Co lepsze: surowe czy gotowane jedzenie? Jedna metoda dostarcza więcej witamin, druga ułatwia trawienie.
Adobe Stock
Newsy

Co lepsze: surowe czy gotowane jedzenie? Jedno dostarcza więcej witamin, drugie ułatwia trawienie

Czasem łatwiej schrupać surową marchew niż ją ugotować. Wołowina ceniona jest zarówno jako pieczeń jak i tatar. Z kolei drobiu raczej nie zjecie bez gotowania. Co gotować, a czego nie warto?

Powszechnie wiadomo, że gotowanie i poddawanie obróbce cieplnej pokarmów pozbawia je witamin i części wartości odżywczych. Czy zatem surowa żywność jest zdrowsza? I czy naprawdę zdrowe jest jedzenie wyłącznie surowizny? Wyjaśniamy też co lepiej jeść na surowo, a co po ugotowaniu.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Zalety i wady surowej żywności

To prawda, że obróbka termiczna niszczy bezpowrotnie wiele witamin, np. witaminę C, czy witaminy z grupy B. Poza tym w surowych produktach znajduje się więcej aktywnych enzymów trawiennych, które wspierają i przyspieszają trawienie pokarmów.

Jedząc surowe owoce i warzywa możecie zjeść ich mniej i dostarczyć sobie odpowiednich ilości witamin. Także surowe mięso i ryby mają kilkakrotnie więcej substancji odżywczych, w tym kwasów omega-3 niż te, które zostały ugotowanie, usmażone czy upieczone.

W związku z wartościami, jakie dla organizmu niesie spożywanie surowego jedzenia, powstał nawet skrajny odłam wegetarianizmu – witarianizm, którego zwolennicy jedzą wyłącznie surową, roślinną żywność. Spożywanie jedynie surowej żywności ma jednak także wiele wad. Należą do nich:

  • Ryzyko zatrucia. Zakażenie mikrobiologiczne, a nawet pasożytnicze wzrasta, jeśli produkty nie są poddane obróbce cieplnej. Nawet jajka pochodzące z bezpiecznej hodowli mogą być zarażone bakteriami salmonelli.
  • Reżim sanitarny. Z powyższych powodów każdy produkt powinien być starannie umyty. Bakterie nie zostaną przecież usunięte pod wpływem wysokiej temperatury
  • Wysoki koszt. Produkty, np. mięso i ryby przeznaczone do spożycia na surowo muszą być znacznie wyższej jakości, a więc dużo droższe od tych zwykłych
  • Trudniejsze żucie i trawienie. Produkty surowe są znacznie trudniejsze do przetworzenia i strawienia przez nasz układ pokarmowy
Zobacz także
Czy jedzenie tatara jest bezpieczne? Niekoniecznie. Na co trzeba uważać?

Czy jedzenie tatara jest bezpieczne? Niekoniecznie. Na co trzeba uważać?

Te mielone Jakuba Kuronia wymiatają. Kucharz też je uwielbia i zdradza jak je smażyć  z różnych mięs.

Kotlety mielone Jakuba Kuronia wymiatają. Kucharz zdradza jak je robić z różnych mięs

Jakie są wartości ugotowania żywności?

Gotowana żywność jest pozbawiona części wartości odżywczych, dlatego z reguły trzeba jej zjeść więcej, żeby dostarczyć sobie odpowiednich składników. Ma jednak wiele zalet:

  • Ugotowany pokarm jest bardziej miękki, a przez to łatwiejszy do pogryzienia i przygotowania do trawienia
  • Komórki produktów żywnościowych, w tym białka, przetwarzane podczas obróbki termicznej zmieniają swoją strukturę i stają się łatwiejsze do strawienia
  • Błonnik zawarty w pożywieniu dzięki spęcznieniu i zmiękczeniu także łatwiej przechodzi przez układ pokarmowy
  • Niektóre pokarmy np. rośliny strączkowe czy kapustne zawierają tzw. substancje antyodżywcze. Dzięki gotowaniu stają się bezpieczniejsze dla zdrowia i łatwiejsze do przyswojenia
  • Gotowanie zabija bakterie, wirusy i pasożyty
  • Obróbka pozwala dodać do potrawy więcej smaku w postaci przypraw, które dodatkowo ułatwiają strawienie pożywienia
  • Niektóre warzywa np. pomidory zawierające ważny dla zdrowia likopen podczas przetwarzania tj. rozdrabniania i podgrzewania zwiększają jego zawartość

Czy lepiej jeść na surowo, czy po ugotowaniu?

Nie ma jednej dobrej odpowiedzi czy lepiej jeść żywność surową, czy gotowaną. Najlepszą odpowiedzią jest ta, że zdrowy jadłospis powinien być tak opracowany, żeby zawierał różnorodne produkty przygotowane w różny sposób. Prawidłowa dieta powinna być zróżnicowana i zbilansowana. Dotyczy to także sposobu przygotowania dań. Warto jednak pamiętać, które produkty warto ugotować, a które jeść na surowo.

