Co lepsze: surowe czy gotowane jedzenie? Jedna metoda dostarcza więcej witamin, druga ułatwia trawienie.
Adobe Stock
Newsy

Co lepsze: surowe czy gotowane jedzenie? Jedno dostarcza więcej witamin, drugie ułatwia trawienie

Czasem łatwiej schrupać surową marchew niż ją ugotować. Wołowina ceniona jest zarówno jako pieczeń jak i tatar. Z kolei drobiu raczej nie zjecie bez gotowania. Co gotować, a czego nie warto?

Powszechnie wiadomo, że gotowanie i poddawanie obróbce cieplnej pokarmów pozbawia je witamin i części wartości odżywczych. Czy zatem surowa żywność jest zdrowsza? I czy naprawdę zdrowe jest jedzenie wyłącznie surowizny? Wyjaśniamy też co lepiej jeść na surowo, a co po ugotowaniu.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Zalety i wady surowej żywności

To prawda, że obróbka termiczna niszczy bezpowrotnie wiele witamin, np. witaminę C, czy witaminy z grupy B. Poza tym w surowych produktach znajduje się więcej aktywnych enzymów trawiennych, które wspierają i przyspieszają trawienie pokarmów.

Jedząc surowe owoce i warzywa możecie zjeść ich mniej i dostarczyć sobie odpowiednich ilości witamin. Także surowe mięso i ryby mają kilkakrotnie więcej substancji odżywczych, w tym kwasów omega-3 niż te, które zostały ugotowanie, usmażone czy upieczone.

W związku z wartościami, jakie dla organizmu niesie spożywanie surowego jedzenia, powstał nawet skrajny odłam wegetarianizmu – witarianizm, którego zwolennicy jedzą wyłącznie surową, roślinną żywność. Spożywanie jedynie surowej żywności ma jednak także wiele wad. Należą do nich:

  • Ryzyko zatrucia. Zakażenie mikrobiologiczne, a nawet pasożytnicze wzrasta, jeśli produkty nie są poddane obróbce cieplnej. Nawet jajka pochodzące z bezpiecznej hodowli mogą być zarażone bakteriami salmonelli.
  • Reżim sanitarny. Z powyższych powodów każdy produkt powinien być starannie umyty. Bakterie nie zostaną przecież usunięte pod wpływem wysokiej temperatury
  • Wysoki koszt. Produkty, np. mięso i ryby przeznaczone do spożycia na surowo muszą być znacznie wyższej jakości, a więc dużo droższe od tych zwykłych
  • Trudniejsze żucie i trawienie. Produkty surowe są znacznie trudniejsze do przetworzenia i strawienia przez nasz układ pokarmowy
Zobacz także
Czy jedzenie tatara jest bezpieczne? Niekoniecznie. Na co trzeba uważać?

Czy jedzenie tatara jest bezpieczne? Niekoniecznie. Na co trzeba uważać?

Te mielone Jakuba Kuronia wymiatają. Kucharz też je uwielbia i zdradza jak je smażyć  z różnych mięs.

Kotlety mielone Jakuba Kuronia wymiatają. Kucharz zdradza jak je robić z różnych mięs

Jakie są wartości ugotowania żywności?

Gotowana żywność jest pozbawiona części wartości odżywczych, dlatego z reguły trzeba jej zjeść więcej, żeby dostarczyć sobie odpowiednich składników. Ma jednak wiele zalet:

  • Ugotowany pokarm jest bardziej miękki, a przez to łatwiejszy do pogryzienia i przygotowania do trawienia
  • Komórki produktów żywnościowych, w tym białka, przetwarzane podczas obróbki termicznej zmieniają swoją strukturę i stają się łatwiejsze do strawienia
  • Błonnik zawarty w pożywieniu dzięki spęcznieniu i zmiękczeniu także łatwiej przechodzi przez układ pokarmowy
  • Niektóre pokarmy np. rośliny strączkowe czy kapustne zawierają tzw. substancje antyodżywcze. Dzięki gotowaniu stają się bezpieczniejsze dla zdrowia i łatwiejsze do przyswojenia
  • Gotowanie zabija bakterie, wirusy i pasożyty
  • Obróbka pozwala dodać do potrawy więcej smaku w postaci przypraw, które dodatkowo ułatwiają strawienie pożywienia
  • Niektóre warzywa np. pomidory zawierające ważny dla zdrowia likopen podczas przetwarzania tj. rozdrabniania i podgrzewania zwiększają jego zawartość

Czy lepiej jeść na surowo, czy po ugotowaniu?

Nie ma jednej dobrej odpowiedzi czy lepiej jeść żywność surową, czy gotowaną. Najlepszą odpowiedzią jest ta, że zdrowy jadłospis powinien być tak opracowany, żeby zawierał różnorodne produkty przygotowane w różny sposób. Prawidłowa dieta powinna być zróżnicowana i zbilansowana. Dotyczy to także sposobu przygotowania dań. Warto jednak pamiętać, które produkty warto ugotować, a które jeść na surowo.

