Ciepła, zimna, a może wrzątek? Jaką wodę powinno się stosować do kiszonych ogórków?
Newsy

Ciepła, zimna, a może wrzątek? Jaką wodę powinno się stosować do kiszonych ogórków?

Kwestia wody do ogórków nie jest wcale taka oczywista jak mogłoby się wydawać na pierwszy rzut oka. A wy jakiej wody używacie do kiszenia?

Gdy tylko rozpoczyna się sezon na ogórki, cała Polska zabiera się za kiszenie. Każdy ma swój własny przepis na ogórki i choć wszystkie są podobne, to jednak efekt wychodzi nieco inny, zależnie od receptury. Oczywistym jest, że wybrane składniki mają znaczenie i wpływają na smak kiszonych ogórków. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jaką wodą należy zalewać ogórki kiszone?

Zastanawialiście się kiedykolwiek nad tym, jaka powinna być woda do kiszenia ogórków? Większość z was pewnie używa w tym celu gorącej lub letniej wody. A to wcale nie musi być reguła! Do kiszenia ogórków świetnie sprawdzi się też woda zimna lub letnia. Dlaczego? Otóż w niższej temperaturze nie dochodzi do zniszczenia witamin i minerałów oraz bakterii mlekowych, które powstają w procesie fermentacji. Dzięki temu ukiszone ogórki lub inne warzywa są znacznie zdrowsze! Ponadto, w ciepłej wodzie sól szybciej się rozpuści, a ogórki będą szybciej fermentować.

Zobacz także
Sposób babci na chrupiące ogórki kiszone. Wystarczy dodać 1 składnik

Sposób babci na chrupiące ogórki kiszone. Wystarczy dodać 1 składnik

Po jakim czasie ogórki kiszone są gotowe? Nie otwierajcie słoików wcześniej

Po jakim czasie ogórki kiszone są gotowe? Nie otwierajcie słoików wcześniej

Czy można zalewać ogórki wrzątkiem?

Niektórzy decydują się na zalewanie ogórków bardzo gorącą lub wręcz wrzącą wodą. Niestety, to błąd! Jeśli użyjecie wrzątku, to zginą w nim witaminy i cenne składniki znajdujące się w ogórkach.

Nie bez znaczenia jest też źródło wody, której używacie do ogórków kiszonych. Można użyć w tym celu kranówki pod warunkiem, że jest ona dobrej jakości. Nie może zawierać chloru, ponieważ ten zahamuje fermentowanie ogórków i będą one po prostu kiepskie w smaku.

Jeżeli więc nie macie pewności co do jakości wody w waszych kranach, najlepiej jest ją po prostu przegotować i ostudzić przed zalaniem ogórków. Jeśli korzystacie z filtrów do wody, to też będą one doskonałym wyborem. Ostatecznie można skorzystać z niegazowanej wody butelkowanej.

Najlepsza do kiszenia ogórków będzie woda o średniej twardości. Jeśli będzie bardzo miękka lub twarda, to proces fermentacji może przebiegać nie do końca prawidłowo.

Co się stanie po dodaniu odrobiny octu do ogórków kiszonych? Efekty będą zdumiewające
Własne
Newsy
Co się stanie po dodaniu odrobiny octu do ogórków kiszonych? Efekty będą zdumiewające
W czym tkwi sekret idealnie jędrnych i chrupkich ogórków kiszonych? Dodajcie do nich łyżkę tego nietypowego składnika.

