Zdarza się wam, że pomimo największych starań ciasto na pierogi rozpada się, klei, kurczy - jednym słowem, po prostu nie wychodzi? Odpowiadają za to proste błędy popełnione w trakcie odmierzania proporcji, ale także przy samym procesie przyrządzania ciasta. Sprawdźcie, dlaczego czasami ciasto na pierogi nie wychodzi.
Ciasto na pierogi nie chce się rozwałkować
Ciasto często „kurczy” się i nie chce dać się rozwałkować przez zwykły pośpiech. Gdy już je wyrobicie, nie zabierajcie się od razu do wałkowania. Kulę ciasta przykryjcie ściereczką i odstawcie przynajmniej na 5 minut. Gdy ciasto „odpocznie”, będzie o wiele lepiej współpracować z wałkiem.
Jeżeli ciasta jest dużo, podzielcie je na kilka części i każdą przykryjcie, by nie wyschła.
Zobacz także:
Ciasto na pierogi jest za twarde
Jeśli ciasto wyszło za twarde, powody mogą być dwa. Pierwszy to dodanie jajka do ciasta - ten składnik nie jest konieczny sprawia jedynie, że ciasto na pierogi jest twarde i nie daje się rozwałkować. Drugi powód to niewłaściwe proporcje. Gdy dacie za dużo mąki, a za mało wody, to ciasto również będzie zbyt twarde.
Jak zrobić idealne ciasto na pierogi?
By ciasto na pierogi na pewno wam wyszło, skorzystajcie z tego przepisu. Będą wam potrzebne poniższe składniki:
Składniki:
-
2 szklanki mąki pszennej
-
około szklanka gorącej wody
-
1 łyżeczka soli
-
1 łyżeczka masła
Przygotowanie:
-
Wysypcie na stolnicę przesianą wcześniej mąkę, dodajcie sól i wymieszajcie.
-
W gorącej wodzie rozpuśćcie łyżeczkę masła i następnie wlejcie wodę do mąki. Róbcie to powoli i łyżką podsypujcie mąkę do środka tak, by połączyła się z wodą.
-
Ręcznie wyróbcie ciasto - trochę to potrwa, ale trzeba być cierpliwym. Wyrobienie dobrego ciasta na pierogi może trwać nawet do 20 minut!
-
Wyrobione ciasto uformujcie w kulę, przykryjcie ściereczką i odstawcie na parę minut.
-
Następnie podzielcie ciasto na kilka części, każdą rozwałkujcie i wycinajcie kółka na pierogi.
-
Na każde kółko połóżcie farsz, sklejcie pierogi i gotujcie w gorącej, osolonej wodzie.
Źródło: gazeta.pl