Zdarza się wam, że pomimo największych starań ciasto na pierogi rozpada się, klei, kurczy - jednym słowem, po prostu nie wychodzi? Odpowiadają za to proste błędy popełnione w trakcie odmierzania proporcji, ale także przy samym procesie przyrządzania ciasta. Sprawdźcie, dlaczego czasami ciasto na pierogi nie wychodzi. 

Ciasto na pierogi nie chce się rozwałkować

Ciasto często „kurczy” się i nie chce dać się rozwałkować przez zwykły pośpiech. Gdy już je wyrobicie, nie zabierajcie się od razu do wałkowania. Kulę ciasta przykryjcie ściereczką i odstawcie przynajmniej na 5 minut. Gdy ciasto „odpocznie”, będzie o wiele lepiej współpracować z wałkiem.

Jeżeli ciasta jest dużo, podzielcie je na kilka części i każdą przykryjcie, by nie wyschła. 

Zobacz także:

Ciasto na pierogi jest za twarde

Jeśli ciasto wyszło za twarde, powody mogą być dwa. Pierwszy to dodanie jajka do ciasta - ten składnik nie jest konieczny sprawia jedynie, że ciasto na pierogi jest twarde i nie daje się rozwałkować. Drugi powód to niewłaściwe proporcje. Gdy dacie za dużo mąki, a za mało wody, to ciasto również będzie zbyt twarde. 

Jak zrobić idealne ciasto na pierogi?

By ciasto na pierogi na pewno wam wyszło, skorzystajcie z tego przepisu. Będą wam potrzebne poniższe składniki:

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej

  • około szklanka gorącej wody

  • 1 łyżeczka soli

  • 1 łyżeczka masła

Przygotowanie:

  1. Wysypcie na stolnicę przesianą wcześniej mąkę, dodajcie sól i wymieszajcie.

  2. W gorącej wodzie rozpuśćcie łyżeczkę masła i następnie wlejcie wodę do mąki. Róbcie to powoli i łyżką podsypujcie mąkę do środka tak, by połączyła się z wodą. 

  3. Ręcznie wyróbcie ciasto - trochę to potrwa, ale trzeba być cierpliwym. Wyrobienie dobrego ciasta na pierogi może trwać nawet do 20 minut!

  4. Wyrobione ciasto uformujcie w kulę, przykryjcie ściereczką i odstawcie na parę minut.

  5. Następnie podzielcie ciasto na kilka części, każdą rozwałkujcie i wycinajcie kółka na pierogi.

  6. Na każde kółko połóżcie farsz, sklejcie pierogi i gotujcie w gorącej, osolonej wodzie.

Źródło: gazeta.pl