Cierpicie na insulinooporność, jecie mało ale nadal nie możecie schudnąć? To jest przyczyną
AdobeStock
Newsy

Jak schudnąć przy insulinooporności? Nie musicie jeść mniej, wystarczy że zastosujecie te zasady

Przy insulinooporności odchudzanie potrafi być wyzwaniem. Sprawdźcie, co należy ograniczyć w diecie przy insulinooporności.

Osoby zmagające się z insulinoopornością często mają problem z utrzymaniem prawidłowej masy ciała. Próbują więc odchudzać się na własną rękę, często sposobami zasłyszanymi od znajomych lub z pomocą „diet cud” dostępnych w internecie. Niestety, zwykle nic z tego nie wychodzi, ponieważ przy insulinooporności ważne są rozważne zmiany w diecie, które poza utratą nadmiarowych kilogramów pozwolą kontrolować objawy choroby.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Objawy insulinooporności

Przy insulinooporności tkanki organizmu (mięśniowe, tłuszczowe i wątroby) mają obniżoną wrażliwość na insulinę. W takiej sytuacji organizm zaczyna wytwarzać jeszcze więcej tego hormonu, co w konsekwencji prowadzi do poniższych objawów:

  • Otyłość brzuszna, czyli gromadzenie się tkanki tłuszczowej w talii
  • Otłuszczenie narządów wewnętrznych
  • Tendencje do tycia
  • Problemy ze schudnięciem z pomocą konwencjonalnych metod (ograniczenie słodyczy, więcej aktywności fizycznej)
  • Zmęczenie nasilające się po posiłku
  • Napady silnego głodu po jedzeniu
  • Ogromny apetyt na słodycze
  • Trudności w koncentracji
Zobacz także
Często zapominacie o zjedzeniu obiadu? Szybko odczujecie negatywne skutki

Często zapominacie o zjedzeniu obiadu? Szybko odczujecie negatywne skutki

Jak sprawdzić czy miód jest naszprycowany cukrem? Wystarczy szklanka wody

Jak sprawdzić czy miód jest naszprycowany cukrem? Wystarczy szklanka wody

Insulinooporność a cukrzyca

Z czasem insulinooporność może przekształcić się w cukrzycę typu 2. Dzieje się tak, ponieważ w końcu w organizmie dochodzi do zaburzenia tolerancji glukozy . Osoby cierpiące na insulinooporność powinny obserwować swój organizm i regularnie badać się u lekarza.

Dieta przy insulinooporności

W przypadku insulinooporności niekoniecznie musicie rezygnować z ulubionych przekąsek. Najważniejsza jest odpowiednia regularność posiłków, ponieważ to właśnie ona odpowiada za odpowiedni poziom cukru we krwi przy tej przypadłości. Osoby, które jedzą nieregularnie dużo dotkliwiej odczuwają objawy insulinooporności.

Z diety należy jednak koniecznie wyeliminować wszystkie produkty zawierające bardzo duże ilości cukru, w tym:

  • Słodycze
  • Soki owocowe
  • Suszone owoce
  • Banany
  • Mango
  • Winogrona

Dozwolone jest natomiast jedzenie mniej słodkich owoców, takich jak na przykład maliny, jagody, jeżyny i porzeczki. Ważne, by spożywać je razem z tłuszczami, dlatego do ulubionych owoców dodajcie kilka orzechów lub pestek słonecznika.

Ponadto, powinno się unikać posiłków bogatych w węglowodany (w tym cukier), ponieważ właśnie po takim jedzeniu dochodzi do napadów wilczego głodu i obniżenia samopoczucia.

 

Czytaj także:

Macie cukrzycę, a jecie wafle ryżowe i jogurty? Sprawdźcie, jak to się może skończyć
Adobe Stock
Newsy
Macie cukrzycę, a jecie wafle ryżowe i jogurty? Sprawdźcie, jak to się może skończyć
Jedzenie tych przekąsek nie jest dobrym pomysłem, jeśli cierpicie na cukrzycę. Sprawdźcie, dlaczego.

