Ciągle chorujecie i nie macie siły na nic? Sprawcami mogą być te 3 produkty, które jecie codziennie
Adobe Stock
Newsy

Ciągle chorujecie i nie macie na nic siły? Powodem mogą być te 3 produkty, które jecie codziennie

Wasza odporność może być codziennie zabijana przez to, co jecie. W takim wypadku na nic zdadzą się nawet zdrowotne napary. Lepiej ograniczcie te 3 produkty.

Ostrzeżenia dotyczące negatywnego wpływu niektórych produktów na zdrowie nie działają na każdego. Czytanie o tym, że niezdrowa żywność może podnosić cholesterol i ciśnienie czy wpływać na rozwój nowotworów, nie trafia do każdego.

Wiele osób nie bierze tego do siebie tak długo, jak długo dobrze się czuje. Niektórzy sądzą, że choroby związane z dietą nie dotyczą ich i na stacji benzynowej proszą o drugiego hot-doga, czy podczas obiadu zbyt często sięgają po solniczkę. A niektóre produkty, zanim wpłyną na raka mogą utrudniać wam życie już dziś. Oto one.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Skąd bierze się słaba odporność i częste choroby?

Na odporność organizmu i energię życiową ma wpływ styl życia, a przede wszystkim trzy czynniki:

  • Aktywność fizyczna
  • Stres, szczególnie długotrwały
  • Dieta

Organizm może funkcjonować prawidłowo tylko wtedy, gdy zapewni mu się odpowiednie, zbilansowane pożywienie. Nie bez powodu najwięcej komórek układu immunologicznego, czyli odpornościowego, znajduje się w przewodzie pokarmowym. Właściwa dieta nie tylko wzmacnia organizm i chroni przed infekcjami, czy pomaga zwalczać wirusy i bakterie podczas trwającej już choroby, ale także pomaga dochodzić do równowagi, odzyskiwać siły po przebytej chorobie.

Dlatego jeśli zbyt często zapadacie na infekcje, choroba trwa długo i równie długo regenerujecie się po niej, a także gdy po prostu brakuje wam sił do działania, uczciwie przyjrzyjcie się swojej diecie. I bądźcie gotowi na zmianę.

Zobacz także
59-letnia Jolanta Fajkowska nie uznaje fast foodów. Uwielbia za to 1 produkt

59-letnia Jolanta Fajkowska nie uznaje fast foodów. Dziennikarka uwielbia za to 1 produkt

Ile soli można zjeść dziennie? Nadmiar soli szkodzi, a niedobór sodu grozi nawet udarem

Ile soli można zjeść dziennie? Nadmiar soli szkodzi, a niedobór sodu grozi nawet udarem

Ta żywność zabija odporność

Zbilansowana i zdrowa dieta nie może być ani zbyt uboga w kalorie, ani nie powinna zawierać ich zbyt dużo. Dorosły człowiek, średnio aktywny fizycznie, nieunikający jednak ruchu takiego jak spacery, wchodzenie po schodach czy jazda na rowerze, powinien spożywać odpowiednio:

  • Kobiety w wieku 19-50 lat – 2200 kalorii, a powyżej 50 r. życia – 1900 kalorii
  • Mężczyźni w wieki 19-50 lat – 2900 kalorii, a powyżej 50 r. życia – 2300 kalorii

Dieta musi być różnorodna, ale samo uwzględnienie owoców i warzyw w jadłospisie oraz ograniczenie mięsa, to za mało. Żeby pomóc organizmowi w przezwyciężaniu infekcji i wzmocnić organizm, poza wszystkimi powyżej wymienionymi elementami zdrowego stylu życia, unikajcie i jak możecie ograniczajcie te trzy produkty:

  • Sól. Nadmiar soli niszczy dobre bakterie jelitowe. Prowadzi to do spadku odporności i zwiększa ryzyko zachorowania nie tylko na przeziębienia, ale także groźne choroby autoimmunologiczne.
  • Cukier. Naukowcy z uniwersytetu w Kolumbii odkryli, że nadmierne spożywanie cukru powoduje zmniejszenie zdolności leukocytów, czyli białych krwinek, do niszczenia wirusów i bakterii. Cukier ogranicza właściwości ochronne leukocytów aż o 40%. Uniemożliwia to białym krwinkom pobieranie z pożywienia witaminy C aktywizującej je do walki z chorobami.
  • Fast foody. Badania przeprowadzone na uniwersytecie w Bonn potwierdziły, że układ odpornościowy człowieka reaguje na fast foody silniej niż na infekcję bakteryjną i wywołuje agresywną reakcję organizmu. W efekcie rozwija się stan zapalny, który nie tylko utrudnia walkę ze zwykłymi przeziębieniami, ale także może być przyczyną wystąpienia miażdżycy, cukrzycy czy innych chorób cywilizacyjnych. A powodem może być zbyt często jedzony zwykły hamburger z frytkami, czyli dieta bogata w tłuszcze trans i cukry.

