Chcecie schudnąć? Zacznijcie jeść te owoce. Zrzucanie kilogramów od razu będzie łatwiejsze
AdobeStock
Newsy

Chcecie schudnąć? Zacznijcie jeść te owoce. Zrzucanie kilogramów od razu będzie łatwiejsze

Nie możecie się zmieścić w spodnie po wakacjach? Sprawdziliśmy, które owoce mogą wam pomóc w walce z kilogramami.

 

Kto choć raz się odchudzał ten wie, że jest to nierówna walka z własnymi słabościami. Zwłaszcza na początku bardzo trudno jest odmówić sobie pyszności, które wcześniej jadało się na co dzień - mowa tutaj szczególnie o słodyczach. Organizm pozbawiony dziennej i bardzo wysokiej dawki cukru głośno się o nią upomina, co może mocno utrudnić odchudzanie. Ale na szczęście istnieją alternatywy, które pozwalają nieco „oszukać” głód na słodycze i jednocześnie dostarczyć organizmowi cennych witamin. 

Czy owoce można jeść na diecie?

Od dziecka tłumaczy się nam, że kto chce być zdrowy, ten powinien jeść owoce i warzywa. A jak powinno to wyglądać na diecie? W końcu owoce zawierają dużo cukru i sporo kalorii w porównaniu z większością warzyw. Można je jeść, czy nie?

Odpowiedź brzmi - tak, ale z głową. Zwłaszcza dla osób uzależnionych od słodyczy owoce są doskonałym zamiennikiem słodkich przekąsek. Pomagają zaspokoić chęć zjedzenia czegoś zakazanego, a przy tym są znacznie zdrowsze. Nie można jednak przesadzać - pamiętajcie, że o ile owoce można, a wręcz powinno się jeść nie tylko na diecie, ale też na co dzień, należy spożywać je w rozsądnych ilościach. Dietetycy zalecają jeść około 2 porcji owoców dziennie, gdzie porcja to ilość, która mieści się w waszej dłoni. Może to być więc pół grejpfruta, dwie śliwki albo jabłko. 

Zobacz także
Jesteście na diecie? Jedzcie tego owocu jak najwięcej. To pogromca tłuszczu i kosztuje grosze

Jesteście na diecie? Jedzcie tego owocu jak najwięcej. Ten pogromca tłuszczu kosztuje grosze

Ten owoc to pogromca złego cholesterolu. Jedzcie go codziennie, a wasze serce odpocznie

Ten owoc to pogromca złego cholesterolu. Jedzcie go codziennie, a wasze serce odpocznie

Najlepsze owoce na diecie 

Jeżeli jesteście na diecie odchudzającej, dobrze jest wybierać takie owoce, które mają stosunkowo niski indeks glikemiczny i zapewnią uczucie sytości na długo. Należą do nich m.in. jabłka, maliny, truskawki czy melony. Ale istnieją też owoce, które ze względu na swoje właściwości mogą jeszcze bardziej wspomóc cały proces odchudzania:

  • Grejpfrut - owoc ten zawiera pektyny, które odpowiadają za prawidłową przemianę materii, a także pomagają usunąć toksyny z organizmu. Ponadto, grejpfruty zwiększają spalanie tłuszczów.

  • Ananas - w ananasach znajdziecie enzym o nazwie bromelina, który wspomaga trawienie oraz bardzo dużo błonnika, który korzystnie wpływa na układ pokarmowy. Koniecznie wybierajcie świeże ananasy - te z puszki zawierają bardzo dużo cukru.

  • Opuncja figowa - w naszym klimacie opuncję można najczęściej spotkać pod postacią soku oraz suszu, z którego przygotowuje się herbatę. Owoce opuncji zmniejszają poziom cukru we krwi i działają łagodząco na żołądek. 

Źródło: fit.poradnikzdrowie.pl 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Ile kalorii ma arbuz? Czy jedzenie arbuza tuczy?
Pixabay
Newsy
Ile kalorii ma arbuz? Czy jedzenie arbuza tuczy?
Słyszeliście kiedyś o tym, że arbuzy tuczą i nie powinno się ich jeść ze względu na wysoki indeks glikemiczny? Przekonajcie się, czy faktycznie tak jest i czy można jeść arbuzy i nie tyć.

