kurczak
gotujmy.pl/Ziutula
Newsy

Pieczony kurczak z ziemniaczkami. Prościutki przepis 2 w 1 na idealnie wypieczone mięso z dodatkiem

Piekarnik to najlepszy przyjaciel tych pań domu, które nie mają zbyt wiele czasu na stanie przy kuchni. W końcu umieszone w nim potrawy, robią się praktycznie same. Nie inaczej jest w przypadku pieczonego kurczaka z ziemniaczkami. Pycha!

Jeśli przytłacza was nadmiar obowiązków, ale macie ochotę na naprawdę dobry obiad, koniecznie przetestujcie nasz przepis na kurczaka z ziemniakami z piekarnika. Przygotujecie go używając zaledwie jednej blachy, miski i obieraczki. Nic więcej nie jest wam potrzebne. Żadnych dodatkowych garnków czy narzędzi, co oznacza również niewiele naczyń do umycia.

Przepis jest szybki, tani i dziecinnie prosty. Do jego odwzorowania, potrzebujecie tylko mięsa, ziemniaków, oliwy i przypraw. W końcu w prostocie tkwi siła. Możecie więc być pewni, że wasza rodzina zachwyci się na widok takiego obiadu.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na pieczonego kurczaka z ziemniakami

Składniki:

  • 500 gramów udek z kurczaka i 500 gramów skrzydełek lub nóżek z kurczaka (zamiast tego możecie też użyć kurczaka w całości)
  • 2 kilogramów ziemniaków
  • 100 ml oliwy
  • Przyprawy: soli, pieprzu, czosnku granulowanego, słodkiej papryki, tymianku i ziół prowansalskich
    Zobacz także
    Magda Gessler i niedobre mięso z kurczaka

    Magda Gessler pilnie ostrzega przed mięsem z kurczaka. Jest niebezpieczne

    Szukacie pomysłu na szybki, sezonowy obiad? Zróbcie skrzydełka z młodą kapustą SEO: Skrzydełka kurczaka z młodą kapustą. Szybki wiosenny obiad z mięsem

    Skrzydełka kurczaka z młodą kapustą. Szybki wiosenny obiad z mięsem

Przygotowanie:

  1. Części kurczaka dokładnie opłuczcie pod bieżącą wodą i osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego.
  2. W małej miseczce umieśćcie czosnek granulowany, słodką paprykę, sól oraz pieprz. Całość wymieszajcie aż do powstania jednej przyprawy, a następnie natrzyjcie nią mięso. Jeśli macie czas, możecie włożyć kurczaka do lodówki na 1 godzinę, tak aby nabrał aromatu i smaku.
  3. Blaszkę do pieczenia wyłóżcie papierem i ułóżcie na niej zamarynowane wcześniej mięso. Każdy kawałek powinien mieć trochę miejsca, nie układajcie ich zbyt ciasno, bo się nie upieką.
  4. Ziemniaki obierzcie, pokrójcie w ćwiartki i umieśćcie w dużej misce. Polejcie je oliwą i oprószcie przyprawami – solą, pieprzem, słodką papryką i ziołami prowansalskimi. Całość dokładnie wymieszajcie przy pomocy dłoni lub dużej łyżki. 
  5. Tak przygotowane ziemniaki wyłóżcie na tę samą blachę co mięso.
  6. Piekarnik rozgrzejcie do 180 st. C. Danie pieczcie przez ok. 1 godzinę lub aż do momentu, w którym ziemniaki staną się miękkie, a skórka kurczaka idealnie złocista.

Smacznego!

kurczak pieczony w całości przepis
Gotujmy.pl/szynszyla
Przepisy
Soczysty kurczak pieczony w całości to najlepsze, co możecie zrobić na obiad
Pożywny i zdrowy kurczak pieczony w całości to idealny pomysł na obiad dla całej rodziny. Jego niepowtarzalny smak i unoszący się w całym domu aromat skradnie serce niejednego smakosza!

