Gwiazda „Kuchennych rewolucji” i właścicielka znanej warszawskiej restauracji „U Fukiera” słynie ze swoich słodkich wypieków. Co roku ceny pączków i faworków u Magdy Gessler budzą duże emocje. Jak tłumaczy restauratorka, wynika to między innymi z troski o jakość składników - im lepsze pączki i faworki, tym więcej trzeba za nie zapłacić.

Faktycznie, patrząc na autorski przepis na faworki Magdy można zauważyć, że zdecydowanie nie żałuje ona składników. Zobaczcie, jak zrobić przepyszny chrust z jej receptury. Odważycie się użyć tak dużej ilości żółtek?

Przepis na faworki Magdy Gessler

Składniki:

  • 60 dag mąki pszennej

  • 1 szklanka cukru

  • pół szklanki śmietany

  • pół szklanki cukru

  • pół szklanki cukru pudru do posypania

  • 15 żółtek

  • 2 łyżki spirytusu

  • 2 łyżki smalcu

  • 1 łyżka araku

  • wanilia

Dodatkowo: 500 g smalcu do smażenia.

Zobacz także:

Przygotowanie:

  1. Zacznijcie od smalcu. Należy go tak ucierać, aż swoją konsystencją zacznie przypominać śmietanę.

  2. Następnie weźcie 15 jaj (tak, dobrze przeczytaliście), i oddzielcie żółtka od białek. Białek zostanie wam bardzo dużo, dlatego proponujemy zrobić z nich smaczną, domową bezę.

  3. Dodajcie do utartego smalcu żółtka, a następnie cukier, śmietanę, spirytus i mąkę. Wszystko dokładnie wymieszajcie, aż składniki się połączą i wyróbcie. Ciasto powinno być elastyczne.

  4. Następnie podsypcie stolnicę mąką i rozwałkujcie ciasto dość cienko.

  5. Pokrójcie ciasto w paski i następnie w prostokąty. Na środku każdego z nich wytnijcie dziurkę i przełóżcie przez nią jeden z brzegów. 

  6. Weźcie duży garnek i roztopcie w nim pół kilograma smalcu. Kiedy będzie już gorący, po kolei kładźcie faworki i smażcie na złoto z obu stron. Jeśli nie wiecie, jak rozpoznać, czy smalec ma już odpowiednią temperaturę, zróbcie prosty test. Po prostu wrzućcie na gorący tłuszcz kawałeczek ciasta i obserwujcie - jeśli natychmiast wypłynie, jest to znak, że już czas na smażenie. 

  7. Po usmażeniu odkładajcie chrusty na talerz wyłożony kuchennymi ręcznikami. Posypcie cukrem pudrem oraz wanilią. Smacznego!