Ciasto na pierogi kurczy się i ucieka spod wałka? Wszystko przez 1 błąd
AdobeStock
Newsy

Ciasto na pierogi łatwo kurczy się i ucieka spod wałka? Wszystko przez 1 błąd

Zapomnijcie o problemach z ciastem na pierogi - dzięki tym poradom zawsze wam wyjdzie. Koniec z kurczącym się ciastem!

Zdarza się wam, że pomimo największych starań ciasto na pierogi rozpada się, klei, kurczy - jednym słowem, po prostu nie wychodzi? Odpowiadają za to proste błędy popełnione w trakcie odmierzania proporcji, ale także przy samym procesie przyrządzania ciasta. Sprawdźcie, dlaczego czasami ciasto na pierogi nie wychodzi. 

Ciasto na pierogi nie chce się rozwałkować

Ciasto często „kurczy” się i nie chce dać się rozwałkować przez zwykły pośpiech. Gdy już je wyrobicie, nie zabierajcie się od razu do wałkowania. Kulę ciasta przykryjcie ściereczką i odstawcie przynajmniej na 5 minut. Gdy ciasto „odpocznie”, będzie o wiele lepiej współpracować z wałkiem.

Jeżeli ciasta jest dużo, podzielcie je na kilka części i każdą przykryjcie, by nie wyschła. 

Zobacz także
Zamieńcie twaróg na pierogi na ten ser. Genialny sposób Ewy Wachowicz

Robicie pierogi ruskie? Zamieńcie zwykły twaróg na ten ser. Genialny sposób Ewy Wachowicz

Gotowanie pierogów

Pierogi rozklejają się wam podczas gotowania? Ten babciny trik zapobiegnie katastrofie

Ciasto na pierogi jest za twarde

Jeśli ciasto wyszło za twarde, powody mogą być dwa. Pierwszy to dodanie jajka do ciasta - ten składnik nie jest konieczny sprawia jedynie, że ciasto na pierogi jest twarde i nie daje się rozwałkować. Drugi powód to niewłaściwe proporcje. Gdy dacie za dużo mąki, a za mało wody, to ciasto również będzie zbyt twarde. 

Jak zrobić idealne ciasto na pierogi?

By ciasto na pierogi na pewno wam wyszło, skorzystajcie z tego przepisu. Będą wam potrzebne poniższe składniki:

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej

  • około szklanka gorącej wody

  • 1 łyżeczka soli

  • 1 łyżeczka masła

Przygotowanie:

  1. Wysypcie na stolnicę przesianą wcześniej mąkę, dodajcie sól i wymieszajcie.

  2. W gorącej wodzie rozpuśćcie łyżeczkę masła i następnie wlejcie wodę do mąki. Róbcie to powoli i łyżką podsypujcie mąkę do środka tak, by połączyła się z wodą. 

  3. Ręcznie wyróbcie ciasto - trochę to potrwa, ale trzeba być cierpliwym. Wyrobienie dobrego ciasta na pierogi może trwać nawet do 20 minut!

  4. Wyrobione ciasto uformujcie w kulę, przykryjcie ściereczką i odstawcie na parę minut.

  5. Następnie podzielcie ciasto na kilka części, każdą rozwałkujcie i wycinajcie kółka na pierogi.

  6. Na każde kółko połóżcie farsz, sklejcie pierogi i gotujcie w gorącej, osolonej wodzie.

Źródło: gazeta.pl

Magda Gessler odpowiada na pytania

ciasto na pierogi
Newsy
Przez ten błąd ciasto na pierogi wychodzi twarde i mało elastyczne. Mało kto o tym wie
Wasze pierogi nie smakują tak, jak powinny? Ciasto jest twarde i niezbyt delikatne? Oto prawdopodobne przyczyny.