Nie ma nic lepszego niż dobrej jakości mięso przygotowywane w piekarniku . Mało tego, że robi się praktycznie samo i jest przyjazne dla żołądka , to jeszcze smakuje naprawdę wybornie!  Pełnię kulinarnego szczęścia osiągnięcie, jeśli do pieczonego powoli kurczaka dołożycie jeszcze nieco warzyw - ziemniaki , paprykę i parę dodatków. Taki obiad warto robić dla swojej rodziny nie tylko od święta! Przepis na kurczaka pieczonego w całości Składniki: 1 kurczak w całości (najlepiej zagrodowy) 2 czerwone papryki Ok. 1 kg ziemniaków 1 cebula 4 ząbki czosnku Olej Przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, rozmaryn, ostra i słodka papryka Przygotowanie Ziemniaki obierzcie ze skórki, a następnie pokrójcie na ćwiartki i umieśćcie w naczyniu żaroodpornym. W małej miseczce umieśćcie ok. 5 łyżek oleju lub oliwy, pieprz, sól oraz rozmaryn. Całość wymieszajcie. Tak przygotowaną miksturą polejcie pokrojone ziemniaki i również wymieszajcie. Paprykę umyjcie, usuńcie pestki, a następnie pokrójcie w dużą kostkę i dodajcie do ziemniaków. Cebulę obierzcie i posiekajcie w pióra. Z kolei ząbków czosnku nie obierajcie, a jedynie zmiażdżcie nożem, tak aby nieco się rozpadły. Oba składniki dodaj do ziemniaków. W nagrzanym do 220 st. C piekarniku umieśćcie naczynie żaroodporne wypełnione warzywami i pieczcie pod przykryciem przez ok. 15 minut. W tym czasie zajmijcie się kurczakiem. Mięso dokładnie umyjcie i osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego.  W małej miseczce umieśćcie ok. 5 łyżek oleju, pieprz, sól, zioła prowansalskie, paprykę ostrą oraz słodką. Całość dokładnie wymieszajcie. Tak przygotowaną miksturą natrzyjcie kurczaka. W piekarniku zmniejszcie temperaturę grzania do 180 st. C. Na...

sok wypływający z pieczonego kurczaka
Adobe Stock
Newsy
Z pieczonego kurczaka wypływa przeźroczysty sok? To ewidentny dowód na to, że mięso…
Faszerowany kurczak z piekarnika to jedno z najpyszniejszych dań, które można przyrządzić na rodzinny obiad. Jednak pieczone w całości mięso ma jeden minus – nie do końca wiadomo, kiedy jest gotowe. Na szczęście w przypadku kurczaka sprawa jest dosyć prosta.

Aby sprawdzić, czy wasz kurczak jest już gotowy, wystarczy nakłuć go wykałaczką lub szpikulcem. Jeśli z jego wnętrza zaczną wypływać soki, możecie śmiało wyjąć potrawę z piekarnika. Zaufajcie nam - mięso będzie idealne. W żadnym wypadku nie okaże się surowe czy przesuszone.  Koniecznie wypróbujcie tę sztuczkę przy okazji przyrządzania pysznego kurczaka faszerowanego ryżem, soczewicą i morelą. Na jego widok wasi goście padną z zachwytu. Przepis na pieczonego kurczaka z ryżem, soczewicą i morelą Będziecie potrzebować 1 kurczaka 200 gramów drobiowego mięsa mielonego 100 gramów ryżu (1 torebka) 70 gramów czerwonej soczewicy 100 gramów suszonych moreli 1 cebuli 2 ząbków czosnku Oleju Przypraw: pieprzu, soli, ziół prowansalskich, przyprawy do kurczaka Przygotowanie W dużym garnku zagotujcie wodę, a następnie umieśćcie w niej czerwoną soczewicę oraz ryż. Całość zamieszajcie i gotujcie przez ok. 5 minut. Po upływie tego czasu odcedźcie składniki i przełóżcie je do dużej, plastikowej lub metalowej miski. Cebulę obierzcie, posiekajcie w drobną kosteczkę, a następnie zeszklijcie na rozgrzanym oleju. Po chwili na patelni umieśćcie również przeciśnięty przez praskę czosnek. Tak przygotowane składniki połączcie z ryżem i soczewicą. W misce umieśćcie również mięso mielone, pokrojone morele, pieprz, sól oraz zioła prowansalskie. Całość dokładnie wyróbcie przy pomocy dłoni. Kurczaka opłuczcie pod bieżącą wodą zarówno z zewnątrz, jak i wewnątrz, a następnie osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego. W kurczaku umieśćcie przygotowany wcześniej farsz. Aby nie wyleciał podczas pieczenia, zaszyjcie skórę i przełóżcie mięso do dowolnego, żaroodpornego naczynia. W małej miseczce...

ziemniaki pieczone przepis
Gotujmy.pl/migotka28
Newsy
Ziemniaczki pieczone w całości - zróbcie je właśnie w ten sposób, a będą niesamowicie chrupiące
Pieczone ziemniaczki to świetny pomysł na leniwy, niedzielny obiad. Ich przyrządzenie nie zajmie wam wiele czasu i z pewnością wywoła uśmiech na twarzach waszych najbliższych.

