie, zalejcie zimną wodą i zagotujcie, a po zagotowaniu gotujcie na średnim ogniu. Dlaczego fasola powoduje wzdęcia? W ludzkim organizmie jednym z enzymów odpowiedzialnych za trawienie białek roślinnych jest trypsyna. W fasoli znajdują się lektyny, które na pewien czas blokują działanie trypsynu, w wyniku czego zaczynają działać bakterie jelitowe, a te powodują wzdęcia oraz gazy. Szczególnie ciężkostrawne są skórki fasoli. Co zrobić, by fasola nie powodowała wzdęć? Odpowiednie gotowanie to tylko jeden ze sposobów na to, by zmniejszyć dolegliwości spowodowane zjedzeniem fasoli. Możecie zastosować także poniższe metody: Przyprawy – dodanie odpowiednich przypraw do fasoli...