Co sie stanie z organizmem gdy codziennie będziecie jeść czosnek? Trzeba z nim jednak zrobić tę 1 rzecz
Adobe Stock
Newsy

Co się stanie z organizmem, gdy codziennie będziecie jeść czosnek? Trzeba z nim jednak zrobić tę 1 rzecz

Po co jeść codziennie czosnek i jak go przyrządzać, że działanie było najkorzystniejsze dla zdrowia? Przeczytajcie.

Systematyczne jedzenie czosnku, przynosi wiele dobroczynnych korzyści zdrowotnych. Czosnek jest uznawany za naturalny antybiotyk, a jego najbardziej powszechnie znane działanie związane jest wobec tego z działaniem przeciwzapalnym.

W odróżnieniu od syntetycznych antybiotyków, czosnek zabija drobnoustroje zgromadzone w organizmie, oszczędzając przy tym naturalną mikroflorę bakteryjną, która pełni pozytywne role w ciele człowieka. Na co jeszcze pomaga czosnek?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Wpływ czosnku na organizm

Warzywo to ma bardzo szerokie działania terapeutyczne. Oto dlaczego warto regularnie je jeść, w ilości 1 do 3 ząbków dziennie:

  • Chroni przed infekcjami. Dzięki codziennemu spożywaniu czosnku chronicie się przed: bakteriami Helicobacter pylori, salmonellą, paciorkowcami i gronkowcami, a także przed patogenami odpowiadającymi za gruźlicę, czerwonkę, kandydozę i opryszczkę.
  • Poprawia odporność. Zapobiega także chorobom wirusowym nawet o 60%, a leczenie skraca o 70%.
  • Wzmacnia serce i naczynia krwionośne, a także poprawia krążenie krwi i zmniejsza stężenie szkodliwego cholesterolu. W rezultacie zmniejsza ryzyko występowania zakrzepów krwi, udaru i zawału serca.
  • Zmniejsza poziom cukru we krwi i spowalnia rozkład insuliny. Dzięki temu pozytywnie wpływa na naczynia krwionośne, tętnice, chroni także serce chorych na cukrzycę.
  • Zmniejsza prawdopodobieństwo zachorowania na raka o 20 proc. Dotyczy to zwłaszcza nowotworów żołądka, okrężnicy, wątroby i gruczołów sutkowych.
  • Eliminuje pasożyty. Szczególnie robaki, lamblie, motylicę wątrobową i inne.
  • Ułatwia trawienie. Stymuluje produkcję soków trawiennych, poprawia procesy trawienne, usprawnia pracę trzustki.
  • Pomaga na stawy. Codzienne jedzenie czosnku zapobiega odkładaniu się soli, co może być przyczyną bólu stawów. Odbudowuje tkankę chrzęstną oraz stawową, zmniejsza utratę masy kostnej i zapobiega zwyrodnieniom stawów.
  • Poprawia wygląd skóry. Zapobiega powstawaniu trądziku i przedwczesnych zmarszczek.
Zobacz także

Zupa czosnkowa Tomasza Strzelczyka. Dzięki 1 sztuczce czosnek zachowa swoje właściwości i smak w zupie 

Mleko z czosnkiem doskonale wzmacnia odpornosc. Nie każdy jednak może je pić

Mleko z czosnkiem doskonale wzmacnia odporność. Nie każdy jednak może je pić

Czosnek — przed zjedzeniem, rozgniećcie ząbek i zostawcie na 10 minut

Żeby wykorzystać lecznicze właściwości czosnku, trzeba aktywować najwartościowszą substancję, która jest w nim zawarta. To allicyna, która jednak nie występuje w surowym ząbku czosnku zamkniętym w główce. Cudowne działanie czosnku zaczyna się dopiero wtedy, gdy go właściwie podajecie, tj., kiedy go kroicie, rozgniatacie lub gryziecie. Dlaczego tak się dzieje?

Izraelscy naukowcy odkryli, że wartościowa allicyna powstaje dopiero wówczas, gdy połączycie dwa inne składniki występujące w nienaruszonym ząbku czosnku. To białko allina i enzym allinaza. Dopiero połączenie obu substancji, powoduje powstanie allicyny dającej czosnkowi cudowną moc. Dlatego przed użyciem czosnku rozgniećcie lub pokrójcie ząbki, odłóżcie na 10 minut i dopiero po tym czasie dodawajcie do potraw.

Źródło: Medonet.pl, abczdrowie.pl

Rozgniećcie czosnek i zostawcie na 10 minut. Ten naturalny antybiotyk przetrwa nawet gotowanie
Adobe Stock
Newsy
Rozgniećcie czosnek i zostawcie na 10 minut. Nie uwierzycie, co sprawi ta prosta sztuczka 
Czosnek zamiast antybiotyków? Jest bardziej naturalny, a do tego bakterie nie uodparniają się na niego tak szybko, jak na antybiotyki. Zobaczcie jak go jeść, żeby działał.

