Co się stanie zorganizmem gdy codziennie będziecie jeść kiszone ogórki? Ogórki zjedzcie , a sok wypijcie
Adobe Stock
Newsy

Co się stanie z organizmem, gdy codziennie będziecie jeść kiszone ogórki? Ogórki zjedzcie, a sok wypijcie

Kiszone przetwory kupowane w sklepach, mają jedną bardzo dużą zaletę — są wygodne i już gotowe. Ale to jednak domowe kiszonki są najsmaczniejsze i najzdrowsze. Nie unikajcie ich, choć wymagają trochę pracy.

Fermentowana żywność, w tym kiszonki, mają pozytywny wpływ na organizm. Najlepiej przygotowywać przetwory samodzielnie w domu. Dzięki temu będziecie mieli pod kontrolą stężenie solanki, której użyjecie do kiszenia produktów i unikniecie zbyt dużej ilości soli w pożywieniu. Wyjaśniamy, dlaczego kiszone przetwory są tak ważne w diecie.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Wartości odżywcze ogórków kiszonych

Ogórki kiszone to warzywa, które zostały poddane fermentacji. Świeże ogórki zawierają na powierzchni kultury kwasu mlekowego, które zamieniają cukry zawarte w warzywach w kwas mlekowy, kwas octowy i inne korzystne substancje. To właśnie kwas mlekowy jest odpowiedzialny za konserwację ogórków, a także ich  niepowtarzalny smak i aromat.

Ogórki kiszone są niskokaloryczne. W 100 g produktu znajduje się jedynie 11 kalorii. Ponadto, zawierają niewielkie ilości białka, węglowodany i błonnik. Nie zawierają natomiast nawet niewielkich ilości cholesterolu.

Sok z kiszonych ogórków to źródło wielu witamin niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Znajdziecie w nich witaminy z grupy B, a także witaminę C, E, K. Bakterie kwasu mlekowego mają działanie probiotyczne, a woda z ogórków jest dodatkowo bogatym źródłem elektrolitów.

Zobacz także
Miękkie ogórki przed ukiszeniem? Ten trik w mig przywróci im twardość, a kiszonki wyjdą jak trzeba

Miękkie ogórki przed ukiszeniem? Ten trik w mig przywróci im twardość, a kiszonki wyjdą jak trzeba

Domowe ogórki kiszone

Kobieta przez 10 dni jadła kiszonki. Nie uwierzycie co się stało po tej kuracji

Co daje regularne jedzenie produktów fermentowanych i kiszonek?

Zdrowotne działanie ogórków kiszonych i wody spod ogórków, zwanej też sokiem z ogórków kiszonych:

  • Wspomagają układ odpornościowy, pomagają odpierać infekcje i zwalczać je
  • Oczyszczają organizm
  • Dzięki obecności kwasu mlekowego, wpływają pozytywnie na funkcjonowanie przewodu pokarmowego i jelit (wspomaganie trawienia i wchłaniania), wpływają korzystnie na mikroflorę jelitową
  • Poprawiają trawienie laktozy
  • Dzięki zawartości błonnika pokarmowego, odgrywają ważną rolę w zapobieganiu i leczeniu biegunek, zapobiegają też zaparciom
  • Dzięki małej ilości kalorii świetnie sprawdzają się w dietach odchudzających, a dzięki błonnikowi, pozostawiają uczucie sytości na dłużej
  • Obniżają poziom cholesterolu we krwi, zmniejszając ryzyko wystąpienia miażdżycy oraz chorób serca
  • Poprawiają kondycję skóry, włosów i paznokci
  • Zapobiegają anemii

Szczególnie wtedy, gdy ogórki kiszone zostały przyrządzone w domu, nie zawierają nadmiernych ilości soli w solance, nie warto rezygnować z żadnej części zawartości słoika. Ogórki zjadajcie więc np. w postaci sałatek czy zupy, a sok – wypijajcie.

Źródło: medonet.pl, poradnikzdrowie.pl

Kiszonki, ogórki kiszone
Flickr/lacegna
Newsy
Co się stanie z waszym ciałem, gdy zaczniecie regularnie jeść kiszonki? 
Sezon jesienno-zimowy obfituje w podatność na infekcje i przeziębienia. Jeżeli nie odżywiacie się w odpowiedni sposób, trudno wam będzie uchronić się przed chorobą. Podpowiadamy, co w naturalny sposób pomoże odporności.

