Chleb tak drogi, że pieczecie go sami? Uważajcie, by nie popełnić tych błędów przy wypieku pieczywa
Flickr
Newsy

Chleb tak drogi, że pieczecie go sami? Uważajcie, by nie popełnić tych błędów przy wypieku pieczywa

Zdarza się, że chcąc zrobić coś dobrze – przedobrzycie. Podpowiadamy czego nie dodawać za dużo, żeby domowy chleb się udał.

Istnieje kilka żelaznych zasad pieczenia chleba. Nie musicie się do nich stosować, ale nie narzekajcie gdy chleb nie będzie idealnie chrupiący na zewnątrz, miękki w środku i nie będzie miał doskonałego smaku. Jeśli jednak chcecie upiec chleb, który nie ma żadnych wad i znika w domu w jedną chwilę, poznajcie najczęstsze błędy popełniane przy pieczeniu chleba i nigdy więcej ich nie róbcie.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jaki powinien być idealny chleb?

Świeży bochenek, z rumianą, chrupiąca skórką i delikatnym, miękkim miąższem - to nie wszystkie cechy idealnego chleba. Chleb powinien także być zdrowy. Jemy go przecież często, stanowi podstawę wielu śniadań i kolacji, nie byłoby dobrze, gdybyśmy spożywali w dużej ilości niezdrowe składniki dodawane czasem do chleba.

Polepszacze, które często wykorzystywane są do wypiekania taniego chleba to powód, dla którego decydujecie się kupować pieczywo w lokalnych piekarniach, a nie w marketach. Chleb kupowany w piekarniach ma znane pochodzenie i skład oraz jest zdrowszy od tego pieczonego na masową skalę. Ma jednak inną wadę – jest drogi. A dobry chleb powinien być nie tylko pachnący, smaczny i zdrowy, ale też tani.

Chleb wypiekany z kontrolowanych składników, bez nadmiernej ilości soli i bez polepszaczy możecie upiec też w domu. Można to zrobić przy użyciu zakwasu, lub zwykłych drożdży. Jak upiec w domu chleb i nie popełnić błędów, z powodu których wypiek nie będzie udany?

Zobacz także
Po co smarujemy chleb masłem? Historycy dowodzą, że to sprytny pomysł… Mikołaja Kopernika

Po co smarujemy chleb masłem? Historycy dowodzą, że to sprytny pomysł… Mikołaja Kopernika

Chleb coraz droższy. Zróbcie więc własny wg przepisu Magdy Gessler

Chleb coraz droższy. Zróbcie więc własny wg przepisu Magdy Gessler

Błędy popełniane przy pieczeniu chleba – jak ich uniknąć?

Podpowiadamy jak przygotować ciasto i upiec dobre, domowe pieczywo:

  • Dlaczego chleb nie wyrasta? Chleb wyrasta na zakwasie lub drożdżach. W obu przypadkach upewnijcie się, że są świeże i aktywne. Jeśli używacie drożdży, sprawdźcie datę przydatności, a przygotowując zaczyn użyjcie ciepłej wody lub mleka. Płyn nie może być ani zimny (drożdże nie wystartują), ani gorący (zabijecie nim drożdże). W przypadku zakwasu „podkarmcie go” przed użyciem tj. co kilka dni dodajcie po 1 porcji (50 g) mąki i wody
  • Dlaczego chleb jest suchy i kruchy? Powodem suchości i dużej kruchości chleba może być zbyt duża ilość użytej mąki. Najlepiej trzymać się przepisu, który został sprawdzony i uzyskał na forach z przepisami pozytywne opinie. Wyrabiając ciasto dodawajcie mąkę oszczędnie, dodawajcie następną porcję, dopiero gdy upewnicie się, że jest zdecydowanie za luźne. Żeby nie wysuszyć chleba, nie przepieczcie go. Tu także trzymajcie się określonych w przepisie temperatury i czasu pieczenia
  • Dlaczego skórka jest za blada? W większości przepisów chleb piecze się w dość niskiej temperaturze. Taka temperatura może być niewystarczająca do przyrumienienia skórki. Dlatego na ostatnie 15 minut pieczenia możecie podnieść ją. Innym sposobem uzyskania chrupiącej, rumianej skórki jest posmarowanie chleba przed pieczeniem rozmieszanym jajkiem lub wodą
  • Dlaczego chleb wychodzi kwaśny? Może zdarzyć się, że chleb będzie kwaśny, jeśli dodacie za dużo zakwasu. Ilość nie wpłynie na lepsze wyrastanie, a może wpłynąć negatywnie na smak. Dlatego dodając zakwas trzymajcie się przepisu, a żeby zapewnić dobre wyrośnięcie, zamiast zwiększania ilości zakwasu, zwiększcie ilość czasu na wyrastanie
  • Skąd się bierze zakalec i jak go uniknąć? Jest kilka powodów powstawania zakalca. To złe proporcje mąki do składników płynnych. Gdy ciasto będzie za rzadkie, łatwo opadnie podczas pieczenia tworząc zakalec. Innym powodem jest otwieranie piekarnika i chłodzenie rosnącego ciasta. Także zbyt duża ilość drożdży lub zakwasu może skończyć się opadnięciem ciasta.

Piekąc chleb, nie usprawniajcie przepisów dodając więcej mąki czy zakwasu. Pieczywo wcale nie będzie przez to lepsze, ani nie upiecze się szybciej. Trzymajcie się przepisów i dajcie mu czas na wyrastanie, spokojne pieczenie, a po upieczeniu zostawcie na chwile w wyłączonym piekarniku, nie chłodząc go zbyt szybko.

Źródło: haps.pl, radiozet.pl

Chleb nie wyrósł w trakcie pieczenia? Popełniliście 1 błąd
AdobeStock
Newsy
Chleb nie wyrósł w trakcie pieczenia? Na pewno popełniliście 1 błąd
Planujecie upiec samodzielnie chleb? Trzymajcie się poniższych wskazówek, a wyjdzie wam chleb idealny.

Z uwagi na rosnące ceny chleba, coraz więcej osób decyduje się upiec go samemu w domu. Czy to trudne? Nie, ale powinniście trzymać się kilku kluczowych zasad, dzięki którym wasz chleb będzie idealny w smaku. Jak upiec idealny chleb? Pieczenie chleba jest tańsze niż jego kupowanie, ale tylko wtedy, gdy zjadamy go do końca i nie pozwalamy, by się zmarnował. Podobnie jak w przypadku gotowania, nasza umiejętność pieczenia poprawia się wraz z praktyką. Regularne pieczenie chleba ma swoje zalety - dzięki niemu możecie nabrać wprawy i wyeliminować ryzyko popełniania tych samych błędów w przyszłości.  Dlaczego chleb nie wyrasta podczas pieczenia? Czasami zdarza się, że chleb w ogóle nie wyrasta w trakcie pieczenia i po wyjęciu z piekarnika jest oklapnięty. Dlaczego tak się dzieje? Prawdopodobnie miała na to wpływ zbyt duża wilgotność ciasta użytego do uformowania bochenka. Innym powodem może być dodanie zbyt dużej ilości soli, która powoduje mniejszą aktywność drożdży. Winą może być też cukier - jego zbyt mała ilość lub brak. Cukier to pożywka dla drożdży - gdy dodamy go do ciasta za mało lub nie dodamy go wcale - nasz chleb nie wyrośnie. Kolejnym powodem może też być to, że chleb piekł się w zbyt niskiej temperaturze. Najczęstsze błędy podczas pieczenia chleba Istnieje wiele błędów, jakie można popełnić w trakcie przygotowywania i pieczenia chleba. Oto tylko niektóre z nich. Skórka waszego upieczonego chleba jest blada i nieprzyrumieniona? Wygląda na to, że piekliście swój chleb w zbyt niskiej temperaturze. Wasze ciasto nie podwoiło się po wyrośnięciu? Chodzi o drożdże. Kiedy drożdże zaczynają się namnażać, wytwarzają dużo bąbelków dwutlenku węgla. Te bąbelki zostają uwięzione w cieście,...