Arbuz to przepyszny i kojarzący się z latem owoc. W sezonie jest też bardzo tani. Kilogram arbuza można kupić nawet za mniej niż złotówkę. Wiele osób propaguje jednak twierdzenia, że arbuzy są tuczące i nie powinno się ich jeść, bo mają dużo cukru. Przekonajcie się, czy to prawa! Czy arbuzy tuczą? Ten czerwony i soczysty owoc składa się w 91% z wody! Świetnie zaspokaja więc uczucie pragnienia i może być pomocny dla osób, które mają problem z wypiciem dostatecznie dużej ilości wody każdego dnia. Jedzenie arbuza jako dodatkowe źródło wody w diecie polecane jest szczególnie osobom starszym, które nie odczuwają tak intensywnie pragnienia . Słodkie arbuzy zawierają trochę cukru owocowego, czyli fruktozy. Nie można jeść więc ich bez ograniczeń , ale to samo dotyczy też wszystkich innych słodkich owoców. Mimo wszystko arbuzy nie są to tuczące owoce! 100 g arbuza to tylko 36 kcal. Jedząc nawet duży kawałek, nie pochłoniecie więc wielu kalorii, których nadmiar jest główną przyczyną tycia. Czy arbuz ma wysoki indeks glikemiczny? Arbuz jest niektórym znany z tego, że góruje w tabelach indeksu glikemicznego i jest tam oznaczony na czerwono, jako niepolecany produkt. Faktycznie arbuzy mają wysoki IG, ale nie oznacza to, że są niezdrowe lub mają dużo cukru! W praktyce bardziej wartościowym wskaźnikiem jest  tzw. ładunek glikemiczny. Nawet cukrzycy czy osoby będące na diecie o niskim IG mogą więc włączać do swojej diety arbuzy. Jeśli obawiacie się o ich wysoki IG, łączcie arbuzy z innymi produktami spożywczymi. Np. zróbcie sałatkę z arbuzem i fetą, sałatkę owocową z dodatkiem arbuza lub zjedzcie arbuza z jogurtem i pestkami słonecznika. Te dodatki obniżają właściwości podnoszące poziom cukru we krwi po zjedzeniu posiłku. Wartości odżywcze arbuza...

Te produkty z pozoru nie zawierają̨ cukru, ale to nieprawda. Nawet nie wiecie, jak bardzo mogą tuczyć
Flickr
Newsy
Te produkty tylko z pozoru nie zawierają̨ cukru. Nawet nie wiecie, jak bardzo mogą tuczyć
Nawet wydawałoby się zdrowe produkty zawierają mnóstwo cukru. Dowiedzcie się, na co trzeba uważać.

Słynne przedwojenne hasło „cukier krzepi” już dawno odeszło do lamusa. Dziś wszyscy wiedzą, że nadmiar cukru szkodzi i prowadzi do próchnicy, cukrzycy i otyłości. Do tego jest silnie uzależniający i łasuchom bardzo trudno jest odstawić słodycze. Jednak samo zrezygnowanie ze słodkości nie gwarantuje, że wasza dieta będzie pozbawiona cukru! Wiecie, w ilu produktach spożywczych się czai? Sprawdźcie sami! W których produktach jest dużo cukru? Producenci żywności kuszą w reklamach obietnicami, jakoby ich wyroby były zdrowe i każdy dbający o siebie człowiek powinien je kupować. Ale czy wiecie, ile cukru się dodaje do tych pozornie zdrowych produktów? Złapiecie się za głowę! Batoniki owsiane – polecane osobom odchudzającym się i sportowcom. Płatki owsiane rzeczywiście dają niezły zastrzyk energii, ale zawierające je batoniki nie są ani trochę zdrowe! Dodaje się tam cukier, syropy i inne dodatki, które mają sprawić, że batonik będzie smaczniejszy. Tak naprawdę niczym nie różni się on od czekoladowych batoników w kwestii wpływu na zdrowie. Jogurty owocowe – kolejny „zdrowy” produkt. Jogurt naturalny zawiera niecałe 4 g cukru na 100 g, podczas gdy w jogurcie owocowym jest to nawet 14 g! To oznacza, że praktycznie wsypano do niego dwie łyżeczki cukru. O wiele lepiej i zdrowiej jest dodać do naturalnego jogurtu kilka owoców, niż kupować gotowy jogurt owocowy. Suszone owoce – te sprzedawane w marketach zawierają ogromne ilości cukru, dlatego to kiepski pomysł na przekąskę na diecie! Niechlubną rekordzistką w tej kategorii jest suszona żurawina. W opakowaniu tego produktu nierzadko tylko 50% składu to owoce, a 50% cukier... Płatki śniadaniowe – reklamowane są jako bardzo zdrowy produkt, który powinno się spożywać codziennie rano na śniadanie i najlepiej podawać go dzieciom. Jedzenie popularnych...

Dlaczego świeżo wyciskane soki nie są zdrowe? Jak jeść owoce i warzywa, by zachować wartości odżywcze?
Adobe Stock
Newsy
Dlaczego wyciskane soki nie są aż tak zdrowe? Jak jeść owoce i warzywa, by zachować wartości odżywcze?
Słyszeliście o pięciu porcjach zdrowia? Podpowiadamy czym są, jak je jeść i jaką proporcję zachować pomiędzy owocami i warzywami.

