Ciasto "Malinowa chmurka" to hit każdego przyjęcia. Mamy genialny przepis
Katarzyna J./gotujmy.pl
Newsy

Ciasto „Malinowa chmurka" to hit każdego przyjęcia. Mamy genialny przepis

Świeże maliny przydadzą się wam do upieczenia spektakularnego ciasta „Malinowa chmurka” – poznajcie przepis!

Puszyste ciasto z malinami i bezą, czyli „malinowa chmurka”, sprawdzi się na każdym spotkaniu. Przyrządzenie tego ciasta wymaga nieco pracy i czasu, ale dla takiego efektu naprawdę warto! Polecamy wam wykorzystać przepis Katarzyny, użytkowniczki portalu Gotujmy.pl.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na ciasto „Malinowa chmurka”

Do przygotowania ciasta z malinami potrzebne wam będą poniższe składniki:

Składniki:

Na biszkopt:

  • 100 g cukru
  • 100 g mąki
  • 2 jajka
  • 3 łyżki oleju
  • Pół łyżki octu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa malinowa:

  • 40 dag świeżych malin
  • 2 opakowania galaretki malinowej
  • 300 ml wody

Masa śmietanowa:

  • Pół litra śmietanki 30%
  • 1,5 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżka żelatyny
  • 2 opakowania śmietany fix
  • 100 ml

Beza:

  • ¾ szklanki cukru pudru
  • 3 białka
  • 50 g płatków migdałowych
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Zobacz także
Kupujecie już truskawki? Zróbcie z nich ten pyszny deser z kaszą manną. Wszyscy będą zachwyceni SEO: Deser truskawkowy z kaszą manną. Pyszny, zdrowy i lekki deser z truskawkami

Deser truskawkowy z kaszą manną. Pyszny, zdrowy i lekki deser z truskawkami

Jak zrobić kompot z rabarbaru? Wspaniały przepis na gorące dni

Jak zrobić kompot z rabarbaru? Wspaniały przepis na gorące dni

Przygotowanie:

  1. Oddzielcie żółtka od białek. Białka ubijcie na sztywną pianę i w trakcie ubijania dodawajcie cukier i żółtka.
  2. Później dodajcie mąkę, olej, ocet i proszek do pieczenia. Wymieszajcie i przelejcie do formy o wymiarach 24x24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawcie do rozgrzanego do 170 stopni piekarnika i pieczcie przez 20 minut.
  3. Czas na masę malinową! Świeże maliny rozgniećcie za pomocą widelca i przełóżcie je do garnka. Wlejcie 300 ml wody, zagotujcie i wsypcie obie galaretki. Zamieszajcie i odstawcie do ostudzenia. Kiedy masa zacznie już tężeć, wyłóżcie ją na spód biszkoptowy.  
  4. By zrobić masę śmietanową, rozpuśćcie łyżkę żelatyny w 100 ml wrzątku i odstawcie do ostudzenia. Zimną śmietankę ubijcie na sztywno z fixem śmietanowym, cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym. Dodajcie ostudzoną żelatynę i zmiksujcie. Tak przygotowaną masę wyłóżcie na ciasto i wyrównajcie.
  5. Na koniec przygotujcie bezę. Białka ubijcie na sztywno i dodajcie do nich cukier puder oraz mąkę ziemniaczaną. Tak przygotowaną pianę wyłóżcie na osobną blaszkę z papierem do pieczenia. Z wierzchu posypcie płatkami migdałowymi i pieczcie w piekarniku w 130 stopniach przez godzinę.
  6. Gdy beza ostygnie, połóżcie ją na wierzchu ciasta. Odstawcie na godzinę do lodówki. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Malinowa pianka z galaretką. Orzeźwiające ciasto na upały
alaaa/gotujmy.pl
Newsy
Malinowa pianka z galaretką. Orzeźwiające ciasto na upały
W gorący dzień nie ma nic lepszego, niż wyjęte prosto z lodówki ciasto z soczystymi owocami. Wypróbujcie ten przepis!

