Ostrzeżenia dotyczące negatywnego wpływu niektórych produktów na zdrowie nie działają na każdego. Czytanie o tym, że niezdrowa żywność może podnosić cholesterol i ciśnienie czy wpływać na rozwój nowotworów, nie trafia do każdego.

Wiele osób nie bierze tego do siebie tak długo, jak długo dobrze się czuje. Niektórzy sądzą, że choroby związane z dietą nie dotyczą ich i na stacji benzynowej proszą o drugiego hot-doga, czy podczas obiadu zbyt często sięgają po solniczkę. A niektóre produkty, zanim wpłyną na raka mogą utrudniać wam życie już dziś. Oto one.

Skąd bierze się słaba odporność i częste choroby?

Na odporność organizmu i energię życiową ma wpływ styl życia, a przede wszystkim trzy czynniki:

  • Aktywność fizyczna
  • Stres, szczególnie długotrwały
  • Dieta

Organizm może funkcjonować prawidłowo tylko wtedy, gdy zapewni mu się odpowiednie, zbilansowane pożywienie. Nie bez powodu najwięcej komórek układu immunologicznego, czyli odpornościowego, znajduje się w przewodzie pokarmowym. Właściwa dieta nie tylko wzmacnia organizm i chroni przed infekcjami, czy pomaga zwalczać wirusy i bakterie podczas trwającej już choroby, ale także pomaga dochodzić do równowagi, odzyskiwać siły po przebytej chorobie.

Zobacz także:

Dlatego jeśli zbyt często zapadacie na infekcje, choroba trwa długo i równie długo regenerujecie się po niej, a także gdy po prostu brakuje wam sił do działania, uczciwie przyjrzyjcie się swojej diecie. I bądźcie gotowi na zmianę.

Ta żywność zabija odporność

Zbilansowana i zdrowa dieta nie może być ani zbyt uboga w kalorie, ani nie powinna zawierać ich zbyt dużo. Dorosły człowiek, średnio aktywny fizycznie, nieunikający jednak ruchu takiego jak spacery, wchodzenie po schodach czy jazda na rowerze, powinien spożywać odpowiednio:

  • Kobiety w wieku 19-50 lat – 2200 kalorii, a powyżej 50 r. życia – 1900 kalorii
  • Mężczyźni w wieki 19-50 lat – 2900 kalorii, a powyżej 50 r. życia – 2300 kalorii

Dieta musi być różnorodna, ale samo uwzględnienie owoców i warzyw w jadłospisie oraz ograniczenie mięsa, to za mało. Żeby pomóc organizmowi w przezwyciężaniu infekcji i wzmocnić organizm, poza wszystkimi powyżej wymienionymi elementami zdrowego stylu życia, unikajcie i jak możecie ograniczajcie te trzy produkty:

  • Sól. Nadmiar soli niszczy dobre bakterie jelitowe. Prowadzi to do spadku odporności i zwiększa ryzyko zachorowania nie tylko na przeziębienia, ale także groźne choroby autoimmunologiczne.
  • Cukier. Naukowcy z uniwersytetu w Kolumbii odkryli, że nadmierne spożywanie cukru powoduje zmniejszenie zdolności leukocytów, czyli białych krwinek, do niszczenia wirusów i bakterii. Cukier ogranicza właściwości ochronne leukocytów aż o 40%. Uniemożliwia to białym krwinkom pobieranie z pożywienia witaminy C aktywizującej je do walki z chorobami.
  • Fast foody. Badania przeprowadzone na uniwersytecie w Bonn potwierdziły, że układ odpornościowy człowieka reaguje na fast foody silniej niż na infekcję bakteryjną i wywołuje agresywną reakcję organizmu. W efekcie rozwija się stan zapalny, który nie tylko utrudnia walkę ze zwykłymi przeziębieniami, ale także może być przyczyną wystąpienia miażdżycy, cukrzycy czy innych chorób cywilizacyjnych. A powodem może być zbyt często jedzony zwykły hamburger z frytkami, czyli dieta bogata w tłuszcze trans i cukry.

Źródło: medonet.pl, onet.pl, hellozdrowie.pl