Co sie stanie z organizmem gdy codziennie będziecie jeść czosnek? Trzeba z nim jednak zrobić tę 1 rzecz
Adobe Stock
Newsy

Co się stanie z organizmem, gdy codziennie będziecie jeść czosnek? Trzeba z nim jednak zrobić tę 1 rzecz

Po co jeść codziennie czosnek i jak go przyrządzać, że działanie było najkorzystniejsze dla zdrowia? Przeczytajcie.

Systematyczne jedzenie czosnku, przynosi wiele dobroczynnych korzyści zdrowotnych. Czosnek jest uznawany za naturalny antybiotyk, a jego najbardziej powszechnie znane działanie związane jest wobec tego z działaniem przeciwzapalnym.

W odróżnieniu od syntetycznych antybiotyków, czosnek zabija drobnoustroje zgromadzone w organizmie, oszczędzając przy tym naturalną mikroflorę bakteryjną, która pełni pozytywne role w ciele człowieka. Na co jeszcze pomaga czosnek?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Wpływ czosnku na organizm

Warzywo to ma bardzo szerokie działania terapeutyczne. Oto dlaczego warto regularnie je jeść, w ilości 1 do 3 ząbków dziennie:

  • Chroni przed infekcjami. Dzięki codziennemu spożywaniu czosnku chronicie się przed: bakteriami Helicobacter pylori, salmonellą, paciorkowcami i gronkowcami, a także przed patogenami odpowiadającymi za gruźlicę, czerwonkę, kandydozę i opryszczkę.
  • Poprawia odporność. Zapobiega także chorobom wirusowym nawet o 60%, a leczenie skraca o 70%.
  • Wzmacnia serce i naczynia krwionośne, a także poprawia krążenie krwi i zmniejsza stężenie szkodliwego cholesterolu. W rezultacie zmniejsza ryzyko występowania zakrzepów krwi, udaru i zawału serca.
  • Zmniejsza poziom cukru we krwi i spowalnia rozkład insuliny. Dzięki temu pozytywnie wpływa na naczynia krwionośne, tętnice, chroni także serce chorych na cukrzycę.
  • Zmniejsza prawdopodobieństwo zachorowania na raka o 20 proc. Dotyczy to zwłaszcza nowotworów żołądka, okrężnicy, wątroby i gruczołów sutkowych.
  • Eliminuje pasożyty. Szczególnie robaki, lamblie, motylicę wątrobową i inne.
  • Ułatwia trawienie. Stymuluje produkcję soków trawiennych, poprawia procesy trawienne, usprawnia pracę trzustki.
  • Pomaga na stawy. Codzienne jedzenie czosnku zapobiega odkładaniu się soli, co może być przyczyną bólu stawów. Odbudowuje tkankę chrzęstną oraz stawową, zmniejsza utratę masy kostnej i zapobiega zwyrodnieniom stawów.
  • Poprawia wygląd skóry. Zapobiega powstawaniu trądziku i przedwczesnych zmarszczek.
Zobacz także

Zupa czosnkowa Tomasza Strzelczyka. Dzięki 1 sztuczce czosnek zachowa swoje właściwości i smak w zupie 

Mleko z czosnkiem doskonale wzmacnia odpornosc. Nie każdy jednak może je pić

Mleko z czosnkiem doskonale wzmacnia odporność. Nie każdy jednak może je pić

Czosnek — przed zjedzeniem, rozgniećcie ząbek i zostawcie na 10 minut

Żeby wykorzystać lecznicze właściwości czosnku, trzeba aktywować najwartościowszą substancję, która jest w nim zawarta. To allicyna, która jednak nie występuje w surowym ząbku czosnku zamkniętym w główce. Cudowne działanie czosnku zaczyna się dopiero wtedy, gdy go właściwie podajecie, tj., kiedy go kroicie, rozgniatacie lub gryziecie. Dlaczego tak się dzieje?

Izraelscy naukowcy odkryli, że wartościowa allicyna powstaje dopiero wówczas, gdy połączycie dwa inne składniki występujące w nienaruszonym ząbku czosnku. To białko allina i enzym allinaza. Dopiero połączenie obu substancji, powoduje powstanie allicyny dającej czosnkowi cudowną moc. Dlatego przed użyciem czosnku rozgniećcie lub pokrójcie ząbki, odłóżcie na 10 minut i dopiero po tym czasie dodawajcie do potraw.

Źródło: Medonet.pl, abczdrowie.pl

Jak przechowywać czosnek? Mało kto wpadłby na taki pomysł
AdobeStock
Newsy
Jak przechowywać czosnek? Mało kto wpadłby na taki pomysł
Znaliście wcześniej ten sposób na przechowywanie czosnku? Jest świetny i bardzo może wam ułatwić gotowanie.