Jaki deser przygotować, gdy za oknem upał? Świetnym pomysłem jest lekkie, piankowe ciasto owocowe! Poniższy przepis zawiera maliny, ale możecie użyć dowolnych, ulubionych owoców. Świetnie sprawdzą się także truskawki , porzeczki albo czereśnie . Wykorzystajcie wspaniały przepis autorstwa jednej z użytkowniczek portalu Gotujmy.pl. Przepis na ciasto malinowa pianka Do przygotowania letniego ciasta z malinową pianką potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: Na biszkopt: 3 łyżki cukru 3 jaja 3 łyżki mąki pszennej Łyżeczka proszku do pieczenia Szczypta soli Pianka: 700 ml wody 500 ml śmietanki kremówki 2 galaretki malinowe Galaretka: 1 galaretka malinowa 1,5 szklanki malin Przygotowanie: Zacznijcie od przygotowania biszkoptu. Ubijcie na sztywno białka z cukrem oraz szczyptą soli. Następnie dodawajcie bo jednym żółtku, cały czas mieszając. Miksujcie masę tak długo, aż zrobi się sztywna. Przesiejcie mąkę z proszkiem do pieczenia i dodawajcie do masy jajecznej po jednej łyżce. Wymieszajcie mikserem na wolnych obrotach lub łyżką. Wyłóżcie papierem do pieczenia blachę 24x24cm, wylejcie masę i wstawcie do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na około 15 minut. Po upieczeniu wyjmijcie z piekarnika i ostudźcie. Teraz zajmijcie się pianką. W 700 ml gorącej wody rozpuśćcie dwie galaretki i odstawcie, by stężały. Śmietankę kremówkę ubijcie na sztywno. Ustawcie mikser na wolne obroty i powoli wlewajcie tężejącą galaretkę. Na upieczony biszkopt wylejcie 1/3 pianki, wysypcie równomiernie 1,5 szklanki malin i na to wylejcie resztę pianki. Wstawcie ciasto do lodówki. W 500 ml rozpuśćcie ostatnią galaretkę i gdy zacznie tężeć, wylejcie ją na ciasto. Odstawcie do lodówki na kilka godzin do...

Tort z owocami na przyjęcie komunijne. Z tego przepisu zawsze wychodzi
Katarzyna J./gotujmy.pl
Newsy
Tort z owocami. Z tego przepisu zawsze wychodzi
Jeżeli organizujecie przyjęcie komunijne lub zostaliście poproszeni o przygotowanie ciasta z tej okazji, wypróbujcie prosty przepis na śmietanowy tort owocowy.

Pomimo pandemii koronawirusa, wiele katolickich rodzin nie rezygnuje z posyłania dzieci do Pierwszej Komunii Świętej. Jeżeli w waszej rodzinie szykuje się przyjęcie komunijne, polecamy wam zrobić pyszny tort owocowy, który sprawdzi się idealnie na tę okazję. Zrobicie go z przepisu autorstwa Katarzyny J., użytkowniczki portalu Gotujmy.pl. Przepis na tort śmietanowy z owocami Do przygotowania tego smacznego tortu potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: Biszkopt: 1 szklanka cukru 1 czubata łyżka mąki 4 jajka 5 łyżek oleju Pół łyżki octu Pół łyżki proszku do pieczenia Masa: 600 ml śmietany kremówki 1 opakowanie zielonej galaretki 1 opakowanie czerwonej galaretki 2 łyżki cukru pudru Oraz świeże mandarynki, banan i winogrona. Przygotowanie: Oddzielcie żółtka od białek. Ubijcie białka na sztywno. Następnie do białek powoli dodawajcie żółtka oraz cukier, cały czas ubijając mikserem. Później do masy jajecznej dodajcie 5 łyżek oleju, łyżkę mąki oraz po pół łyżki proszku do pieczenia i octu. Pamiętajcie, że wszystkie te składniki trzeba dodawać do masy stopniowo, nie przerywając mieszania. Gotową masę przełóżcie do tortownicy o średnicy 22 cm. Wstawcie do rozgrzanego do 170 stopni piekarnika i pieczcie przez 35 minut. Po tym czasie wyjmijcie ciasto, ostudźcie i przekrójcie je na trzy blaty. W jednej szklance wrzątku rozpuśćcie zieloną galaretkę i ostudźcie. 200 ml zimnej śmietany kremówki ubijcie na sztywno za pomocą miksera i dodajcie do niej tężejącą galaretkę. Zmiksujcie i wyłóżcie na jeden blat biszkoptu. Odstawcie, by masa stężała i przykryjcie drugim biszkoptem. Czerwoną galaretkę także rozpuśćcie w szklance wrzątku i po ostudzeniu dodajcie do...

Szybki placek z truskawkami. Przepis, o który poprosi nawet teściowa
gosia47-47/gotujmy.pl
Newsy
Szybki placek z truskawkami. Przepis, o który poprosi nawet teściowa
Jeżeli uwielbiacie truskawki, to na pewno posmakuje wam to pyszne ciasto z musem truskawkowym.