Gotujcie:

  • Szparagi
  • Ziemniaki
  • Rośliny strączkowe
  • Grzyby
  • Szpinak
  • Pomidory
  • Mięso, drób, ryby
  • Marchew

Te produkty starajcie się jeść na surowo. Tak będą znacznie zdrowsze:

  • Cebula
  • Kapusta 
  • Czosnek
  • Brokuły

Źródło: Motywatordietetyczny.pl

Regulują poziom cukru i poprawiają nastrój. Te zielone warzywa warto często jeść
Adobe Stock
Newsy
Regulują poziom cukru i poprawiają nastrój. Te zielone warzywa warto jeść i na surowo, i ugotowane
Te warzywa można przyrządzać na wiele sposobów. Dobrze smakują zarówno na surowo, jak i po ugotowaniu. A gotują się bardzo krótko.

Brokuły to warzywa krzyżowe, spokrewnione z kapustą, brukselką, jarmużem i kalafiorem. Należą do grupy tzw. zielonych warzyw, bogatych między innymi w luteinę i chlorofil. Są skarbnicą witamin, minerałów, błonnika i przeciwutleniaczy. Dlaczego warto je jeść i jak to robić?  Wartości, które znajdziecie w kubku ugotowanych brokułów Brokuły można jeść zarówno na surowo, jak i ugotowane. W obu formach są zdrowe, jednak mają różny profil składników odżywczych. Oto jakie wartości ma porcja (91 g) ugotowanych warzyw: To 2,3 g błonnika i 3 g białka Zapewnia 250% dziennego zapotrzebowania na witaminę K, wspomagającą krzepnięcie krwi i zapewniającą zdrowie kości 130% dziennego zapotrzebowana na witaminę C wspierająca odporność 50% dziennego zapotrzebowania na chrom, wspomagający metabolizm energetyczny i regulujący poziom cukru we krwi 40% kwasu foliowego poprawiającego pamięć i nastrój 10% dziennego zapotrzebowania na witaminę A, B6, B2, E i minerały fosfor, cholinę, mangan miedź i potas 5% zapotrzebowania na magnez, cynk, żelazo, wapń i selen Jak przygotowywać i podawać brokuły? Jak już ustaliliśmy, można je jeść zarówno na surowo, jak i po ugotowaniu. Jednak tak jak w innych podobnych przypadkach, warzywa więcej wartości odżywczych mają w postaci surowej, niepoddanej obróbce cieplnej. Jak je jeść? Brokuły w postaci soków wielowarzywnych. Dobrze, jeśli mogą być przygotowane w blenderze wolnoobrotowym lub zmiksowane w postaci koktajlu. Wykorzystacie wtedy wszystkie części rośliny  Spróbujcie przyrządzić brokuły blanszowane. Dzięki tej technice obróbki cieplnej otrzymacie warzywo w formie pośredniej, pomiędzy surową a ugotowaną. Będzie zawierało wiele składników odżywczych, nadal pozostanie jędrne i...

Koniec z podjadaniem surowego ciasta! Surowa mąka może zawierać groźne bakterie
Adobe Stock
Newsy
Koniec z podjadaniem surowego ciasta! Surowa mąka może zawierać groźne bakterie
Surowa mąka jest tak samo groźna dla zdrowia jak surowe jajka! Nie dawajcie jej dzieciom ani nie jedzcie jej sami.

Zdarza wam się wylizywać miskę po surowym cieście? Skończcie z tym nawykiem. Możecie się przez niego nabawić wielu chorób!  Czy można jeść surowe ciasto? Wiele osób unika surowych jajek z racji na możliwość zatrucia się salmonellą . Jak się okazuje, surowa mąka jest tak samo niebezpieczna. Chociaż mało komu mąka kojarzy się z „surowym” produktem, ta niepoddana żadnej obróbce cieplnej powinna być traktowana tak samo jak surowe jaja . „Surowa mąka może być zanieczyszczona różnymi drobnoustrojami chorobotwórczymi, w tym E. coli, Salmonellą i Listerią. Jedzenie nieupieczonego lub niedopieczonego ciasta na chleb, pizzę, ciasteczka czy ciasta może powodować różne poważne choroby układu pokarmowego” – brzmi oświadczenie ekspertów z FDA (U.S. Food and Drug Administration). Zatrucie surowym ciastem „Konsumenci powinni oprzeć się pokusie jedzenia surowego ciasta. Te same bakterie, które mogą powodować choroby przenoszone przez żywność mogą czaić się zarówno w niegotowanej mące, jak i w surowych jajach” – podkreślił dyrektor ds. badań i testów bezpieczeństwa żywności James E. Rogers. Dowodem na to jest wiele głośnych przypadków zatruć jak m.in. ten dotyczący ciasta marki Nestlé. Surowe, paczkowane ciasto Nestlé było zakażone bakterią E. coli w 2009 roku. Bakteria ta zaatakowała aż 77 klientów – eksperci wyszli z założenia, że do zakażenia doszło, kiedy ludzie piekący ciasteczka skubali trochę surowego ciasta. Aż 35 z nich musiało być hospitalizowanych, a 10 rozwinęło niewydolność nerek. Z początku „winowajcą” zatruć były jajka, jednak badacze doszli do wniosku, że szkody w organizmie spowodowała surowa mąka. To właśnie skłoniło markę do poddawania surowego ciasta...

