Tracenie kilogramów bywa wyzwaniem, szczególnie po pięćdziesiątce. Nie tak łatwo pozbyć się nadmiarowych kilogramów i jednocześnie utrzymać wagę, wiemy o tym. Pokazujemy wam produkt, który może dobrze wspomóc odchudzanie.
Czy kapusta kiszona jest zdrowa?
Kiszona kapusta swoje prozdrowotne właściwości zawdzięcza obecności zdrowych bakterii probiotycznych. Te żywe mikroby wspomagają układ pokarmowy, a jednocześnie poprawiają funkcjonowanie całego organizmu! Jest też wiele dowodów na to, że zdrowa mikroflora jest jednym z kluczowych elementów pozwalających na utrzymanie zdrowej masy ciała.
Jeśli macie problemy z nadwagą i otyłością, koniecznie musicie zadbać o swoje bakterie jelitowe. Jednym z lepszych sposobów dbania o zdrowy mikrobiom, jest właśnie jedzenie wszystkich fermentowanych produktów:
- Kapusty kiszonej
- Ogórków kiszonych
- Jogurtów, kefirów, maślanek
Kapusta kiszona jest niskokaloryczna
Kiszona kapusta ma wiele zalet. Jedną z najważniejszych jest niska kaloryczność! Kapusta kiszona dostarcza jedynie 33 kilokalorii na każde zjedzone 100 g. To naprawdę mało! Dzięki tej właściwości można zjeść naprawdę dużo kapusty kiszonej bez negatywnego efektu w postaci nadmiarowych kilogramów.
Zobacz także:
Kapusta syci na długo
Kapusta pomaga też w regulacji sytości i głodu dzięki temu, że po prostu syci. Dokładając do obiadu surówkę z kapusty kiszonej, będziecie bardziej i szybciej najedzeni. Jest szansa, że zjecie mniej pozostałych produktów. Kapusta ma tę właściwość dzięki zawartości błonnika, który odpowiada między innymi za prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego i reguluje odczuwanie sytości.
Wartości odżywcze kapusty kiszonej
100 g kapusty kiszonej dostarcza:
- 1,7 g białka
- 0,2 g tłuszczu
- 4,9 g węglowodanów
- 2,5 g błonnika
- Witaminy: C, witaminy z grupy B, A, E i K
- Minerały: potas, sód, magnez, wapń
Sól w kapuście kiszonej
Mimo tego, że kapusta kiszona jest świetnym produktem, zawiera dużo soli. To jedyny powód, dla którego mielibyście limitować jej spożycie. Nie przesadzajcie z ilością spożywanych kiszonek, jeśli chorujecie na nadciśnienie. Ograniczajcie wtedy też sól z innych produktów, szczególnie nie dosalajcie dań, nie jedzcie zbyt dużo wędlin, a lepszy smak potraw osiągajcie dzięki ziołom i przyprawom, niekoniecznie tylko soli.
Źródło: msn.com.pl