Sezon na truskawki rozpoczęty! Z tej okazji polecamy wam przyrządzić bardzo proste i szybkie w przygotowaniu ciasto ze świeżymi truskawkami. Jest lekkie jak chmurka i wspaniale pachnie owocami. Wykorzystajcie genialny przepis od gosia47-47, jednej z użytkowniczek portalu Gotujmy.pl. Przepis na szybki placek z truskawkami Przyrządzenie tego ciasta jest banalne i robi się je błyskawicznie! Będziecie potrzebowali składników z poniższej listy: Składniki: Na biszkopt: 5 łyżek mąki 5 łyżek cukru 5 jajek 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa: 1 litr śmietany 30% 400 g truskawek 2 opakowania galaretki truskawkowej 2 opakowania śmietany fix 3 łyżki cukru Oraz 200 g truskawek do dekoracji. Przygotowanie: Oddzielcie żółtka od białek. Ubijcie jajka mikserem, dodajcie 5 łyżek cukru i dalej ubijajcie. Po chwili wlejcie żółtka i miksujcie na najwolniejszych obrotach. Przesiejcie do miski mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajcie masę jajeczną i wymieszajcie. Wysmarujcie formę do pieczenia masłem i wyłóżcie na nią ciasto. Wstawcie do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczcie przez pół godziny. Po upieczeniu wyjmijcie ciasto od razu z piekarnika, żeby ostygło. Przetnijcie je wzdłuż na pół. Wlejcie do naczynia pół litra wody i rozpuśćcie obie galaretki. Odstawcie, by lekko stężały. W tym czasie wsypcie umyte i obrane truskawki do blendera (o tym, jak szybko usunąć szypułki piszemy w tym artykule ) i zmiksujcie. Dodajcie je do tężejącej galaretki, wymieszajcie i odstawcie do lodówki. Ubijcie śmietankę, dodajcie cukier oraz fixy śmietanowe. Pod sam koniec ubijania wlejcie mus truskawkowy. Podzielcie masę na dwie części. Pierwszą część wyłóżcie na połowę biszkopta, wyrównajcie, przykryjcie drugą połową...

ciasto z galaretkami przepis
Gotujmy.pl/paulina57
Newsy
Tęczowe ciasto z galaretkami - takie jak kiedyś. Zachwyci dużych i małych
Choć wydawać by się mogło, że w czasach z ułatwionym dostępem do słodyczy, ciasto z galaretkami nie robi już na nikim wrażenia, w rzeczywistości jest zupełnie inaczej! Starsi mają do niego ogromny sentyment, młodzi zajadają się nim ze smakiem. Ten deser łączy pokolenia!

Choć na pierwszy rzut oka ilość składników może wydać wam się przerażająca, to przepis jest bardzo prosty i przyjemny, jednak trzeba przyznać, czasochłonny. Jednak, dla tego efektu, warto się poświęcić! Przepis na tęczowe ciasto z galaretkami Składniki Po 2 opakowania galaretki truskawkowej, agrestowej brzoskwiniowej oraz 1 opakowanie galaretki o smaku owoców leśnych 2 łyżeczki żelatyny 1200 gramów serka waniliowego (czyli 8 serków po 150 gramów) 5 jajek (3 całe i 2 białka) 50 gramów cukru pudru 120 gramów drobnego cukru do wypieków 200 gramów mąki pszennej 3 łyżki oleju ½ łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie Zacznijcie od zrobienia biszkoptu. Białka z 3 jajek umieśćcie wraz z cukrem w wysokim naczyniu (nie wyrzucajcie żółtek do kosza!) i ubijcie na sztywną pianę. Dodajcie żółtka i olej, cały czas miksując. W misce umieśćcie również przesianą mąkę pszenną oraz proszek do pieczenia. Całość miksujcie aż do połączenia się składników.  Tak przygotowaną masę umieśćcie w wyłożonej papierem, kwadratowej lub prostokątnej foremce. Biszkopt pieczcie w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez ok. 30 minut lub dłużej, do tak zwanego „suchego patyczka”. Po wyjęciu z piekarnika odstawcie do wystudzenia. Jedno opakowanie galaretki o smaku agrestowym przygotujcie wykorzystując tylko 400 ml wody. Tężejącą wylejcie na wystudzony biszkopt. Ciasto schowajcie do lodówki, by galaretka całkowicie stężała. Drugie opakowanie galaretki agrestowej rozpuśćcie w 200 ml gorącej wody i dodajcie 1 łyżeczkę żelatyny. Po lekkim ostygnięciu całość zmieszajcie z 3 serkami waniliowymi i stwórzcie kolejną warstwę ciasta. Cały proces powtórzcie z galaretkami o smaku brzoskwiniowym. Galaretkę...