Chorujecie na te choroby? To zdrowe warzywo, nie jest więc dla was.
Adobe Stock
Newsy

Cierpicie na te choroby? Musicie unikać tego zdrowego warzywa

Barszczyk i chłodnik z gotowanych czy sok i surówka z surowych? Wybierzcie najzdrowszy dla siebie sposób przyrządzenia dań z buraków.

Najczęściej mamy do czynienia z dwoma rodzajami buraków, choć ich gatunków w świecie roślin jest znacznie więcej.

Pierwsze z nich to buraki cukrowe, uprawiane ze względu na korzeń, bardzo bogaty w cukier. Drugi popularny rodzaj to oczywiście buraki ćwikłowe, roślina warzywna nadająca potrawom intensywnie czerwoną barwę. Warzywo stale obecne w polskiej kuchni, robicie z niego choćby ćwikłę.

Buraki są warzywem bardzo cenionym ze względu na swoje wartości odżywcze, jednak nie w każdej postaci mogą być spożywane przez osoby cierpiące na konkretne dolegliwości. Sprawdźcie, kto nie powinien jeść buraków i jak sposób przyrządzenia wpływa na ich właściwości

Magda Gessler odpowiada na pytania

Kto nie powinien jeść buraków?

Najwięcej wartości odżywczych buraki zachowują w postaci surowej, jednak najczęściej przyrządzamy dania z ugotowanych buraków. O ile buraki mają wiele wartości odżywczych i są niskokaloryczne, to jednak w postaci ugotowanej zmienia się ich indeks glikemiczny (IG). Z niskiego w burakach surowych (IG-30) na bardzo wysoki w ugotowanych (IG-65).

IG buraków to wskaźnik, który pokazuje, jak po spożyciu tego warzywa, wzrasta poziom glukozy we krwi. Indeks 65 pokazuje, że poziom glukozy jest bardzo wysoki, niebezpieczny dla osób chorujących na cukrzycę. Cukrzycy powinni więc unikać dań z gotowanych buraków. Mogą jednak jeść je na surowo.

Druga, grupa, która powinna zrezygnować z buraków, to osoby chore na nerki. Czerwone warzywo zawiera dużo szczawianów, które sprzyjają powstawaniu kamieni w nerkach. Te same szczawiany mogą zaostrzyć objawy chorobowe osób cierpiących na reumatyzm.

Soku z surowych buraków nie powinny z kolei pić ci, którzy skarżą się na niskie ciśnienie. Spożywanie soku z buraków ćwikłowych może bowiem powodować niedociśnienie.

Zobacz także
Buraki na zimę z przepisu siostry Anastazji. Będą świetnym dopełnieniem obiadu

Buraki na zimę z przepisu siostry Anastazji. Będą świetnym dopełnieniem obiadu

Jedzcie codziennie buraki. To co się stanie z waszym ciałem was zaskoczy

Jedzcie codziennie buraki. To co się stanie z waszym ciałem was zaskoczy

Czy buraki są zdrowe? Wartości odżywcze buraków

Buraki są źródłem wielu witamin, minerałów i beta-karotenu. Zawierają dużo witaminy C, dzięki czemu jedzenie buraków zapobiega infekcjom i przeziębieniu. Zawartość witaminy B1 powoduje, że warzywo wspiera działanie układu krwionośnego, mięśniowego, poprawia funkcjonowanie mózgu i pamięć. Poza tym, korzenie zawierają witaminą A, E, K, błonnik pokarmowy, przeciwutleniacze i kwas foliowy.

Barwniki wchodzące w skład buraków, mają właściwości wspomagające przemianę materii i usuwanie szkodliwych toksyn z organizmu. Jedzenie buraków polecane jest więc osobom z nadwagą i tym, którzy planują zrzucić kilka kilogramów.

Regularne spożywanie burków poprawia też gospodarkę wodną organizmu, wspiera kości i wzmacnia zęby, a także obniża poziom cholesterolu i ciśnienia krwi.

Jak podawać buraki?

Buraki to warzywo, które można wykorzystywać w bardzo różnorodny sposób. Można je jeść na gorąco i na zimno, wyciskać lub wytłaczać sok, a także robić przetwory.

  • Dania z ugotowanych buraków: barszcz, botwina, chłodnik, buraczki zasmażane, carpaccio z ugotowanych buraków
  • Dania z surowych buraków: surówka z buraków, sok, soki wielowarzywne
  • Przetwory z buraków: kiszone buraki, buraki marynowane, ćwikła z chrzanem.

Najwięcej wartości odżywczych buraki zachowują w postaci surowej. Jeśli nie ma przeciwskazań zdrowotnych, np. niedociśnienia, warto przyrządzać z nich sok. Osoby, które nie lubią smaku surowych buraków, zachowujących metaliczny posmak, mogą do nich dodawać marchew lub jabłko i pić jako sok wielowarzywny lub warzywno-owocowy.