Osoby cierpiące na cukrzycę doskonale wiedzą, że muszą ściśle przestrzegać zaleconej przez lekarza diety. Dzięki temu mogą zachować zdrowie na dłużej i spowolnić postępy choroby. Wcześnie wykryta cukrzyca jest możliwa do opanowania za pomocą diety, dlatego tak ważne jest jej konsekwentne przestrzeganie. Oczywistym jest, że zakazane są słodycze czy owoce w dużych ilościach, jednak istnieją produkty, których nikt by nie podejrzewał o sabotowanie diety dla cukrzyka. Sprawdźcie, czego należy unikać.  Jogurty a cukrzyca Wydawałoby się, że bogate w białko i wapń jogurty to bezpieczny produkt dla osób chorych na cukrzycę. I tak jest, ale z jednym wyjątkiem - to nie mogą być jogurty owocowe ze sklepu. Znajduje się w nich bardzo dużo cukru, który następnie powoduje wzrost glukozy we krwi. Nie trzeba jednak całkowicie rezygnować z jogurtów z owocami - wystarczy, że będzie się je przygotowywało samodzielnie. Do jogurtu naturalnego dodajcie po prostu świeże truskawki, maliny i inne owoce - będzie znacznie zdrowszy, a przede wszystkim pozbawiony niepotrzebnej dawki cukru.  Wafle ryżowe w diecie cukrzyka Kolejnym produktem, który jest niewskazany przy cukrzycy są wafle ryżowe. Ta informacja może zdziwić zwłaszcza osoby odchudzające się, ponieważ wafle często pojawiają się w dietach na redukcję wagi. Jednak przy cukrzycy nie powinno się ich jeść - ryż, z którego wytwarza się wafle zawiera skrobię (podobnie jak ziemniaki), a ta podnosi poziom cukru we krwi. Z tego też powodu jedzenie wafli ryżowych w dużych ilościach na diecie odchudzającej nie przynosi efektów, ponieważ produkt ten szybko wywołuje uczucie głodu.  Czego powinni unikać cukrzycy? Osoby zmagające się z cukrzycą muszą uważnie dobierać produkty w swojej diecie i unikać między innymi takich produktów jak:...

Macie cukrzycę? Jedzcie te warzywa. Obniżają poziom cukru we krwi i poprawiają wzrok
AdobeStock
Newsy
Macie cukrzycę? Jedzcie te warzywa. Obniżają poziom cukru we krwi i poprawiają wzrok
Zbilansowana dieta to podstawa dobrego samopoczucia i zdrowia. Przy różnych dolegliwościach ważne jest to, co jemy - zwłaszcza przy cukrzycy. A pewne warzywa mają pełno witamin i związków, które przydadzą się w tej chorobie.

Nie od dziś wiadomo, że w przypadku takich chorób przewlekłych jak cukrzyca, poza przyjmowaniem zaleconych przez lekarza lekarstw, należy zadbać o zdrowy tryb życia oraz dietę. Zwłaszcza to, co znajduje się w codziennym jadłospisie ma duży wpływ na ogólne samopoczucie przy tej chorobie. Jednym z zalecanych produktów w diecie cukrzyka są brokuły. Sprawdźcie, dlaczego.  Dlaczego warto jeść brokuły? Te zielone warzywa nierzadko wzbudzają kontrowersje i polaryzują społeczeństwo. Jedni uważają, że brokuły są bardzo zdrowe i należy ich jeść jak najwięcej, a inni wzdrygają się na samą myśl o tych warzywach. Z jakiegoś powodu dla części ludzi brokuły mają zapach i smak, które są dla nich nie do zniesienia. Warto jednak się przemóc, ponieważ rzeczywiście zawierają one mnóstwo witamin i składników odżywczych, na przykład: witaminę A witaminy z grupy B witaminę C witaminę K magnez potas cynk siarkę żelazo fosfor sód Ponadto, brokuły wykazują wiele prozdrowotnych właściwości, jak zmniejszenie ryzyka chorób serca czy miażdżycy. Są doceniane również ze względu na ich pozytywny wpływ na sprawność widzenia i poziom cukru we krwi.  Brokuły na lepszy wzrok  W brokułach znajdziecie dużo luteiny oraz zeaksantyny - związków, które działają profilaktycznie na choroby oczu. Dzięki jedzeniu produktów bogatych w luteinę, takich jak brokuły, można zmniejszyć ryzyko zapadnięcia na takie choroby jak zaćma, zwyrodnienie plamki żółtej, a także retinopatia cukrzycowa, czyli jedno z powikłań cukrzycy.  W 300 g brokułów znajduje się około 10 mg luteiny czyli tyle, ile potrzeba by poprawić ostrość widzenia.  Brokuły na obniżenie poziomu cukru we krwi Kolejną...

Pomiar cukru
Pixabay/Tesa Robbins
Newsy
Covid to nic. O epidemii tej choroby mało kto wie. Skutki dla organizmu są ogromne
W dobie pandemii ludzie wyczulili się na objawy ściśle dotyczące koronawirusa. Niektórzy zapominają, że inne choroby też zbierają ogromne żniwa. Ze skutkami wybranych możecie się zmagać latami.

