Dieta grejpfrutowa pomaga schudnąć
Adobe Stock
Newsy

Chcecie szybkich efektów odchudzania? Zastosujcie dietę grejpfrutową, a zrzucicie nawet 5 kg w tydzień

Niedoceniany przez wielu grejpfrut to istna skarbnica wartościowych składników odżywczych. Jego regularne spożywanie może pozytywnie wpływać nie tylko na wasze zdrowie, ale również wagę.

Siedzący tryb życia, do którego poniekąd zmusiła was pandemia, bardzo negatywnie wpływa nie tylko na wasz umysł, ale również ciało.

Zdalna praca zwiększa możliwości i potęguje chęć zbyt częstego sięgania po przekąski oraz obniża motywację do jakiejkolwiek aktywności fizycznej. W konsekwencji wiele osób zaczęło zmagać się z nadwagą. Na szczęście możecie to jeszcze naprawić.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Cenne wartości odżywcze grejpfrutów

Eksperci twierdzą, że chcąc zgubić zbędne kilogramy powinniście włączyć do swojej diety grejpfruty. Choć za jego gorzkawym smakiem nie każdy przepada, można się do niego przyzwyczaić, a z czasem nawet go polubić. Nawet nie macie pojęcia jak wiele cennych wartości odżywczych posiada ten niepozorny cytrus.

Skórka, pestki oraz biała błonka grejpfruta to źródło cennych flawonoidów, które nie tylko chronią was przed różnego rodzaju bakteriami czy grzybami, ale również groźnymi nowotworami – żołądka, jelit, prostaty, pęcherza moczowego oraz szyjki macicy.

Cytrus ten zalecany jest przede wszystkim osobom cierpiącym na cukrzyce oraz insulinooporność, gdyż wspaniale reguluje poziom glukozy we krwi oraz zwiększa wrażliwość na insulinę. Ten niesamowity owoc wywiera także bardzo pozytywny wpływ na pracę serca. 

Zobacz także
Magda Gessler garnki

Garnki Magdy Gessler kupicie teraz w Biedronce. Cena zwala z nóg

Czy herbata w torebkach jest szkodliwa?

Lubicie herbatę w torebkach? To najgorsze, co możecie wypić. Może być pełna szkodliwych substancji

Jedzenie grejpfrutów wspomaga odchudzanie

Grejpfruty są produktami niskokalorycznymi, przyspieszają przemianę materii, ułatwiają spalanie, a także doskonale oczyszczają organizm z toksyn i złogów. 

Nie można również zapomnieć, że grejpfrut zawiera w swoim składzie mnóstwo błonnika, który zwiększa uczucie sytości. To właśnie dlatego ich spożywanie zaleca się przede wszystkim osobom chcącym zrzucić zbędne kilogramy. W tym celu najlepiej przejść na dietę grejpfrutową.

Zasady diety grejpfrutowej

  1. Powinniście spożywać nie więcej niż 1300-1700 kalorii dziennie.
  2. Konieczne jest spożywanie 5 posiłków dziennie – 3 dużych i 2 małych.
  3. Do każdego posiłku powinniście zjadać pół świeżego grejpfruta lub wypić pół szklanki przyrządzonego z niego soku.
  4. Spożywane przez was posiłki muszą być całkowicie pozbawione dodatku soli oraz przyrządzane beztłuszczowo. Starajcie się również ograniczać węglowodany i czerwone mięso. W zamian wybierajcie ryby i chude mięso.
  5. Koniecznie włączcie do swojej diety warzywa i pełnoziarniste produkty – kasze gryczaną, pieczywo razowe, ryż brązowy, płatki owsiane.
  6. Musicie pamiętać o wypijaniu co najmniej 2 litrów wody dziennie.
  7. Koniecznie zadbajcie o prawidłową ilość snu oraz regularną aktywność fizyczną.

Nie stosujcie tej diety dłużej niż 2 tygodnie, dzięki niej możecie schudnąć nawet 5 kilogramów.

Grejpfrut
Adobe Stock
Zdrowie
Dlaczego warto pomyśleć dwa razy przed zjedzeniem grejpfruta? Skutki mogą być katastrofalne!
Bez tego cytrusa wielu Polaków nie wyobraża sobie swojej diety. Jednak grejpfrut, jedzony zbyt często i w nadmiarze, może negatywnie wpłynąć na nasze zdrowie.