Źródło: medonet.pl, onet.pl, hellozdrowie.pl

Czy można być otyłym i jednocześnie niedożywionym? Można. Sprawdźcie, czy to was dotyczy
AdobeStock
Newsy
Czy można być otyłym i jednocześnie niedożywionym? Można. Sprawdźcie, czy to was dotyczy
Niedożywienie to problem, który dotyka wiele osób! Wbrew pozorom masa ciała nie ma tutaj znaczenia.

Coraz częściej zdarzają się sytuacje, że osoby otyłe są jednocześnie niedożywione. Niedożywienie może spotkać każdego z was i wbrew pozorom, wasza masa ciała nie ma tu znaczenia. Jak to możliwe? Chodzi o jakość diety. Osoby otyłe bardzo często spożywają posiłki, które dostarczają im dużo energii, ale nie niezbędnych składników odżywczych takich jak witaminy i minerały. Niedożywieni otyli Otyłość nie bierze się z powietrza. Choć czasem na masę ciała mają wpływ różne choroby i faktycznie niektórym ciężej jest schudnąć, za nadwagę i otyłość zawsze odpowiedzialny jest nadmiar kalorii , czyli zbyt dużo jedzenia. Nie chodzi jednak dosłownie o ilość jedzenia. Można jeść bardzo duże porcje, a chudnąć. Chodzi o jakość produktów. Dla przykładu, 200 kcal to: Aż 625 g truskawek Cały brokuł Aż 15 ogórków gruntowych W kontraście, 200 kcal można też dostarczyć, jedząc: 40 g chipsów (mała garstka!) 100 g śmietanki 40 g orzeszków solonych Oczywiste jest, że jeśli ktoś na co dzień decyduje się na opcje z drugiego zestawu, może być niedożywionym. Fast foody i przekąski dostarczają bowiem energii i są w stanie utrzymać was przy życiu, ale nie są odżywcze dla organizmu. Jeśli nie dostarczycie organizmowi dobrej jakości białka, tłuszczu, minerałów i witamin, może dotyczyć was niedożywienie. Nie objawia się ono szybko, często dopiero po kilku lub kilkunastu latach pojawią się bardzo wyraźne objawy. We wcześniejszych stanach są one dość lekkie: Zmęczenie Brak chęci do różnych czynności Migreny Osłabiona koncentracja Zmniejszenie siły Słaby stan psychiczny Problemy ze wstaniem z łóżka Możecie więc wcale tego nie rozpoznać, ani nie powiązać ze słabą jakością diety....

Co jeść gdy boli głowa? Z miejsca usuńcie z diety te 4 pokarmy
Adobe Stock
Newsy
Co jeść, gdy boli głowa? Z miejsca usuńcie z diety te 4 pokarmy
Ból głowy to bardzo przykra dolegliwość. Nie pozwala normalnie funkcjonować i wybija z rytmu dnia. Są potrawy, których jedzenie może nasilać ból. Wyeliminujcie je z jadłospisu.

Ból głowy może mieć bardzo różne przyczyny. Może się wiązać z czynnikami zewnętrznymi takimi jak: ciśnienie, przebywanie w dusznym pomieszczeniu czy warunki atmosferyczne, np. halny. Czasem jest spowodowany długotrwałym przebywaniem w jednej pozycji, napięciem mięśniowym lub stresem. Jeśli bóle głowy potarzają się, zawsze należy zasięgnąć porady lekarza, ponieważ taki stan może być objawem poważnej choroby. W każdym przypadku bóle głowy można złagodzić codzienną dietą. Co jeść, a czego unikać, jeśli zmagacie się z tego typu bólem? Czego nie jeść, gdy zaczyna boleć głowa? Są takie potrawy, które w pierwszej kolejności należy wyeliminować z jadłospisu. Ich jedzenie obciąża organizm i nie tylko nie sprzyja łagodzeniu bólu, ale może też taki ból wywoływać. Dieta na ból głowy powinna być ustalania indywidualnie, ponieważ różne mogą być przyczyny bólu. Lekarze, którzy mogą pomóc zdiagnozować powód dolegliwości to między innymi: Neurolog Ortopeda Laryngolog Okulista Ilość specjalizacji jest szeroka, i może być jeszcze szersza od wymienionych powyżej, ponieważ bóle mogą pochodzić ze strony różnych narządów organizmu. Pokarmy, które warto odstawić zawsze wtedy, gdy boli głowa, to wysoko przetworzona żywność, pełna cukru i niezdrowych tłuszczy. Należy unikać mięs, szczególnie mięsa czerwonego. A z technik przygotowywania potraw, całkowicie zapomnieć o smażeniu. Wykluczone z diety powinny być: Potrawy smażone Fast foody Słodycze Słone przekąski Co jeść, gdy boli głowa? W przypadku wystąpienia bólu, warto przejść na dietę lekkostrawną zadbać o wypijanie dużych ilości wody, a także włączyć do jadłospisu produkty bogate w witaminy i...

