Polacy uwielbiają placki ziemniaczane. Zgodnie z tradycyjnymi przepisami do przyrządzenia tego wspaniałego przysmaku używa się ziemniaków, mąki, jajek oraz soli. Co w sytuacji, kiedy któregoś z nich zabraknie?
Placki ziemniaczane bez mąki i jajek – czy to możliwe?
Niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, że do przyrządzenia placków nie potrzeba tak naprawdę niczego poza samymi ziemniakami. Jednak niekiedy, w zależności od ich rodzaju, związanie masy przy pomocy jajek i mąki okazuje się konieczne.
Jeśli akurat zabrakło wam tych składników, nic straconego. W takiej sytuacji sięgnijcie po zwykłe płatki owsiane, z pewnością macie je w swojej kuchni. Zmielone na drobno wspaniale zwiążą waszą masę ziemniaczaną.
Odwzorowanie tego przepisu jest dziecinnie proste i nie zajmie wam więcej niż dziesięć minut. Koniecznie pamiętajcie, by odsączyć starte warzywa z naturalnie występującej w nich wody, inaczej placki wyjdą niesmaczne.
Zobacz także:
Przepis na placki ziemniaczane bez mąki i jajek
Składniki:
- 500 gramów ziemniaków
- 2 łyżki płatków owsianych
- olej do smażenia
- sól
- pieprz
Podane składniki powinny wystarczyć na 2 duże porcje.
Przygotowanie:
- Ziemniaki obierzcie i zetrzyjcie na tarce o grubych oczkach wprost do dużej miski. Koniecznie odciśnijcie warzywo z nadmiaru wody.
- Płatki owsiane zmielcie na drobno w malakserze i dodajcie do masy ziemniaczanej.
- Tak przygotowane ziemniaki doprawcie solą. Całość dokładnie wymieszajcie.
- Na patelni rozgrzejcie cienką warstwę oleju i przy pomocy dużej łyżki zacznijcie umieszczać na nim masę ziemniaczaną tworząc placki.
- Przysmak smażcie na średnim ogniu z obu stron, aż do ładnego przyrumienienia.
- Gotowe placki przełóżcie z patelni na ręcznik papierowy i odsączcie z nadmiaru tłuszczu. Serwujcie je z dodatkiem kwaśnej śmietany i posiekanego, świeżego koperku. Jeśli lubicie, możecie również podawać je w towarzystwie łososia lub sosu grzybowego.
Smacznego!