Co sie dzieje z organizmem, gdy przestaniecie jeść mięso? Zwróćcie uwagę na to 1 zagrożenie
Adobe Stock
Newsy

Co się dzieje z organizmem, gdy przestaniecie jeść mięso? Zwróćcie uwagę na to 1 zagrożenie

Mniej mięsa w diecie to rozsądny krok poprawiający zdrowie, ale co zrobić, żeby „nie wpaść z deszczu pod rynnę?”

Coraz częściej pewnie słyszycie, że warto ograniczyć ilość spożywanego mięsa do 3 porcji w tygodniu, i być może obserwujecie, że coraz więcej osób z waszego otoczenia, w ogóle przestaje je jeść. Czy to w ogóle jest zdrowe? Wyjaśniamy jakie zagrożenie niesie zrezygnowanie z mięsa, a jakie może mieć korzyści dla zdrowia.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Rezygnacja z jedzenia mięsa – o czym trzeba pamiętać?

Jeśli myślicie, że aby przestać jeść mięso, wystarczy zdjąć z talerza mielonego i zjeść tylko ziemniaki i surówkę, to jesteście w błędzie. Żeby zmienić dietę na zdrową, trzeba najpierw czegoś dowiedzieć się o tej diecie.

Tak jak niezdrowa dieta złożona z wysokoprzetworzonej żywności, dużej ilości mięsa, fast foodów jest niezdrowa i sprzyja tyciu i zapadaniu na różne choroby, tak każda inna, żeby była zdrowa musi być dobrze zbilansowana. Inaczej odstawienie mięsa i brak zastąpienia go innymi składnikami żywnościowymi, może przynieść szkody dla zdrowia w postaci pewnych niedoborów.

Jeśli usuniecie z diety mięso i niczym go nie zastąpicie, narażacie się na niedobór żelaza i witaminy B12. Mięso łatwo można zastąpić roślinami strączkowymi, które zawierają dostatecznie dużo białka. Witaminy i minerały, wystarczy czerpać z warzyw i owoców. Witaminę B12 wegetarianie i weganie suplementują, lub sięgają po tzw. produkty fortyfikowane tą właśnie witaminą, których jest coraz więcej na rynku.

Zobacz także
Co się stanie z waszym organizmem gdy codziennie będziecie jeść fasolę?

Co się stanie z waszym organizmem gdy codziennie będziecie jeść fasolę?

Gołąbki wegetariańskie - przepis. Zdrowe, lekkie i pyszne!

Gołąbki wegetariańskie - przepis. Zdrowe, lekkie i pyszne!

Warto ograniczyć mięso, oto korzyści

Pomimo tego zagrożenia, jakie niesie źle zbilansowana dieta bezmięsna, warto ograniczyć w niej ten składnik. Wraz z usunięciem mięsa, redukujecie poziom tłuszczów nasyconych i sodu, które są najczęstszą przyczyną chorób sercowo – naczyniowych

Jak reaguje organizm, gdy wykluczacie z diety mięso?

  • Zdrowsze jelita. Dieta roślinna wpływa pozytywnie na jelita dlatego, że jest szczególnie bogata w błonnik, jest pożywka dla dobrych bakterii jelitowych. W rezultacie zmniejsza ryzyko chorób zapalnych
  • Mniejsze zagrożenie cukrzycą. Badanie opublikowane w Science Daily, przeprowadzone na grupie ponad 63 tys. ochotników potwierdziło, że u osób spożywających czerwone mięso, o 23% wzrosła zachorowalność na tę chorobę. Tłuszcz zwierzęcy, żelazo pochodzenia zwierzęcego oraz konserwanty azotanowe zawarte w mięsie uszkadzają komórki trzustki
  • Niższy poziom cholesterolu. Głównym czynnikiem wpływającym na wysoki poziom cholesterolu są tłuszcze nasycone z mięsa, drobiu, sera i innych produktów pochodzenia zwierzęcego. Wiele badań potwierdza, że kiedy dieta jest zmieniana na roślinną, poziom cholesterolu spada nawet o 35 proc. Ten spadek jest porównywalny do tego, jaki przynosi terapia lekowa.

Źródło: medonet.pl

Wmawiali wam, że to mięso jest zdrowe. Lekarze radzą unikać go jak ognia
AdobeStock
Newsy
Wmawiali wam, że to mięso jest zdrowe. Lekarze radzą unikać go jak ognia
Mięso powinno stanowić jeden z elementów zbilansowanej diety. Ale czy każdy rodzaj mięsa jest zdrowy? Nie. Jakie więc wybierać?

