Dieta grejpfrutowa pomaga schudnąć
Adobe Stock
Newsy

Chcecie szybkich efektów odchudzania? Zastosujcie dietę grejpfrutową, a zrzucicie nawet 5 kg w tydzień

Niedoceniany przez wielu grejpfrut to istna skarbnica wartościowych składników odżywczych. Jego regularne spożywanie może pozytywnie wpływać nie tylko na wasze zdrowie, ale również wagę.

Siedzący tryb życia, do którego poniekąd zmusiła was pandemia, bardzo negatywnie wpływa nie tylko na wasz umysł, ale również ciało.

Zdalna praca zwiększa możliwości i potęguje chęć zbyt częstego sięgania po przekąski oraz obniża motywację do jakiejkolwiek aktywności fizycznej. W konsekwencji wiele osób zaczęło zmagać się z nadwagą. Na szczęście możecie to jeszcze naprawić.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Cenne wartości odżywcze grejpfrutów

Eksperci twierdzą, że chcąc zgubić zbędne kilogramy powinniście włączyć do swojej diety grejpfruty. Choć za jego gorzkawym smakiem nie każdy przepada, można się do niego przyzwyczaić, a z czasem nawet go polubić. Nawet nie macie pojęcia jak wiele cennych wartości odżywczych posiada ten niepozorny cytrus.

Skórka, pestki oraz biała błonka grejpfruta to źródło cennych flawonoidów, które nie tylko chronią was przed różnego rodzaju bakteriami czy grzybami, ale również groźnymi nowotworami – żołądka, jelit, prostaty, pęcherza moczowego oraz szyjki macicy.

Cytrus ten zalecany jest przede wszystkim osobom cierpiącym na cukrzyce oraz insulinooporność, gdyż wspaniale reguluje poziom glukozy we krwi oraz zwiększa wrażliwość na insulinę. Ten niesamowity owoc wywiera także bardzo pozytywny wpływ na pracę serca. 

Zobacz także
Magda Gessler garnki

Garnki Magdy Gessler kupicie teraz w Biedronce. Cena zwala z nóg

Czy herbata w torebkach jest szkodliwa?

Lubicie herbatę w torebkach? To najgorsze, co możecie wypić. Może być pełna szkodliwych substancji

Jedzenie grejpfrutów wspomaga odchudzanie

Grejpfruty są produktami niskokalorycznymi, przyspieszają przemianę materii, ułatwiają spalanie, a także doskonale oczyszczają organizm z toksyn i złogów. 

Nie można również zapomnieć, że grejpfrut zawiera w swoim składzie mnóstwo błonnika, który zwiększa uczucie sytości. To właśnie dlatego ich spożywanie zaleca się przede wszystkim osobom chcącym zrzucić zbędne kilogramy. W tym celu najlepiej przejść na dietę grejpfrutową.

Zasady diety grejpfrutowej

  1. Powinniście spożywać nie więcej niż 1300-1700 kalorii dziennie.
  2. Konieczne jest spożywanie 5 posiłków dziennie – 3 dużych i 2 małych.
  3. Do każdego posiłku powinniście zjadać pół świeżego grejpfruta lub wypić pół szklanki przyrządzonego z niego soku.
  4. Spożywane przez was posiłki muszą być całkowicie pozbawione dodatku soli oraz przyrządzane beztłuszczowo. Starajcie się również ograniczać węglowodany i czerwone mięso. W zamian wybierajcie ryby i chude mięso.
  5. Koniecznie włączcie do swojej diety warzywa i pełnoziarniste produkty – kasze gryczaną, pieczywo razowe, ryż brązowy, płatki owsiane.
  6. Musicie pamiętać o wypijaniu co najmniej 2 litrów wody dziennie.
  7. Koniecznie zadbajcie o prawidłową ilość snu oraz regularną aktywność fizyczną.

Nie stosujcie tej diety dłużej niż 2 tygodnie, dzięki niej możecie schudnąć nawet 5 kilogramów.

Ten owoc zregeneruje wasz organizm po zimie. A jego 1 składnik pomoże też poprawić sylwetkę przed wiosną
Adobe Stock
Newsy
Ten owoc zregeneruje wasz organizm po zimie. A jego 1 składnik pomoże też poprawić sylwetkę przed wiosną
Badania pokazały, że jedzenie połówki tego owocu przed posiłkiem, wzmacnia organizm, obniża cukier we krwi i pomaga zredukować masę ciała. O jakim owocu mowa?

