Niektórzy unikają jedzenia grochu czy fasoli,  bojąc się problemów żołądkowych. A wiecie, skąd biorą się wzdymające właściwości fasoli i innych roślin strączkowych? Ze skórki okalającej strączek. Jej funkcja w roślinie jest taka, że ma chronić ją przed światem zewnętrznym i warunkami atmosferycznymi. 

To dlatego skórki strączków nie są strawne dla człowieka i mogą powodować problemy gastryczne, w tym wzdęcia. Łatwo można jednak zmniejszyć ich negatywne działanie poprzez właściwe gotowanie, a także moczenie, kiełkowanie czy fermentowanie roślin strączkowych. Opowiemy jak to zrobić, aby fasola i inne  strączki w pełni działały na naszą korzyść.

Porcja nasion strączkowych dziennie i możecie żyć długo

Tak robią ludzie żyjący w tzw. niebieskich strefach, czyli regionach świata, w których żyje największa ilość stulatków. Badania pokazały, że w ich diecie, niezależnie od tego, czy żyją w Azji, Ameryce czy Europie, jest przynajmniej 20 g dziennie roślin strączkowych. Do roślin strączkowych, których pozytywny wpływ na długość życia, należą:

  • Fasola
  • Groch
  • Bób
  • Ciecierzyca
  • Soczewica
  • Soja

W każdym przypadku o zdrowotnym działaniu mówimy, mając na myśli wszystkie gatunki danej rośliny. W przypadku fasoli, do diety należy włączyć czarną czerwoną fasolę, białą, fasolę Jaś i wszystkie pozostałe. 

Zobacz także:

Rośliny strączkowe poza tym, że sycą, zawierają też stosunkowo niską ilość kalorii. Jedna porcja warzyw strączkowych (pół szklanki) to tylko ok. 115 kcal. Rośliny strączkowe mają też niski indeks glikemiczny. Wykorzystywanie ich w daniach jest więc mądrym zrównoważeniem diety za pomocą produktu wartościowego, sycącego i niskokalorycznego.

Jakie wartości ma fasola?

Fasola to tylko jedna z wielu wartościowych roślin strączkowych, jakie mamy pod ręką. Zawiera antyutleniacze, dużo błonnika pokarmowego i jest bogata w białko roślinne. Jako produkt z niską zawartością tłuszczu, jest doskonałym składnikiem diet odchudzających. Tym bardziej że po zjedzeniu posiłku z dodatkiem fasoli, czujemy się syci i nie mamy ochoty na podjadanie.

Fasola zawiera też wiele witamin i mikroelementów:

  • Witaminy z grupy B
  • Żelazo
  • Wapń
  • Potas
  • Magnez
  • Miedź
  • Kobalt
  • Mangan
  • Cynk 
  • Fosfor

Jak prawidłowo gotować fasolę żeby uniknąć wzdęć? 

Fasola i rośliny strączkowe mogą mieć działanie wzdymające. Aby je zminimalizować, pamiętajcie o właściwym przygotowaniu ziaren. Moczenie jest jednym z nich. Namaczanie fasoli i grochu na noc, jest bardzo mądrym krokiem rozpoczynającym przygotowanie dań z roślin strączkowych, obecnym już w recepturach naszych babć.

5 zasad gotowania suchych strączków:

  1. Zawsze namoczcie je na noc.
  2. Gotujcie bez przykrycia i zdejmujcie z powierzchni „szum”.
  3. Uważajcie, gotujące się strączki kipią! Gotujcie na małym ogniu i kontrolujcie cały proces.
  4. Posólcie dopiero pod koniec gotowania.
  5. Gotujcie do miękkości, ale nie dłużej, nie przegotowujcie roślin strączkowych

Źródło: zdrowie.radiozet.pl, medonet, A jak nie mięso, to co/ Dorota Jaworska