Przepis na ogórki kiszone zna chyba każdy. Po pierwsze – należy wybrać dobrej jakości ogórki. Do kiszenia najlepiej nadają się oczywiście ogórki gruntowe , które nie były nawożone chemicznie. Powinny one być młode i średniej wielkości z widocznymi na skórce wypustkami. Dlatego najlepiej jest kupić je w warzywniaku lub na targu, a nie w supermarkecie. Ogórki najlepiej jest zacząć kisić od razu po kupieniu a najlepiej po zerwaniu z krzaczka, ponieważ wraz z zerwaniem ogórka, zaczynają się w nim swojego rodzaju procesy degradacyjne - ogórki tracą wodę i stają się mniej jędrne. Co należy dodać do ogórków kiszonych? Kolejną ważną rzeczą jest oczywiście dobór przypraw i dodatków . Najważniejszym z nich jest sól . Najlepiej sprawdzi się tu sól kamienna. Do słoja z ogórkami powinniśmy też włożyć baldachimy kopru, pokrojone korzenie oraz całe liście chrzanu, liście porzeczki lub maliny oraz oczywiście kilka ząbków czosnku. Całość zalewamy zimną wodą , w której wcześniej rozpuszczamy sól i odstawiamy na kilka dni w celu ukiszenia. Mimo iż przepis na idealne ogórki kiszone wydaje się być prosty, ogórki nie zawsze wychodzą tak, jak byśmy tego chcieli. Niejednokrotnie zdarza się, że ogórki są po ukiszeniu miękkie, puste lub nie smakują jak należy. Jednym z sekretów idealnie chrupkich ogórków kiszonych jest pewien tajemniczy składnik. Chodzi o ocet jabłkowy. Co stanie się, jeśli doda się do ogórków kiszonych octu? Dzięki dodaniu do ogórków odrobiny octu, stają się one twarde i delikatniejsze w smaku. Niektórzy uważają, że tak przygotowane ogórki smakują jak coś pomiędzy popularnymi korniszonami, a standardowymi kiszonymi. Ile w tym prawdy?...

Wiele osób popełnia błąd i dodaje to do kiszonych ogórków. Stają się przez to niesmaczne i gorzkie
Materiały własne
Newsy
Wiele osób popełnia błąd i dodaje to do kiszonych ogórków. Stają się przez to gorzkie i niejadalne
Dodajecie ten składnik do ogórków kiszonych? Nic dziwnego, że są gorzkie i niesmaczne.

Jak zrobić idealne ogórki kiszone ? Składa się na to kilka różnych czynników. To nie tylko dobór odpowiednich ogórków, odpowiednie proporcje wody i soli, ale też wybranie odpowiednich przypraw. Czy wiecie, jakie przyprawy najbardziej pasują do ogórków kiszonych? Nie dodawajcie do ogórków kiszonych tych przypraw Wiele osób uważa, że do ogórków kiszonych można dodać każdą przyprawę, ale to nieprawda. Do słoika zawsze warto włożyć kilka ząbków czosnku, baldachim kopru, ziarenka gorczycy, liście porzeczki oraz korzeń chrzanu. Nie powinno się jednak do niego wkładać ziela angielskiego, ziarenek czarnego pieprzu oraz liści laurowych. Przyprawy te doskonale nadają się do zup i mięsnych dań, ale nie powinno się ich używać do kiszenia ogórków. Dlaczego? Ponieważ takie ogórki będą później miały nieprzyjemny, gorzki smak. W czym tkwi sekret idealnych ogórków kiszonych? Składa się na to kilka różnych czynników. Wybór odpowiednich ogórków. Nie każdy ogórek gruntowy nadaje się do zakiszenia. Najlepiej sprawdzą się tu młode, średniej wielkości ogórki o jasnym kolorze. Najlepiej kupić je na warzywniaku lub na targu, ponieważ te ze sklepu mogą być przerośnięte i stare, przez co są później puste w środku . Wybieraj okazy młode, nie za duże i jasne. Tylko takie będą gwarancją najlepszego smaku. Czas przygotowania. Gdy przyjdziesz do domu z siatką pełną ogórków, nie pozwól im leżeć przez cały dzień w kuchni, tylko od razu przystąp do ich przygotowywania. Zalej ogórki zimną wodą i po upływie 6 godzin zacznij je kisić. Odpowiednia sól. Najlepszą solą do kiszenia ogórków w opinii wielu jest...

Ogórki kiszone
Flickr/Mandy Johnson
Newsy
Picie wody po ogórkach kiszonych jest zbawienne dla organizmu. Wystarczy kilka łyków dziennie
Kiszone ogórki są nie tylko smaczne, ale też bardzo zdrowe. Znacie nietypowe zastosowania wody po kiszonych ogórkach?