Grejpfrut to dobrze wszystkim znany owoc cytrusowy o słodko-gorzkim smaku. W Polsce występuje przez cały rok. Niezależnie więc od tego czy jest lato czy zima, możesz bez problemu zobaczyć go na sklepowych półkach. Jego czerwone i soczyste wnętrze sprawia wrażenie całkowicie nieszkodliwego i zdrowego. Jednak pozory często mogą mylić i tak też jest w tym przypadku! Cenne właściwości Jako owoc cytrusowy grejpfrut posiada wiele cennych właściwości pozytywnie wpływających na zdrowie, a nawet naszą urodę. Zawarta w nim witamina C wzmacnia odporność, a pozostałe cenne substancje zmniejszają ryzyko zawału, udaru, miażdżycy, wspomagają regenerację wątroby oraz zapewniają odpowiedni poziom cholesterolu we krwi. Można więc pomyśleć, że grejpfrut to źródło zdrowia, które często powinno pojawiać się w naszej diecie. Nic bardziej mylnego! Zagrożenie dla zdrowia Bez względu na to czy jesz go na surowo, dodajesz do potraw, a może robisz z niego sok, uważaj! Grejpfrut wchodzi bowiem w interakcję i negatywnie wpływa na sposób działania różnorodnych leków . Jeśli więc zmagasz się z chorobą serca, nadciśnieniem, HIV lub AIDS pod żadnym pozorem nie jedz tego owocu! Zawarta w grejpfrutach substancja zmniejsza również wchłanianie leków na różnego rodzaju bóle, bezsenność i alergię. Osłabia też działanie środków antykoncepcyjnych przyjmowanych w tabletkach. Jeśli więc nie planujesz w najbliższym czasie zostać mamą lepiej unikaj jedzenia grejpfrutów. Idź do lekarza Jeśli jednak bardzo lubisz te cytrusy, a przyjmujesz któreś z wymienionych leków, powinnaś skonsultować się z lekarzem lub innym specjalistą . Na pewno podpowie ci, jak postępować z tym cytrusem lub na co go zamienić. Bezpieczną opcją może okazać się nie spożywanie grejpfrutów na 4...

Grejpfruty
Pixabay/JamesDeMers
Newsy
Została wam skórka z grejpfruta? Wykorzystajcie ją. O takim triku jeszcze nie słyszeliście
Jedzenie świeżych owoców to zdrowy i smaczny nawyk. Skórki zazwyczaj wyrzucamy, a niesłusznie. Mogą się przydać na kilka sprytnych sposobów.

Odpady po owocach można wykorzystać. Niektóre z ich zastosowań mogą cię zaskoczyć! Nie wyrzucam Odpady to prawdziwa zmora naszej planety. Śmiecimy za dużo. Poza tym nie wszyscy odpady segregujemy. To wcale nie sztuka! Warto też pamiętać, że z nie wszystkimi odpadami musimy się pożegnać na dobre. Odpady organiczne znajdują szerokie zastosowanie. Wykorzystaj, co masz Możesz użyć wielu rzeczy, które w pierwszym odruchu wylądowałyby w koszu. Nauka ograniczania odpadów może okazać się cenna lekcją. Nauka ponownego korzystania ze skórek i warzyw owocowych, tym bardziej. Zwolnij miejsce w szafkach i zostaw więcej pieniędzy w portfelu. Proponujemy kilka zaskakujących sposobów, dzięki którym spojrzysz na skórki w zupełnie inny sposób. Niezależnie od tego, czy szukasz nowego sposobu na czyszczenie, chcesz świeżego zapachu cytrusów w całym domu, czy pragniesz poznać świetny sposób na galaretę z resztek. Grejpfruty, pomarańcze i awokado są idealne do uprawy nasion i są przede wszystkim dzięki takiemu zastosowaniu maksymalnie ekologiczne. Jeśli kochasz własne guacamole i masz tendencję do zastanawiania się, co można zrobić z resztek owocu, wyobraź sobie własne biodegradowalne sadzonki. Wystarczy skórki wsypać do ziemi w doniczce i czekać do wiosny. Skórka z cytryny lub grejpfruta jest idealna do czyszczenia plam ze szklanych garnków do kawy lub karafek. Wystarczy dodać trochę soli, lodu i wrzucić resztki skórki z owoców. Przygotowanym roztworem nacieramy garnek i solidnie płuczemy. Naczynia będą lśniły jak nowe!  Zamiast wyrzucać skórki i wydawać pieniądze dekoracje zapachowe, spróbuj zrobić niewielkim kosztem własne. Wszelkie skórki cytrusowe, skórki granatu, skórki...

antygrypina przepis
AdobeStock
Zdrowie
Szybko rozprawi się z grypą i przeziębieniem. Domowy przepis na antygrypinę. Składniki kosztują gorsze!
Szukacie naturalnego antybiotyku, który postawi was na nogi szybciej niż tabletki? W bardzo prosty sposób przygotujesz go w domu. To znakomita alternatywa dla aptecznych specyfików na odporność!