Koronawirus opanował świat. Nie ma co do tego wątpliwości. Widmo COVID-19 przysłania wszystkim oczy wobec chorób, które z nim lub bez niego współistnieją. Podobne żniwa zbiera m.in. cukrzyca. Objawy cukrzyc różnego typu W cukrzycy typu 1. objawy występują gwałtownie, cukrzyca typu 2. postępuje powoli. Pierwsze objawy cukrzycy typu 1. to: ogromne pragnienie; częste oddawanie moczu; zmęczenie. Objawy cukrzycy typu 2. to: suchość w ustach; częste napady głodu; wzmożone pragnienie; senność i infekcje intymne. Cukrzyca typu 2. może mieć podłoże o pochodzeniu środowiskowym. Na rozwój choroby wpływają nadwaga, otyłość oraz wskaźnik BMI powyżej 30. Leczenie choroby polega na wprowadzeniu zmian do trybu życia, systematycznym podawaniu insuliny i utrzymywaniu prawidłowego poziomu cukru we krwi. Cukrzyca – jak rozpoznać chorobę?  Jest chorobą autoimmunologiczną. Organizm niszczy komórki beta wysp Langerhansa trzustki, których funkcją jest produkcja insuliny. Brak insuliny sprawia, że rośnie poziom glukozy we krwi. Rozwija się hiperglikemia, czyli zbyt wysoki poziom cukru we krwi. Cukrzyca typu 2. jest chorobą metaboliczną. Organizm zachowuje zdolność wytwarzania insuliny, ale staje się oporny na działanie tego hormonu. W pierwszej fazie choroby występuje insulinooporność. Osoby z insulinoopornością nie są w stanie utrzymać poziomu cukru we krwi na właściwym poziomie. Przyjmujemy coraz więcej pustych kalorii Stan przedcukrzycowy to sygnał alarmowy organizmu. Dobra wiadomość jest taka, że można go odwrócić stosując odpowiednią dietę. Współczesna dieta jest zazwyczaj bardzo kaloryczna i zawierająca mało wartości odżywczych. Może przyznacie się niechętnie, ale z badań wynika, że jemy szybko i byle jak.  Przeciętny Amerykanin blisko 100 lat temu  zjadał rocznie...

Unikajcie tych produktów, jeśli cierpicie na cukrzycę. Zrujnujecie swoje zdrowie
AdobeStock
Newsy
Unikajcie tych produktów, jeśli cierpicie na cukrzycę. Zrujnujecie sobie zdrowie
W cukrzycy bardzo ważna jest dieta. Spożywanie niedozwolonych produktów może się bardzo źle skończyć!

Cukrzyca może się pojawić u ludzi w każdym wieku, choć najczęściej jej pierwsze objawy są zauważalne dopiero po 50. roku życia. Przy tej chorobie ogromnie ważna jest dieta, ponieważ nieuważne dobieranie produktów może bardzo pogorszyć stan zdrowia chorego. Sprawdźcie, jakie produkty są zakazane przy cukrzycy i co powinno się jeść. Cukrzyca – tych produktów nie jedzcie! Spożywanie produktów o wysokim indeksie glikemicznym jest przy cukrzycy niewskazane. Zjedzenie ich spowoduje gwałtowny wyrzut insuliny do krwi, co przy cukrzycy jest niebezpieczne. Unikajcie poniższych produktów, jeśli chorujecie na cukrzycę: Słodycze, ciasta, ciasteczka itd. Piwo Produkty z białej mąki Kabaczek Miód Dynia Dojrzałe banany Rodzynki Suszone daktyle Rozgotowany makaron, ryż i ziemniaki Dietetycy podkreślają jednak, że spożywanie powyższych produktów jest dozwolone wówczas, gdy spożywa się je rzadko i w bardzo małych ilościach. Cukrzyca typu 2. – objawy Początkowo objawy cukrzycy typu 2. mogą nie wzbudzać większych podejrzeń, a chory kieruje się do lekarza dopiero wtedy, gdy odczuwalne są już powikłania cukrzycowe. Do objawów cukrzycy typu 2. należą: Wzmożony apetyt, napady głodu Znużenie Senność Trudności z koncentracją Problemy ze wzrokiem Sucha i swędząca skóra Zwiększone pragnienie Infekcje intymne Dlaczego dieta przy cukrzycy jest ważna? U osób cierpiących na cukrzycę istotne jest, by utrzymywać jak najbardziej stabilny poziom cukru we krwi. W tym celu stosuje się dietę o niskim indeksie glikemicznym, czyli bogatą w produkty, które nie powodują wzrostu poziomu cukru we krwi po spożyciu. Ważne jest też, by posiłki były odpowiednio skomponowane i zawierały prawidłową ilość białek,...