Ciągle chorujecie i nie macie siły na nic? Sprawcami mogą być te 3 produkty, które jecie codziennie
Adobe Stock
Newsy

Ciągle chorujecie i nie macie na nic siły? Powodem mogą być te 3 produkty, które jecie codziennie

Wasza odporność może być codziennie zabijana przez to, co jecie. W takim wypadku na nic zdadzą się nawet zdrowotne napary. Lepiej ograniczcie te 3 produkty.

Ostrzeżenia dotyczące negatywnego wpływu niektórych produktów na zdrowie nie działają na każdego. Czytanie o tym, że niezdrowa żywność może podnosić cholesterol i ciśnienie czy wpływać na rozwój nowotworów, nie trafia do każdego.

Wiele osób nie bierze tego do siebie tak długo, jak długo dobrze się czuje. Niektórzy sądzą, że choroby związane z dietą nie dotyczą ich i na stacji benzynowej proszą o drugiego hot-doga, czy podczas obiadu zbyt często sięgają po solniczkę. A niektóre produkty, zanim wpłyną na raka mogą utrudniać wam życie już dziś. Oto one.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Skąd bierze się słaba odporność i częste choroby?

Na odporność organizmu i energię życiową ma wpływ styl życia, a przede wszystkim trzy czynniki:

  • Aktywność fizyczna
  • Stres, szczególnie długotrwały
  • Dieta

Organizm może funkcjonować prawidłowo tylko wtedy, gdy zapewni mu się odpowiednie, zbilansowane pożywienie. Nie bez powodu najwięcej komórek układu immunologicznego, czyli odpornościowego, znajduje się w przewodzie pokarmowym. Właściwa dieta nie tylko wzmacnia organizm i chroni przed infekcjami, czy pomaga zwalczać wirusy i bakterie podczas trwającej już choroby, ale także pomaga dochodzić do równowagi, odzyskiwać siły po przebytej chorobie.

Dlatego jeśli zbyt często zapadacie na infekcje, choroba trwa długo i równie długo regenerujecie się po niej, a także gdy po prostu brakuje wam sił do działania, uczciwie przyjrzyjcie się swojej diecie. I bądźcie gotowi na zmianę.

Zobacz także
59-letnia Jolanta Fajkowska nie uznaje fast foodów. Uwielbia za to 1 produkt

59-letnia Jolanta Fajkowska nie uznaje fast foodów. Dziennikarka uwielbia za to 1 produkt

Ile soli można zjeść dziennie? Nadmiar soli szkodzi, a niedobór sodu grozi nawet udarem

Ile soli można zjeść dziennie? Nadmiar soli szkodzi, a niedobór sodu grozi nawet udarem

Ta żywność zabija odporność

Zbilansowana i zdrowa dieta nie może być ani zbyt uboga w kalorie, ani nie powinna zawierać ich zbyt dużo. Dorosły człowiek, średnio aktywny fizycznie, nieunikający jednak ruchu takiego jak spacery, wchodzenie po schodach czy jazda na rowerze, powinien spożywać odpowiednio:

  • Kobiety w wieku 19-50 lat – 2200 kalorii, a powyżej 50 r. życia – 1900 kalorii
  • Mężczyźni w wieki 19-50 lat – 2900 kalorii, a powyżej 50 r. życia – 2300 kalorii

Dieta musi być różnorodna, ale samo uwzględnienie owoców i warzyw w jadłospisie oraz ograniczenie mięsa, to za mało. Żeby pomóc organizmowi w przezwyciężaniu infekcji i wzmocnić organizm, poza wszystkimi powyżej wymienionymi elementami zdrowego stylu życia, unikajcie i jak możecie ograniczajcie te trzy produkty:

  • Sól. Nadmiar soli niszczy dobre bakterie jelitowe. Prowadzi to do spadku odporności i zwiększa ryzyko zachorowania nie tylko na przeziębienia, ale także groźne choroby autoimmunologiczne.
  • Cukier. Naukowcy z uniwersytetu w Kolumbii odkryli, że nadmierne spożywanie cukru powoduje zmniejszenie zdolności leukocytów, czyli białych krwinek, do niszczenia wirusów i bakterii. Cukier ogranicza właściwości ochronne leukocytów aż o 40%. Uniemożliwia to białym krwinkom pobieranie z pożywienia witaminy C aktywizującej je do walki z chorobami.
  • Fast foody. Badania przeprowadzone na uniwersytecie w Bonn potwierdziły, że układ odpornościowy człowieka reaguje na fast foody silniej niż na infekcję bakteryjną i wywołuje agresywną reakcję organizmu. W efekcie rozwija się stan zapalny, który nie tylko utrudnia walkę ze zwykłymi przeziębieniami, ale także może być przyczyną wystąpienia miażdżycy, cukrzycy czy innych chorób cywilizacyjnych. A powodem może być zbyt często jedzony zwykły hamburger z frytkami, czyli dieta bogata w tłuszcze trans i cukry.

