Większość z was z pewnością uwielbia domowe wypieki. Ich przygotowanie ma jednak jeden mankament. Zdarza się, że mimo zachowania właściwych proporcji składników, ciasto wychodzi naprawdę bardzo klejące. W takim przypadku prawdopodobnie dodajecie do niego więcej mąki, by nadawało się do rozwałkowania. Okazuje się, że niepotrzebnie.

Dlaczego ciasto się klei?

Jeśli przygotowane przez was ciasto klei się do rąk, nie mówiąc już o stolnicy czy wałku, to znak, że dodane do niego składniki były zbyt gorące. Dzieje się tak wtedy, gdy na przykład nie poczekaliście, aż rozpuszczone masło wystygnie tylko od razu dodaliście je do masy. 

Podobnie dzieje się w przypadku zbyt ciepłego miodu. Takie praktyki mogą prowadzić do rozwarstwienia, zwarzenia, a nawet zaparzenia się ciasta, przez co staje się ono bardzo kleiste i bardzo trudne do dalszej współpracy. 

Jeśli jednak wasze składniki miały odpowiednią temperaturę, przyczyną zbyt lepkiego ciasta może być zbyt mała ilość mąki lub zbyt duża ilość jajek. Pamiętajcie jednak, że niektóre ciasta z założenia mają być kleiste, więc w ich przygotowaniu nie popełniliście żadnego błędu. Zdajemy sobie jednak sprawę, że tego typu produkt bardzo trudno jest wyrobić, uformować czy rozwałkować. 

Zobacz także:

Jak uformować kleiste ciasto?

Najbardziej znanym sposobem na uformowanie klejącego się ciasta, jest podsypanie go mąką. Jednak ten sposób może nieco zmienić, a nawet popsuć jego smak. Dlatego zdecydowanie lepiej posypać mąką ręce zamiast samego ciasta i dopiero wtedy zacząć je formować lub finalnie wyrabiać.

Drugim, nieco mniej znanym, ale równie skutecznym sposobem na formowanie kleistego ciasta, jest zwilżenie dłoni wodą lub olejem. Ten drugi produkt jest zdecydowanie lepszy, bowiem tłuszcz sprawia, że masa bardzo ładnie odchodzi lub wręcz zsuwa się po rękach. Dzięki temu możemy ją długo i dowolnie formować.

Jeśli macie naprawdę duży problem, możecie również schować wasze ciasto na godzinę do lodówki. Schłodzone będzie o wiele bardziej podatne na formowanie lub wałkowanie. Zdecydowanie polecamy ten sposób.

Jak rozwałkować kleiste ciasto?

Problem z kleistym ciastem pojawia się również w przypadku konieczności lub chęci jego rozwałkowania. Być może was to zdziwi, ale aby ułatwić sobie tę czynność potrzebujecie sięgnąć po… rajstopy! Wystarczy, że naciągniecie je na wałek i gotowe. Gwarantujemy, że poczujecie ogromną ulgę i różnicę, a także zaoszczędzicie mnóstwo energii i czasu.

Aby łatwiej rozwałkować ciasto, możecie również skorzystać z pomocy folii spożywczej. Wystarczy położyć ją na masie i zacząć działać.