Banany
Pixabay/Gianni Crestani
Newsy

Ciągle wyrzucacie przejrzałe banany? Jeden prosty trik i nie dojrzeją za szybko

Banany sprawdzą się w każdej diecie. To zdrowy owoc, bogaty w witaminy i minerały. Jak je przechowywać?

Owoce te są polecane przez wszystkich, bez wyjątku, dietetyków. Głównie przez swój bogaty skład, który zapewni waszemu organizmowi to, czego akurat potrzebuje. Po banany możecie sięgać bez limitu!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Banany zawierają mnóstwo potasu

Osoby, które mają problemy z sercem, ale i nadciśnieniem, powinny decydować się na banany w pierwszej kolejności. U mniejszych smakoszy pomogą na biegunkę. To także owoce, do których bardzo łatwo przekonać nawet największego niejadka. 

Jeśli jesteście ekologiczni, wykorzystajcie też skórkę do banana. Będzie przydatna przy problemach z kurzajkami, ukąszeniami komarów, a także do wybielania zębów. Właściwości bananów poznano już tysiące lat temu. Są uprawiane od blisko 7000 lat! Prawdopodobnie przybyły do Indii, a potem do Malezji.

Do dzisiaj są uprawiane w Afryce i na Bliskim Wschodzie. Plantacje bananów można również znaleźć w Azji i Australii. Egzotyczni plantatorzy zrywają jeszcze zielone owoce, by móc zapakować je na statki pełniące funkcję chłodni i dostarczyć do Europy w idealnym do konsumowania stanie. 

Świeże banany mają najwięcej składników odżywczych

W bananie znajdziecie prawie wszystkie najważniejsze witaminy. Można wymienić m.in. A, C, E, K oraz te z grupy B. W owocach nie brakuje także błonnika oraz składników mineralnych - magnezu, fosforu i wapnia. W średniej wielkości bananie może być aż około 350 mg potasu!

Banany poleca się w dietach o niskiej zawartości sodu. Mogą się przyczynić do obniżenia poziomu cholesterolu. Jeden banan ma około 90 kalorii, w tym: biało 1 g, tłuszcz 0,33 g, węglowodany, 22 g i błonnik 2,6 g. Prócz tego znajduje się w nim niacyna, kwas foliowy, ryboflawina oraz cynk.

Jak przedłużyć świeżość bananów?

Jak możecie się słusznie domyślać, jest to bardzo łatwa metoda. Choć ten problem może wam spędzać sen z powiek, uspokajamy, te smaczne owoce mogą zachować swoją pierwotną jakość przez dłuższy czas. Samo ich przechowywanie jednak nie jest łatwe.

W temperaturze pokojowej dość szybko robią się miękkie, natomiast chowanie do lodówki szybko pozbawia ich smaku i konsystencji. Co gorsze, mogą też brązowieć. Chcąc otrzymać je świeże znacznie dłużej, nie można przechowywać ich w plastikowych torebkach.

Nawet jeśli dosłownie przed chwilą wróciliście z zakupów, wyjmijcie z siatek banany. Przez plastik mogą zdecydowanie szybciej dojrzeć. Ponadto zwróćcie uwagę, aby nie leżały w mocno nasłonecznionym miejscu. Słońce będzie powodowało, że ich termin przydatności znacząco się skróci. 

Innym, nie mniej skutecznym rozwiązaniem jest owinięcie łodyg bananów folią spożywczą. W ten łatwy sposób zapobiegniecie ulatywaniu z nich  wilgoci. Jeśli chcecie z kolei jak najdłużej utrzymać świeżość przekrojonego już banana, wówczas wystarczy go skropić sokiem z cytryny. Proste, prawda?

Wbijcie igłę w skórkę banana. Genialny trik, który znają tylko nieliczni
Pixabay
Newsy
Wbijcie igłę w skórkę banana. Genialny trik, który znają tylko nieliczni
Banan i igła to połączenie dość nietypowe. Wiecie w jakim celu należy wbić igłę w banana? Ta sztuczka może zaoszczędzić wam trochę czasu.