Odchudzacie się? Lepiej nie stosujcie tych diet - zrujnują wasze zdrowie
AdobeStock
Newsy
Odchudzacie się? Lepiej nie stosujcie tych diet - zrujnują wasze zdrowie
W odchudzaniu warto zachować rozwagę, ponieważ nie wszystkie popularne diety są dobre dla zdrowia!

W pogoni za idealną sylwetką niektórzy ludzie decydują się na naprawdę drastyczne metody. Chętnie przechodzą na diety, których autorzy obiecują szybki spadek wagi i cudowne efekty. Na ile można im wierzyć? Niektóre z tych diet reklamuje się jako samo zdrowie dla organizmu, ale okazuje się, że niekoniecznie tak jest. Mogą wam nawet zaszkodzić! Poznajcie kilka bardzo popularnych obecnie diet, które wcale nie są takie zdrowe, jak się powszechnie sądzi. Dieta Paleo Dieta paleo największą popularnością cieszyła się kilka lat temu. Reklamowano ją jako sposób żywienia naszych przodków i remedium na wszelkie choroby i dolegliwości powodowane przez żywność współczesnych ludzi. W diecie paleo jada się głównie mięso , określone owoce i warzywa, orzechy, jajka i grzyby. Całkowicie zakazane są natomiast zboża, cukier, a czasami nawet rośliny strączkowe i nabiał. Autorzy diety paleo zakładają bowiem, że ludzie pierwotni nie jadali zbóż czy nabiału i żywili się tylko tym, co udało im się zebrać w lesie lub upolować. Niestety, usunięcie z diety pieczywa i zbóż oraz roślin strączkowych może mieć bardzo negatywny wpływ na zdrowie – zwłaszcza na pracę układu trawiennego.   Dieta sokowa Dietę sokową często poleca się jako „fenomenalny” sposób na szybkie schudnięcie. Na takiej diecie należy całkowicie zrezygnować na jakiś czas z normalnych posiłków i pić jedynie soki owocowe lub warzywne. Niestety, szybko można odczuć skutki ubocze diety sokowej, takie jak zmęczenie, ból głowy, rozdrażnienie i problemy z koncentracją. Wszystko to są objawy jedzenia zbyt małej ilości kalorii. Często tego typu diety kończą się przez to efektem jo-jo , czyli szybkim nabraniem kilogramów po zakończeniu diety. Dieta ketogeniczna Początkowo dieta...

Macie ochotę na czosnek? To może oznaczać 1 rzecz
AdobeStock
Newsy
Ciągle macie ochotę na czosnek? To może oznaczać 1 rzecz
Lubicie jeść czosnek i często macie na niego ochotę? Sprawdźcie, co to może oznaczać.

Macie często ochotę na czosnek? Według kilku badań naukowych, może istnieć pewne wytłumaczenie waszego wzmożonego pragnienia. Skąd bierze się silna ochota na czosnek? Czosnek jest jednym z najpopularniejszych i najczęściej używanych warzyw. Jest podstawą kuchni europejskiej i azjatyckiej, a także wielu innych kuchni świata. Starożytni Egipcjanie używali go nie tylko jako pożywienia, ale również jako lekarstwa, podczas gdy starożytni Grecy używali go do leczenia problemów trawiennych i infekcji dróg oddechowych. Oprócz swojego wspaniałego, pikantnego smaku i przyjemnego aromatu, czosnek ma także wiele innych zalet. Jest doskonałym źródłem witaminy C, B6, selenu, manganu i cynku — które wspomagają pracę układu odpornościowego. Zastanawialiście się, dlaczego od czasu do czasu macie wyraźną ochotę na czosnek? Podobnie jak słodycze, węglowodany, tłuszcze, fast-foody, sól i inne rodzaje żywności, czosnek może wywoływać apetyt. Pragnienie zjedzenia czosnku może występować z wielu powodów. Oto niektóre z nich: Jedno z badań wykazało, że im rzadziej jemy pewne jedzenie, tym mniejsze prawdopodobieństwo, że będziemy go pragnąć. To samo dotyczy czosnku - im mniej go spożywamy, tym mniej prawdopodobne jest, że będziemy go pragnąć. Zatem im więcej go jemy, tym częściej nasz organizm będzie się go domagać. Druga teza opiera się na przekonaniu, że nasz organizm sam domaga się określonych produktów, gdy odczuwa ich niedobory. To dlatego zdarza nam się, że mamy silną ochotę na coś słodkiego, kwaśnego lub słonego - lub - na czosnek. Co więc takiego zawiera czosnek, że ludzki organizm domaga się nieraz tak mocno? Dlaczego warto jeść czosnek? Korzyści zdrowotne czosnku są nieocenione. Czosnek zawiera związki o silnych...