Kiszonki to nie tylko witaminy, ale i naturalny probiotyk, zawierający cenne bakterie kwasu mlekowego. Warzywa poddane kiszeniu są znacznie zdrowsze niż surowe W chłodniejsze dni roku brakuje nam witamin, które znajdziemy w kiszonej kapuście czy ogórkach. Kiszone warzywa to źródło kwasu mlekowego, powstałego w czasie fermentacji substancji, która oczyszcza organizm i wzmacnia system obronny, chroniąc przed chorobami. Zalet kwasu mlekowego nie sposób zliczyć. Reguluje on florę bakteryjną w jelitach, wspomaga trawienie i wchłanianie produktów przemiany materii oraz zmniejsza poziom cholesterolu. Ponadto, bakterie kwasu mlekowego odgrywają znaczącą rolę w syntetyzowaniu witaminy K i niektórych z grupy B. Kiszonki są małokaloryczne Jeśli przechodzicie na dietę, sięgnijcie po kiszonki. W trakcie kiszenia zmniejsza się zawartość cukru. Co więcej, kiszonki regulują metabolizm i ułatwiają trawienie białek, tłuszczów i węglowodanów, wygładzają skórę, wzmacniają włosy i paznokcie oraz zwiększają przyswajalność żelaza, chroniąc nas przed anemią. Kiszonki warto jeść szczególnie o tej porze, w której odczuwamy naturalne braki witaminy C, A, E K oraz magnezu, wapnia, fosforu i potasu. Sok z kiszonek jest równie wartościowy, jak same kiszonki. W miarę fermentacji cenne składniki przenikają do soku, stąd jego skład jest pełny i bogaty. Kiszone warzywa zawierają dużo błonnika Błonnik w codziennej diecie to także poczucie sytości. Błonnik sprzyja dodatkowo utrzymaniu prawidłowej wagi i pobudzeniu jelit do pracy. Dzięki kiszonkom nie będziemy mieli problemu z zaparciami. Właśnie one lekko zakwaszają organizm, więc wasz apetyt ostudzi się niemalże błyskawicznie! Czy wiecie, że średniej...

Oto najzdrowsze warzywa, jedzcie je codziennie. Zajada się nimi sama Anna Lewandowska
Adobe Stock/ONS.pl
Newsy
Oto najzdrowsze warzywa, jedzcie je codziennie. Zajada się nimi sama Anna Lewandowska
Anna Lewandowska jest niekwestionowanym autorytetem w kwestii żywienia. Tym razem zachęca Polaków, aby włączyli do swojej codziennej diety te wartościowe warzywa. Mają zbawienny wpływ na organizm.

Regularna aktywność fizyczna, zdrowe odżywianie i właściwy wybór produktów spożywczych mają wpływ nie tylko na zgrabną sylwetkę, ale również na dobre samopoczucie oraz zdrowie. Zdaniem Ani Lewandowskiej niezbędnym dodatkiem w każdej diecie są kiszonki. Dlaczego? Anna Lewandowska poleca kiszonki Popularna trenerka, Anna Lewandowska, zaleca włączenie do codziennej diety kiszonych warzyw. Zawierają wiele wartościowych składników, które wzmacniają organizm oraz dostarczają cennych witamin. Świetnie wpływają też na pracę jelit. Są też idealnym rozwiązaniem przed sezonem na wasze ulubione warzywa. Zalety spożywania kiszonek  Kiszone warzywa mają korzystny wpływ na zdrowie: regulują metabolizm zwiększają przyswajalność żelaza wzmacniają włosy i paznokcie poprawiają stan skóry zmniejszają ryzyko wystąpienia anemii poprawiają działanie układu trawiennego zwiększają odporność. Proces kiszenia Kiszenie warzyw to jeden z popularniejszych sposobów konserwacji żywności wśród gospodyń domowych. Jest znany od wielu lat, ale jego właściwości nie zawsze są doceniane. Cały proces opiera się na fermentacji mlekowej przeprowadzanej przez bakterie mlekowe. W jego wyniku cukry proste, jak sacharoza, fruktoza czy glukoza, rozkładają się na kwas mlekowy, etanol, dwutlenek węgla oraz mannitol. Jakie warzywa można kisić? Kiszone produkty można zakupić w niemal każdym sklepie spożywczym, aczkolwiek najlepsze są te przygotowane samodzielnie w domu. Dzięki temu macie pewność, że nie zawierają zbędnych dodatków. Jak się okazuje, do procesu fermentacji można wykorzystać wiele warzyw, nie tylko kapustę, czy ogórki. Spróbujcie ukisić buraki, pomidory, czosnek, cukinię, a nawet cytrynę! Odpowiednio przygotowane są prawdziwą...