Jak obrać banana? To chyba wie każdy. Najprostszym i najskuteczniejszym sposobem obrania banana jest użycie chwytu na jednym końcu owocu i ściągnięcie z niego skóry. Możecie też uszczypnąć paznokciami końcówkę banana, aby rozerwać jego skórę. Niektórzy łamią banana na pół a następnie używając obu rąk, obierają go ze skóry. Ale czy słyszeliście kiedyś o tym triku z igłą? Dzięki niemu nie tylko obierzecie banana, ale też sprawicie, że będzie on pokrojony na kawałki i gotowy do zjedzenia czy do dodania np. do owsianki.  Weźcie banana i wbijcie igłę w jego skórkę (igła powinna przebić owoc do końca i zatrzymać przed skórką po drugiej stronie). Poruszajcie igłą do góry i na dół. Wbijcie kawałek dalej i powtórzcie czynność (kontynuujcie to na całej długości banana). Gdy zdejmiecie z banana skórkę, otrzymacie idealnie pokrojony na kawałki owoc.   Właściwości zdrowotne bananów Są smaczne, pożywne i mają wiele właściwości zdrowotnych. Banany to nie tylko doskonale źródło potasu, ale też skarbnica wszystkich najważniejszych witamin - A, C, E, K, a także błonnika oraz składników mineralnych - magnezu, fosforu i wapnia. Dlaczego warto włączyć je do swojej diety? Oto plusy jedzenia bananów: Przyspieszają regenerację mięśni. Z uwagi na to, że banany są doskonałym źródłem potasu, który jest elektrolitem, owoce te pomagają regenerować mięśnie po treningu. Poprawiają nastrój. Banan zawiera 6% dziennej wartości witaminy B9 (znanej również jako kwas foliowy), składnika odżywczego, który może zwalczać depresję poprzez zwiększenie substratu, który ma właściwości przeciwdepresyjne. Owoc ten w zasadzie pomaga serotoninie...

Czy można zjeść banana na pusty żołądek? Lekarze nie pozostawiają złudzeń
Adobe Stock
Newsy
Czy można zjeść banana na pusty żołądek? Lekarze nie pozostawiają złudzeń
Wstaliście rano i macie ochotę na banana? Sprawdźcie, czy jedzenie bananów na pusty żołądek jest zdrowe.

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Nigdy nie powinno się go jeść w pośpiechu i zawsze powinno ono być pożywne i zdrowe, aby zapewnić nam odpowiednie składniki odżywcze i energię na resztę dnia. Niestety, nie zawsze mamy czas na przygotowanie śniadania. Wielu z nas zazwyczaj sięga po coś, co akurat znajduje się pod ręką, aby szybko zaspokoić swój głód. Nie wszystkie produkty jedzone na czczo są jednak dla nas dobre. Jak to więc jest z bananami? Prozdrowotne właściwości bananów Banany to jedne z najzdrowszych owoców na świecie. Zawierają witaminy A, B6 i C oraz są bogatym źródłem magnezu, potasu i fosforu. Banany składają się głównie z węglowodanów. Niedojrzałe banany zawierają przyzwoite ilości skrobi, która działa jak błonnik, wspomagając pracę jelit. Podobnie jak inne owoce, banany zawierają kilka zdrowych przeciwutleniaczy, które odpowiadają za wiele korzyści zdrowotnych. Należą do nich m.in. dopamina i katechina. Banany mogą być korzystne dla zdrowia serca ze względu na wysoki poziom potasu i przeciwutleniaczy. Co więcej, ich tzw. oporna skrobia i pektyny mogą promować zdrowie okrężnicy. Banany nie tylko dodają nam energii, ale też odtruwają organizm, wspomagają naszą oporność i pomagają w regeneracji mięśni. Banany są ogólnie uważane za zdrowe, jednak osoby z cukrzycą typu 2 powinny unikać spożywania dużych ilości dojrzałych bananów. A co, jeżeli chodzi o jedzenie bananów na czczo? Czy można jeść banany na pusty żołądek? Zdaniem lekarzy to najlepsze, co możemy zrobić, ponieważ banany: mają bogatą wartość odżywczą wprawiają nas w dobry nastrój, dzięki tryptofanowi, który odpowiada za wydzielanie serotoniny  wspomagają trawienie pomagając nam uniknąć zaparć doskonale działają...

Jak przedłużyć świeżość bananów? Owińcie tym łodygi i po kłopocie
AdobeStock
Newsy
Jak przedłużyć świeżość bananów? Owińcie tym łodygi i po kłopocie
Co zrobić, aby banany były dłużej świeże? Będą dojrzewały nieco dłużej, jeśli zastosujecie prosty trik z folią.

