Cynamon jest zdrowy i warto go systematycznie jeść nie tylko zimą, gdy dodajecie go do rozgrzewających napojów czy wtedy, gdy pojawia się w piernikowej mieszance. Podpowiadamy ile cynamonu wystarczy, żeby zaczął działać na wasz organizm i jak sprytnie włączyć go do codziennej diety.
Odrobina cynamonu na co dzień – ile i jak jeść?
Żeby odczuć pozytywne działanie cynamonu, należy jeść go regularnie, nawet codziennie. Skuteczna dzienna dawka to 1 do 6 g przyprawy, co odpowiada ilości już od połowy łyżeczki do 2 łyżeczek od herbaty cynamonowego proszku.
Można go dodawać do bardzo wielu potraw. Jest doskonałą przyprawą do zup, warzyw, ryb, sosów, czy duszonego lub pieczonego mięsa. Dobrze równoważy słony smak, a ponieważ jednocześnie jest lekko słodki, to używając cynamonu do deserów, można pokusić się o zmniejszenie ilości cukru. Poza wspomnianą już herbata zimową i mieszanka piernikową używajcie cynamonu do następujących potraw:
- Naleśników
- Koktajli owocowo-warzywnych
- Kawy
- Muffinek
- Owsianki
- Jogurtu
- Koktajli mlecznych
- Kakao
Właściwości zdrowotne cynamonu
Magazyn Pharmacognosy Research regularnie publikuje wynika badań, nie tylko dotyczących środków farmaceutycznych. W 2015 roku pojawił się w nim artykuł, w którym autorzy potwierdzili szerokie zdrowotne działanie cynamonu, przyprawy otrzymywanej z wysuszonej kory cynamonowca.
Zobacz także:
Czytelnicy mogli się dowiedzieć z artykułu, że ta popularna przyprawa ma działanie przeciwutleniające, przeciwzapalne, przeciwcukrzycowe, przeciwbakteryjne i przeciwnowotworowe i antycholesterolowe.
Patrząc na konkretne korzyści dla zdrowia, trzeba wymienić następujące:
- Zmniejsza stany zapalne w organizmie. To możliwe dlatego, że zawiera przeciwutleniacze, a konkretnie polifenole, które pomagają neutralizować wolne rodniki powodujące uszkodzenia komórek w organizmie
- Pomaga w utrzymaniu prawidłowej wagi, a regularne jedzenie cynamonu może wpływać na zmniejszenie masy ciała i tkanki tłuszczowej na brzuchu. Zapobiega też niektórym chorobom związanym z nadwagą
- Obniża ryzyko chorób przewlekłych, w tym chorób cywilizacyjnych ponieważ obniża poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi, łagodzi objawy cukrzycy typu II oraz chorób serca
Źródło: radiozet.pl