Marnotrawstwo żywności to ogromny problem w dzisiejszym świecie. Według statystyk, marnuje się ponad 1/3 wyprodukowanego jedzenia. Jest wiele sposobów ograniczania marnotrawstwa jedzenia.
Jak marnować mniej jedzenia?
Pierwszym krokiem do ograniczenia marnotrawstwa żywności jest zadbanie o własne gospodarstwo domowe. To kilka prostych przykładów, które pomogą walczyć z marnowaniem żywności w waszych domach:
- Z czerstwego pieczywa można zrobić chrupiące grzanki lub odświeżyć je za pomocą kostki lodu
- Obierki od warzyw można gromadzić w zamrażalniku i robić z nich aromatyczny bulion
- Można korzystać z liści kalarepy, liści kalafiora i skórki arbuza i przetwarzać je w ciekawy sposób
Jest też wiele inicjatyw społecznych, które przeciwdziałają marnowaniu jedzenia, a jednocześnie pomagają finansowo ubogim lub potrzebującym. Prężnie działają na przykład jadłodzielnie i lodówki społeczne, w których można zostawić żywność i wiele artykułów pierwszej potrzeby.
Rozwija się też freeganizm, który polega na odbieraniu zdatnej do spożycia żywności ze śmietników supermarketów.
Zobacz także:
Co robią marki z piwem, które nie zostało wypite?
Niektóre marki produktów spożywczych także aktywnie działają w tym zakresie. Grupa Żywiec znalazła innowacyjny sposób na wykorzystanie piwa, które nie nadaje się już do wypicia, by go nie wylewać.
Zamienia się je w biogaz. W ten sposób ogranicza się też emisję CO2 do atmosfery. Piwo jest zamieniane w ten sposób w źródło zielonej energii, która wraca do obiegu.
Energia elektryczna, którą wykorzystuje się w tym browarze pochodzi z odnawialnych źródeł energii. Biogaz pochodzący z utylizacji niezużytego piwa wykorzystywany jest jednak do ogrzewania budynków – jako źródło energii cieplnej.
Paweł Bendarczyk, dyrektor Arcyksiążęcego Browar w Żywcu opowiedział jednemu z portali internetowych o tym pomyśle:
Arcyksiążęcy Browar w Żywcu dysponuje własną kotłownią, gdzie głównym paliwem jest gaz ziemny. Drugim paliwem jest biogaz, który produkujemy w naszej oczyszczalni ścieków. Nawet 13% energii cieplnej wytworzonej w naszej kotłowni pochodzi ze spalania biogazu. Pod względem ciepła jesteśmy samowystarczalni – wytworzone ciepło jest wykorzystywane do warzenia piwa i ogrzewania wszystkich naszych budynków