Jeśli wasze ziemniaki mają ładne skórki, do tej potrawy nie musicie ich obierać. Dzięki temu warzywo będzie miało lepszy smak i zachowa cenne wartości odżywcze. W takim przypadku wystarczy, że dokładnie je umyjecie i wyszorujecie przy pomocy gąbki. Jeśli jednak skórka waszych ziemniaków do niczego się nie nadaje, lepiej będzie jeśli ją usuniecie. Przepis na pieczone ziemniaczki Składniki 1 kilogram ziemniaków 4 łyżki oleju 100 gramów masła Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, tymianek Przygotowanie Oczyszczone lub obrane ziemniaki ponacinajcie wszerz w cienkie plastry. Pamiętajcie jednak, żeby nie przeciąć ich całkowicie do końca. Inaczej danie nie wyjdzie. Blachę z piekarnika wyłóżcie papierem do pieczenia. W małej miseczce umieśćcie olej, szczyptę soli, pieprzu, słodką paprykę oraz tymianek. Całość wymieszajcie. Tak przygotowaną miksturą wysmarujcie ponacinane ziemniaki, a następnie zacznijcie je układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Dla lepszego efektu możecie je również owinąć folią aluminiową, koniecznie matową stroną do zewnątrz. W nagrzanym do 180 st. C piekarniku umieśćcie wasze ziemniaczki i pieczcie przez ok. 30 minut. Po upływie tego czasu otwórzcie piekarnik i na każdym ziemniaku umieśćcie kawałek masła. Następnie zamknijcie piekarnik i pieczcie jeszcze przez kolejne 30 minut. Gotowe! Tak przygotowane ziemniaki z powodzeniem możecie serwować jako dodatek do mięs i ryby, ale również jeść je samodzielnie, na przykład z dodatkiem mozzarelli lub gzika. Źródło: gotujmy.pl

udka pieczone na ryżu przepis
Gotujmy.pl/VioletoweKucharzenie
Newsy
Udka z kurczaka pieczone na ryżu to kulinarny majstersztyk. Będziecie robili je codziennie
Nie ma nic lepszego niż mięso przyrządzone w piekarniku. Mało tego, że robi się praktycznie samo, jest przyjazne dla żołądka, to jeszcze smakuje naprawdę wybornie. Nie inaczej jest w przypadku tych udek z kurczaka na ryżu.

Kurczak, w całości lub w częściach, często gości na stołach Polaków. Udka, skrzydełka, nóżki oraz podudzia – zajadamy się nimi bez opamiętania. Nic dziwnego, bowiem ten rodzaj mięsa charakteryzuje się niesamowitą delikatnością, która czyni z niego niezwykle uniwersalny produkt.  Z powodzeniem możecie go więc smażyć, gotować, a nawet grillować. Jednak zdecydowanie najprostszym i najszybszym sposobem na jego przyrządzenie jest pieczenie. Raz, dwa i gotowe! Piekarnik to najlepszy przyjaciel tych pań domu, które nie mają zbyt wiele czasu na stanie przy kuchni. W końcu umieszone w nim potrawy robią się praktycznie same, a na dodatek nie obciążają żołądka tak bardzo, jak smażone na oleju produkty. Nie inaczej jest w przypadku udek z kurczaka na ryżu.  Przepis na to danie jest tak prosty, że zaskoczy każdego. Ponadto składniki są tanie, a wykonanie niesamowicie szybkie. Te trzy argumenty powinny zaważyć na decyzji dotyczącej waszego dzisiejszego obiadu. No to do dzieła. Przepis na udka pieczone na ryżu Będziecie potrzebować 8 udek z kurczaka 300 gramów ryżu 5 dużych pieczarek 500 ml wody 3 łyżeczek koncentratu pomidorowego Przypraw: soli, pieprzu, lubczyku, ostrej i słodkiej papryki Przygotowanie Na dno prostokątnego naczynia żaroodpornego wysypcie surowy ryż. Pieczarki opłuczcie pod bieżącą wodą, osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego, a następnie pokrójcie w średniej grubości plasterki. Połowę tak przygotowanych pieczarek umieśćcie na surowym ryżu. W małej miseczce umieśćcie obie papryki – słodką i ostrą. Wymieszajcie je ze sobą dokładnie. Udka z kurczaka opłuczcie pod bieżącą wodą, osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego, a następnie natrzyjcie przygotowaną wcześniej mieszanką przypraw.  Mięso...