Puszyste ciasto z malinami i bezą, czyli „malinowa chmurka”, sprawdzi się na każdym spotkaniu. Przyrządzenie tego ciasta wymaga nieco pracy i czasu, ale dla takiego efektu naprawdę warto! Polecamy wam wykorzystać przepis Katarzyny, użytkowniczki portalu Gotujmy.pl.
Przepis na ciasto „Malinowa chmurka”
Do przygotowania ciasta z malinami potrzebne wam będą poniższe składniki:
Składniki:
Na biszkopt:
- 100 g cukru
- 100 g mąki
- 2 jajka
- 3 łyżki oleju
- Pół łyżki octu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa malinowa:
- 40 dag świeżych malin
- 2 opakowania galaretki malinowej
- 300 ml wody
Masa śmietanowa:
- Pół litra śmietanki 30%
- 1,5 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 łyżka żelatyny
- 2 opakowania śmietany fix
- 100 ml
Beza:
- ¾ szklanki cukru pudru
- 3 białka
- 50 g płatków migdałowych
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
- Oddzielcie żółtka od białek. Białka ubijcie na sztywną pianę i w trakcie ubijania dodawajcie cukier i żółtka.
- Później dodajcie mąkę, olej, ocet i proszek do pieczenia. Wymieszajcie i przelejcie do formy o wymiarach 24x24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawcie do rozgrzanego do 170 stopni piekarnika i pieczcie przez 20 minut.
- Czas na masę malinową! Świeże maliny rozgniećcie za pomocą widelca i przełóżcie je do garnka. Wlejcie 300 ml wody, zagotujcie i wsypcie obie galaretki. Zamieszajcie i odstawcie do ostudzenia. Kiedy masa zacznie już tężeć, wyłóżcie ją na spód biszkoptowy.
- By zrobić masę śmietanową, rozpuśćcie łyżkę żelatyny w 100 ml wrzątku i odstawcie do ostudzenia. Zimną śmietankę ubijcie na sztywno z fixem śmietanowym, cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym. Dodajcie ostudzoną żelatynę i zmiksujcie. Tak przygotowaną masę wyłóżcie na ciasto i wyrównajcie.
- Na koniec przygotujcie bezę. Białka ubijcie na sztywno i dodajcie do nich cukier puder oraz mąkę ziemniaczaną. Tak przygotowaną pianę wyłóżcie na osobną blaszkę z papierem do pieczenia. Z wierzchu posypcie płatkami migdałowymi i pieczcie w piekarniku w 130 stopniach przez godzinę.
- Gdy beza ostygnie, połóżcie ją na wierzchu ciasta. Odstawcie na godzinę do lodówki. Smacznego!
Źródło: gotujmy.pl