Źródło: medonet.pl, onet.pl, hellozdrowie.pl

Czy można być otyłym i jednocześnie niedożywionym? Można. Sprawdźcie, czy to was dotyczy
AdobeStock
Newsy
Czy można być otyłym i jednocześnie niedożywionym? Można. Sprawdźcie, czy to was dotyczy
Niedożywienie to problem, który dotyka wiele osób! Wbrew pozorom masa ciała nie ma tutaj znaczenia.

Coraz częściej zdarzają się sytuacje, że osoby otyłe są jednocześnie niedożywione. Niedożywienie może spotkać każdego z was i wbrew pozorom, wasza masa ciała nie ma tu znaczenia. Jak to możliwe? Chodzi o jakość diety. Osoby otyłe bardzo często spożywają posiłki, które dostarczają im dużo energii, ale nie niezbędnych składników odżywczych takich jak witaminy i minerały. Niedożywieni otyli Otyłość nie bierze się z powietrza. Choć czasem na masę ciała mają wpływ różne choroby i faktycznie niektórym ciężej jest schudnąć, za nadwagę i otyłość zawsze odpowiedzialny jest nadmiar kalorii , czyli zbyt dużo jedzenia. Nie chodzi jednak dosłownie o ilość jedzenia. Można jeść bardzo duże porcje, a chudnąć. Chodzi o jakość produktów. Dla przykładu, 200 kcal to: Aż 625 g truskawek Cały brokuł Aż 15 ogórków gruntowych W kontraście, 200 kcal można też dostarczyć, jedząc: 40 g chipsów (mała garstka!) 100 g śmietanki 40 g orzeszków solonych Oczywiste jest, że jeśli ktoś na co dzień decyduje się na opcje z drugiego zestawu, może być niedożywionym. Fast foody i przekąski dostarczają bowiem energii i są w stanie utrzymać was przy życiu, ale nie są odżywcze dla organizmu. Jeśli nie dostarczycie organizmowi dobrej jakości białka, tłuszczu, minerałów i witamin, może dotyczyć was niedożywienie. Nie objawia się ono szybko, często dopiero po kilku lub kilkunastu latach pojawią się bardzo wyraźne objawy. We wcześniejszych stanach są one dość lekkie: Zmęczenie Brak chęci do różnych czynności Migreny Osłabiona koncentracja Zmniejszenie siły Słaby stan psychiczny Problemy ze wstaniem z łóżka Możecie więc wcale tego nie rozpoznać, ani nie powiązać ze słabą jakością diety....

Odchudzacie się? Lepiej nie stosujcie tych diet - zrujnują wasze zdrowie
AdobeStock
Newsy
Odchudzacie się? Lepiej nie stosujcie tych diet - zrujnują wasze zdrowie
W odchudzaniu warto zachować rozwagę, ponieważ nie wszystkie popularne diety są dobre dla zdrowia!

W pogoni za idealną sylwetką niektórzy ludzie decydują się na naprawdę drastyczne metody. Chętnie przechodzą na diety, których autorzy obiecują szybki spadek wagi i cudowne efekty. Na ile można im wierzyć? Niektóre z tych diet reklamuje się jako samo zdrowie dla organizmu, ale okazuje się, że niekoniecznie tak jest. Mogą wam nawet zaszkodzić! Poznajcie kilka bardzo popularnych obecnie diet, które wcale nie są takie zdrowe, jak się powszechnie sądzi. Dieta Paleo Dieta paleo największą popularnością cieszyła się kilka lat temu. Reklamowano ją jako sposób żywienia naszych przodków i remedium na wszelkie choroby i dolegliwości powodowane przez żywność współczesnych ludzi. W diecie paleo jada się głównie mięso , określone owoce i warzywa, orzechy, jajka i grzyby. Całkowicie zakazane są natomiast zboża, cukier, a czasami nawet rośliny strączkowe i nabiał. Autorzy diety paleo zakładają bowiem, że ludzie pierwotni nie jadali zbóż czy nabiału i żywili się tylko tym, co udało im się zebrać w lesie lub upolować. Niestety, usunięcie z diety pieczywa i zbóż oraz roślin strączkowych może mieć bardzo negatywny wpływ na zdrowie – zwłaszcza na pracę układu trawiennego.   Dieta sokowa Dietę sokową często poleca się jako „fenomenalny” sposób na szybkie schudnięcie. Na takiej diecie należy całkowicie zrezygnować na jakiś czas z normalnych posiłków i pić jedynie soki owocowe lub warzywne. Niestety, szybko można odczuć skutki ubocze diety sokowej, takie jak zmęczenie, ból głowy, rozdrażnienie i problemy z koncentracją. Wszystko to są objawy jedzenia zbyt małej ilości kalorii. Często tego typu diety kończą się przez to efektem jo-jo , czyli szybkim nabraniem kilogramów po zakończeniu diety. Dieta ketogeniczna Początkowo dieta...