Nie każdy może jeść surowy czosnek nawet jeśli wie, że jest świetny na przeziębienia. Są osoby, które muszą z tego zrezygnować ze względu na dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego. Z kolei dietetyczni specjaliści odradzają poddawanie obróbce cieplnej warzyw powtarzając, że pod wpływem temperatury tracą swoje właściwości. Zobaczcie, jakie procesy zachodzą w ząbku czosnku, które pozwalają cieszyć się jego zdrowotnymi właściwościami, nawet po podgrzaniu. Pamiętajcie tylko o zasadzie 10 minut! W jaki sposób wydziela się z czosnku naturalny antybiotyk? Jeśli słyszeliście o zdrowotnych właściwościach czosnku, to pewnie też wiecie, że jest nazywany naturalnym antybiotykiem, dzięki allicynie w nim zawartej. Allicyna to substancja wytwarzana między innymi w czosnku. Nie występuje w nim jednak w formie pierwotnej. Powstaje dopiero w określonych okolicznościach. Pełni w roślinach funkcję ochronną, jej zadaniem jest ochrona uszkodzonej rośliny przed chorobami i szkodnikami. Obronne funkcje allicyny w czosnku ujawniają się dopiero wtedy, gdy ścianki ząbka czosnku zostają uszkodzone. W momencie naruszenie tkanek, powstaje dla rośliny zagrożenie, że zaatakują ją bakterie chorobotwórcze. Wtedy broniąc się, wytwarza substancję, która ma z kolei silne właściwości bakteriobójcze. Żeby wydobyć z czosnku funkcje obronne w postaci allicyny, musicie zmiażdżyć ząbek i pozostawić go na około 10 minut. A potem możecie już bez przeszkód korzystać z jego zdrowotnego działania. Właściwości allicyny z czosnku: Działa przeciwbakteryjnie Działa przeciwgrzybiczo Obniża ciśnienie krwi Obniża poziom cholesterolu Działa odkażająco na drogi oddechowe Dlaczego nie powinno się podgrzewać czosnku zaraz po obraniu? Podgrzewanie czosnku zaraz po obraniu, a...

dlaczego czosnek śmierdzi
AdobeStock
Newsy
Dlaczego surowy czosnek nie powinien mieć styczności z metalem? Lepiej to przeczytajcie
Lepiej nie krójcie czosnku metalowym nożem – przeczytajcie dlaczego!

Czosnek to warzywo, które jest niezbędne podczas przygotowywania wielu dań. Nadaje im niesamowitej głębi i aromatu. Czasami, gdy danie wydaje się mdłe, wystarczy dodać do niego czosnek i gotowe! Co prawda, nie wszyscy za nim przepadają – głównie ze względu na bardzo silny zapach, który zostaje na rękach oraz nieprzyjemny oddech. Kluczem do tego, by dania z czosnkiem wyszły smaczne, jest jego odpowiednie przygotowanie. Dowiedzcie się, jak należy to robić prawidłowo! Właściwości czosnku Poza tym, że czosnek nadaje potrawom doskonały smak, ma on oczywiście także szereg innych właściwości: Pomaga zwalczyć infekcje i działa jak naturalny antybiotyk, a przy tym nie niszczy naturalnej flory bakteryjnej organizmu; Obniża ciśnienie krwi; Może pomóc w walce z pasożytami; Wspomaga odchudzanie; Działa przeciwzakrzepowo i tym samym zmniejsza ryzyko zawału serca i udaru; Zawiera dużo przeciwutleniaczy i tym samym spowalnia starzenie się organizmu; Może zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwory – zwłaszcza raka żołądka, którego często wywołuje bytująca w tym organie bakteria Helicobacter pyroli. Dlaczego czosnek brzydko pachnie? Potrawy z dodatkiem czosnku smakują fantastycznie. Trzeba się jednak zgodzić, że sam czosnek ma dość nieprzyjemny i niezwykle intensywny zapach. Odpowiedzialna jest za to allicyna, substancja zawarta w tym warzywie. To właśnie jej czosnek zawdzięcza doskonałe właściwości lecznicze i niezbyt ciekawy aromat. Ale czy wiedzieliście, że możecie mieć wpływ na intensywność tego zapachu? Na pewno nie słyszeliście o tym wcześniej! Otóż w wyniku kontaktu z metalem, allicyna zaczyna wchodzić w reakcję z metalami. To sprawia, że czosnek pachnie dużo mocniej, a jego zapach jest tak trudny do usunięcia. Do tego wówczas zaczyna on tracić swoje zdrowotne...

