Kapusta do utraty wagi
Newsy

Chcecie szybko schudnąć? Jedzcie kapustę kiszoną. Błyskawicznie zrzucicie nawet 5 kg w tydzień 

Odchudzanie może być bardzo smaczne! Kiszona kapusta świetnie sprawdzi się na diecie.

Tracenie kilogramów bywa wyzwaniem, szczególnie po pięćdziesiątce. Nie tak łatwo pozbyć się nadmiarowych kilogramów i jednocześnie utrzymać wagę, wiemy o tym. Pokazujemy wam produkt, który może dobrze wspomóc odchudzanie.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czy kapusta kiszona jest zdrowa?

Kiszona kapusta swoje prozdrowotne właściwości zawdzięcza obecności zdrowych bakterii probiotycznych. Te żywe mikroby wspomagają układ pokarmowy, a jednocześnie poprawiają funkcjonowanie całego organizmu! Jest też wiele dowodów na to, że zdrowa mikroflora jest jednym z kluczowych elementów pozwalających na utrzymanie zdrowej masy ciała. 

Jeśli macie problemy z nadwagą i otyłością, koniecznie musicie zadbać o swoje bakterie jelitowe. Jednym z lepszych sposobów dbania o zdrowy mikrobiom, jest właśnie jedzenie wszystkich fermentowanych produktów:

  • Kapusty kiszonej
  • Ogórków kiszonych
  • Jogurtów, kefirów, maślanek

Kapusta kiszona jest niskokaloryczna

Kiszona kapusta ma wiele zalet. Jedną z najważniejszych jest niska kaloryczność! Kapusta kiszona dostarcza jedynie 33 kilokalorii na każde zjedzone 100 g. To naprawdę mało! Dzięki tej właściwości można zjeść naprawdę dużo kapusty kiszonej bez negatywnego efektu w postaci nadmiarowych kilogramów.

Zobacz także
kapusta kiszona

Jak odróżnić kapustę kiszoną od kwaszonej? 1 szczegół i już nigdy nie pomylicie się na zakupach

Przepis na kapustę zasmażaną. Idealny dodatek do obiadu

Przepis na kapustę zasmażaną. Idealny dodatek do obiadu

Kapusta syci na długo

Kapusta pomaga też w regulacji sytości i głodu dzięki temu, że po prostu syci. Dokładając do obiadu surówkę z kapusty kiszonej, będziecie bardziej i szybciej najedzeni. Jest szansa, że zjecie mniej pozostałych produktów. Kapusta ma tę właściwość dzięki zawartości błonnika, który odpowiada między innymi za prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego i reguluje odczuwanie sytości.

Wartości odżywcze kapusty kiszonej

100 g kapusty kiszonej dostarcza:

  • 1,7 g białka
  • 0,2 g tłuszczu
  • 4,9 g węglowodanów
  • 2,5 g błonnika
  • Witaminy: C, witaminy z grupy B, A, E i K
  • Minerały: potas, sód, magnez, wapń

Sól w kapuście kiszonej

Mimo tego, że kapusta kiszona jest świetnym produktem, zawiera dużo soli. To jedyny powód, dla którego mielibyście limitować jej spożycie. Nie przesadzajcie z ilością spożywanych kiszonek, jeśli chorujecie na nadciśnienie. Ograniczajcie wtedy też sól z innych produktów, szczególnie nie dosalajcie dań, nie jedzcie zbyt dużo wędlin, a lepszy smak potraw osiągajcie dzięki ziołom i przyprawom, niekoniecznie tylko soli.

Źródło: msn.com.pl

Zdrowa kiszona kapusta
AdobeStock
Newsy
Kobiety po 50-tce powinny jeść codziennie garść kiszonej kapusty. Z organizmem dzieje się coś niezwykłego
Kiszona kapusta ma wiele świetnych właściwości! Przeczytajcie na co pomaga.

Jedzenie kiszonej kapusty jest bardzo zakorzenione w polskiej kulturze. To bardzo dobrze! Jest ona nie tylko pyszna, ale też bardzo zdrowa. Szczególnie dla kobiet po 50-tce, które powinny jadać ją niemal codziennie. Kapusta kiszona jest składnikiem bigosu, kapuśniaku czy łazanek. Często podaje się ją na ciepło, ale też na zimno w formie surówki. Choć na niektóre osoby działa wzdymająco, jeśli nie macie po niej przykrych objawów, jadajcie kapustę kiszoną często. Jest naprawdę zdrowa! Dlaczego kiszona kapusta jest zdrowa? Jak wspomnieliśmy, kiszona kapusta może być jedzona przez ludzi praktycznie w każdym wieku. Ma wiele właściwości zdrowotnych, ale szczególnie cenna jest ona dla kobiet po 50-tce. W tym wieku jeszcze ważniejsze jest wzmacnianie organizmu i częste jadanie niektórych mikroelementów, które znajdziecie właśnie w kapuście kiszonej. Kapusta wspomaga florę jelitową Najważniejszym składnikiem kapusty kiszonej, który czyni ją niezwykle zdrową, jest obecność żywych bakterii probiotycznych. Naturalne produkty kiszone i fermentowane są źródłem probiotyków, które są naprawdę niezwykle cenne dla organizmu. Wspierają florę jelitową i przyczyniają się do wspierania dobrych bakterii żyjących w waszych jelitach. Kiszona kapusta : Poprawia nastrój Zdrowe jelita to zdrowy umysł, dobrze funkcjonujące jelita ze zdrową florą bakteryjną odpowiadają za dobre samopoczucie. Niektóre badania udowodniły nawet rolę flory jelitowej w powstawaniu depresji! Polepsza odporność Wraz z wiekiem spada ogólna odporność organizmu. Każdy element, który ją poprawia, jest niezwykle cenny. Probiotyki zdecydowanie wzmacniają naturalną odporność i zapobiegają zarówno sezonowym przeziębieniom, ale też poważniejszym chorobom,...

Ile soli trzeba dodać do kiszenia kapusty? Odpowiednie proporcje to podstawa
Adobe Stock
Newsy
Ile soli do kiszenia kapusty? Proporcje na kilogram kapusty
Samodzielne przygotowanie kiszonej kapusty w domu jest nieco czasochłonne, aczkolwiek jej właściwości i smak wszystko wynagradzają. Aby wyszła idealnie, należy pamiętać o kilku kluczowych kwestiach. Najważniejsza to odpowiednie proporcje składników oraz sól.

Do kiszenia kapusty nie potrzeba wielu składników. Wystarczy biała kapusta, sól i ewentualnie marchewka. Należy jednak zachować odpowiednie proporcje soli i kapusty - dzięki temu będzie pyszna. Kiszona kapusta jest znana głównie ze swoich cennych właściwości. Może być świetnym uzupełnieniem wielu dań, bądź ich głównym składnikiem. Bigos , zasmażana kapusta czy surówka z jabłkiem to tylko kilka możliwości jej wykorzystania.  Ile soli do kiszenia kilograma kapusty? Sól odgrywa ważną rolę podczas fermentacji, dlatego należy stosować się do wskazówek. Na jeden kilogram poszatkowanej kapusty powinna przypadać jedna łyżka stołowa soli. To zapewni odpowiednie kiszenie. Kiszona kapusta Kiszona kapusta to nic innego jak poszatkowana główka kapusty, czasami z dodatkiem marchewki, poddana kiszeniu poprzez zasolenie oraz proces fermentacji. Takie działanie pozwala zabezpieczyć żywność przed psuciem produktów i rozwojem bakterii. Swój kwaśny posmak zawdzięcza kwasowi mlekowemu, powstającemu w wyniku rozkładu cukrów.  Właściwości zdrowotne kapusty kiszonej Kiszona kapusta nie tylko jest świetnym dodatkiem do wielu dań, ale również dostarcza organizmowi szereg cennych składników odżywczych. Ten produkt jest szczególnie polecany osobom będącym na diecie, gdyż zawiera niewielką ilość kilokalorii i można się nim zajadać do woli. Zdrowotnych właściwości kapusty kiszonej: pozytywny wpływ na działanie układu pokarmowego obniża poziom złego cholesterolu utrzymuje właściwy poziom glukozy we krwi zapobiega powstawaniu cukrzycy działa przeciwzapalnie wzmacnia odporność organizmu zmniejsza ryzyko występowania nowotworów.   Czytaj także: Kapusta kiszona z patelni to prawdziwa eksplozja smaku. 1...

Surówka z kiszonej kapusty
Gotujmy.pl/muminka
Newsy
Prosta surówka z kiszonej kapusty z 1 nietypowym dodatkiem, który odmieni jej smak. Zrobicie ją w 10 min
Kiszona kapusta to jesienno-zimowy przysmak. W towarzystwie kilku tanich dodatków może zmienić się w pyszną sałatkę, którą podacie bliskim do smażonej ryby.

Drugie danie może się obyć bez dodatków. Tylko po co? Warto dopieszczać podniebienia i łączyć swoje ulubione smaki. Mamy dla was przepis na pyszną domową surówkę z kiszonej kapusty z jednym nietypowym dodatkiem, którym będzie odrobina słodkiego soku jabłkowego. Tak wzbogacona surówka będzie doskonałym dodatkiem do obiadu - szczególnie do piątkowej smażonej ryby. Właściwości zdrowotne kiszonej kapusty Kapusta słynie ze swoich zdrowotnych właściwości i niezasłużenie miewa opinię ciężkostrawnej. To przede wszystkim probiotyk, chroniący nasz organizm przed infekcjami. Jeśli boicie się przeziębienia i zostawania w łóżku na kilka dni, sięgnijcie po kiszoną kapustę. Powinna się znaleźć w waszej codziennej diecie. Głównie dzięki dużej zawartości witaminy C, która jest szalenie istotna dla waszego układu immunologicznego. Jest też bogata w nienasycone kwasy tłuszczowe, białko i węglowodany. Zapewnia wszystko, czego potrzeba organizmowi. Na dodatek w 100 g kapusty kiszonej znajdziemy tylko 15 kalorii! Kapusta kiszona powstaje na skutek procesów fermentacji, dzięki czemu zawiera ogrom kwasu mlekowego i dobrych bakterii. Odpowiadają one za prawidłowe funkcjonowanie flory bakteryjnej, odpowiedzialnej z kolei za zapobieganie chorobom takim jak grypa jelitowa.   Przy tłustych potrawach surówka z kapusty wypada lekko i zdrowo. Zawarty w niej błonnik usprawni trawienie i wyreguluje metabolizm. Obiecujemy, że nie będziecie mieli problemów z zaparciami. Jak zrobić orzeźwiającą surówkę z kiszonej kapusty? Składniki: 500 g kapusty kiszonej 2 jabłka 2 marchewki 1 cebula 50 ml oleju około 150 ml soku jabłkowego pieprz czarny mielony 1 łyżka cukru Przygotowanie: Kapustę kiszoną musicie pokroić na...

kapusta kiszona przepis
AdobeStock
Newsy
Ekspresowy sposób na kiszenie kapusty do bigosu. Jest gotowa już po 7 dniach i zawsze się udaje
Dobry bigos to taki, który ugotowany jest na bazie swojskiej, kiszonej kapusty. Nie kupujcie jej w sklepie – zrobicie ją sami z naszego przepisu.

Z pewnością będziecie gotować bigos na święta! Najlepszy jest ten przygotowany z własnej kiszonej kapusty, którą można zrobić w naprawdę ekspresowym tempie. Kapusta z tego przepisu jest gotowa już po 7 dniach! Właściwości kapusty kiszonej Kapusta kiszona to nie tylko główny składnik bigosu i chrupiących surówek! Warto ją jeść także ze względu na jej pozytywny wpływ na zdrowie. Sprawdźcie, jakie właściwości ma kapusta kiszona: Witaminy Podobnie jak ogórki kiszone i inne warzywa poddane procesowi fermentacji, kapusta zawiera duże ilości witaminy C oraz kwasu mlekowego, który wspomaga pracę układu trawiennego. Błonnik W kapuście znajdziecie dużo błonnika, który pomaga przy problemach z zaparciami, a także obniża poziom cholesterolu. Ponadto częste spożywanie błonnika pozwala zapobiec rozwojowi chorób serca! Ulga dla żołądka Sok z kiszonej kapusty działa łagodząco na problemy z żołądkiem, takie jak nadżerki i wrzody. Osłabia działanie kwasów żołądkowych, dzięki czemu żołądek jest mniej podrażniony. Regulowanie cukru we krwi Spożywanie kiszonej kapusty pomoże regulować poziom glukozy we krwi, dlatego osoby cierpiące na cukrzycę zdecydowanie powinny włączyć kiszonki do swojej diety. Przepis na szybką kapustę kiszoną Do przygotowania takiej ekspresowej kapusty kiszonej, z której później z powodzeniem można zrobić bigos, potrzebne będą poniższe składniki: Składniki: Ok. 2 kg kapusty białej świeżej (ok. 1 średniej wielkości główka) 1 marchewka 40 g soli kamiennej niejodowanej (ok. 2 łyżki stołowe) Kminek Liść laurowy Pieprz Woda po gotowaniu ziemniaków Przygotowanie: Umyjcie i poszatkujcie drobno kapustę. Obierzcie marchewkę i zetrzyjcie ją na tarce na dużych oczkach. Przełóżcie kapustę z marchewką do dużej miski. Dodajcie sól, pieprz...