Czosnek jest jednym z najczęściej używanych warzyw w kuchni. Może być spożywany zarówno na surowo, jak i po upieczeniu, usmażeniu czy ugotowaniu. Zwykle używamy czosnku do przyprawiania różnych dań, takich jak sosy do sałatek, marynaty, warzywa, mięso, zupy i gulasze. Możemy też wykorzystać go do zrobienia masła czosnkowego i tostów czosnkowych.  Jak przechowywać czosnek? Wykorzystajcie ten trik Szukacie sprytnego sposobu na przechowywanie czosnku? Dzięki tej metodzie nie tylko zabezpieczycie czosnek przed zepsuciem, ale też ułatwicie sobie przyszłe gotowanie.  Pewna TikTokerka pokazała, jak przechowuje czosnek. Na początku obiera czosnek i dzieli go na mniejsze części. Następnie mieli go blenderem na gęstą pastę, po czym pakuje do zamykanego woreczka na żywność. Pod koniec bierze nóż i delikatnie zaznacza równe porcje i umieszcza torebkę w zamrażarce. Zobaczcie, sami na czym polega ten trik. Tak zabezpieczony czosnek nie straci ani odrobiny smaku! @thefeedfeed @feelgoodfoodie is hooking us UP with this #garlic hack! 🤩 #kitchenhacks #hacks #tipsandtricks #foodie #foodtiktok #homemade #learnontiktok #learnwithme #plantbased #cookingtiktok #FEEDFEED ♬ original sound - The Feedfeed Dlaczego warto jeść czosnek? Czosnek od wieków jest wykorzystywany w wielu kuchniach świata. Warzywo to nie tylko wspaniale smakuje, ale też ma właściwości lecznicze. Swoje dobroczynne walory czosnek zawdzięcza związkowi o nazwie allicyna. Czosnek jest bogaty w minerały, takie jak: fosfor, cynk, potas, magnez, witaminę C, K, kwas foliowy, niacynę i tiaminę. Czy wiecie, że czosnek: Chroni przed kaszlem i przeziębieniem. Surowy czosnek pomaga zapobiegać kaszlowi i infekcjom. Wspiera zdrowie serca. Allicyna, związek znajdujący się w czosnku, zatrzymuje...

Rozgniećcie czosnek i zostawcie na 10 minut. Ten naturalny antybiotyk przetrwa nawet gotowanie
Adobe Stock
Newsy
Rozgniećcie czosnek i zostawcie na 10 minut. Nie uwierzycie, co sprawi ta prosta sztuczka 
Czosnek zamiast antybiotyków? Jest bardziej naturalny, a do tego bakterie nie uodparniają się na niego tak szybko, jak na antybiotyki. Zobaczcie jak go jeść, żeby działał.

Nie każdy może jeść surowy czosnek nawet jeśli wie, że jest świetny na przeziębienia. Są osoby, które muszą z tego zrezygnować ze względu na dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego. Z kolei dietetyczni specjaliści odradzają poddawanie obróbce cieplnej warzyw powtarzając, że pod wpływem temperatury tracą swoje właściwości. Zobaczcie, jakie procesy zachodzą w ząbku czosnku, które pozwalają cieszyć się jego zdrowotnymi właściwościami, nawet po podgrzaniu. Pamiętajcie tylko o zasadzie 10 minut! W jaki sposób wydziela się z czosnku naturalny antybiotyk? Jeśli słyszeliście o zdrowotnych właściwościach czosnku, to pewnie też wiecie, że jest nazywany naturalnym antybiotykiem, dzięki allicynie w nim zawartej. Allicyna to substancja wytwarzana między innymi w czosnku. Nie występuje w nim jednak w formie pierwotnej. Powstaje dopiero w określonych okolicznościach. Pełni w roślinach funkcję ochronną, jej zadaniem jest ochrona uszkodzonej rośliny przed chorobami i szkodnikami. Obronne funkcje allicyny w czosnku ujawniają się dopiero wtedy, gdy ścianki ząbka czosnku zostają uszkodzone. W momencie naruszenie tkanek, powstaje dla rośliny zagrożenie, że zaatakują ją bakterie chorobotwórcze. Wtedy broniąc się, wytwarza substancję, która ma z kolei silne właściwości bakteriobójcze. Żeby wydobyć z czosnku funkcje obronne w postaci allicyny, musicie zmiażdżyć ząbek i pozostawić go na około 10 minut. A potem możecie już bez przeszkód korzystać z jego zdrowotnego działania. Właściwości allicyny z czosnku: Działa przeciwbakteryjnie Działa przeciwgrzybiczo Obniża ciśnienie krwi Obniża poziom cholesterolu Działa odkażająco na drogi oddechowe Dlaczego nie powinno się podgrzewać czosnku zaraz po obraniu? Podgrzewanie czosnku zaraz po obraniu, a...