Niektórzy poświęcają dużo uwagi i energii, żeby wprowadzić do jadłospisu zdrową żywność. Za taką uznaje się soki owocowe, a szczególnie te świeżo wyciskane. Jednak dietetycy zwracają uwagę, że nawet świeże soki nie są aż tak zdrowe jak nam się wydaje. I podpowiadają jak jeść owoce i warzywa, żeby czerpać z nich najwięcej. Dlaczego soki wyciskane z owoców wcale nie są takie zdrowe? Są dwa powody, z których warto ograniczyć picie soków owocowych i zastąpić je innymi przysmakami. Oto one: Owoce, a zatem także soki z owoców, zawierają bardzo dużo cukru. Właśnie ten składnik powoduje, że muszą je ograniczyć diabetycy. Także osoby zdrowe, nie powinny spożywać nadmiernych ilości słodkich owoców Wyciskając z owoców sok, spożywamy owoce bez miąższu i skórek, a to w nich znajduje się skarbnica witamin i minerałów, a także błonnik, dzięki któremu poprawia się mikroflora jelitowa, rozwijają  pożyteczne bakterie, a układ pokarmowy pozostaje w dobrej kondycji Z tych powodów, jeśli lubicie spożywać owoce i warzywa w postaci płynnej, jako soki, zrezygnujcie z sokowirówki i zastąpcie ją wyciskarką, a po wyciśnięciu owoców dodajcie do napoju miąższ i ewentualnie skórkę (wykluczamy stąd przede wszystkim cytrusy). Jak najlepiej spożywać owoce i warzywa? Światowa Organizacja Zdrowia (WHO), a za nią Polski Instytut Żywności i Żywienia, opracowały zalecenia żywieniowe, w których owoce i warzywa mają bardzo ważne miejsce. W codziennym menu powinno się znaleźć minimum 400 g warzyw i owoców podzielonych na 5 porcji, tzw. pięć porcji zdrowia. Jedną z nich może być oczywiście szklanka soku. Ale uwaga: w żadnym wypadku nie tego gotowego soku, nektaru lub napoju sprzedawanego w butelkach,...

cukrzyca dieta
AdobeStock
Newsy
Tych produktów pod żadnym pozorem nie jedzcie po 50-tce. Powodują cukrzycę 
Profilaktyka jest bardzo ważna - szczególnie po pięćdziesiątym roku życia, gdy wiele chorób daje o sobie znać. Na szczęście niektórym można zapobiegać pilnując zdrowej diety.

Z wiekiem organizm jest coraz bardziej podatny na różne choroby. Część schorzeń rozwija się latami i dają o sobie znać bardzo późno. Właśnie dlatego w okolicach pięćdziesiątego roku życia ludzie uskarżają się na problemy ze zdrowiem, które nigdy wcześniej im nie dokuczały. Jednym z nich jest cukrzyca, a zwłaszcza LADA – rodzaj cukrzycy typu 1. Dowiedzcie się, jak jej zapobiegać. Cukrzyca typu LADA Ten rodzaj cukrzycy rozwija się u ludzi po 35 roku życia, choć jej objawy zaczynają być bardziej widoczne i uciążliwe około pięćdziesiątki. LADA to rodzaj cukrzycy typu 1, która rozwija się bardzo wolno, przez wiele lat. Jakie są cechy charakterystyczne tej choroby? Objawia się u osób z prawidłową masą ciała Chorzy mają współistniejące choroby autoimmunologiczne, np. niedoczynność tarczycy Pojawia się u ludzi, u których w rodzinie nikt nie chorował na cukrzycę Często poprzedzona jest epizodami umiarkowanej hiperglikemii Ma objawy podobne do cukrzycy typu 1, czyli silne pragnienie czy zaburzenia widzenia Jak zapobiegać cukrzycy? Aby zmniejszyć prawdopodobieństwo zachorowania na cukrzycę, bardzo ważne jest pilnowanie diety. Należy unikać produktów, które spożywane często i w nadmiarze mogą doprowadzić do rozwinięcia się cukrzycy. Poniżej zebraliśmy dla was krótką listę produktów, które powinny się znaleźć w diecie osób chcących zapobiec cukrzycy. Warzywa Nie zawierają dużo cukru, jednak trzeba sprawdzać jaki indeks glikemiczny mają poszczególne warzywa. Na przykład gotowana marchew jest niewskazana, za to można ją jeść na surowo. Najlepiej większość warzyw gotować na parze lub zjadać w formie surówek i sałatek. W diecie cukrzyka powinny znaleźć się: Buraki Szpinak Rzodkiewka Cebula i czosnek...