Większość dań smakuje o wiele lepiej, gdy doda się do nich aromatyczny sos. Ten powinien być gęsty i zawiesisty, ponieważ zbyt rzadki sos będzie tylko pływał po talerzu, a polane nim jedzenie będzie raczej przypominało zupę. Dlatego każda gospodyni wie, że sos przed podaniem trzeba zagęścić!

Najczęściej w tym celu stosuje się pszenną mąkę. Należy do małego kubka lub filiżanki wsypać łyżkę mąki, wlać odrobinę zimnej wody i dokładnie wymieszać. Można też dodać trochę sosu, który chcecie zagęścić, ale trzeba uważać – płyn nie może być zbyt gorący, ponieważ mąka zmieni się w kluski!

Dokładnie wymieszaną mąkę z wodą należy powoli wlewać do sosu cały czas mieszając. Innym sposobem jest zrobienie zasmażki, czyli wymieszanie mąki na patelni z rozpuszczonym masłem. Tak przygotowaną zasmażkę wlewa się później do sosu. Smaczne, ale jakie tuczące!

Jak zagęścić sos bez mąki?

W sytuacji, gdy dbacie o linię lub po prostu zabrakło wam mąki podczas gotowania, możecie zagęścić sos innymi, prostymi sposobami. Są równie smaczne i skuteczne, choć oczywiście wówczas sos nieco zmieni swój smak lub kolor. Dowiedzcie się, jak zagęścić sos bez mąki:

Zobacz także:

Żółtko jajka

Ten sposób sprawdzi się w przypadku sosów, które mają jasny kolor i nie pływają w nim kawałki warzyw ani mięsa. Rozbijcie jedno jajko oddzielając żółtko od białka. Następnie do gotującego się na małym ogniu sosu wlejcie żółtko, cały czas mieszając. Zwróćcie uwagę na moc palnika – na zbyt wysokim ogniu żółtko się zetnie!

Śmietana

Do filiżanki wlejcie kilka łyżek śmietany oraz 1-2 łyżki gorącego sosu. Bardzo dokładnie wymieszajcie i wlejcie powoli do garnka. Dzięki temu śmietana się nie zetnie! Później należy gotować sos na średnim ogniu bez przykrycia, by woda odparowała.

Zmiksowane warzywa

Bardzo dietetycznym sposobem na zagęszczenie sosu jest użycie w tym celu warzyw. Doskonale sprawdza się w tym przypadku cukinia i pasternak, które mają łagodny smak. Wystarczy ugotować sos z dodatkiem tych warzyw i gdy będą już miękkie, zmiksować je blenderem na gładką masę. Sos wyjdzie znacznie gęstszy, ale uważajcie – może zmienić swój kolor! Podobnie jak w przypadku sposobu ze śmietaną, sos należy chwilę podgotować tak, by odparowała z niego woda.

Len

Najszybszy sposób na zagęszczenie sosu bez mąki! Jeśli nie macie czasu na czekanie, aż woda odparuje z garnka, to len sprawdzi się najlepiej. Należy do szklanki wsypać 2 łyżki siemienia lnianego i dodać do niego odrobinę mleka. Tak przygotowaną mieszankę wlejcie do sosu, wymieszajcie i gotujcie kilka minut. I gotowe!