Owoce te są polecane przez wszystkich, bez wyjątku, dietetyków. Głównie przez swój bogaty skład, który zapewni waszemu organizmowi to, czego akurat potrzebuje. Po banany możecie sięgać bez limitu!

Banany zawierają mnóstwo potasu

Osoby, które mają problemy z sercem, ale i nadciśnieniem, powinny decydować się na banany w pierwszej kolejności. U mniejszych smakoszy pomogą na biegunkę. To także owoce, do których bardzo łatwo przekonać nawet największego niejadka. 

Jeśli jesteście ekologiczni, wykorzystajcie też skórkę do banana. Będzie przydatna przy problemach z kurzajkami, ukąszeniami komarów, a także do wybielania zębów. Właściwości bananów poznano już tysiące lat temu. Są uprawiane od blisko 7000 lat! Prawdopodobnie przybyły do Indii, a potem do Malezji.

Do dzisiaj są uprawiane w Afryce i na Bliskim Wschodzie. Plantacje bananów można również znaleźć w Azji i Australii. Egzotyczni plantatorzy zrywają jeszcze zielone owoce, by móc zapakować je na statki pełniące funkcję chłodni i dostarczyć do Europy w idealnym do konsumowania stanie. 

Zobacz także:

Świeże banany mają najwięcej składników odżywczych

W bananie znajdziecie prawie wszystkie najważniejsze witaminy. Można wymienić m.in. A, C, E, K oraz te z grupy B. W owocach nie brakuje także błonnika oraz składników mineralnych - magnezu, fosforu i wapnia. W średniej wielkości bananie może być aż około 350 mg potasu!

Banany poleca się w dietach o niskiej zawartości sodu. Mogą się przyczynić do obniżenia poziomu cholesterolu. Jeden banan ma około 90 kalorii, w tym: biało 1 g, tłuszcz 0,33 g, węglowodany, 22 g i błonnik 2,6 g. Prócz tego znajduje się w nim niacyna, kwas foliowy, ryboflawina oraz cynk.

Jak przedłużyć świeżość bananów?

Jak możecie się słusznie domyślać, jest to bardzo łatwa metoda. Choć ten problem może wam spędzać sen z powiek, uspokajamy, te smaczne owoce mogą zachować swoją pierwotną jakość przez dłuższy czas. Samo ich przechowywanie jednak nie jest łatwe.

W temperaturze pokojowej dość szybko robią się miękkie, natomiast chowanie do lodówki szybko pozbawia ich smaku i konsystencji. Co gorsze, mogą też brązowieć. Chcąc otrzymać je świeże znacznie dłużej, nie można przechowywać ich w plastikowych torebkach.

Nawet jeśli dosłownie przed chwilą wróciliście z zakupów, wyjmijcie z siatek banany. Przez plastik mogą zdecydowanie szybciej dojrzeć. Ponadto zwróćcie uwagę, aby nie leżały w mocno nasłonecznionym miejscu. Słońce będzie powodowało, że ich termin przydatności znacząco się skróci. 

Innym, nie mniej skutecznym rozwiązaniem jest owinięcie łodyg bananów folią spożywczą. W ten łatwy sposób zapobiegniecie ulatywaniu z nich  wilgoci. Jeśli chcecie z kolei jak najdłużej utrzymać świeżość przekrojonego już banana, wówczas wystarczy go skropić sokiem z cytryny. Proste, prawda?