Polacy uwielbiają placki ziemniaczane. Zgodnie z tradycyjnymi przepisami do przyrządzenia tego wspaniałego przysmaku używa się ziemniaków, mąki, jajek oraz soli. Co w sytuacji, kiedy któregoś z nich zabraknie?

Placki ziemniaczane bez mąki i jajek – czy to możliwe?

Niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, że do przyrządzenia placków nie potrzeba tak naprawdę niczego poza samymi ziemniakami. Jednak niekiedy, w zależności od ich rodzaju, związanie masy przy pomocy jajek i mąki okazuje się konieczne. 

Jeśli akurat zabrakło wam tych składników, nic straconego. W takiej sytuacji sięgnijcie po zwykłe płatki owsiane, z pewnością macie je w swojej kuchni. Zmielone na drobno wspaniale zwiążą waszą masę ziemniaczaną.

Odwzorowanie tego przepisu jest dziecinnie proste i nie zajmie wam więcej niż dziesięć minut. Koniecznie pamiętajcie, by odsączyć starte warzywa z naturalnie występującej w nich wody, inaczej placki wyjdą niesmaczne. 

Zobacz także:

Przepis na placki ziemniaczane bez mąki i jajek

Składniki:

  • 500 gramów ziemniaków
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz

Podane składniki powinny wystarczyć na 2 duże porcje.

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obierzcie i zetrzyjcie na tarce o grubych oczkach wprost do dużej miski. Koniecznie odciśnijcie warzywo z nadmiaru wody.
  2. Płatki owsiane zmielcie na drobno w malakserze i dodajcie do masy ziemniaczanej.
  3. Tak przygotowane ziemniaki doprawcie solą. Całość dokładnie wymieszajcie.
  4. Na patelni rozgrzejcie cienką warstwę oleju i przy pomocy dużej łyżki zacznijcie umieszczać na nim masę ziemniaczaną tworząc placki.
  5. Przysmak smażcie na średnim ogniu z obu stron, aż do ładnego przyrumienienia.
  6. Gotowe placki przełóżcie z patelni na ręcznik papierowy i odsączcie z nadmiaru tłuszczu. Serwujcie je z dodatkiem kwaśnej śmietany i posiekanego, świeżego koperku. Jeśli lubicie, możecie również podawać je w towarzystwie łososia lub sosu grzybowego.

Smacznego!