
Systematyczne jedzenie czosnku, przynosi wiele dobroczynnych korzyści zdrowotnych. Czosnek jest uznawany za naturalny antybiotyk, a jego najbardziej powszechnie znane działanie związane jest wobec tego z działaniem przeciwzapalnym.
W odróżnieniu od syntetycznych antybiotyków, czosnek zabija drobnoustroje zgromadzone w organizmie, oszczędzając przy tym naturalną mikroflorę bakteryjną, która pełni pozytywne role w ciele człowieka. Na co jeszcze pomaga czosnek?
Wpływ czosnku na organizm
Warzywo to ma bardzo szerokie działania terapeutyczne. Oto dlaczego warto regularnie je jeść, w ilości 1 do 3 ząbków dziennie:
- Chroni przed infekcjami. Dzięki codziennemu spożywaniu czosnku chronicie się przed: bakteriami Helicobacter pylori, salmonellą, paciorkowcami i gronkowcami, a także przed patogenami odpowiadającymi za gruźlicę, czerwonkę, kandydozę i opryszczkę.
- Poprawia odporność. Zapobiega także chorobom wirusowym nawet o 60%, a leczenie skraca o 70%.
- Wzmacnia serce i naczynia krwionośne, a także poprawia krążenie krwi i zmniejsza stężenie szkodliwego cholesterolu. W rezultacie zmniejsza ryzyko występowania zakrzepów krwi, udaru i zawału serca.
- Zmniejsza poziom cukru we krwi i spowalnia rozkład insuliny. Dzięki temu pozytywnie wpływa na naczynia krwionośne, tętnice, chroni także serce chorych na cukrzycę.
- Zmniejsza prawdopodobieństwo zachorowania na raka o 20 proc. Dotyczy to zwłaszcza nowotworów żołądka, okrężnicy, wątroby i gruczołów sutkowych.
- Eliminuje pasożyty. Szczególnie robaki, lamblie, motylicę wątrobową i inne.
- Ułatwia trawienie. Stymuluje produkcję soków trawiennych, poprawia procesy trawienne, usprawnia pracę trzustki.
- Pomaga na stawy. Codzienne jedzenie czosnku zapobiega odkładaniu się soli, co może być przyczyną bólu stawów. Odbudowuje tkankę chrzęstną oraz stawową, zmniejsza utratę masy kostnej i zapobiega zwyrodnieniom stawów.
- Poprawia wygląd skóry. Zapobiega powstawaniu trądziku i przedwczesnych zmarszczek.
Czosnek — przed zjedzeniem, rozgniećcie ząbek i zostawcie na 10 minut
Żeby wykorzystać lecznicze właściwości czosnku, trzeba aktywować najwartościowszą substancję, która jest w nim zawarta. To allicyna, która jednak nie występuje w surowym ząbku czosnku zamkniętym w główce. Cudowne działanie czosnku zaczyna się dopiero wtedy, gdy go właściwie podajecie, tj., kiedy go kroicie, rozgniatacie lub gryziecie. Dlaczego tak się dzieje?
Izraelscy naukowcy odkryli, że wartościowa allicyna powstaje dopiero wówczas, gdy połączycie dwa inne składniki występujące w nienaruszonym ząbku czosnku. To białko allina i enzym allinaza. Dopiero połączenie obu substancji, powoduje powstanie allicyny dającej czosnkowi cudowną moc. Dlatego przed użyciem czosnku rozgniećcie lub pokrójcie ząbki, odłóżcie na 10 minut i dopiero po tym czasie dodawajcie do potraw.
Źródło: Medonet.pl, abczdrowie.pl