Co jeść w czasie przesilenia wiosennego? Te 3 produkty dodadzą energii i poprawią humor
Adobe Stock
Newsy

Co jeść w czasie przesilenia wiosennego? Te 3 produkty dodadzą energii i poprawią humor

Te produkty są najlepsze na poprawę samopoczucia i odporności, gdy organizm jest wyczerpany na wiosnę.

To co nazywamy przesileniem wiosennym, w medycynie nazywa się syndromem zmęczenia wiosennego. Na wiosnę przychodzi czas zmian pogodowych, więcej czasu spędzamy poza domem, jesteśmy narażeni na duże zmiany temperatury, pojawiają się alergizujące pyłki.

To wszystko powoduje, że musimy przestawić się na tryb wiosenny i przystosować do tych zmian. Wymaga to od organizmu wysiłku i powoduje, że staje się on zmęczony i osłabiony. Podpowiadamy jak go wzmocnić i uchronić się przed uczuciem wyczerpania oraz podatnością na infekcje. Tajemnica tkwi w codziennym jadłospisie.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Objawy przesilenia wiosennego

Zmiany, jakie zachodzą w organizmie przystosowującym się do wiosny, obejmują zarówno układ krążenia, układ nerwowy, trawienny, jak i odpornościowy. Do tego, po zimie i zimowej diecie, ubogiej w świeże owoce i warzywa, wyczerpują się zapasy minerałów, które odpowiadają za równowagę w ciele i prawidłowe jego funkcjonowanie.

Chodzi o takie substancje jak potas, żelazo, magnez i cynk. Brakuje nam też po prostu witamin, w tym witaminy D3, która powstaje w skórze pod wpływem promieniowania słonecznego. Nikomu nie trzeba tłumaczyć, że tego przez zimowe miesiące szczególnie brakuje.

To wszystko powoduje odczuwalny spadek nastroju, a nawet pojawienie się pewnych dolegliwości. Zwróćcie uwagę na te objawy:

  • Osłabienie
  • Zmęczenie
  • Senność
  • Bóle głowy
  • Bóle i bolesne skurcze mięśni
  • Rozdrażnienie, niepokój
  • Mniejsza odporność na stres
  • Złe samopoczucie
  • Problemy z koncentracją
  • Przygnębienie, poczucie rezygnacji, zmienny nastrój

To czy ktoś w otoczeniu przechodzi syndrom zmęczenia wiosennego możecie nawet poznać z zewnątrz, nie pytając o samopoczucie. Sygnałem jest ziemista cera, podkrążone oczy czy zmiana zachowania.

Te objawy nie zagrażają bezpośrednio zdrowiu i oczywiście nie wyłączają z aktywnego życia towarzyskiego czy zawodowego, z wyjątkiem jednego: w tym czasie następuje też spadek odporności i podatność na przeziębienia, chorujemy więc częściej.

Zobacz także
Prawie każdy zapomina o tym podczas gotowania kaszy. Dlatego jest niesmaczna i zbija się w grudki

Gryczana, jaglana czy perłowa? Która kasza jest najzdrowsza?

Fit pizza pełnoziarnista – dietetyczny przepis na pizzę

Fit pizza pełnoziarnista – dietetyczny przepis na pizzę

Co jeść, żeby wzmocnić organizm na wiosnę?

Jeśli już wiecie, z czego wynika przesilenie wiosenne i jakich substancji odżywczych brakuje organizmowi, możecie świadomie je uzupełniać, dostarczając ich sobie wraz z pożywieniem. Układajcie więc codzienny jadłospis wykorzystując składniki, które są bogate w selen, cynk, błonnik, witaminy z grupy B, kwasy omega-3, witaminę C i witaminę D.

Zwróćcie też w tym czasie szczególną uwagę na nawodnienie organizmu i jak tylko możecie wychodźcie na słońce. Przebywając na słońcu nie wystarczy wystawiać do niego twarz. Ważne jest, żeby odsłaniać około 20% ciała, w środku dnia zdejmujcie więc kurtki i swetry i nie unikajcie chodzenia z krótkimi rękawami i nogawkami czy spódnicach bez rajstop.

Najważniejsze trzy składniki, które powinniście zjadać każdego dnia to:

  • Pieczywo i makarony pełnoziarniste
  • Kasze. Zadbajcie, żeby były różnorodne
  • Orzechy. Nie chodzi o zjadanie wieczorem całej puszki słonych orzeszków ziemnych, tylko o jedzenie garści orzechów, migdałów i pestek. Najlepiej zrobić mieszankę składającą się z różnych gatunków i wydzielać sobie porcję każdego dnia

Inne produkty, które warto jeść na wiosnę:

  • Suszone owoce, a gdy tylko pojawią się, także świeże
  • Nowalijki — w tym sezonowe szparagi czy botwinę
  • Ryby morskie
  • Kapustę kiszoną
  • Paprykę
  • Cytrusy
  • Gorzką czekoladę
  • Świeże zioła

Są wśród nich takie, które poprawiają humor, wzmacniają odporność, czy poprawiają sen, który pozwala się organizmowi właściwie regenerować nocą.