Gotujcie:

  • Szparagi
  • Ziemniaki
  • Rośliny strączkowe
  • Grzyby
  • Szpinak
  • Pomidory
  • Mięso, drób, ryby
  • Marchew

Te produkty starajcie się jeść na surowo. Tak będą znacznie zdrowsze:

  • Cebula
  • Kapusta 
  • Czosnek
  • Brokuły

Źródło: Motywatordietetyczny.pl

Koniec z podjadaniem surowego ciasta! Surowa mąka może zawierać groźne bakterie
Adobe Stock
Newsy
Koniec z podjadaniem surowego ciasta! Surowa mąka może zawierać groźne bakterie
Surowa mąka jest tak samo groźna dla zdrowia jak surowe jajka! Nie dawajcie jej dzieciom ani nie jedzcie jej sami.

Zdarza wam się wylizywać miskę po surowym cieście? Skończcie z tym nawykiem. Możecie się przez niego nabawić wielu chorób!  Czy można jeść surowe ciasto? Wiele osób unika surowych jajek z racji na możliwość zatrucia się salmonellą . Jak się okazuje, surowa mąka jest tak samo niebezpieczna. Chociaż mało komu mąka kojarzy się z „surowym” produktem, ta niepoddana żadnej obróbce cieplnej powinna być traktowana tak samo jak surowe jaja . „Surowa mąka może być zanieczyszczona różnymi drobnoustrojami chorobotwórczymi, w tym E. coli, Salmonellą i Listerią. Jedzenie nieupieczonego lub niedopieczonego ciasta na chleb, pizzę, ciasteczka czy ciasta może powodować różne poważne choroby układu pokarmowego” – brzmi oświadczenie ekspertów z FDA (U.S. Food and Drug Administration). Zatrucie surowym ciastem „Konsumenci powinni oprzeć się pokusie jedzenia surowego ciasta. Te same bakterie, które mogą powodować choroby przenoszone przez żywność mogą czaić się zarówno w niegotowanej mące, jak i w surowych jajach” – podkreślił dyrektor ds. badań i testów bezpieczeństwa żywności James E. Rogers. Dowodem na to jest wiele głośnych przypadków zatruć jak m.in. ten dotyczący ciasta marki Nestlé. Surowe, paczkowane ciasto Nestlé było zakażone bakterią E. coli w 2009 roku. Bakteria ta zaatakowała aż 77 klientów – eksperci wyszli z założenia, że do zakażenia doszło, kiedy ludzie piekący ciasteczka skubali trochę surowego ciasta. Aż 35 z nich musiało być hospitalizowanych, a 10 rozwinęło niewydolność nerek. Z początku „winowajcą” zatruć były jajka, jednak badacze doszli do wniosku, że szkody w organizmie spowodowała surowa mąka. To właśnie skłoniło markę do poddawania surowego ciasta...

Rosną w lasach i ogrodach. Tych owoców pod żadnym pozorem nie zbierajcie!
AdobeStock
Newsy
Rosną w lasach i ogrodach. Tych owoców pod żadnym pozorem nie zbierajcie!
Nie wszystkie owoce są dla nas zdrowe. Lato to czas, gdy w lasach i ogrodach rosną owoce, których kategorycznie powinniśmy unikać. Wyjaśniamy, jakie!

Lato to czas, w którym natura dzieli się z nami tym, co najlepsze. Na drzewach i krzewach rosną wówczas przepyszne owoce a ziemia wypuszcza plony w postaci smacznych i zdrowych warzyw. Nie wszystko, co teraz kwitnie nadaje się jednak do spożycia. Jakich owoców powinniśmy kategorycznie unikać? Tych owoców pod żadnym pozorem nie zbierajcie W naszych lasach i ogrodach rosną teraz maliny , porzeczki , jeżyny, borówki oraz jagody . Poza wspaniałym smakiem, owoce te skrywają w sobie prawdziwe bogactwo witamin, składników odżywczych oraz przeciwutleniaczy. Istnieją jednak owoce, których pod żadnym pozorem nie powinniśmy zbierać. O jakie owoce chodzi? Mimo iż owoce z poniższej listy wyglądają bardzo apetycznie, nigdy ich nie jedzcie, ponieważ są bardzo toksyczne, a nawet mogą okazać się śmiertelne. Czy wiecie, że niektóre leśne owoce są do siebie łudząco podobne, ale podczas gdy jedne z nich są bardzo zdrowe, inne mogą być niezwykle trujące? Mowa m.in. o jagodach jadalnych i trujących, a konkretnie o owocach czworolistu (zdjęcie poniżej), które bardzo przypominają owoce borówki czarnej, zwanej czarną jagodą. Niestety, w przeciwieństwie do niej są niezwykle trujące. Równie niebezpieczny może być pokrzyk wilcza jagoda (zdjęcie poniżej). To roślina, która ma owoce niemal identyczne do owoców jagód. Kolejną taką rośliną jest czarny bez . Czarny bez oczywiście jest bardzo zdrowy, ale zawsze trzeba go poddawać obróbce termicznej. Nigdy nie powinien on być spożywany na surowo. Owoce czarnego bzu wyglądają niezwykle kusząco. Niestety, spożycie ich w surowej postaci, w szczególności niedojrzałych, może doprowadzić do silnego zatrucia. Głównymi objawami takiego zatrucia są m.in. nudności, wymioty, bóle i zwroty głowy oraz...