Czerwone mięso  w diecie i jego wpływ na zdrowie to sporna kwestia. Coraz częściej zaleca się zastępowanie czerwonego mięsa białym, które jest delikatniejsze i zdrowsze. Ale czy rzeczywiście należy całkowicie rezygnować z jedzenia czerwonego mięsa? Sprawdźcie wypowiedzi ekspertów. Właściwości czerwonego mięsa W czerwonym mięsie znajdziecie takie witaminy jak witaminę B3, B6 i B12, a także selen, cynk i przede wszystkim żelazo. Ze względu na wysoką zawartość żelaza, czerwone mięso jest szczególnie polecane osobom cierpiącym na niedokrwistość. Do czerwonego mięsa zalicza się: Wołowinę Wieprzowinę Dziczyznę Baraninę Gęsinę Kaczkę Koninę Czy czerwone mięso jest zdrowe? Kwestia wpływu czerwonego mięsa na zdrowie wciąż jest przedmiotem debat wśród lekarzy i specjalistów ds. żywienia. Jedni uważają, że powinno się spożywać czerwone mięso ze względu na wymienione powyżej witaminy i minerały. Przeciwnicy twierdzą z kolei, że jedzenie czerwonego mięsa prowadzi do chorób serca i układu krążenia. Dr hab. n. med. Daniel Śliż uważa, że czerwone mięso nie ma negatywnego wpływu na zdrowie pod warunkiem, że spożywa się je rzadko, szczególnie ze względu na zawarte w nim tłuszcze trans: Nie ma kontrowersji co do negatywnego wpływu mięsa na układ sercowo-naczyniowy. Jest ono produktem, który powinniśmy spożywać rzadko, co udowadnia najnowsza piramida zdrowego żywienia. Mięso jest produktem bogatym głównie w białko komplementarne, zawierające komplet aminokwasów, które jednakże możemy pozyskiwać z roślin. Warto wspomnieć, że trudno jest pozyskać je tylko z jednej rośliny i trzeba komponować dietę w taki sposób, aby uzupełniać wszystkie niezbędne składniki odżywcze. Warto pamiętać ponadto, że mięso jest...

Mężczyźni wolą żyć 10 lat mniej niż zrezygnować z mięsa? Wyniki badań zaskakują
AdobeStock
Newsy
Mężczyźni wolą żyć 10 lat krócej niż zrezygnować z mięsa? Wyniki badań zaskakują
Czy jedzenie mięsa jest „zbyt męskie", aby można było z niego zrezygnować?

Zdania na temat jedzenia mięsa są mocno podzielone. Z jednej strony mówi się o jego dobroczynnym wpływie na organizm, z drugiej o tym, że zwiększa ryzyko wielu groźnych chorób, m.in. nowotworów. Jak jest naprawdę? Jak zawsze – prawda leży pośrodku i liczy się przede wszystkim umiar. Mężczyźni wolą żyć krócej niż nie jeść mięsa Autorzy zachęcającej do przejścia na dietę roślinną akcji No Meat May przeprowadzili ostatnio badanie wśród 1000 australijskich mężczyzn, w trakcie którego zapytali ich o ich stosunek do konsumpcji mięsa. Wyniki ankiety wprowadziły ich w osłupienie. Okazało się, że aż 73 proc. mężczyzn wolałoby żyć o 10 lat krócej niż zrezygnować ze spożywania mięsa. Zdaniem autorów badania, większość mężczyzn nadal postrzega jedzenie mięsa jako „męskie" i nie wyobraża sobie, żeby miało z niego zrezygnować. Badanie pokazało, że mężczyźni nie martwią się również o to, jaki wpływ produkcja mięsa wywiera na nasz klimat. Aż 79 proc. ankietowanych stwierdziło, że nie wyeliminuje mięsa z diety tylko po to, aby zmniejszyć ślad węglowy. Nasze badanie alarmująco pokazuje, że australijscy mężczyźni albo nie są świadomi żadnego z tych faktów, albo w nie nie wierzą, albo po prostu ich to nie obchodzi – powiedział jeden z twórców kampanii No Meat May. Czy jedzenia mięsa jest zdrowe? Mimo tego, że mięso jest dobrym źródłem białka, witamin i minerałów, lekarze i eksperci od spraw żywienia, zalecają ograniczenie lub wręcz całkowite zrezygnowanie z jedzenia czerwonego lub wysokoprzetworzonego mięsa. Liczne badania potwierdziły, że przesadna konsumpcja tego mięsa zwiększa ryzyko raka jelita grubego i wielu innych groźnych chorób. Czy to znaczy, że całkowicie powinniśmy z niego...