Źródło: radiozet.pl, amol.pl

Często zapominacie o zjedzeniu obiadu? Szybko odczujecie negatywne skutki
AdobeStock
Newsy
Często zapominacie o zjedzeniu obiadu? Szybko odczujecie negatywne skutki
Nieregularne jedzenie i omijanie posiłków to plaga naszych czasów. Jeżeli wam też zdarza się nie zjeść obiadu, to ostrzegamy – niesie to za sobą poważne konsekwencje.

Żyjemy coraz szybciej. Niektórzy z braku czasu na ciepły posiłek w ciągu dnia albo nie jedzą nic, albo zjadają tylko jabłko lub słodkiego batonika zamiast obiadu. Jednak takie postępowanie grozi złymi konsekwencjami dla organizmu! Sprawdźcie, jak omijanie posiłków wpływa na wasze zdrowie. Dlaczego nie można pomijać obiadu? Specjaliści ostrzegają, że nieregularne posiłki lub omijanie niektórych z nich (zwłaszcza obiadu) niesie za sobą negatywne skutki. Dr Brooke Scheller opowiedziała o tym, dlaczego regularne odżywianie się jest tak ważne: Obiad (lunch) to kluczowy składnik naszej diety, który stanowi jedną trzecią dziennego spożycia pokarmów. To posiłek, który ma zapewnić nam energię na cały dzień w pracy(…)Omijanie przerwy na obiad w pracy sprawi, że po południu będziemy mniej produktywni, a wieczorem zjemy za dużo lub będziemy zajadać stres. Objadanie się w ciągu dnia Jedną z konsekwencji omijania obiadu i jedzenia w biegu jest objadanie się później w ciągu dnia. Organizm prędzej czy później upomni się o kalorie, których mu nie dostarczono! Dr Scheller przypomina: Jeżeli jemy za mało w ciągu dnia, to zwykle nadrabiamy to wieczorem objadając się niezdrowymi przekąskami. Spadek energii po południu Ludzie rezygnujący ze zjedzenia obiadu zwykle robią to bez trudu, ponieważ ich organizm czerpie energię ze śniadania. Jednak po południu, gdy zapasy się wyczerpią, ciało zacznie odmawiać współpracy! Burczy wam wtedy w brzuchu, boli was głowa, jesteście rozdrażnieni i nie macie energii do działania. Ważne jest nie tylko to czy w ogóle jecie obiad, ale też co wtedy jecie. Według Dr Schiller niewłaściwie skomponowany posiłek może dodatkowo wzmocnić nieprzyjemnie objawy i zmęczenie po południu: Czy zdarza się wam mieć złe samopoczucie...

kiszonki
Adobe Stock
Newsy
Odczuwacie skutki wiosennego przesilenia? Jedzcie ten produkt jak najczęściej, żeby wzmocnić organizm
Wczesna wiosna to okres, kiedy przyroda budzi się do życia, a organizm człowieka przestawia się z dość leniwego czasu na bardziej aktywny. Nieodpowiednie przygotowanie może skutkować gorszym samopoczuciem. By uchronić się przed negatywnymi skutkami zmian pór roku, warto do swojej diety wprowadzić jeden produkt. Jego regularne spożywanie zdecydowanie poprawi funkcjonowanie organizmu i wzmocni odporność.

Czas pomiędzy zimą a wiosną to niezbyt sprzyjający okres dla organizmu, który musi przestawić się z zimowej stagnacji na aktywniejsze życie. Ciągłe zmiany pogody, ciśnienia mają wpływ na samopoczucie. Wówczas nie zawsze jest ono takie, jakbyśmy sobie życzyli. Organizm musi podołać wielu przeciwnościom. Jednak odpowiednie odżywianie i suplementacja mogą być ułatwieniem tego gorszego okresu.  Przedwiośnie Wczesna wiosna jest trudnym czasem dla każdego. Ciągłe zmiany temperatury, które dość dynamicznie wędrują po termometrze w górę i w dół, naprzemiennie występujące słońce ze śniegiem czy deszczem to okres przejściowy pomiędzy zimą a wiosną. Wówczas warunki atmosferyczne starają się unormować, co wychodzi czasem lepiej lub gorzej. Jednak ma to swoje odbicie na wszystkich organizmach żywych na planecie. Przesilenie wiosenne - na czym polega? Skutkiem ciągłej i nieunormowanej pogody jest przesilenie wiosenne. Jednych dotyka bardziej, a drugich mniej, jednak wszystkim równo utrudnia codzienne funkcjonowanie. Zazwyczaj występuje w okresie marca oraz kwietnia, czyli miesiącach, kiedy warunki atmosferyczne zmieniają się dość dynamicznie, a dzień się wydłuża. Organizm człowieka nieprzystosowany do takich rewolucji po statecznej zimie, ciężko może znosić ten czas. Przyczyny przesilenia wiosennego Wśród czynników, które przyczyniają się do gorszego samopoczucia można wyróżnić, takie jak: wydłużający się dzień, ciągłe i dynamiczne zmiany temperatur, niedobór po zimie witamin czy mikroelementów, stres, nadmiar negatywnych uczuć, czy pylące drzewa prowadzące do pojawienia się alergii. Zbiór tych wszystkich impulsów w jednym momencie nie jest korzystny dla organizmu. Skutki przesilenia wiosennego Szereg...