Delikatne, cieniutkie ciasto i pyszny farsz ruski, mięsny, z kapusty i grzybów albo owoców… Chyba nie ma osoby, która nie lubi pierogów. Są bardzo uniwersalne, można je przygotować na mnóstwo sposobów, podawać z różnymi dodatkami, na zimno, ciepło, z wody, odsmażone. Sprawdzają się idealnie na obiad i kolację, ale również jako danie na świątecznym stole. Wprawne gospodynie domowe robią ich setki, by zamrozić część na zapas. Sekretem dobrych pierogów jest nie tylko dobre nadzienie, ale również ciasto. Powinno być delikatne. Niestety, często wychodzi twarde, mało elastyczne i ciężko je cienko rozwałkować, co sprawia, że pierogi są po prostu niesmaczne. Dlaczego ciasto na pierogi wychodzi twarde? Każda doświadczona gospodyni ma swój własny, sprawdzony przepis, który wypracowała przez lata metodą prób i błędów. Sekretem dobrego ciasta na pierogi są odpowiednie proporcje, których używamy. Najczęstszą przyczyną zbyt twardego ciasta jest użycie zbyt dużej ilości mąki. Nie dodawajcie jej zbyt dużo podczas wyrabiania ciasta i używajcie jej oszczędnie do podsypywania stolnicy czy blatu podczas wałkowania. Według niektórych gospodyń dodanie jajka sprawia, że ciasto wychodzi zbyt twarde, ale nie zawsze jest to przyczyną niewłaściwej konsystencji. Woda do ciasta na pierogi Drugą przyczyną niezbyt elastycznego ciasta może być użycie zimnej wody. Następnym razem dodajcie wrzątek lub bardzo gorącą wodę, a z pewnością zobaczycie dużą różnicę w konsystencji ciasta. Będziecie zaskoczeni tym, jak bardzo ten prosty trik wpływa na miękkość i delikatność pierogów. Przepis na miękkie i elastyczne ciasto na pierogi Składniki 0,5kg mąki 1 jajko 4 łyżki oleju 1 szklanka wody Szczypta soli Przygotowanie...

ciasto na pierogi przepis
Pixabay
Newsy
Idealne ciasto na pierogi według przepisu z 1920 r. Sekretem było wymieszanie letniej wody z tym składnikiem
Jak zrobić miękkie ciasto do pierogów? Ten przepis z 1920 roku wyjaśnia wszystko!

Pierogi są daniem, które uznano już za polską potrawę narodową. Każdy cudzoziemiec, który odwiedza nasz kraj dowie się z przewodnika, że nie może wrócić do domu nie próbując ruskich pierogów. Danie to ma bardzo długą historię. Pierwsza wzmianka o pierogach pojawiła się już w XIII wieku! Wówczas przyrządzano je głównie na święta i inne specjalne okazje. W XVII zadomowiły się już w polskiej kuchni i przyrządzano je w każdym domu. Przepis na pierogi można znaleźć nawet w najstarszej polskiej książce kucharskiej z 1682 roku! Przez lata sposoby przygotowywania się zmieniały. Dziś prezentujemy wam przepis na bliższą współczesnej wersji pierogów recepturę z 1920 roku na idealne, miękkie ciasto na pierogi. Przepis na idealne ciasto na pierogi Może was zdziwić brak jajka w przepisie. Właśnie w tym tkwi sekret tego ciasta! Jajko sprawi, że pierogi wyjdą twarde, dlatego nie powinno się go w ogóle dodawać.  Natomiast tym, co gwarantuje delikatność i miękkość ciasta jest wymieszanie mąki z letnią (nie gorącą!) wodą i odrobiną oleju. Do przygotowania fantastycznego ciasta do pierogów potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: Pół kilograma mąki pszennej typ 450 Ponad 1 szklanka letniej wody 1 łyżeczka oleju 1 łyżeczka soli Przygotowanie: Przesiejcie mąkę na sitku patrząc uważnie, czy nie ma w niej żadnych zanieczyszczeń. Bardzo ważne jest, byście użyli mąki typu 450 (lub 480). W osobnym naczyniu wymieszajcie ze sobą letnią wodę, sól i olej. Dodajcie całość do przesianej mąki. Następnie zabierzcie się do wyrabiania – ugniatajcie ciasto tak długo, aż zacznie samo odchodzić od brzegów miski. Przełóżcie ciasto na podsypaną mąką stolnicę i wyrabiajcie przez około 15 minut....

pierogi rozpadają się
AdobeStock
Newsy
Jeśli ciasto na pierogi się wam rozkleja, popełniacie ten fatalny błąd co wszyscy. Mamy na to radę
Pierogi w trakcie gotowania się rozpadają? Wystarczy przestrzegać tej jednej zasady.