Jak odróżnić chleb na zakwasie od drożdżowego?
Flickr
Newsy
Jak odróżnić chleb na zakwasie od drożdżowego? Wystarczy, że zwrócicie uwagę na 1 szczegół
Sposób pieczenia chleba na zakwasie, a także na drożdżach nie zmienił się diametralnie od tysięcy lat. Wciąż wiele osób ma jednak problem z ich odróżnieniem.

Jak to często w historii kulinariów bywa, podobno chlebowy zakwas także powstał przez pomyłkę. Cała historia wydarzyła się kilka tysięcy lat temu w Egipcie. Przed kilkoma tysiącleciami nie znano ani drożdży, ani zakwasu i nie stosowano ich w piekarnictwie. Prymitywny chleb pieczono bez zakwaszania. Wspomnieniem takich wypieków jest np. żydowska maca, czyli przaśny chleb spożywany przez Żydów w czasie święta Paschy. Jak upieczono pierwszy chleb na zakwasie? Podobne pieczywo chciała upiec pewna mieszkanka starożytnego Egiptu. Wyrobiła ciasto i zamiast od razu wypiec je na rozgrzanym do czerwoności kamieniu, zostawiła surowe ciasto na słońcu. Chwila zapomnienia odmieniła losy piekarnictwa na zawsze. Przestraszona kobieta ujrzała zepsute ciasto i wpadła w zakłopotanie. Bojąc się kary ze strony swojego pana, postanowiła wypiec wyrobione ciasto pomimo jego kilkugodzinnego pobytu na słońcu. W cieście Egipcjanki zdążyły zajść już nieodwracalne zmiany. Fermentacja i rozkład substancji zawartych w mące w przypadkowy sposób zaowocowała pierwszym w historii zakwasem. I tak oto, oczom zdumionej kobiety po kilku minutach pieczenia ukazał się wyrośnięty chleb. Wypiek od razu przypadł do gustu. Różnice między chlebem na zakwasie a na drożdżach Długo nie trzeba było czekać także na pierwsze eksperymenty z drożdżami. Kultury tych bakterii również szybko zaczęto wykorzystywać do wyrabiania ciasta. Minęły tysiące lat, a technika pieczenia chleba wciąż przypomina dawne próby egipskich piekarzy. Dalej w piekarnictwie prym wiedzie zakwas i drożdże. Oba gatunki wypieków znacznie się jednak różnią. Za szlachetniejszy uważany jest wciąż tradycyjny wypiek powstały na bazie zakwasu. Drożdże znacznie przyspieszają proces wyrastania ciasta i są po prostu pewniejszym środkiem do uzyskania...

Nie rozpaczajcie z powodu zakalca. Ania Starmach radzi co zrobić jak sernik opadł, a piernik ma zakalec
ONS.pl, Adobe Stock
Newsy
Nie rozpaczajcie z powodu zakalca. Ania Starmach radzi co zrobić jak sernik opadł, a piernik ma zakalec
Co zrobić, żeby wypieki były idealne? Zdradzamy cukiernicze triki.