Ciągłe zmęczenie i wysoki cholesterol? Odstawcie ten produkt jak najszybciej
Adobe Stock
Newsy
Ciągłe zmęczenie i wysoki cholesterol? Odstawcie ten produkt jak najszybciej
Nie wszystkie produkty spożywcze służą zdrowiu. Wiele z nich może powodować szereg negatywnych skutków. Jeśli borykacie się z wysokim cholesterolem czy ciągłym uczuciem zmęczenia, natychmiast wykluczcie ten składnik z diety.

Niewiele osób zdaje sobie sprawę bądź nie jest w pełni świadomych, iż wiele produktów spożywczych może negatywnie wpływać na funkcjonowanie organizmu. Wynika to ze zmian w składzie w danych artykułach, dodatkowych substancji czy wrażliwości na konkretne składniki. Warto wówczas przeprowadzić dokładne badania, skonsultować się z odpowiednim lekarzem i wyeliminować szkodliwy produkt z diety.  Nabiał w diecie  Produkty mleczne są jednymi z podstawowych składników w codziennej diecie. Dostarczają organizmowi szereg cennych mikroelementów. Poza tym są świetnym źródłem białka, które jest tak potrzebne w odpowiednio zbilansowanym żywieniu. Na sklepowych półkach można spotkać się z takimi artykułami jak: mleko, jogurty, twaróg, masło, śmietana, maślanka, czy różnego rodzaju sery.   Zły wpływ produktów mlecznych Większość osób nie wyobraża sobie żywienia bez nabiału. Wówczas część diet jest właśnie opartych na tej grupie produktów. Jednak wiadomo, że co za dużo, to niezdrowo. Ten termin również sprawdza się w tym przypadku, gdyż nadmiar danego produktu może przyczynić się do poważnych konsekwencji. Wśród objawów szkodliwości nabiału świadczą takie jak: ciągłe uczucie zmęczenia, bóle brzucha czy stawów, trądzik, choroby skórne, wysoki poziom cholesterolu, problemy z właściwym trawieniem, odporność organizmu na leki przeciwbólowe.  To część oznak, które są skutkiem złego oddziaływania produktów mlecznych. Nietolerancja laktozy Szereg negatywnych objawów oraz złe samopoczucie po spożyciu produktów mlecznych są wynikiem nietolerancji laktozy, która jest składnikiem nabiału....

Olej makadamia: właściwości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Adobe Stock
Newsy
Olej makadamia: właściwości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Olej z orzechów makadamia znany jest najbardziej jako składnik kosmetyków, jednak jego wartości odżywcze sprawiają, że w pełni zasłużył na miejsce w kuchni. Sprawdź, jak używać oleju makadamia podczas gotowania i dlaczego warto włączyć go do diety.

Koniecznie zwróćcie uwagę na olej makadamia. Nie jest u nas powszechnie znany, ale najwyższa pora to zmienić. Olej ten powstaje w wyniku procesu tłoczenia na zimno orzechów makadamii. Uzyskana substancja jest bogata w  witaminę A, witaminę E, witaminy z grupy B, a także nienasycone kwasy tłuszczowe. Swoje zastosowanie olej z orzechów makadamia znajduje nie tylko w kosmetyce, ale i w kuchni. Zastosowanie oleju makadamia Olej z orzechów makadamia to dobry zamiennik masła do pieczywa ze względu na swój wyjątkowy maślany, lekko orzechowy posmak. Olej makadamia może również być stosowany do sałatek oraz do smażenia i pieczenia. Uwaga jednak: jest kaloryczny, nie przesadzajcie więc z jego ilością. Wystarczy kilka łyżeczek. Poza kuchnią olej z orzechów makadamia świetnie sprawdza się w pielęgnacji cery: nawilża, łagodzi podrażnienia, wzmacnia i uelastycznia skórę. Jest także pomocny w leczeniu śladów po oparzeniach oraz blizn. Właściwości zdrowotne oleju makadamia Spożywanie oleju makadamia: zmniejsza ryzyko nowotworów obniża poziom złego cholesterolu we krwi zapobiega rozwojowi miażdżycy zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia bądź cukrzycy. Tłuszcze w diecie  Rola tłuszczów w diecie jest nie do przecenienia: wspierają metabolizm, transportują witaminy, pomagają w produkcji niektórych hormonów, wpływają na pracę mózgu. Mogą pozytywnie oddziaływać na koncentrację i odporność, chronić przed chorobami (także tymi cywilizacyjnymi!), obniżać poziom złego cholesterolu. Ważne jest to, by wybierać zdrowe tłuszcze nienasycone, szczególnie te pochodzenia roślinnego oraz oleje z ryb morskich. Tłuszcze zwierzęce to tłuszcze nasycone, a te nie są zdrowe i należy unikać...