To co nazywamy przesileniem wiosennym, w medycynie nazywa się syndromem zmęczenia wiosennego. Na wiosnę przychodzi czas zmian pogodowych, więcej czasu spędzamy poza domem, jesteśmy narażeni na duże zmiany temperatury, pojawiają się alergizujące pyłki.

To wszystko powoduje, że musimy przestawić się na tryb wiosenny i przystosować do tych zmian. Wymaga to od organizmu wysiłku i powoduje, że staje się on zmęczony i osłabiony. Podpowiadamy jak go wzmocnić i uchronić się przed uczuciem wyczerpania oraz podatnością na infekcje. Tajemnica tkwi w codziennym jadłospisie.

Objawy przesilenia wiosennego

Zmiany, jakie zachodzą w organizmie przystosowującym się do wiosny, obejmują zarówno układ krążenia, układ nerwowy, trawienny, jak i odpornościowy. Do tego, po zimie i zimowej diecie, ubogiej w świeże owoce i warzywa, wyczerpują się zapasy minerałów, które odpowiadają za równowagę w ciele i prawidłowe jego funkcjonowanie.

Chodzi o takie substancje jak potas, żelazo, magnez i cynk. Brakuje nam też po prostu witamin, w tym witaminy D3, która powstaje w skórze pod wpływem promieniowania słonecznego. Nikomu nie trzeba tłumaczyć, że tego przez zimowe miesiące szczególnie brakuje.

Zobacz także:

To wszystko powoduje odczuwalny spadek nastroju, a nawet pojawienie się pewnych dolegliwości. Zwróćcie uwagę na te objawy:

  • Osłabienie
  • Zmęczenie
  • Senność
  • Bóle głowy
  • Bóle i bolesne skurcze mięśni
  • Rozdrażnienie, niepokój
  • Mniejsza odporność na stres
  • Złe samopoczucie
  • Problemy z koncentracją
  • Przygnębienie, poczucie rezygnacji, zmienny nastrój

To czy ktoś w otoczeniu przechodzi syndrom zmęczenia wiosennego możecie nawet poznać z zewnątrz, nie pytając o samopoczucie. Sygnałem jest ziemista cera, podkrążone oczy czy zmiana zachowania.

Te objawy nie zagrażają bezpośrednio zdrowiu i oczywiście nie wyłączają z aktywnego życia towarzyskiego czy zawodowego, z wyjątkiem jednego: w tym czasie następuje też spadek odporności i podatność na przeziębienia, chorujemy więc częściej.

Co jeść, żeby wzmocnić organizm na wiosnę?

Jeśli już wiecie, z czego wynika przesilenie wiosenne i jakich substancji odżywczych brakuje organizmowi, możecie świadomie je uzupełniać, dostarczając ich sobie wraz z pożywieniem. Układajcie więc codzienny jadłospis wykorzystując składniki, które są bogate w selen, cynk, błonnik, witaminy z grupy B, kwasy omega-3, witaminę C i witaminę D.

Zwróćcie też w tym czasie szczególną uwagę na nawodnienie organizmu i jak tylko możecie wychodźcie na słońce. Przebywając na słońcu nie wystarczy wystawiać do niego twarz. Ważne jest, żeby odsłaniać około 20% ciała, w środku dnia zdejmujcie więc kurtki i swetry i nie unikajcie chodzenia z krótkimi rękawami i nogawkami czy spódnicach bez rajstop.

Najważniejsze trzy składniki, które powinniście zjadać każdego dnia to:

  • Pieczywo i makarony pełnoziarniste
  • Kasze. Zadbajcie, żeby były różnorodne
  • Orzechy. Nie chodzi o zjadanie wieczorem całej puszki słonych orzeszków ziemnych, tylko o jedzenie garści orzechów, migdałów i pestek. Najlepiej zrobić mieszankę składającą się z różnych gatunków i wydzielać sobie porcję każdego dnia

Inne produkty, które warto jeść na wiosnę:

  • Suszone owoce, a gdy tylko pojawią się, także świeże
  • Nowalijki — w tym sezonowe szparagi czy botwinę
  • Ryby morskie
  • Kapustę kiszoną
  • Paprykę
  • Cytrusy
  • Gorzką czekoladę
  • Świeże zioła

Są wśród nich takie, które poprawiają humor, wzmacniają odporność, czy poprawiają sen, który pozwala się organizmowi właściwie regenerować nocą.

Źródło: radiozet.pl, amol.pl