Źródło: Beszamel.se.pl, Medonet

Co się stanie z organizmem gdy codziennie będziecie jeść buraki. Najlepsze są w tej 1 postaci
Adobe Stock
Newsy
Co się stanie z organizmem, gdy codziennie będziecie jeść buraki? Najlepsze są w tej 1 postaci
W jakiej postaci najchętniej jadacie buraki? Najpopularniejsze to zupa i jarzynka do drugiego dania. Podpowiadamy, po co je jeść i jak można je przyrządzać.

Buraki są jednym z najpopularniejszych warzyw w naszej kuchni. Są tanie, dostępne przez cały rok. Zimą, gdy brakuje innych warzyw, mogą nie tylko urozmaicać dania, ale są też źródłem cennych witamin. Można je podawać na surowo w postaci kiszonej oraz jako sok, a także gotować i piec. Oto dlaczego warto na stałe włączyć je do jadłospisu. Jak jedzenie buraków wpływa na zdrowie? Korzeń buraka czerwonego to warzywo zawierające duże ilości witaminy C, A, B, a także kwas foliowy i beta-karotenu. Znajduje się w nim także dużo składników mineralnych takich jak wapń, potas, mangan, magnez, miedź, fluor oraz sód. Działanie buraków na organizm: Działają pobudzająco Zwiększają odporność i pomagają zwalczać przeziębienia, dzięki obecnej w nich betainie Pomagają obniżać poziom cholesterolu i zapobiegają miażdżycy Ułatwiają trawienie, dzięki zawartości pektyn Usprawniają prace jelit dzięki bakteriom kwasu mlekowego Hamują procesy gnilne w jelitach Są odpowiedzialne za odkwaszanie organizmu dzięki takim minerałom jak: potas, wapń, sód i magnez Wspomagają rozwój czerwonych krwinek dzięki witaminie B i obecności żelaza Wspomagają leczenie nowotworów Jak najlepiej przyrządzać buraki? Buraki podawane na surowo mają bardzo niski indeks glikemiczny. Oznacza to, że mogą je regularnie jeść nawet cukrzycy. Najczęściej jednak spożywamy je po ugotowaniu. Jako barszcz, jarzynka, w postaci buraczków zasmażanych czy jarzynka na zimno z chrzanem, znana jako ćwikła. Buraki po ugotowaniu czy upieczeniu można podawać na wiele więcej sposobów. Kilka pomysłów na dania z buraków: Sałatka z pokrojonych w kostkę gotowanych lub pieczonych buraków Carpaccio z bardzo cienko pokrojonych plasterków buraka „...

Czy można jeść surowe buraki? Oto co zawieraja i jak działają na organizm
Adobe Stock
Newsy
Czy można jeść surowe buraki? Oto, co zawierają i jak działają na organizm
Wszyscy wiemy, że ziemniaków nie wolno jeść na surowo, bo może to wywołać silne zatrucie i bóle brzucha. A czy buraki można schrupać jak marchewkę bez gotowania? Wyjaśniamy.

Barszcz czy buraczki zasmażane, a także wieloskładnikowe sałatki, to chyba najpopularniejsze sposoby jedzenia buraków. We wszystkich tych przypadkach dania przygotowane są z ugotowanych warzyw, które jak inne warzywa korzeniowe miękną, zmieniają smak i ...tracą wartości odżywcze. Czy próbowaliście jeść surowe buraki i czy w ogóle jest to zdrowe? Czy jedzenie surowych buraków jest zdrowe? Lekarze zawsze powtarzają, żeby w miarę możliwości jeść warzywa i owoce na surowo, bo tylko wtedy zachowujemy w nich maksimum właściwości zdrowotnych. Jedzenie surowych buraków jest więc polecane. Podczas gotowania buraków część ich najwartościowszych składników ulega zniszczeniu. A jest ich sporo: Witaminy: A, C, E, K oraz z grupy B Minerały: żelazo, magnez, miedź, potas, cynk Pozostałe substancje: kwas jabłkowy, cytrynowy, winny i szczawianowy, flawonoidy, polifenole, karotenoidy i betaniny Dzięki tym substancjom surowe buraki mają wiele właściwości zdrowotnych: Pobudzają tworzenie czerwonych krwinek i regulują ciśnienie Wpływają na unormowanie poziomu cholesterolu, zapobiegają rozwojowi miażdżycy, chronią przed zawałem i udarem Oczyszczają organizm z toksyn Poprawiają kondycję mięśni, skóry i włosów Poprawiają metabolizm, dzięki czemu sprzyjają odchudzaniu Wzmacniają odporność Działają przeciwzapalnie, przeciwwirusowo i przeciwbakteryjnie Zwiększają szanse uniknięcia nowotworów Jak jeść surowe buraki? Zastanawialiście się dlaczego, więc buraki tak rzadko są przyrządzane na surowo? Powodem jest ich smak: jest po prostu ziemisty, co przez wiele osób odbierane jest jako coś mało przyjemnego. Dodatkowo warzywa te przed ugotowaniem są też dość twarde, łatwiej więc jest je ugotować i zjeść w postaci miękkiej, łatwiejszej...