Owoce pozytywnie wpływają na zdrowie, dzięki zawartości dużej ilości witamin i minerałów. Najwięcej tych korzystnych dla zdrowia składników zgromadzona jest w skórce lub blisko skórki. Najlepiej też jeść owoce w postaci surowej tak, aby poprzez obróbkę cieplną nie pozbawiać ich wartości odżywczych. Światowa Organizacja Zdrowia zaleca spożywanie ich każdego dnia. Pozimowa regeneracja za pomocą… grejpfruta Grejpfrut jest owocem cytrusowym. Powstał prawdopodobnie poprzez skrzyżowanie pomarańczy olbrzymiej z pomarańczą chińską. Może występować w kolorze żółtym, różowym i czerwonym. W zależności od podmiany ma bardzo różny smak – od słodkiego do kwaśnego zawierającego nawet nutę goryczy. Dzięki jedzeniu grejpfrutów możecie dostarczyć sobie wielu składników odżywczych, tak ważnych dla organizmu po długiej, bezsłonecznej zimie. Zregenerujcie się więc jedząc grejpfruty. Na co pomagają grejpfruty? Chronią komórki przed uszkodzeniami, a w związku z tym zmniejszają ryzyko ich mutacji i zagrożeniem nowotworów Zmniejszają ryzyko chorób przewlekłych, bo są dobrym źródłem beta-karotenu, który jest w organizmie zamienia się w witaminę A Wspierają zdrowe serce Pomagają w kontrolowaniu ciśnienia krwi i poziomu cholesterolu, bo są bogate w potas i błonnik, a także w ochronne przeciwutleniacze Obniżają poziom cukru we krwi i poprawiają insulino odporność, zmniejszają więc ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2 Wpływają na oprawę pamięci i funkcji poznawczych Odchudzające właściwości grejpfruta Grejpfruty są niskokaloryczne. W 100 g owocu znajduje się około 42 kalorii. W Japonii przeprowadzono badanie stwierdzające wpływ jedzenia grejpfrutów na utratę wagi. Eksperyment polegał na tym, że uczestnikom...

Sok z kiszonej kapusty pomaga schudnąć
Adobe Stock
Newsy
Cudowny koktajl z kiszonej kapusty. Zmieszajcie ją z tym składnikiem, a szybko schudniecie nawet 3 kg w tydzień
Sok z kiszonej kapusty to jeden z najskuteczniej oczyszczających organizm napojów pod słońcem. Zmieszany z jednym produktem nie tylko lepiej smakuje, ale również wspomaga odchudzanie.

Sok z kiszonej kapusty uważany jest za przysmak ciężarnych. Okazuje się jednak, że z uwagi na zawarte w nim cenne właściwości prozdrowotne, od czasu do czasu każdy z was powinien wypić chociaż jedną szklankę tego napoju. Wartości odżywcze soku z kiszonej kapusty Większość z was prawdopodobnie nie zdaje sobie sprawy z tego, jak wiele cennych składników zawiera sok z kiszonej kapusty. Jego spożywanie stanowi doskonałe uzupełnienie diety każdego z was. Nawet jeśli wydaje wam się, że odżywiacie się zdrowo, z pewnością macie niewielkie niedobory któregoś ze składników. Produkt jest bogaty przede wszystkim w witaminy – C, A, E, PP, K oraz z grupy B. Zawiera również dużo błonnika, fosforu, potasu, sodu, wapnia, żelaza, magnezu, cynku oraz miedzi. Nie ulega wątpliwości, że warto po niego sięgać. Właściwości soku z kiszonej kapusty Regularne spożywanie soku z kiszonej kapusty jest zalecane przede wszystkim osobom, które w krótkim czasie chcą pożegnać się z dużą ilością nadprogramowych kilogramów. Bowiem produkt ten wspaniale przyspiesza przemianę materii, a ponadto jest bardzo niskokaloryczny. Na tym jednak nie koniec. Sok z kiszonej kapusty obniża poziom cukru oraz złego cholesterolu, a co za tym idzie, zmniejsza ryzyko miażdżycy i chorób serca. Dzięki niemu wasz układ pokarmowy funkcjonuje lepiej niż zwykle, wasza odporność jest silniejsza, a wszelkie dolegliwości, na przykład wynikające z niedoboru witaminy C, rzadsze. Włączenie produktu do diety pomaga w utrzymaniu dobrej kondycji dziąseł i jamy ustnej, korzystnie wpływa na stan skóry, zapobiega wystąpieniu niedokrwistości, działa przeciwzapalnie, a także leczy zatrucie alkoholowe czyli krótko mówiąc – pomaga na kaca. Jak przygotować koktajl z kiszonej kapusty? Wystarczy, że kupicie w sklepie dobrej jakości...

Grejpfrut
Adobe Stock
Zdrowie
Dlaczego warto pomyśleć dwa razy przed zjedzeniem grejpfruta? Skutki mogą być katastrofalne!
Bez tego cytrusa wielu Polaków nie wyobraża sobie swojej diety. Jednak grejpfrut, jedzony zbyt często i w nadmiarze, może negatywnie wpłynąć na nasze zdrowie.