Jest kilka takich dań w polskiej kuchni, które musi znać każdy uważający się za dobrego kucharza. Jednym z nich są pierogi. To absolutne ABC gotowania w Polsce! Przygotowywane na słodko i na słono, gotowane, smażone, pieczone albo polane sosem – nieważne w jakiej odsłonie wystąpią, pierogi trzeba umieć przyrządzić. Zgodzicie się? Pierogi się rozpadają podczas gotowania Czasami, mimo największych starań, pierogi nie wyjdą. Farsz nie jest tak dużym problemem, ponieważ wystarczy go nieco doprawić albo dodać składników i od razu będzie lepszy. Gorzej, gdy ciasto nie wychodzi! Może być zbyt twarde i gumowate, psując tym samym cały smak pierogów. Jeszcze straszniejsza sytuacja to taka, gdy ciasto się rozpada w trakcie gotowania. Koszmar! Czy można temu zapobiec? Wystarczy trzymać się jednej, ważnej zasady. Umiar! Nie nakładajcie zbyt dużo farszu do ciasta, ponieważ wtedy pierogi będą się rozpadały podczas gotowania. Następnym razem nałóżcie go mniej, a na pewno wszystko będzie w porządku. Dla pewności jeszcze podczas lepienia zwilżcie brzegi pierogów wodą – dzięki temu ciasto lepiej będzie się kleić.   Krótki i prosty przepis na ciasto do pierogów A jak zrobić idealne ciasto na pierogi? Proste sposoby są najlepsze, dlatego zamiast szukać wymyślnych przepisów, zróbcie po prostu ciasto z najprostszej receptury. Będziecie potrzebowali poniższych składników: 2,5 szklanki mąki Płaska łyżeczka soli 1 szklanka ciepłego mleka lub wody Przygotowanie Do dużej miski wsypcie przesianą mąkę. Dodajcie sól i powoli wlewajcie gorące mleko lub wodę (temperatura jest ogromnie ważna!) cały czas mieszając. Najlepiej użyjcie do tego łyżki, żeby się nie poparzyć. Gdy składniki już się połączą na gładką masę, przenieście ciasto na...

jak wałkować ciasto na pierogi
Adobe Stock
Newsy
Co zrobić, żeby ciasto na pierogi lepiej się wałkowało? Mnóstwo osób popełnia 1 błąd. Magda Gessler zdradziła pewną radę
Ciasto na pierogi powinno być elastyczne i sprężyste, a po ugotowaniu mięciutkie i rozpływające się w ustach. Tylko dlaczego tak trudno je rozwałkować?

Pierogi to chyba najbardziej rozpoznawalna polska potrawa obecnie na świecie. Ich popularność nie zna granic. Szczególnie lubiane są pierogi w Stanach Zjednoczonych. Tam skutecznie rozpropagowali je Polonusi z Chicago i innych polskich skupisk. Niezależnie od tego, nie mamy wątpliwości co do jednego. Najlepsze pierogi to te, przygotowane w rodzinnym domu przez mamę. Jak przyrządzić dobre ciasto na pierogi? O farszu na pierogi nie ma co długo się rozwodzić. Dobry, świeży ser biały i ugotowane na puree ziemniaki z dodatkiem soli i pieprzu. Jeśli jednak nie macie ochoty na pierogi ruskie, do usług polecają się inne pierogi. A wśród nich: pierogi z mięsem pierogi z kapustą i grzybami pierogi z jagodami pierogi z truskawkami pierogi z jabłkami pierogi z soczewicą i cała masa innych rodzajów! Jaki jest naszych mam na udane ciasto na pierogi? Kluczem do sukcesu jest użycie gorącej wody lub mleka podczas zagniatania ciasta. Pierogi udadzą się tylko na tak właśnie przygotowanym cieście zaparzanym. Uważajcie tylko, by nie poparzyć sobie rąk! Ciasto na bazie mąki i gorącej wody już gotowe i wyrobione. Wtedy pozostaje odkrajać po jednym kawałku i rozwałkowywać ciasto na stolnicy. Dlaczego ciasto na pierogi nie chce się rozwałkować? I tutaj czasami zaczynają się schody. Dlaczego ciasto na pierogi rozwałkowuje się aż tak trudno? Spieszymy z odpowiedzią. Za strukturę ciasta odpowiada zawarty w mące pszennej gluten. To właśnie od tej mieszaniny białek zależy, jaką konsystencję będzie miało ciasto. Jeśli macie problem z rozwałkowaniem ciasta na pierogi, to znak, że nie udało się wam podczas jego wyrabiania uwolnić wspomnianego glutenu. Ze sztuczką na tę właśnie okoliczność spieszy niezawodna Magda Gessler. Znana restauratorka nie raz ratowała w ten sposób stroskanego kucharza w...