Czy można jeść surowe pieczarki? Sprawdźcie, zanim to zrobicie
Pixabay
Newsy
Czy można jeść surowe pieczarki? Sprawdźcie, zanim to zrobicie
Zastanawialiście się kiedyś, czy można jeść na surowo pieczarki? Przeczytajcie!

Zwykle dodajemy je do pizzy i zapiekanek, ale świetnie też pasują do sosów, zup, sałatek i wielu innych dań. Mowa o pieczarkach. Czy próbowaliście kiedyś jeść te grzyby na surowo? Czy można jeść surowe pieczarki? Pieczarka jest jednym z niewielu grzybów, które można jeść na surowo bez obawy o swoje zdrowie. Na pewno zdarzyło wam się kiedyś spróbować kawałek surowej pieczarki, podczas przygotowywania jakiegoś dania. To zupełnie bezpieczne i nieszkodliwe dla waszego zdrowia, o ile oczywiście nie spożywacie tych grzybów w nadmiarze. Pieczarki zawierają chitynę Chityna to organiczny związek chemiczny, z którego są zbudowane ściany komórkowe grzybów. Jest to związek o charakterze błonnika pokarmowego, który nie ulega trawieniu, przez co może zalegać przez dłuższy czas w przewodzie pokarmowym. To dlatego osoby z wrażliwym żołądkiem, nie powinny spożywać dużej ilości surowych pieczarek, ponieważ mogą później odczuwać dyskomfort. W ich przypadku lepiej jest zjeść pieczarki poddane obróbki cieplnej - usmażone lub upieczone. Rakotwórczy związek w pieczarkach Liczne badania potwierdziły również, że pieczarki zawierają agarytynę - związek o charakterze rakotwórczym. Musimy was jednak uspokoić. Pieczarki zawierają jedynie niewielką ilość tego związku i ich spożywanie jest dla was w pełni bezpieczne. Zawartość agarytyny różni się w zależności od grzyba i gatunku. Na przykład zawartość agarytyny w surowej pieczarce, wynosi od 0,033% do 0,173%. Na szczęście, agarytyna bardzo łatwo utlenia się podczas przechowywania i ulega całkowitemu rozkładowi po 48 godzinach w roztworze wodnym z wystawieniem na ekstrakcję wodą. Związek ten szybko rozkłada się również podczas gotowania (redukcja do 90%) oraz podczas...

Ta amerykkańska aktorka je surowe podroby. Ma 1 ważny powód
ONS.pl, Adobe Stock
Newsy
Ta amerykańska piosenkarka je surowe mięso i podroby. Ma 1 ważny powód
Po co jeść surowe mięso, jeśli nie jest to ani tatar ani carpaccio? Heidi Montag robi to w konkretnym celu. Będziecie zaskoczeni.

Heidi Montag to amerykańska piosenkarka znana z show nadawanego w telewizji MTV, „Wzgórza Hollywood”. Na pewien problem stosuje nietypową dietę, która wzburzyłaby wielu lekarzu – je surowe mięso. Jak to tłumaczy? Po co jeść surowe mięso? Niektórzy na pytanie, po co jeść surowe mięso odpowiedzieliby mając na myśli tatar: „bo jest smaczne”. Jednak poza tatarem przygotowanym z wysokiej jakości wołowiny i sushi z dodatkiem surowych ryb wybranych gatunków, ludzie raczej nie jadają surowego mięsa zwierząt. Inaczej jest w przypadku amerykańskiej piosenkarki Heidi Montag. 36-latka zajada się surowymi podrobami: - Narządy zwierząt są bardzo odżywcze — powiedziała gdy zapytano ją o jedzenie surowego mięsa.         Wyświetl ten post na Instagramie                       Post udostępniony przez Page Six (@pagesix) W rozmowie z magazynem „People” zdradziła jednak, że nie robi tego z powodu smaku surowego mięsa. Choć ma już jedno dziecko, od półtora roku próbuje ponownie zajść w ciążę, ale dotychczas bez rezultatu. W ten nietypowy sposób celebrytka próbuje poprawić swoją płodność. Nie skarży się jednak na swoją nową dietę: - Jestem chętna, by próbować nowych rzeczy. Surowe narządy zwierząt to wspaniałe źródło składników odżywczych! Czy jedzenie surowego mięsa jest zdrowe? Niestety taka dieta może powodować zagrożenie zdrowotne. Powodem są różne choroby zwierząt hodowlanych, które po spożyciu niepoddanego obróbce cieplnej mięsa, przenoszą się na ludzi....