Mleko z czosnkiem doskonale wzmacnia odpornosc. Nie każdy jednak może je pić
AdobeStock
Newsy
Mleko z czosnkiem doskonale wzmacnia odporność. Nie każdy jednak może je pić
Każdy z nas dobrze zna prozdrowotne działanie mleka z czosnkiem. Nie wszyscy jednak wiedzą, że nie każdy powinien je pić.

Mleko czosnkowe – mikstura, która powstaje poprzez połączenie dwóch składników – czosnku i mleka – to napój, który ceniono już w starożytności. Jego prozdrowotne walory można by wymieniać bez końca. Dlaczego warto pić mleko z czosnkiem? Picie mleka z czosnkiem to jedna z najlepszych rzeczy, jakie możecie podarować swojemu organizmowi w jesienno-zimowym grypowym okresie. Dlaczego? Podnosi odporność. Czosnek doskonale podnosi odporność, pomagając zmniejszyć ryzyko przeziębienia, a także łagodzi objawy chorób i zapewnia szybszy powrót do zdrowia. Połączenie kilku ząbków czosnku z ciepłym mlekiem sprawia, że mikstura ta jest o wiele bardziej skuteczna. Chroni serce. Zawarta w czosnku allicyna, jest znanym środkiem uspokajającym, relaksującym i zapobiegającym różnym chorobom serca i schorzeniom, takim jak hiperglikemia, hiperlipidemia i kardiomiopatia przerostowa. Aby czerpać maksymalne korzyści dla naszego serca, zaleca się regularne picie mleka czosnkowego. Może pomóc zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka. Świeży czosnek zawiera związki, które zapobiegają zniszczeniu oksydacyjnemu i mogą oczyszczać organizm z wolnych rodników. Jak wykazały badania, mleko czosnkowe może mieć pozytywny wpływ na zapobieganie rozwojowi groźnych guzów nowotworowych w naszym organizmie. Pomaga kontrolować cukrzycę. Czosnek jest skuteczny w utrzymywaniu poziomu glukozy we krwi, kontrolowaniu cukrzycy i zapobieganiu długotrwałym powikłaniom związanym z tą chorobą. Może pomóc w leczeniu i łagodzeniu różnych dolegliwości żołądkowych, m.in. zapobiega zaparciom. Kto nie powinien pić mleka czosnkowego? Mleko z dodatkiem czosnku to bardzo zdrowy napój, ale nie wszyscy powinni go pić. Z mikstury tej powinny zrezygnować osoby, które mają...

Czosnek
Pixabay/Anrita1705
Newsy
Wy też nie lubicie obierać małych ząbków czosnku? Wystarczy jeden prosty trik a łupina sama odpadnie
Mogłoby się zdawać, że polska kuchnia nie istnieje bez niektórych prostych składników. Jednym z nich jest z pewnością czosnek, który wzbogaca swoim aromatem mięsa, sałatki i wiele innych polskich dań.

Czosnek ma nie tylko szerokie możliwości kulinarne. Czosnek przede wszystkim leczy. Jeśli macie problem z odpornością i sezonowymi infekcjami, ale nie lubicie obierać szczególnie małych ząbków czosnku, podpowiadamy, jak obierać je w łatwy i nieinwazyjny sposób. Czosnek na zdrowie Najważniejszym składnikiem w czosnku jest allicyna, która odpowiada za charakterystyczny smak i zapach czosnku. Oprócz tego ta niepozorna roślina zawiera także: liczne związki flawonoidowe, aminokwasy, związki śluzowe, witaminy (A, B1, B2, PP, C), minerały (wapń, magnez, kobalt, chrom, nikiel). Czosnek działa jak łagodny antybiotyk. Potrafi poradzić sobie z licznymi bakteriami chorobotwórczymi, w tym z niektórymi szczepami wywołującymi zakażenie jamy ustnej, dróg oddechowych czy dróg moczowych.  Oprócz tego działa przeciwgrzybiczo i przeciwwirusowo. W przeziębieniu pomaga także dzięki swoim właściwościom przeciwgorączkowym, napotnym i przeciwzapalnym. Może być wykorzystywany w przebiegu biegunki. Czosnek ma korzystny wpływ na układ krążenia Ponadto, wspomaga działanie prostacykliny i innych substancji. Substancja ta wpływa także na obniżenie poziomu cholesterolu. Regularne spożywanie czosnku powoduje rozkurcz naczyń krwionośnych, co ma duży udział w profilaktyce miażdżycy, udarów mózgu i zawałów serca.  Czosnek jako remedium na dolegliwości ze strony układu pokarmowego Czosnek działa żółciopędnie, rozkurczowo i przyspiesza pracę jelit. To wszystko sprawia, że spożywanie czosnku zapobiega powstawaniu wzdęć. Poza tym, pomimo ostrego smaku, nie dopuszcza do wystąpienia zgagi. Dzięki właściwościom przeciwutleniającym, chroni wątrobę. Spożywanie czosnku jest zalecane osobom na diecie redukcyjnej, gdyż poprawa...