Ten owoc obniża ciśnienie i cholesterol oraz pomaga na niestrawność. Polacy rzadko po niego sięgają
Pixabay
Newsy
Ten owoc obniża ciśnienie i cholesterol oraz pomaga na niestrawność. Polacy za rzadko po niego sięgają
Pomelo jest największym przedstawicielem wśród wszystkich owoców cytrusowych. W smaku przypomina grejpfruta i ma więcej witaminy C niż cytryna. Dlaczego jeszcze warto go jeść?

Pomelo to największy owoc spośród wszystkich cytrusów. Podobnie jak inne owoce cytrusowe, owoce pomelo zawierają wysoką zawartość witaminy C. Owoc ten nie tylko wspaniale smakuje, ale też jest może być śmiało stosowany w leczeniu gorączki, kaszlu i problemów żołądkowo-jelitowych. Dlaczego warto włączyć do swojej diety pomelo? Właściwości zdrowotne pomelo Pomelo to owoc, którego kolor może być żółty lub lekko zielony. Miąższ pomelo jest słodki, ale może też być słodko-kwaśny z lekką nutą goryczy. Dojrzałe pomelo mierzy około 15 do 25 centymetrów w średnicy i zwykle waży około 1 do 2 kilogramów. Dlaczego warto go jeść? Silny układ odpornościowy. Czy wiecie, że owoc pomelo zawiera aż 600% dziennego zapotrzebowania na witaminę C? Witamina C jest kluczem dla utrzymania silnego układu odpornościowego. Poprawia stan układu pokarmowego. Pomelo dostarcza aż 25% dziennego zapotrzebowania na błonnik, który wspomaga prawidłowe trawienie oraz zapobiega powstawaniu biegunek i zaparć, utrzymując prawidłową pracę układu pokarmowego. Zmniejsza ciśnienie krwi. Owoc pomelo zawiera mnóstwo witamin i minerałów, w tym potas i miedź. Potas pomaga regulować równowagę płynów i ciśnienie krwi w organizmie a jedno pomelo dostarcza aż 37% dziennego zapotrzebowania na ten składnik. Potas rozszerza również naczynia krwionośne oraz wspomaga krążenie krwi i dotlenienie narządów. Regularne jedzenie pomelo zmniejsza ryzyko zawału serca, miażdżycy i udaru mózgu. Zapobiega przerzutom nowotworowym. Pomelo zawiera przeciwutleniacz o nazwie naringenina, który pomaga zabijać komórki raka prostaty i trzustki, spowalniając rozprzestrzenianie się raka. Zmniejsza skurcze. Pomelo jest bogate w potas, który...

Obniża ciśnienie i koi serce. Wystarczy jeść je regularnie
Flickr
Newsy
Obniża ciśnienie i koi serce. Wystarczy jeść je regularnie
Ten egzotyczny owoc nie tylko wyśmienicie smakuje, ale też działa korzystnie na zdrowie. Czego chcieć więcej?

Nadciśnienie tętnicze prowadzące do zawałów i udarów to prawdziwa zmora dzisiejszych czasów. Narodowy Fundusz Zdrowia wylicza, że jest diagnozowane już u co trzeciego Polaka. Prawidłowa dieta jest podstawowym sposobem walki z tą dolegliwością. Są takie produkty, które szczególnie warto wybierać, żeby obniżyć ciśnienie i wzmocnić serce. Takie jak choćby ten owoc. Regularne spożywanie mango pomaga na nadciśnienie Mango to soczyste, tropikalne owoce z dużą pestką. Ich smak jest kwintesencją egzotycznych smaków. Jest owocem coraz bardziej popularnym w Polsce. Skąd się bierze korzystne działanie mango na ciśnienie? Możliwość wyregulowania ciśnienia krwi jest możliwe dzięki składnikom owocu takim jak: błonnik pokarmowy, magnez i potas. Regularne jedzenie mango pomaga zahamować produkcję noradrenaliny, która wywiera ucisk na naczynia krwionośne i utrudnia prawidłowy przepływ krwi. Jeśli w organizmie gromadzi się nadmiar tego związku, rozwija się tzw. nadciśnienie. Nie musicie jeść codziennie wyłącznie mango. Ponieważ podobnie działających owoców jest kilka, zróbcie ich listę i każdego dnia włączajcie do jadłospisu jeden z nich. Inne owoce, które podobnie działają na organizm to: Banan Kiwi Granat Arbuz Borówka Brzoskwinia Truskawka Cytryna Pomarańcza Wartości odżywcze i zdrowotne działanie owoców mango W mango znajdziecie takie witaminy jak A, C, E oraz witaminy z grupy B, a także miedź, żelazo, beta-karoten i przeciwutleniacze. Oto jak działają jego składniki na organizm: Błonnik pokarmowy korzystnie wpływa na prace jelit, zapobiega zaparciom i zapewnia uczucie sytości  Witamina A dobrze wpływa na stan skóry i wzrok Witaminy C i E, pełnią rolę antyoksydacyjną, usuwając z organizmu wolne...