Naturalne antybiotyki nie są wcale gorsze od tych, które znajdziemy na recepcie. Swoim działaniem znacznie mniej obciążają wątrobę. Przedstawiamy wam przepis, który w odróżnieniu od innych domowych środków, np. syropu z cebuli czy czosnku, ma bardzo przyjemny smak, a przepis można tak modyfikować, by bez utraty właściwości leczniczych mikstura stała się jeszcze smaczniejsza. Siła natury Właściwości płynące z natury nie mają sobie równych. Szczególnie jeśli bierzemy pod uwagę sezon zachorowań i grypy. Naturalne antybiotyki pomagają wspierać odporność, skutecznie zapobiegają infekcjom, w tym przeziębieniu, skracając czas ich trwania. Dodatkowo w ostrzejszej wersji choroby oczyszczają także zatoki z zalegającej w nich wydzieliny.  Bezbłędną metodą na dolegliwości związane z przeziębieniem jest znakomita antygrypina. Przepis na nią jest banalnie prosty, a składniki kupicie w każdym sklepie spożywczym za grosze. Antygrypina to również doskonały pomocnik w sezonie jesienno-zimowych infekcji. Ten łatwy i domowy sposób wzmocni waszą odporność, zapobiegnie chorobom i złagodzi objawy kataru i kaszlu.  Lekarstwo à la syrop Antygrypina przypomina syrop. To prawdziwa mieszanka zdrowia, w której skład zawsze wchodzą cytrusy. Mamy na myśli pomarańcze, cytryny, grejpfruty. Ważną bazą zdrowotnej mikstury jest miód. Nawet najprostszy na nią sposób można urozmaicać wedle gustu. Jeśli lubicie kurkumę, nie ma żadnych przeciwskazań, by użyć jej do antygrypiny.  W domowo sporządzonym syropie znajdziemy szereg leczniczych właściwości. Z każdego ze składników dostaniemy bowiem to, co najlepsze. Witaminy (przede wszystkim witaminę C), składniki mineralne, substancje działające antybakteryjnie oraz antywirusowo....

nutella składniki
Adobe Stock
Newsy
Jak tak naprawdę powstaje Nutella? Przeczytaj, zanim kupisz ją swoim dzieciom
Chociaż wymieniane w reklamach składniki Nutelli powszechnie uchodzą za zdrowe, jej producenci wciąż zapominają przestrzegać przed ogromnymi ilościami zawartego w produkcie cukru. Z czego tak naprawdę robi się ten pyszny krem czekoladowy na kanapki? Sami się przekonajcie.

Nutella to uwielbiany nie tylko przez dzieci, ale również dorosłych aksamitny, czekoladowy krem. Jego producenci dumnie wymieniają składniki, z których jest wykonywany. W końcu kakao, orzechy oraz mleko to produkty pełne witamin i innych cennych wartości odżywczych. Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że prawda jest nieco inna. Orzechy, mleko i kakao to źródło cennych wartości odżywczych Regularne spożywanie orzechów laskowych chroni przed nadciśnieniem, miażdżycą oraz zakrzepami, ale również wspomaga pracę waszego mózgu i łagodzi stres. Z kolei włączenie do diety kakao poprawia pamięć i wydłuża życie. W tym zestawieniu nie gorzej wypada mleko, które między innymi zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory oraz otyłość . Dlaczego więc Nutella jedzona w dużych ilościach jest szkodliwa? Cukier i olej palmowy w składzie Nutelli Okazuje się, że w składzie tego przepysznego kremu czekoladowego przeważa cukier. Każde 2 łyżki stołowe produktu (38 gramów) zawierają aż 21 gramów cukru! Spożywanie go w dużych ilościach może bardzo szkodzić waszemu zdrowiu.  Ten biały, niepozorny produkt między innymi mocno zakwasza organizm, zaburza proces trawienia i wypróżniania, niszczy zęby, wywołuje nadpobudliwość, ale przede wszystkim mocno uzależnia. W Nutelli znajduje się również bardzo dużo oleju palmowego. To właśnie z niego, a nie z orzechów, bierze się lepka i plastyczna konsystencja. Ten produkt, podobnie jak cukier, bardzo szkodzi waszemu zdrowiu. Częste spożywanie może prowadzić do rozwoju miażdżycy, ale również zaburzeń metabolizmu, które są  główną przyczyną problemów z nadwagą i otyłością , szczególnie wśród dzieci. Ograniczcie spożywanie Nutelli na rzecz domowego kremu To oczywiście nie...