Czy obieracie ogórki do zupy ogórkowej? Większość z nas popełnia błąd
Adobe Stock
Newsy
Czy obieracie ogórki do zupy ogórkowej? Większość z nas popełnia błąd
Zupa ogórkowa to jedna ze smaczniejszych polskich zup. Sporo ludzi popełnia podstawowy błąd podczas jej przyrządzania. Kwestia dotyczy obierania ogórków.

Polska kuchnia słynie z kilku potraw, które bezwzględnie są absolutnymi hitami. Wśród nich znajdują się takie dania jak kotlety schabowe, mielone, gołąbki, pierogi, rosół, zupa pomidorowa czy ogórkowa. Każde z nich jest wyjątkowe w swoim smaku, a oprzeć nie mogą się im nie tylko Polacy, ale i turyści zza granicy. Klasyczna zupa ogórkowa Zupa przyrządzana z dodatkiem kiszonych ogórków to jedno z popularniejszych polskich dań. Jest przygotowywana na bazie wywaru warzywno- mięsnego z dodatkiem włoszczyzny, ziemniaków, odpowiedniej kompozycji przypraw i oczywiście ogórków kiszonych. Na koniec gotowania jest nieraz zabielana niewielką ilością śmietany. To właśnie delikatnie kwaśny posmak potrawy jest kluczowy w całości. To przepyszna w smaku zupa , nic dziwnego, iż często gości na stole. Jakie ogórki do zupy ogórkowej? Niezbędnym składnikiem, który można by rzec, iż jest podstawą całości, to ogórki kiszone. Świetnie sprawdzają się te domowej roboty, gdyż mają najlepszy smak. Często pojawia się zagwozdka dotycząca przygotowania tego składnika, a dokładniej, czy ogórki należy obrać. To byłby kardynalny błąd. Ogórki kiszone wraz ze skórką należy zetrzeć na tarce na większych oczkach i wraz z powstałym sokiem dodać do gotującego się wywaru. Obieranie warzyw sprawi, iż ogórki zostaną pozbawione właściwego smaku. Znajduje się on właśnie w skórce, a wraz z nim wszelkie wartościowe składniki odżywcze. Pod żadnym pozorem nie wolno ich obierać.  Zdrowotne właściwości ogórków kiszonych  Ogórki kiszone są świetnym dodatkiem w codziennej diecie ze względu na kilka kluczowych aspektów. Są przede wszystkim niskokaloryczne, gdyż w 100 gramach produktu zawierają jedynie 11 kilokalorii. Są...

Czy można pić wodę z ogórków kiszonych? To was zaskoczy
AdobeStock
Newsy
Czy można pić wodę z ogórków kiszonych? To was zaskoczy
Wylewacie wodę po ogórkach kiszonych? Wielki błąd! Sprawdźcie, jakie są jej cenne właściwości.

Wielu z was na pewno przepada za ogórkami kiszonymi. Cudownie chrupkie i lekko kwaśne ogórki są świetną przekąską i dodatkiem do obiadu. Ale co z wodą znajdującą się w słoiku z ogórkami? Czy można ją pić? Poznajcie jej wspaniałe właściwości. Właściwości wody z ogórków kiszonych Woda z ogórków kiszonych, a właściwie sok z ogórków, to wspaniałe źródło cennych witamin i minerałów. W procesie fermentacji powstaje także kwas mlekowy, który pomaga zachować prawidłową florę bakteryjną organizmu oraz wzmacnia odporność. Co jeszcze znajduje się w wodzie z ogórków? Witaminy z grupy B Witamina A Witamina C Witamina E Witamina K Potas Żelazo Cynk Wapń Magnez Fosfor Na co pomaga woda z ogórków kiszonych? Picie wody z ogórków wpływa pozytywnie na funkcjonowanie całego organizmu. Warto ją pić na przykład po intensywnym wysiłku fizycznym ze względu na wysoką zawartość potasu i sodu, które są wydalane przez organizm w trakcie ćwiczeń. Pomoże również na odwodnienie dzięki zawartości sodu – zatrzymuje on wodę w organizmie. Ponadto woda z ogórków jest bogata w bakterie probiotyczne i poleca się je zwłaszcza osobom z nietolerancją laktozy, które nie mogą przyjmować naturalnych bakterii z jogurtów i innych produktów mlecznych. Regularne picie wody z ogórków wzmocni wasze włosy i paznokcie, a także pozwoli zapomnieć o migrenach, ponieważ reguluje ciśnienie krwi. Wodę z ogórków powinny pić także osoby, które chcą zapobiec chorobie wrzodowej żołądka i grzybicy.   Woda z ogórków kiszonych na odchudzanie Co zaskakujące, woda z ogórków kiszonych może również...