Puszyste ciasto z malinami i bezą, czyli „malinowa chmurka”, sprawdzi się na każdym spotkaniu. Przyrządzenie tego ciasta wymaga nieco pracy i czasu, ale dla takiego efektu naprawdę warto! Polecamy wam wykorzystać przepis Katarzyny, użytkowniczki portalu Gotujmy.pl.

Przepis na ciasto „Malinowa chmurka”

Do przygotowania ciasta z malinami potrzebne wam będą poniższe składniki:

Składniki:

Na biszkopt:

  • 100 g cukru
  • 100 g mąki
  • 2 jajka
  • 3 łyżki oleju
  • Pół łyżki octu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa malinowa:

  • 40 dag świeżych malin
  • 2 opakowania galaretki malinowej
  • 300 ml wody

Masa śmietanowa:

  • Pół litra śmietanki 30%
  • 1,5 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżka żelatyny
  • 2 opakowania śmietany fix
  • 100 ml

Beza:

  • ¾ szklanki cukru pudru
  • 3 białka
  • 50 g płatków migdałowych
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

  1. Oddzielcie żółtka od białek. Białka ubijcie na sztywną pianę i w trakcie ubijania dodawajcie cukier i żółtka.
  2. Później dodajcie mąkę, olej, ocet i proszek do pieczenia. Wymieszajcie i przelejcie do formy o wymiarach 24x24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawcie do rozgrzanego do 170 stopni piekarnika i pieczcie przez 20 minut.
  3. Czas na masę malinową! Świeże maliny rozgniećcie za pomocą widelca i przełóżcie je do garnka. Wlejcie 300 ml wody, zagotujcie i wsypcie obie galaretki. Zamieszajcie i odstawcie do ostudzenia. Kiedy masa zacznie już tężeć, wyłóżcie ją na spód biszkoptowy.  
  4. By zrobić masę śmietanową, rozpuśćcie łyżkę żelatyny w 100 ml wrzątku i odstawcie do ostudzenia. Zimną śmietankę ubijcie na sztywno z fixem śmietanowym, cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym. Dodajcie ostudzoną żelatynę i zmiksujcie. Tak przygotowaną masę wyłóżcie na ciasto i wyrównajcie.
  5. Na koniec przygotujcie bezę. Białka ubijcie na sztywno i dodajcie do nich cukier puder oraz mąkę ziemniaczaną. Tak przygotowaną pianę wyłóżcie na osobną blaszkę z papierem do pieczenia. Z wierzchu posypcie płatkami migdałowymi i pieczcie w piekarniku w 130 stopniach przez godzinę.
  6. Gdy beza ostygnie, połóżcie ją na wierzchu ciasta. Odstawcie na godzinę do lodówki. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl