Kapusta do utraty wagi
Newsy

Chcecie szybko schudnąć? Jedzcie kapustę kiszoną. Błyskawicznie zrzucicie nawet 5 kg w tydzień 

Odchudzanie może być bardzo smaczne! Kiszona kapusta świetnie sprawdzi się na diecie.

Tracenie kilogramów bywa wyzwaniem, szczególnie po pięćdziesiątce. Nie tak łatwo pozbyć się nadmiarowych kilogramów i jednocześnie utrzymać wagę, wiemy o tym. Pokazujemy wam produkt, który może dobrze wspomóc odchudzanie.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czy kapusta kiszona jest zdrowa?

Kiszona kapusta swoje prozdrowotne właściwości zawdzięcza obecności zdrowych bakterii probiotycznych. Te żywe mikroby wspomagają układ pokarmowy, a jednocześnie poprawiają funkcjonowanie całego organizmu! Jest też wiele dowodów na to, że zdrowa mikroflora jest jednym z kluczowych elementów pozwalających na utrzymanie zdrowej masy ciała. 

Jeśli macie problemy z nadwagą i otyłością, koniecznie musicie zadbać o swoje bakterie jelitowe. Jednym z lepszych sposobów dbania o zdrowy mikrobiom, jest właśnie jedzenie wszystkich fermentowanych produktów:

  • Kapusty kiszonej
  • Ogórków kiszonych
  • Jogurtów, kefirów, maślanek

Kapusta kiszona jest niskokaloryczna

Kiszona kapusta ma wiele zalet. Jedną z najważniejszych jest niska kaloryczność! Kapusta kiszona dostarcza jedynie 33 kilokalorii na każde zjedzone 100 g. To naprawdę mało! Dzięki tej właściwości można zjeść naprawdę dużo kapusty kiszonej bez negatywnego efektu w postaci nadmiarowych kilogramów.

Zobacz także
kapusta kiszona

Jak odróżnić kapustę kiszoną od kwaszonej? Jeden szczegół i już nigdy nie pomylicie się na zakupach

Przepis na kapustę zasmażaną. Idealny dodatek do obiadu

Przepis na kapustę zasmażaną. Idealny dodatek do obiadu

Kapusta syci na długo

Kapusta pomaga też w regulacji sytości i głodu dzięki temu, że po prostu syci. Dokładając do obiadu surówkę z kapusty kiszonej, będziecie bardziej i szybciej najedzeni. Jest szansa, że zjecie mniej pozostałych produktów. Kapusta ma tę właściwość dzięki zawartości błonnika, który odpowiada między innymi za prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego i reguluje odczuwanie sytości.

Wartości odżywcze kapusty kiszonej

100 g kapusty kiszonej dostarcza:

  • 1,7 g białka
  • 0,2 g tłuszczu
  • 4,9 g węglowodanów
  • 2,5 g błonnika
  • Witaminy: C, witaminy z grupy B, A, E i K
  • Minerały: potas, sód, magnez, wapń

Sól w kapuście kiszonej

Mimo tego, że kapusta kiszona jest świetnym produktem, zawiera dużo soli. To jedyny powód, dla którego mielibyście limitować jej spożycie. Nie przesadzajcie z ilością spożywanych kiszonek, jeśli chorujecie na nadciśnienie. Ograniczajcie wtedy też sól z innych produktów, szczególnie nie dosalajcie dań, nie jedzcie zbyt dużo wędlin, a lepszy smak potraw osiągajcie dzięki ziołom i przyprawom, niekoniecznie tylko soli.

Źródło: msn.com.pl

Zdrowa kiszona kapusta
AdobeStock
Newsy
Kobiety po 50-tce powinny jeść codziennie garść kiszonej kapusty. Z organizmem dzieje się coś niezwykłego
Kiszona kapusta ma wiele świetnych właściwości! Przeczytajcie na co pomaga.

Jedzenie kiszonej kapusty jest bardzo zakorzenione w polskiej kulturze. To bardzo dobrze! Jest ona nie tylko pyszna, ale też bardzo zdrowa. Szczególnie dla kobiet po 50-tce, które powinny jadać ją niemal codziennie. Kapusta kiszona jest składnikiem bigosu, kapuśniaku czy łazanek. Często podaje się ją na ciepło, ale też na zimno w formie surówki. Choć na niektóre osoby działa wzdymająco, jeśli nie macie po niej przykrych objawów, jadajcie kapustę kiszoną często. Jest naprawdę zdrowa! Dlaczego kiszona kapusta jest zdrowa? Jak wspomnieliśmy, kiszona kapusta może być jedzona przez ludzi praktycznie w każdym wieku. Ma wiele właściwości zdrowotnych, ale szczególnie cenna jest ona dla kobiet po 50-tce. W tym wieku jeszcze ważniejsze jest wzmacnianie organizmu i częste jadanie niektórych mikroelementów, które znajdziecie właśnie w kapuście kiszonej. Kapusta wspomaga florę jelitową Najważniejszym składnikiem kapusty kiszonej, który czyni ją niezwykle zdrową, jest obecność żywych bakterii probiotycznych. Naturalne produkty kiszone i fermentowane są źródłem probiotyków, które są naprawdę niezwykle cenne dla organizmu. Wspierają florę jelitową i przyczyniają się do wspierania dobrych bakterii żyjących w waszych jelitach. Kiszona kapusta : Poprawia nastrój Zdrowe jelita to zdrowy umysł, dobrze funkcjonujące jelita ze zdrową florą bakteryjną odpowiadają za dobre samopoczucie. Niektóre badania udowodniły nawet rolę flory jelitowej w powstawaniu depresji! Polepsza odporność Wraz z wiekiem spada ogólna odporność organizmu. Każdy element, który ją poprawia, jest niezwykle cenny. Probiotyki zdecydowanie wzmacniają naturalną odporność i zapobiegają zarówno sezonowym przeziębieniom, ale też poważniejszym chorobom,...

Ile soli trzeba dodać do kiszenia kapusty? Odpowiednie proporcje to podstawa
Adobe Stock
Newsy
Ile soli do kiszenia kapusty? Proporcje na kilogram kapusty
Samodzielne przygotowanie kiszonej kapusty w domu jest nieco czasochłonne, aczkolwiek jej właściwości i smak wszystko wynagradzają. Aby wyszła idealnie, należy pamiętać o kilku kluczowych kwestiach. Najważniejsza to odpowiednie proporcje składników oraz sól.

Do kiszenia kapusty nie potrzeba wielu składników. Wystarczy biała kapusta, sól i ewentualnie marchewka. Należy jednak zachować odpowiednie proporcje soli i kapusty - dzięki temu będzie pyszna. Kiszona kapusta jest znana głównie ze swoich cennych właściwości. Może być świetnym uzupełnieniem wielu dań, bądź ich głównym składnikiem. Bigos , zasmażana kapusta czy surówka z jabłkiem to tylko kilka możliwości jej wykorzystania.  Ile soli do kiszenia kilograma kapusty? Sól odgrywa ważną rolę podczas fermentacji, dlatego należy stosować się do wskazówek. Na jeden kilogram poszatkowanej kapusty powinna przypadać jedna łyżka stołowa soli. To zapewni odpowiednie kiszenie. Kiszona kapusta Kiszona kapusta to nic innego jak poszatkowana główka kapusty, czasami z dodatkiem marchewki, poddana kiszeniu poprzez zasolenie oraz proces fermentacji. Takie działanie pozwala zabezpieczyć żywność przed psuciem produktów i rozwojem bakterii. Swój kwaśny posmak zawdzięcza kwasowi mlekowemu, powstającemu w wyniku rozkładu cukrów.  Właściwości zdrowotne kapusty kiszonej Kiszona kapusta nie tylko jest świetnym dodatkiem do wielu dań, ale również dostarcza organizmowi szereg cennych składników odżywczych. Ten produkt jest szczególnie polecany osobom będącym na diecie, gdyż zawiera niewielką ilość kilokalorii i można się nim zajadać do woli. Zdrowotnych właściwości kapusty kiszonej: pozytywny wpływ na działanie układu pokarmowego obniża poziom złego cholesterolu utrzymuje właściwy poziom glukozy we krwi zapobiega powstawaniu cukrzycy działa przeciwzapalnie wzmacnia odporność organizmu zmniejsza ryzyko występowania nowotworów.   Czytaj także: Kapusta kiszona z patelni to prawdziwa eksplozja smaku. 1...

Surówka z kiszonej kapusty
Gotujmy.pl/muminka
Newsy
Prosta surówka z kiszonej kapusty z 1 nietypowym dodatkiem, który odmieni jej smak. Zrobicie ją w 10 min
Kiszona kapusta to jesienny przysmak. W towarzystwie kilku tanich dodatków może zmienić się w pyszną sałatkę, którą podacie bliskim do smażonej ryby.

Drugie danie może się obyć bez dodatków. Tylko po co? Warto dopieszczać podniebienia i łączyć swoje ulubione smaki. Mamy dla was przepis na pyszną domową surówkę z kiszonej kapusty z jednym nietypowym dodatkiem, którym będzie odrobina słodkiego soku jabłkowego. Tak wzbogacona surówka będzie doskonałym dodatkiem do obiadu - szczególnie do piątkowej smażonej ryby. Właściwości zdrowotne kiszonej kapusty Kapusta słynie ze swoich zdrowotnych właściwości i niezasłużenie miewa opinię ciężkostrawnej. To przede wszystkim probiotyk, chroniący nasz organizm przed infekcjami. Jeśli boicie się przeziębienia i zostawania w łóżku na kilka dni, sięgnijcie po kiszoną kapustę. Powinna się znaleźć w waszej codziennej diecie. Głównie dzięki dużej zawartości witaminy C, która jest szalenie istotna dla waszego układu immunologicznego. Jest też bogata w nienasycone kwasy tłuszczowe, białko i węglowodany. Zapewnia wszystko, czego potrzeba organizmowi. Na dodatek w 100 g kapusty kiszonej znajdziemy tylko 15 kalorii! Kapusta kiszona powstaje na skutek procesów fermentacji, dzięki czemu zawiera ogrom kwasu mlekowego i dobrych bakterii. Odpowiadają one za prawidłowe funkcjonowanie flory bakteryjnej, odpowiedzialnej z kolei za zapobieganie chorobom takim jak grypa jelitowa.   Przy tłustych potrawach surówka z kapusty wypada lekko i zdrowo. Zawarty w niej błonnik usprawni trawienie i wyreguluje metabolizm. Obiecujemy, że nie będziecie mieli problemów z zaparciami. Jak zrobić orzeźwiającą surówkę z kiszonej kapusty? Składniki: 500 g kapusty kiszonej 2 jabłka 2 marchewki 1 cebula 50 ml oleju około 150 ml soku jabłkowego pieprz czarny mielony 1 łyżka cukru Przygotowanie: Kapustę kiszoną musicie pokroić na...

kapusta kiszona
Adobe Stock
Newsy
Często jecie kiszoną kapustę? Musicie dodać do niej ten składnik, a stanie się prawdziwą zdrowotną bombą
Kiszona kapusta sama w sobie jest bardzo zdrowa, ale w połączeniu wbrew pozorom z tym składnikiem będzie idealną bombą witaminową. Koniecznie wypróbujcie tego połączenia!

Kapusta kiszona słynie przede wszystkim ze sporej ilości witaminy C, która wzmacnia odporność organizmu. Ponadto jest bardzo smaczna i wykorzystywana w polskiej kuchni do wielu dań. Przygotowanie surówki do obiadu na bazie tego warzywa uczyni go nie tylko smacznym, ale i pełnowartościowym. Cenne wartości O niesamowitych wartościach kapusty kiszonej wiadomo nie od dziś. Jest doskonałym probiotykiem w codziennej diecie, ale jest również niskokaloryczna, dzięki czemu idealnie sprawdza się dla osób dbających o sylwetkę bądź tych starających się o zgubienie zbędnych kilogramów. Wśród właściwości wyróżnić można: pozytywny wpływ na układ pokarmowy, obniżenie poziomu cholesterolu we krwi, zmniejszenie ryzyka wystąpienia chorób serca, poprawę stanu skóry, pomoc w utrzymaniu odpowiedniego poziomu glukozy we krwi, wzmocnienie odporności, pomoc w zwalczaniu stanów zapalnych w organizmie, czy idealnie spisze się jako preparat dla osób, które dzień wcześniej przesadzą z napojami wysokoprocentowymi.  Dzięki sporej zawartości witamin oraz mikroelementów w składzie ma bardzo dobroczynny wpływ na funkcjonowanie organizmu. Kapusta kiszona z oliwą Wielu dietetyków głosi, iż pewnych produktów nie powinno się łączyć, ponieważ mogą one stracić swoje cenne właściwości. Są jednak również takie składniki, które w duecie mają jeszcze większą moc! Taką doskonałą parę tworzy kapusta kiszona wraz z oliwą. Dany tłuszcz jest bogaty w kwasy tłuszczowe jednonienasycone, a także przeciwutleniacze chroniące serce przed wieloma schorzeniami. Dzięki połączeniu tych obu produktów, czyli kapusty i oliwy, ich wartości odżywcze będą razem łatwiej przyswajalne przez organizm człowieka. Warto wiedzieć, że...