Nie łączcie ziemniaków z masłem. (tytuł - druga część w trakcie pisania)
Adobe Stock
Newsy
Jecie ziemniaki z masłem? O tym koniecznie powinni wiedzieć cukrzycy
Jeśli skarżycie się na insulinoodporność to wiecie, że musicie ograniczyć jedzenie ziemniaków. Wyjaśniamy jak zmniejszyć ich niekorzystny wpływ na poziom cukru we krwi.

Ziemniaki to warzywo numer 1 na polskich stołach. Jeśli możecie jeść ziemniaki bez ograniczeń, to pewnie nawet nie wyobrażacie sobie obiadu bez nich. I choć kartofle są nie tylko smaczne, ale zawierają też wiele wartościowych składników odżywczych, to jednak nie każdy może ich jeść ile chce. Powinni ograniczyć je na przykład diabetycy. Dlaczego? Właściwości i wartości odżywcze ziemniaków Ziemniaki wbrew powszechnym opiniom nie są bardzo tuczące. 100 g zawiera tylko 70 kalorii. Ponadto, w takiej porcji jest 20 g węglowodanów, 2 g białka i 2 g błonnika. Szczególnie cenione przez lekarzy i dietetyków są ze względu na zawartość witamin i minerałów. Znajdują się w nich witaminy B3, B6, C, E i K, a także ważne minerały, jak utrzymujący równowagę elektrolitową organizmu potas, czy wchodzący w skład kości i zębów fosfor. Jednak są grupy osób, którym lekarze odradzają częste jedzenie ziemniaków. To chorzy na cukrzycę. Dzieje się tak dlatego, że to najpopularniejsze polskie warzywo posiada bardzo wysoki indeks glikemiczny, IG=95. Indeks glikemiczny jest wskaźnikiem pokazującym jak kształtuje się poziom glukozy we krwi, w ciągu 120 minut po spożyciu danego produktu. Punktem odniesienia do obliczanie indeksu jest glukoza, czyli czysty cukier. Glukoza ma IG na poziomie 100. Oznacza to, że po jej spożyciu odbywa się bardzo gwałtowny wyrzut cukru do krwi. Jest to zjawisko niebezpieczne dla cukrzyków. To właśnie z powodu wysokiego poziomu we krwi, diabetycy powinni wykluczyć cukier z diety. Wysoki indeks glikemiczny ziemniaków powoduje, że podobnie jak cukier, powinny one być wyeliminowane z diety cukrzyków. Gdy nie możecie jeść ziemniaków, jedzcie... ziemniaki z masłem Istnieją jednak pewne sztuczki, które powodują, że niedozwolone produkty...

Regulują poziom cukru i poprawiają nastrój. Te zielone warzywa warto często jeść
Adobe Stock
Newsy
Regulują poziom cukru i poprawiają nastrój. Te zielone warzywa warto jeść i na surowo, i ugotowane
Te warzywa można przyrządzać na wiele sposobów. Dobrze smakują zarówno na surowo, jak i po ugotowaniu. A gotują się bardzo krótko.

Brokuły to warzywa krzyżowe, spokrewnione z kapustą, brukselką, jarmużem i kalafiorem. Należą do grupy tzw. zielonych warzyw, bogatych między innymi w luteinę i chlorofil. Są skarbnicą witamin, minerałów, błonnika i przeciwutleniaczy. Dlaczego warto je jeść i jak to robić?  Wartości, które znajdziecie w kubku ugotowanych brokułów Brokuły można jeść zarówno na surowo, jak i ugotowane. W obu formach są zdrowe, jednak mają różny profil składników odżywczych. Oto jakie wartości ma porcja (91 g) ugotowanych warzyw: To 2,3 g błonnika i 3 g białka Zapewnia 250% dziennego zapotrzebowania na witaminę K, wspomagającą krzepnięcie krwi i zapewniającą zdrowie kości 130% dziennego zapotrzebowana na witaminę C wspierająca odporność 50% dziennego zapotrzebowania na chrom, wspomagający metabolizm energetyczny i regulujący poziom cukru we krwi 40% kwasu foliowego poprawiającego pamięć i nastrój 10% dziennego zapotrzebowania na witaminę A, B6, B2, E i minerały fosfor, cholinę, mangan miedź i potas 5% zapotrzebowania na magnez, cynk, żelazo, wapń i selen Jak przygotowywać i podawać brokuły? Jak już ustaliliśmy, można je jeść zarówno na surowo, jak i po ugotowaniu. Jednak tak jak w innych podobnych przypadkach, warzywa więcej wartości odżywczych mają w postaci surowej, niepoddanej obróbce cieplnej. Jak je jeść? Brokuły w postaci soków wielowarzywnych. Dobrze, jeśli mogą być przygotowane w blenderze wolnoobrotowym lub zmiksowane w postaci koktajlu. Wykorzystacie wtedy wszystkie części rośliny  Spróbujcie przyrządzić brokuły blanszowane. Dzięki tej technice obróbki cieplnej otrzymacie warzywo w formie pośredniej, pomiędzy surową a ugotowaną. Będzie zawierało wiele składników odżywczych, nadal pozostanie jędrne i...