Banany to jedne ze smaczniejszych owoców, które są przy tym bardzo sycące! Zawierają bardzo dużo węglowodanów, dlatego poleca się je jako pierwszą przekąskę po treningu czy dłuższym spacerze, gdy nie macie czasu na szybkie przygotowanie obiadu. Niestety, banany bardzo szybko dojrzewają. A im ciemniejszy i słodszy banan, tym wyższy jego indeks glikemiczny. Dojrzałe banany są przez to mniej sycące i do tego niezbyt smaczne. Dowiedzcie się co zrobić, by zachowały świeżość na dłużej! Co zrobić, by banany były dłużej świeże? Istnieje bardzo prosty trik na przedłużenie świeżości bananów. Wystarczy od razu po przyjściu ze sklepu rozdzielić je (jeśli kupiliście kiść bananów) i łodygę każdego owocu owinąć folią spożywczą lub aluminiową. To zatrzyma wydzielanie się gazu etylenowego, który odpowiada za dojrzewanie banana! Co zrobić z bananów? Banany są doskonałym składnikiem smacznych ciast i deserów! Możecie je wykorzystać do zrobienia słodkich placuszków z przepisu Ani Lewandowskiej albo sernika bananowego . Bardzo polecamy także chlebek bananowy, który będzie pyszną przekąską do kawy. Przepis na chlebek bananowy Do przygotowania chlebka bananowego potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 4 dojrzałe banany 1,5 szklanki mąki pszennej Pół szklanki cukru pudru 70 g masła 1 jajko 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 łyżeczka sody oczyszczonej Szczypta soli Przygotowanie: Wymieszajcie 1,5 szklanki mąki pszennej z łyżeczką sody oczyszczonej i przesiejcie do miski. Rozgniećcie banany widelcem i dodajcie do nich roztopione masło. Wymieszajcie. Wsypcie cukier puder, jedno jajko, łyżeczkę ekstraktu z wanilii oraz szczyptę soli. Na sam koniec wsypcie przesianą mąkę i wymieszajcie całość za...

Czy włókna w bananach może jeść? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Flickr
Newsy
Czy włókna w bananach może jeść? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Banany to jedne z ukochanych owoców wszystkich Polaków. Są względnie tanie, smaczne i niezwykle pożywne. Zwracaliście kiedyś uwagę na białe wiązki pod ich skórką?

Mało kto jednak wie, że z botanicznego punktu widzenia rosnące w tropikach słodkie, mączyste i kremowe banany to… jagody. Żeby było jeszcze ciekawiej, zdradzimy wam, że ich międzynarodowa nazwa pochodzi z języka arabskiego, w którym określenie „banan” oznacza po prostu palec. W czasach zamierzchłego PRL-u były synonimem dobrobytu, dzisiaj na nikim nie robią już większego wrażenia. W jaki sposób jeść banany? Banany stały się elementem codziennego krajobrazu. Bezrefleksyjnie jemy je na śniadanie, na podwieczorek, dodajemy je do wielu ciast i deserów. Jednak na pewno zdarzyło się wam kiedyś pomyśleć o tym, po co te owoce mają pod skórką białe, podłużne włókna.         Wyświetl ten post na Instagramie.                       Post udostępniony przez 💋승훈바라기onthemap✈️🇨🇳 (@melodybubibu) Wielu z obrzydzeniem wyrzuca je do kosza, inni nawet nie zwracają na nie uwagę. Jeśli zastanawialiście się, czy te nietypowe nitki można jeść, to dobrze trafiliście. Zanim odpowiemy wam na to pytanie, postaramy się jednak odpowiedzieć, czym są wspomniane włókna. Czy można jeść białe włókna wokół banana? Białe nitki pod skórką banana to nic innego jak wiązki przewodzące. Pod tą dość tajemniczą nazwą kryje się część banana, która ma za zadanie rozprowadzać po owocu substancje odżywcze. Same w sobie wiązki przewodzące, czy jak kto woli białe włókna, są niezwykle cennym źródłem jakże potrzebnego ludzkiemu organizmowi błonnika. Co więcej, jedzenie białych nitek absolutnie niczym nie...