Wypieki mają to do siebie, że czasem po prostu nie wychodzą. I nie przydarza się to wyłącznie nowicjuszom i amatorom. Doświadczeni kucharze też czasem mają wpadki. Wie coś o tym Ania Starmach, jurorka w programach „MasterChef” i „MasterChef Junior”: - Wpadki w kuchni zdarzają się każdemu, bo jeśli się nie zdarzają, to oznacza, że ktoś nie gotuje. Rady Ani Starmach dla cukierników, którym nie wyszło Kucharka i entuzjastka słodyczy proponuje, żeby nie przejmować się nieudanymi wypiekami: - Sernik, który opadł, smakuje dokładnie tak samo, jak ten, który nie opadł. Zakalec w pierniku może być pyszny, więc rada jest jedna: po prostu się tym nie przejmujcie. Przyznaje też, że jej także zdarzają się nieudane wypieki i ma radę, jak nie doprowadzić do tego, żeby wypadek przydarzył się w czasie świąt, gdy wszystko powinno być perfekcyjne. Wystarczy pilnować, żeby w tym wyjątkowym czasie nie eksperymentować, tylko korzystać ze sprawdzonych receptur. - Zakalce, czy przypalone ciasto, tak występowało u mnie nie raz. Akurat nie w przypadku wypieków świątecznych, bo tutaj zawsze korzystam z takich sprawdzonych przepisów. Natomiast w ciągu roku, gdy próbuje modyfikować jakiś przepis, wtedy o te wpadki jest naprawdę prosto.         Wyświetl ten post na Instagramie                       Post udostępniony przez Ania Starmach (@ania_starmach) Skąd bierze się zakalec i jak go uniknąć? Istnieje kilka powodów powstawania zakalca, niewyrośnięcia i opadnięcia ciasta. Nie ma jednej przyczyny. Źródłem problemu mogą być źle...

ciasto ciemnieje
AdobeStock
Newsy
Wyszło wam zbyt ciemne ciasto? Wiemy, jak zażegnać ten problem. Wystarczy kawałek...
Wierzch ciasta lekko się przypalił w trakcie pieczenia? Dowiedzcie się, jak temu zapobiec w przyszłości.

Teoretycznie w pieczeniu ciasta nie powinno być nic trudnego. Wystarczy wymieszać kilka składników, wylać ciasto na blaszkę, wstawić do piekarnika i gotowe. A jednak wypieki dla wielu osób stanowią większe wyzwanie niż gotowanie! Czasami jeden błąd sprawi, że długo przygotowywane ciasto nie nadaje się do jedzenia. Co robić, by uniknąć zakalca? Sprawdźcie garść porad, które dla was zebraliśmy! Dlaczego ciasto nie wychodzi? Poniżej znajdziecie najczęściej popełniane błędy w trakcie pieczenia. Czy wam też się zdarzają? Otwieranie piekarnika w trakcie pieczenia – różne rodzaje ciast wymagają pieczenia w odpowiedniej temperaturze przez określony czas. Jeżeli w trakcie otwieracie piekarnik, to temperatura w środku obniża się, a to sprawia, że ciasto nie będzie dopieczone i wyjdzie zakalec. Przypalony spód – dzieje się tak zwykle wtedy, gdy nie używa się papieru do pieczenia. Można wysmarować blachę masłem i posypać bułką tartą, jednak gwarancją tego, że spód się nie przypali będzie wyłożenie formy papierem do pieczenia. Nierównomiernie nagrzany piekarnik – jeżeli gotowe ciasto jest lekko przypalone z jednej strony, a z drugiej surowe, oznacza to tylko jedno. Wkładacie ciasto do niedostatecznie rozgrzanego piekarnika! Pamiętajcie, że jeśli w przepisie podano, że ciasto ma trafić do pieca rozgrzanego do 180 stopni, to należy je włożyć do środka właśnie wtedy, gdy osiągnie on taką temperaturę. Nie wcześniej! Zły rozmiar blachy – zwykle w przepisach na ciasto podane są orientacyjne wymiary blaszki, w której zmieści się masa z przepisu. Jeśli wybierzecie zbyt małą lub dużą formę, to ciasto nie wyjdzie – opadnie, przypali się albo będzie surowe w środku. Dlaczego ciasto ciemnieje? Czasami się zdarza, że upieczone ciasto ma wyraźnie ciemny i za mocno...