Noworodki na wegańskiej diecie? Uczeni mają zaskakujące wnioski na temat tego, co powinny jeść karmiące matki
AdobeStock
Newsy
Noworodki na wegańskiej diecie? Uczeni mają zaskakujące wnioski na temat tego, co powinny jeść karmiące matki
Wegetarianizm i weganizm w ciąży to przesada? Czy powinno się karmić takim mlekiem noworodki? Znamy odpowiedź.

Diety roślinne robią się coraz popularniejsze. Coraz więcej osób rezygnuje z jedzenia mięsa, mając na uwadze względy zdrowotne , ekologiczne , czy też empatię w stosunku do zwierząt. Dieta bez mięsa jest według ekspertów bezpieczna na każdym etapie życia, ale wiele osób zaczyna w to wątpić, kiedy pojawia się temat noworodków i dzieci. Kobiety w ciąży, które stosują dietę bez mięsa, są czasami krytykowane . Ekspertki postanowiły to sprawdzić. Wegańska dieta – czy to jest zdrowe? Według WHO dieta wegańska, czyli dieta wykluczająca całkowicie mięso i wszystkie produkty pochodzenia zwierzęcego, jest bezpieczna „na każdym etapie życia”. Mimo wszystko w Polsce nadal nie prezentuje się powszechnie takiego podejścia. Wiele młodych kobiet słyszy od lekarzy, że w okresie ciąży i karmienia piersią powinny one zmienić swój system odżywiania. Najnowsze wyniki badań przeprowadzonych przez uczone z Uniwersytetu Medycznego mogą być przełomem. Noworodki na wegańskim mleku Wśród środowiska medycznego panują naprawdę różne opinie dotyczące diety wegańskiej w okresie laktacji. Czy wegetarianki przekazują swoim noworodkom tyle samo cennych składników w diecie, ile kobiety jedzące mięso? Specjalistki z Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu przeprowadziły analizę mleka pochodzącego od kobiet będących na diecie: Wegańskiej (wykluczające wszystkie produkty odzwierzęce, w tym mleko i nabiał) Wegetariańskiej (bez mięsa) Bez restrykcji żywieniowych Od kilku lat mamy na Uniwersyteckim Szpitalu Klinicznym bank mleka kobiecego, jest on jednak prowadzony według pewnych zasad, które eliminują pewne dawczynie. Przeglądając światowe zalecenia dotyczące donacji mleka kobiecego, Polska jest wciąż jednym z niewielu krajów, w których dieta roślinna jest...

Olej makadamia: właściwości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Adobe Stock
Newsy
Olej makadamia: właściwości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Olej z orzechów makadamia znany jest najbardziej jako składnik kosmetyków, jednak jego wartości odżywcze sprawiają, że w pełni zasłużył na miejsce w kuchni. Sprawdź, jak używać oleju makadamia podczas gotowania i dlaczego warto włączyć go do diety.

Koniecznie zwróćcie uwagę na olej makadamia. Nie jest u nas powszechnie znany, ale najwyższa pora to zmienić. Olej ten powstaje w wyniku procesu tłoczenia na zimno orzechów makadamii. Uzyskana substancja jest bogata w  witaminę A, witaminę E, witaminy z grupy B, a także nienasycone kwasy tłuszczowe. Swoje zastosowanie olej z orzechów makadamia znajduje nie tylko w kosmetyce, ale i w kuchni. Zastosowanie oleju makadamia Olej z orzechów makadamia to dobry zamiennik masła do pieczywa ze względu na swój wyjątkowy maślany, lekko orzechowy posmak. Olej makadamia może również być stosowany do sałatek oraz do smażenia i pieczenia. Uwaga jednak: jest kaloryczny, nie przesadzajcie więc z jego ilością. Wystarczy kilka łyżeczek. Poza kuchnią olej z orzechów makadamia świetnie sprawdza się w pielęgnacji cery: nawilża, łagodzi podrażnienia, wzmacnia i uelastycznia skórę. Jest także pomocny w leczeniu śladów po oparzeniach oraz blizn. Właściwości zdrowotne oleju makadamia Spożywanie oleju makadamia: zmniejsza ryzyko nowotworów obniża poziom złego cholesterolu we krwi zapobiega rozwojowi miażdżycy zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia bądź cukrzycy. Tłuszcze w diecie  Rola tłuszczów w diecie jest nie do przecenienia: wspierają metabolizm, transportują witaminy, pomagają w produkcji niektórych hormonów, wpływają na pracę mózgu. Mogą pozytywnie oddziaływać na koncentrację i odporność, chronić przed chorobami (także tymi cywilizacyjnymi!), obniżać poziom złego cholesterolu. Ważne jest to, by wybierać zdrowe tłuszcze nienasycone, szczególnie te pochodzenia roślinnego oraz oleje z ryb morskich. Tłuszcze zwierzęce to tłuszcze nasycone, a te nie są zdrowe i należy unikać...