Grejpfrut to dobrze wszystkim znany owoc cytrusowy o słodko-gorzkim smaku. W Polsce występuje przez cały rok. Niezależnie więc od tego czy jest lato czy zima, możesz bez problemu zobaczyć go na sklepowych półkach. Jego czerwone i soczyste wnętrze sprawia wrażenie całkowicie nieszkodliwego i zdrowego. Jednak pozory często mogą mylić i tak też jest w tym przypadku! Cenne właściwości Jako owoc cytrusowy grejpfrut posiada wiele cennych właściwości pozytywnie wpływających na zdrowie, a nawet naszą urodę. Zawarta w nim witamina C wzmacnia odporność, a pozostałe cenne substancje zmniejszają ryzyko zawału, udaru, miażdżycy, wspomagają regenerację wątroby oraz zapewniają odpowiedni poziom cholesterolu we krwi. Można więc pomyśleć, że grejpfrut to źródło zdrowia, które często powinno pojawiać się w naszej diecie. Nic bardziej mylnego! Zagrożenie dla zdrowia Bez względu na to czy jesz go na surowo, dodajesz do potraw, a może robisz z niego sok, uważaj! Grejpfrut wchodzi bowiem w interakcję i negatywnie wpływa na sposób działania różnorodnych leków . Jeśli więc zmagasz się z chorobą serca, nadciśnieniem, HIV lub AIDS pod żadnym pozorem nie jedz tego owocu! Zawarta w grejpfrutach substancja zmniejsza również wchłanianie leków na różnego rodzaju bóle, bezsenność i alergię. Osłabia też działanie środków antykoncepcyjnych przyjmowanych w tabletkach. Jeśli więc nie planujesz w najbliższym czasie zostać mamą lepiej unikaj jedzenia grejpfrutów. Idź do lekarza Jeśli jednak bardzo lubisz te cytrusy, a przyjmujesz któreś z wymienionych leków, powinnaś skonsultować się z lekarzem lub innym specjalistą . Na pewno podpowie ci, jak postępować z tym cytrusem lub na co go zamienić. Bezpieczną opcją może okazać się nie spożywanie grejpfrutów na 4...

sałatka Agaty Młynarskiej przepis
ONS.pl/Instagram/agata_mlynarska
Newsy
Nie macie czasu? Wystarczą 3 minuty, żeby zrobić ukochaną sałatkę Agaty Młynarskiej. Zaskakuje smakiem i lekkością
Znana dziennikarka, prezenterka telewizyjna i aktorka, Agata Młynarska, postanowiła podzielić się ze swoimi fanami przepisem na błyskawiczną i zdrową sałatkę. Do jej przygotowania potrzebujecie 6 składników.

Choć przepis zakłada użycie majonezu, w rzeczywistości jest bardzo zdrowy. W końcu do jego odwzorowania potrzebujecie również pomarańczy, cykorii, orzechów włoskich i suszonej żurawiny. Nawet nie macie pojęcia, jak wiele cennych wartości odżywczych zawierają te składniki. Pomarańcza a witamina C Ten cytrus zawiera bardzo dużo witaminy C. Jej regularne spożywanie nie tylko minimalizuje poziom stresu, ale również chroni przed zachorowaniem na różnego rodzaju nowotwory. Prawidłowy poziom witaminy C w organizmie chroni także przed chorobami serca, stabilizuje ciśnienie krwi oraz wpływa korzystnie na stan skóry. Właściwości cykorii Cykoria to warzywo bogate przede wszystkim w sód, potas, magnez, żelazo, miedź, cynk, fosfor oraz witaminy czy kwas foliowy. Jej regularne spożywanie bardzo korzystnie wpływa na wątrobę, nerki oraz funkcjonowanie przewodu pokarmowego.  Orzechy włoskie Włączenie orzechów włoskich do diety nie tylko usprawni funkcjonowanie waszego układu krążenia, ale również zmniejszy ryzyko zachorowania na różnego rodzaju nowotwory. Ich spożywanie zaleca się przede wszystkim osobom cierpiącym na nadpotliwość, żylaki, hemoroidy oraz problemy z cerą. Suszona żurawina Nie od dziś wiadomo, że żurawina jest pomocna przy leczeniu wielu schorzeń. Należą do nich między innymi infekcje dróg moczowych, choroby żołądka oraz układu krwionośnego. W końcu żurawina wspaniale obniża poziom złego cholesterolu, a podnosi poziom dobrego. Obniża też ciśnienie krwi i zmniejsza sztywność naczyń krwionośnych. Przepis na lekką sałatkę Agaty Młynarskiej Składniki: 1 pomarańczę 2 cykorie 1 łyżkę majonezu (zdrowszy będzie domowy) 1 łyżkę śmietany lub jogurtu greckiego Garść orzechów włoskich Garść suszonej żurawiny...