 Czym jest dieta Alleluja? Jej autor twierdzi, że wyleczył dzięki niej raka
Pixabay/Pixabay
Newsy
Czym jest dieta Alleluja? Jej autor twierdzi, że wyleczył dzięki niej raka
Czy słyszeliście kiedyś o czymś takim jak dieta Alleluja? Na czym ona polega i czy jest ona skuteczna w odchudzaniu?

Część z was być może słyszała kiedyś o diecie znanej jako biblijna dieta Alleluja. Jej pomysłodawcą jest pastor George M. Malkmus i jego żona Rhonda. Opracowali oni dietę w oparciu o to, co według nich „jest idealną dietą, którą Bóg przeznaczył dla nas do spożywania w Ogrodzie Eden". Jak zapewnia Malkmus, jego dieta składa się z naturalnych pokarmów Boga, które są „obfite w żywe enzymy, które odżywiają komórki i dostarczają naszemu organizmowi prawdziwej energii”. Pastor twierdzi, że dzięki tej diecie wyleczył się z raka. Niestety jednak nie dysponujemy dokumentacją medyczną na poparcie jego twierdzenia. Na czym polega dieta Alleluja? Dieta ta jest dietą wegańską. Jej wytyczne są bardzo proste: należy spożywać 85% surowej, nieprzetworzonej żywności pochodzenia roślinnego i 15% gotowanej żywności pochodzenia roślinnego. Ugotowana porcja jest zwykle spożywana pod koniec wieczornego posiłku. W diecie Alleluja zaleca się pomijanie śniadania i spożywanie tylko napojów z trawy jęczmiennej i soków ze świeżych warzyw, najlepiej zielonych. Na śniadanie poleca się przykładowo sałatkę ze świeżych owoców, pełnoziarnistą granolę, mleko migdałowe i tosty z kiełków z masłem migdałowym. Mięso, ryby, jajka, produkty mleczne, kofeina i alkohol są w tej diecie surowo zabronione. Dieta Alleluja obejmuje również stosowanie suplementów, które są sprzedawane na stronie internetowej Hallelujah Diet. Pokarmy polecane w diecie Alleluja: Porcja 85% Surowe i świeże soki warzywne Świeże owoce (ograniczone do nie więcej niż 15% dziennego spożycia) Surowe orzechy , masło orzechowe i nasiona Kiełkująca fasola Namoczone surowe płatki owsiane Oliwa z oliwek , olej lniany i awokado 15%...

Macie problemy z żołądkiem? Pod żadnym pozorem nie jedzcie tego warzywa
AdobeStock/Pixabay
Newsy
Macie problemy z żołądkiem? Pod żadnym pozorem nie jedzcie tego warzywa
Boli was żołądek? Pod żadnym pozorem nie jedzcie tego warzywa, bo możecie tylko pogorszyć swój stan.

Nie od dziś wiadomo, że przy problemach żołądkowych nie powinno się spożywać tłustych i smażonych potraw oraz pić alkoholu . Nasza dieta powinna wówczas być lekkostrawna i zarazem pożywna. Powinna nam dostarczać niezbędnych witamin i składników i jednocześnie ograniczać wydzielanie soku trawiennego. Czego nie powinna jeść osoba, która ma problemy z żołądkiem? Nie należy jeść ogórków wobec problemów z żołądkiem Mimo iż surowe  ogórki są bardzo zdrowe, osoby z problemami żołądkowymi nie powinny jeść tych warzyw. Ogórek zawiera mnóstwo wartości odżywczych, to bogate źródło witaminy K, przeciwutleniaczy, a także przeciwzapalnego flawonolu zwanego fisetyną, który odgrywa ważną rolę w promowaniu zdrowia mózgu. Ogórek sprzyja też utracie wagi, jest niskokaloryczny a także zawiera witaminę C, białko, potas, błonnik, magnez i mangan. Jednak nie wszyscy powinni go jeść. Ogórek jest niewskazany dla osób o wrażliwym żołądku. Warzywo to zawiera kukurbitacynę, która jest silnym składnikiem, o którym wiadomo, że powoduje problemy z niestrawnością. Nawet niewielka niestrawność może prowadzić do wzdęć lub tak zwanego odbijania się. Osobom cierpiącym na zespół jelita drażliwego (IBS) zaleca się zmniejszenie spożycia ogórków, aby wspomóc trawienie . Czego jeszcze nie powinny jeść osoby o wrażliwym żołądku? U osób z wrażliwym żołądkiem narząd ten łatwo ulega rozstrojowi. Osoby takie mogą odczuwać nawracające gazy, wzdęcia , nudności, wymioty, zaparcia lub biegunkę. Pokarmy, które mogą podrażniać wrażliwy żołądek, to: produkty mleczne pikantne jedzenie (ocet, cebula, czosnek , papryczka chili ) przetworzona żywność ( salceson ,...