Pomiar cukru
Pixabay/Tesa Robbins
Newsy
Covid to nic. O epidemii tej choroby mało kto wie. Skutki dla organizmu są ogromne
W dobie pandemii ludzie wyczulili się na objawy ściśle dotyczące koronawirusa. Niektórzy zapominają, że inne choroby też zbierają ogromne żniwa. Ze skutkami wybranych możecie się zmagać latami.

Koronawirus opanował świat. Nie ma co do tego wątpliwości. Widmo COVID-19 przysłania wszystkim oczy wobec chorób, które z nim lub bez niego współistnieją. Podobne żniwa zbiera m.in. cukrzyca. Objawy cukrzyc różnego typu W cukrzycy typu 1. objawy występują gwałtownie, cukrzyca typu 2. postępuje powoli. Pierwsze objawy cukrzycy typu 1. to: ogromne pragnienie; częste oddawanie moczu; zmęczenie. Objawy cukrzycy typu 2. to: suchość w ustach; częste napady głodu; wzmożone pragnienie; senność i infekcje intymne. Cukrzyca typu 2. może mieć podłoże o pochodzeniu środowiskowym. Na rozwój choroby wpływają nadwaga, otyłość oraz wskaźnik BMI powyżej 30. Leczenie choroby polega na wprowadzeniu zmian do trybu życia, systematycznym podawaniu insuliny i utrzymywaniu prawidłowego poziomu cukru we krwi. Cukrzyca – jak rozpoznać chorobę?  Jest chorobą autoimmunologiczną. Organizm niszczy komórki beta wysp Langerhansa trzustki, których funkcją jest produkcja insuliny. Brak insuliny sprawia, że rośnie poziom glukozy we krwi. Rozwija się hiperglikemia, czyli zbyt wysoki poziom cukru we krwi. Cukrzyca typu 2. jest chorobą metaboliczną. Organizm zachowuje zdolność wytwarzania insuliny, ale staje się oporny na działanie tego hormonu. W pierwszej fazie choroby występuje insulinooporność. Osoby z insulinoopornością nie są w stanie utrzymać poziomu cukru we krwi na właściwym poziomie. Przyjmujemy coraz więcej pustych kalorii Stan przedcukrzycowy to sygnał alarmowy organizmu. Dobra wiadomość jest taka, że można go odwrócić stosując odpowiednią dietę. Współczesna dieta jest zazwyczaj bardzo kaloryczna i zawierająca mało wartości odżywczych. Może przyznacie się niechętnie, ale z badań wynika, że jemy szybko i byle jak.  Przeciętny Amerykanin blisko 100 lat temu  zjadał rocznie...

Te produkty trawimy tak długo, że mogą przyczynić się do  raka, zawału  i udaru
Adobe Stock
Newsy
Te produkty trawimy tak długo, że mogą przyczynić się do raka, zawału i udaru. Sprawdźcie, o które chodzi
Odżywianie to jedna z ważniejszych funkcji organizmu. Żywność powinna dać nam energię życiową, ale nie powinna szkodzić. Oto czego nie jeść żeby przyspieszyć trawienie i nie nabawić się groźnych chorób.

Na to jak trawimy spożywane pokarmy ma wpływ bardzo wiele czynników. Jeśli jemy mięso, ważne jest to czy spożywamy chude, czy tłuste kawałki. Istotne jest czy zostało ugotowane, uduszone, upieczone czy usmażone. Nawet takie elementy jak to czy jemy szybko, czy powoli, czy łykamy duże kęsy, czy dokładnie gryziemy, będzie miało ostateczny wpływ na to jak długo żywność będzie przechodziła przez przewód pokarmowy oraz jak długo będzie przed strawieniem zalegała na żołądku. Jak długo trawimy tłuste mięso? Żeby strawić tłuste produkty pochodzenie zwierzęcego, organizm potrzebuje przynajmniej kilku godzin. Produkty, które najdłużej zalegają w jelitach to: Smalec Kiełbasa Golonka Boczek Kaszanka Wątróbka Cały proces trawienia trwa od 4 do nawet 8 godzin, w zależności od czynników osobniczych, ale też od tego, jakie mięso jest trawione i w jaki sposób zostało przyrządzone. Najtrudniejsze do strawienia są mięsa smażone. Zarówno samo mięso jedzone w nadmiarze, jak i jego sposób przygotowania mogą powodować dolegliwości trawienne, a także podniesienia stężenia złego cholesterolu we krwi i przyczynić się do rozwoju nowotworów, miażdżycy, zawału serca i udaru mózgu. Inne produkty, które długo zalegają w jelitach Nie tylko tłuste mięso jest trawione przez kilka godzin, a do tego czasu zalega w żołądku. Także inne popularne produkty, po które jak pokazują badania, Polacy sięgają zbyt często: Fast foody. Unikajcie takich produktów jak hamburgery, frytki, kebab czy zupki chińskie. Są nie tylko kaloryczne, ale też zawierają duże ilości tłuszczu, cukru, soli, konserwantów. Cały proces rozkładania fast foodów może trwać nawet do 24 godzin, a makaron z zupek chińskich potrafi zalegać tylko w żołądku przez ponad...