W Polsce kiszone ogórki to bardzo popularna przekąska. Większość z nas robi je samodzielnie w domu. Wodę z nich traktujemy jak zbędny odpad. Niesłusznie! Woda po kiszonych ogórkach ma wiele właściwości prozdrowotnych. Wpływa korzystnie m.in. na mikroflorę jelitową. Zdrowie w kiszonych ogórkach Ogórki kiszone to jedna ze zdrowszych przekąsek, na jakie można sobie pozwolić. Pasują do kanapek, surówek , sałatek, ale także w postaci przekąski solo. Są znane szczególnie jako dodatek do konsumpcji czystej wódki. Mało co smakuje tak, jak kieliszek alkoholu zagryziony kiszonym. To zielone warzywo znajduje zastosowanie w większości odchudzających diet . Ze względu na swoją niską kaloryczność ogórki można pałaszować bez najmniejszych wyrzutów sumienia. Smakują, nie obciążając równocześnie żołądka. Ogórki to także dobry wpływ na układ odpornościowy, a nawet nastrój! Właściwości wody po ogórkach kiszonych Może być to dla was zaskoczeniem, ale woda po ogórkach kiszonych jest bardzo cenna. Sok, który powstaje w procesie kiszenia, wykazuje wiele prozdrowotnych i leczniczych właściwości, które mają pozytywny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Ma silne właściwości prozdrowotne: na kaca. Najbardziej znanym zastosowaniem wody po ogórkach jest leczenie kaca . Może być najlepszym lekarstwem gdy przesadziliśmy z alkoholem. Na kacu zazwyczaj sięgamy po tłuste potrawy , które jedynie dodatkowo obciążają nasz system trawienny. Woda po ogórkach przyda się również przed kacem, jako dodatek do orzeźwiającego drinka. Wystarczy dodać do niej schłodzoną wódkę i kilka kostek lodu.  po wysiłku fizycznym. Jeśli jesteście zmęczeni po intensywnym treningu, macie zakwasy, sięgnijcie po...

Jaka woda do ogórków małosolnych? Przepis na ogórki doskonałe
Adobe Stock
Newsy
Jaka woda do ogórków małosolnych? Przepis na ogórki doskonałe
Woda, którą zalewacie ogórki, nie powinna być gorąca. Najlepsza będzie zimna woda prosto z kranu, ewentualnie wymieszana z odrobiną ciepłej przegotowanej wody, by ułatwić rozpuszczenie soli.

Ogórki małosolne to pyszny dodatek do wielu dań, choć najlepiej smakują solo. Ich przygotowanie jest banalnie proste. Ogórki małosolne to nic innego jak ogórki kiszone, z tą różnicą, że kisi się je dużo krócej. Wystarczą 2 dni i są gotowe! Ogórki małosolne Najczęściej jadamy je jako dodatek do obiadu, ale ogórki małosolne można też wykorzystać do zrobienia zupy, koreczków, sałatki z majonezem. Jeśli chcielibyście podkręcić ich smak, dodajcie do kiszenia gorczycę lub papryczkę chilli. Najlepsza woda do ogórków małosolnych Najlepsza woda do ogórków małosolnych to woda nieprzegotowana, prosto z kranu. To właśnie sekret udanego przetworu. Ogórki małosolne będą odpowiednio chrupiące i aromatyczne. Gorąca woda szybciej rozpuszcza sól, ale też niszczy składniki odżywcze warzyw, a przecież w kiszonkach chodzi własnie o ich walory zdrowotne. Przepis na domowe ogórki małosolne Składniki: 1 ½ kg małych ogórków gruntowych 1 pęczek koperku kilka liści chrzanu 20 cm korzenia chrzanu 2 główki czosnku 2 litry wody 2 łyżki soli Przygotowanie: W dwóch litrach wody dokładnie rozpuśćcie dwie łyżki soli. Ogórki gruntowe umyjcie i odetnijcie końcówki z dwóch stron. Liście chrzanu oraz pęczek koperku opłuczcie pod wodą. Korzeń chrzanu obierzcie, a później pokrójcie w mniejsze kawałki. Główki czosnku bez obierania przekrójcie w poprzek. W dużym słoju układajcie kolejno liście chrzanu, kawałki korzenia chrzanu, pęczek koperku, przepołowione główki czosnku, a na koniec ciasno ułóżcie ogórki. Całość zalejcie przygotowaną solanką. Słój z ogórkami przykryjcie i odstawcie w...